Sa stavom

 • Legla mizoginije: Problematične stranice koje "raskrinkavaju" uljepšane fotografije žena

  Legla mizoginije: Problematične stranice koje "raskrinkavaju" uljepšane fotografije žena

  Instagramski profili koji "raskrinkavaju" influencerice koje koriste Photoshop leglo su mizoginije, iako tvrde kako im je cilj "osnažiti" žene, napisala je Jesselyn Cook u tekstu The New Feminist Trent Thats Breeding Mob Misogyny. Ranije ove godine horde "trolova" slile su se na (...)

 • Uskraćivanje prava na pobačaj ima posljedice na zdravlje žena

  Uskraćivanje prava na pobačaj ima posljedice na zdravlje žena

  Nije tajna da dostupnost pobačaja utječe na osobni život, karijeru, čak i na financije, ali nova studija pokazuje da utječe i na fizičko zdravlje. Istraživanje o ženskom zdravlju i pobačaju koje je nedavno objavljeno u Annals of Internal Medicine pokazuje da uskraćivanje mogućnosti (...)

 • Zašto nam je potreban socijalistički feminizam?

  Zašto nam je potreban socijalistički feminizam?

  Laura Pidcock , članica parlamenta UK-a (Laburistička stranka), piše o svom nedavnom majčinstvu i o tome kako ju je to iskustvo uvjerilo da nam je potreban feminizam koji će govoriti u ime ženske radničke klase. Na aktivnoj ljevici feminizam je opet tema rasprave.

 • Tko se tuče taj se voli, zar ne?

  Tko se tuče taj se voli, zar ne?

  Prošli tjedan sam išla kod prijateljice na kućni party, na kojem sam upoznala jednu njezinu stariju prijateljicu. U razgovoru s njom, nazovimo ju Mira, otkrila sam da je trudna i da će joj to biti četvrto dijete. Mira je pričala o jutarnjim mučninama, manjku želje za brijanjem cijelog tijela i (...)

 • O ženama koje nisu kao druge

  O ženama koje nisu kao druge

  Izašla sam iz kafića okružena svojim muškim prijateljima dogovarajući se kamo ćemo dalje. Kada smo skrenuli na uglu, primijetili smo grupicu tinejdžera naših godina, obučene u trenirke i bejzbolske kape. Nekoliko njih počelo je dobacivati našoj grupici, bacajući uobičajene uvrede tipične za (...)

 • Embriji nemaju srce

  Embriji nemaju srce

  U posljednjih nekoliko godina, šest država u SAD-u – Kentucky, Mississippi, Ohio, Georgia, Iowa i Sjeverna Dakota – usvojile su takozvane "zakonske prijedloge o otkucajima srca" – što je fraza za prijedlog za zabranu pobačaja od 6. tjedna trudnoće, odnosno trenutka u kojemu (...)

 • Alexa, zašto vrli novi svijet umjetne inteligencije uključuje seksizam starog?

  Alexa, zašto vrli novi svijet umjetne inteligencije uključuje seksizam starog?

  Kada su žene većinski zastupljene u radnoj snazi, to je obično u industrijama pomoći - čišćenju, njezi, tajničkom radu i, sada, svijetu virtualnih asistenata. Istraživanje koje je proveo Unesco pokazalo je da se upotrebom ženskih glasova u umjetnoj inteligenciji (AI) - kao što je Microsoft učinio (...)

 • Predmeti silovanja na sudu: primjer Škotske

  Predmeti silovanja na sudu: primjer Škotske

  Slučajevi kaznenih djela silovanja su vrlo često slučajevi koji su poznati kao teško dokazivi i bez materijalnih dokaza. Često se u postupku sukobljava iskaz počinitelja protiv iskaza žrtve, bez drugih svjedoka, a čak i u slučaju gdje postoje materijalni dokazi, izostanak pristanka je teško (...)

 • Zahtijevamo zakon koji će osigurati dostupan pobačaj, kontracepciju i seksualnu edukaciju

  Zahtijevamo zakon koji će osigurati dostupan pobačaj, kontracepciju i seksualnu edukaciju

  Zahtjeve od novog tzv. Zakona o pobačaju Platforme za reproduktivna prava prenosimo u cijelosti. Dok čekamo novi tzv. Zakon o pobačaju, opozicijske stranke, nezavisne stručnjakinje i udruge ponudile su nekoliko jako dobrih zakonskih rješenja.

 • Rodna ravnopravnost počinje kod kuće

  Rodna ravnopravnost počinje kod kuće

  Rodna ravnopravnost počinje kod kuće, a obitelji su na prvoj crti promjena. Primjeri koje roditelji, skrbnici_e i šira obitelj predstavljaju kod kuće oblikuju način na koji iduće generacije razmišljaju o rodu i jednakosti. Od razbijanja rodnih stereotipa do ravnopravne skrbi za djecu, (...)

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM