Sa stavom

 • Nečiji odmor je nekome pakao: seksualna eksploatacija žena u turizmu

  Nečiji odmor je nekome pakao: seksualna eksploatacija žena u turizmu

  U doba kada su turizam i putovanja jedna od vodećih industrija, sve više pažnje počinje se obraćati na negativne posljedice turistifikacije: prenapučenost gradova, komercijalizacija i gubitak lokalne kulture, zagađenje okoliša, izrabljivanje radne snage...

 • Romantično je političko

  Romantično je političko

  Predstavljamo tekst Coral Herrera Gómez , spisateljice i istraživačice, blogerke, feministkinje, autorice nekoliko knjiga, kao i niza predavanja na svom YouTube kanalu . Koordinatorica je 'L aboratorija ljubavi', feminističke društvene mreže, zajednice žena iz različitih (...)

 • Čitanje PUA priručnika: Manipulativne metode koje koriste PUA i narcisi

  Čitanje PUA priručnika: Manipulativne metode koje koriste PUA i narcisi

  Izraz PUA (Pick-up artist, umjetnik u zavođenju) postao je popularan još prije 15 godina u SAD-u kada je novinar Neil Strauss napisao knjigu " The Game " i razotkrio društvo pick-up umjetnika. No, u hrvatskom javnom prostoru eksplodirao je tek nedavno zahvaljujući društvenim mrežama.

 • Možemo se nadati snažnom glasu žena u Saboru, ali i napadima s desnice

  Možemo se nadati snažnom glasu žena u Saboru, ali i napadima s desnice

  Nakon kampanje koju je obilježilo propitivanje ženskog prava na izbor te kolektivno pokazivanje srednjeg prsta Miroslavu Škori, u 10. saziv Hrvatskog sabora izabrane su 34 žene odnosno žene čine 22,51% ukupnog broja izabranih zastupnika/ca. To je određen napredak u odnosu na prethodni 9. saziv (...)

 • Žene koje slobodne plešu: Trbušni ples i moć maternice u viđenju Kaouthar Darmoni

  Žene koje slobodne plešu: Trbušni ples i moć maternice u viđenju Kaouthar Darmoni

  "Usudi se biti ženstvena, za boga miloga!" Naslov je to TEDx Talks epizode u kojoj je nastupila Kaouthar Darmoni , doktorica znanosti, direktorica Atria instituta za rodnu ravnopravnost i učiteljica trbušnog plesa kojem je pridodala još jedan element: ženske emancipacije.

 • Možemo!: Zašto je glas za zeleno-lijevu koaliciju glas za ljudska prava i društvenu jednakost

  Možemo!: Zašto je glas za zeleno-lijevu koaliciju glas za ljudska prava i društvenu jednakost

  U već stalnoj stranačkoj ponudi u kojoj se tek povremeno izmjenjuje postava ovisno o korupcijskim skandalima i inim unutarstranačkim konfliktima, te pojavom poneke one-man-show stranačke opcije, na hrvatskoj političkoj sceni već duže vrijeme činilo se kao da nekih pravih opcija zapravo i (...)

 • Što feministkinje zahtijevaju od novog parlamenta i vlasti

  Što feministkinje zahtijevaju od novog parlamenta i vlasti

  Uoči nadolazećih parlamentarnih izbora, koji se održavaju u vrlo turbulentnim vremenima, razgovarale smo s nekoliko feministkinja iz različitih sfera života i pitale ih što očekuju od samih izbora, ali i što zahtijevaju od nove vlasti i premijera.

 • Serijal 'Hillary' potvrđuje: feminizam je za Trumpa bauk, za Clinton rudnik

  Serijal 'Hillary' potvrđuje: feminizam je za Trumpa bauk, za Clinton rudnik

  U jednom od dosadnijih perioda samoizolacije pogledala sam "Hillary" – serijal od četiri epizode koji prati životni put Hillary Clinton od odrastanja u Illinoisu do poraza na predsjedničkim izborima u SAD-u 2016. godine. Nagrađivana američka redateljica Nanette Burstein , koja je do (...)

 • Je li Andrej Plenković u pravu: Žene ne mogu pobijediti u Hrvatskoj?

  Je li Andrej Plenković u pravu: Žene ne mogu pobijediti u Hrvatskoj?

  Državno izborno povjerenstvo objavilo je pravovaljane liste za izbor zastupnika/ca u Hrvatski sabor. Ukupno su političke stranke i nezavisne liste kandidirale 1.120 odnosno 41,96% žena pri čemu možemo napomenuti da su političke stranke kandidirale nešto više mladih žena nego mladih muškaraca (...)

 • Sex Education: Netflixova serija savršeno poentira potrebu za ženskom solidarnošću

  Sex Education: Netflixova serija savršeno poentira potrebu za ženskom solidarnošću

  Serija Sex Education osim što pogađa srž svevremenski važne teme; tinejdžerskog prvog susreta sa seksualnosti, potiče promišljanje o brojnim tabuima. [1] Mladi junaci serije su promišljeno okaraterizirani predstavnici skupina koje se bore protiv stereotipa i nejednakosti; primjerice djeca (...)

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM