Sa stavom

 • O lošim kćerima: zašto je udaljavanje od obitelji rodno pitanje

  O lošim kćerima: zašto je udaljavanje od obitelji rodno pitanje

  Prekidi nisu jednostavni. Svojevrstan je to poraz, morati priznati da je odnos našim snagama nepopravljiv i da bi za obje strane psihološki zdravije bilo prekinuti ga – unatoč uloženom vremenu, trudu, emocionalnim resursima i mišljenjima okoline.

 • Apsolutno osuđujemo svaki oblik nasilja i pozivamo na najstrože kazne za nasilnike

  Apsolutno osuđujemo svaki oblik nasilja i pozivamo na najstrože kazne za nasilnike

  Točno je, kako su neki rubni portali objavili ranije danas, da je Tomislav Mikulin , dojučerašnji član SDP-a uhićen zbog nasilja prema Domagoju Hajdukoviću , saborskom zastupniku SDP-a surađivao s portalom Libela kao jedan od stotina volontera i volonterki kojima je Libela.org (...)

 • (Neoliberalno) obrazovanje na engleski način

  (Neoliberalno) obrazovanje na engleski način

  U Ujedinjenom Kraljevstvu 39,369 osoba je do sada umrlo od COVID-19 virusa . Vlada predvođena Boris Johnsonom prozivana za kasno reagiranje, naime pokušala je uspostaviti "imunitet krda" što je neslavno propalo pa je i lockdown nastupio puno kasnije od ostalih zemalja.

 • Aloha, solidarnost! Havajske vlasti korona krizu rješavaju Feminističkim planom

  Aloha, solidarnost! Havajske vlasti korona krizu rješavaju Feminističkim planom

  Ne razmišljam često o Havajima, but when I do – padaju mi na pamet samo idilične slike: prirodni raj pun havajskog hibiskusa, beskrajne pješčane plaže i hula plesači koji u ritmu bubnjeva i udaraljki pozdravljaju sunce. Legende govore da je ples nastao kako bi se pridobila naklonost i (...)

 • Političarke se svakodnevno suočavaju s maltretiranjem na internetu

  Političarke se svakodnevno suočavaju s maltretiranjem na internetu

  Zamislite da svaki dan pogledate svoj telefon i vidite nasilničke poruke. Žene u politici progovorile su o svojim iskustvima suočavanja sa seksizmom i mržnjom na društvenim mrežama kao reakcijama na izražavanje političkih stavova. Chwarae Teg , dobrotvorna organizacija za rodnu (...)

 • Staviti život u središte: Pregled solidarnih inicijativa iz Španjolske u doba koronavirusa

  Staviti život u središte: Pregled solidarnih inicijativa iz Španjolske u doba koronavirusa

  Za mnoge od nas taj vikend, 7. i 8. ožujka, je bio posljednji trenutak kojeg smo mogle podijeliti zajedno (do još uvijek nepoznatog sljedećeg). Dva dana kasnije, 10. ožujka, počelo je otkazivanje svih kulturnih događanja, 13. ožujka točno u ponoć su se zatvorili kafići i ostali ugostiteljski (...)

 • Što i kako znamo: feministička epistemologija i teorija stajališta

  Što i kako znamo: feministička epistemologija i teorija stajališta

  Epistemologija (teorija spoznaje) je filozofska disciplina koja se usredotočuje na prirodu, izvore i granice onoga što se može znati. Iako je tradicionalnim epistemolozima bitno ono što je potrebno za znanje, mnoge suvremene epistemologinje zainteresirane su za socijalne aspekte u proizvodnji, (...)

 • 'Slamka spasa': doule u doba pandemije vode porode na daljinu

  'Slamka spasa': doule u doba pandemije vode porode na daljinu

  Prošlog mjeseca Robin Douthit tješila je zabrinutu klijenticu dišući s njom, pokazujući joj prvo dugi udah a potom jednako miran izdah. Dvije su žene to zatim učinile zajedno, polako i namjerno dišući sinkronizirano. Disanje je tek jedan od alata za kojima pedesetšestogodišnja (...)

 • Izgradimo feministički odgovor na globalnu pandemiju

  Izgradimo feministički odgovor na globalnu pandemiju

  Pandemija koronavirusa dovela je do intenziviranja reproduktivne njege u kući i izvan nje, a uglavnom su je obavljale žene radničke klase, migrantkinje i nebijele žene. U trenutku smo goleme potražnje za radnicama u industriji skrbi, usmjerene na otpušteno zrakoplovno i ugostiteljsko osoblje.

 • Iz svijeta, sa solidarnošću

  Iz svijeta, sa solidarnošću

  Pandemija koronavirusa iz dana u dan rapidno mijenja naše živote. Libela donosi presjek događaja iz čitavog svijeta, od primjera radničkog organiziranja do nikad bitnijih inicijativa solidarnosti. Kuba, Somalija i Italija poslale liječnike/ce i medicinske sestre u Italiju (...)

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM