Sa stavom

 • Ne to nije kompliment, to je seksualno uznemiravanje!

  Ne to nije kompliment, to je seksualno uznemiravanje!

  Iako inače nemam običaj na Internetu javno dijeliti osobna iskustva, kada se jučer Twitterom na inicijativu aktivistkinje Marinelle Matejčić počeo širiti hashtag #ženeujavnomprostoru pod kojim žene dijele vlastita iskustva seksualnog uznemiravanja, nisam mogla odoljeti da ne podijelim (...)

 • 'Iza Bagatovog nebodera, kod bivšeg SAS-a'

  'Iza Bagatovog nebodera, kod bivšeg SAS-a'

  Toplo je ljeto, dani su dugi. Tek se uspostavila avionska linija Pariz-Zadar. Konobar u hotelu Slavija, Ivan Rančić, pronašao je i Talijanu Francescu Ferrandiniju vratio 60.000 dinara. Tvornica Bagat pustila je u dućane "superautomatik" šivaći stroj Bagat 555. Moderna galerija domaćin je (...)

 • Žene u politici nisu dekorativna kulisa, niti je rodna ravnopravnost floskula

  Žene u politici nisu dekorativna kulisa, niti je rodna ravnopravnost floskula

  Osim održavanja usred globalne pandemije, parlamentarne izbore 2020. pamtit ćemo i po činjenici da je njima u mnogo aspekata dominiralo pitanje ženskih prava. Kakav je položaj žena u hrvatskoj politici i možemo li se nadati boljem ili gorem sutra? Kada govorimo o položaju žena u hrvatskom (...)

 • Nečiji odmor je nekome pakao: seksualna eksploatacija žena u turizmu

  Nečiji odmor je nekome pakao: seksualna eksploatacija žena u turizmu

  U doba kada su turizam i putovanja jedna od vodećih industrija, sve više pažnje počinje se obraćati na negativne posljedice turistifikacije: prenapučenost gradova, komercijalizacija i gubitak lokalne kulture, zagađenje okoliša, izrabljivanje radne snage...

 • Romantično je političko

  Romantično je političko

  Predstavljamo tekst Coral Herrera Gómez , spisateljice i istraživačice, blogerke, feministkinje, autorice nekoliko knjiga, kao i niza predavanja na svom YouTube kanalu . Koordinatorica je 'L aboratorija ljubavi', feminističke društvene mreže, zajednice žena iz različitih (...)

 • Čitanje PUA priručnika: Manipulativne metode koje koriste PUA i narcisi

  Čitanje PUA priručnika: Manipulativne metode koje koriste PUA i narcisi

  Izraz PUA (Pick-up artist, umjetnik u zavođenju) postao je popularan još prije 15 godina u SAD-u kada je novinar Neil Strauss napisao knjigu " The Game " i razotkrio društvo pick-up umjetnika. No, u hrvatskom javnom prostoru eksplodirao je tek nedavno zahvaljujući društvenim mrežama.

 • Možemo se nadati snažnom glasu žena u Saboru, ali i napadima s desnice

  Možemo se nadati snažnom glasu žena u Saboru, ali i napadima s desnice

  Nakon kampanje koju je obilježilo propitivanje ženskog prava na izbor te kolektivno pokazivanje srednjeg prsta Miroslavu Škori, u 10. saziv Hrvatskog sabora izabrane su 34 žene odnosno žene čine 22,51% ukupnog broja izabranih zastupnika/ca. To je određen napredak u odnosu na prethodni 9. saziv (...)

 • Žene koje slobodne plešu: Trbušni ples i moć maternice u viđenju Kaouthar Darmoni

  Žene koje slobodne plešu: Trbušni ples i moć maternice u viđenju Kaouthar Darmoni

  "Usudi se biti ženstvena, za boga miloga!" Naslov je to TEDx Talks epizode u kojoj je nastupila Kaouthar Darmoni , doktorica znanosti, direktorica Atria instituta za rodnu ravnopravnost i učiteljica trbušnog plesa kojem je pridodala još jedan element: ženske emancipacije.

 • Možemo!: Zašto je glas za zeleno-lijevu koaliciju glas za ljudska prava i društvenu jednakost

  Možemo!: Zašto je glas za zeleno-lijevu koaliciju glas za ljudska prava i društvenu jednakost

  U već stalnoj stranačkoj ponudi u kojoj se tek povremeno izmjenjuje postava ovisno o korupcijskim skandalima i inim unutarstranačkim konfliktima, te pojavom poneke one-man-show stranačke opcije, na hrvatskoj političkoj sceni već duže vrijeme činilo se kao da nekih pravih opcija zapravo i (...)

 • Što feministkinje zahtijevaju od novog parlamenta i vlasti

  Što feministkinje zahtijevaju od novog parlamenta i vlasti

  Uoči nadolazećih parlamentarnih izbora, koji se održavaju u vrlo turbulentnim vremenima, razgovarale smo s nekoliko feministkinja iz različitih sfera života i pitale ih što očekuju od samih izbora, ali i što zahtijevaju od nove vlasti i premijera.

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM