Sa stavom

 • Surogat-majčinstvo u globalnom kapitalističkom patrijarhatu

  Surogat-majčinstvo u globalnom kapitalističkom patrijarhatu

  O surogat-majčinstvu želim napisati tekst od proljeća/ljeta ove godine, kada je ova tema došla u fokus zbog najavljenog (Pred)nacrta građanskog zakonika u susjednoj Srbiji koji regulira obiteljske odnose kao i status materinstva i očinstva u slučaju začeća uz biomedicinsku pomoć.

 • Prve bajke bile su feministička kritika patrijarhata - moramo oživjeti njihovu ostavštinu

  Prve bajke bile su feministička kritika patrijarhata - moramo oživjeti njihovu ostavštinu

  Većina revolucija započinje tiho. Na primjer, bajke. Popularno je shvaćanje da su bajke nastale isključivo usmenom predajom – od neobrazovane dadilje, "majke guske", priče su se stoljećima prenosile uz ognjište. Ali ova je priča mit.

 • Ne stane na Stup srama, pa ćemo ovako

  Ne stane na Stup srama, pa ćemo ovako

  Za sve one koji/e su propustili/e ovotjedno izdanje Nedjeljom u 2 evo što o seksualnom nasilju kaže Aleksandar Stanković. Koliko se informirao o temi prije emitiranja, ostavit ćemo vam na prosudbu. (izvor: Nedjeljom u 2 s Jelenom Veljačom , 20.10.2019.): "Malo miješamo nasilje nad (...)

 • Bile smo, jesmo, bit ćemo

  Bile smo, jesmo, bit ćemo

  U trećem razredu osnovne škole, dok smo se vraćali doma s nastave, grupa dječaka bacila me na pod i kao "škakljala". Vikala sam da prestanu, bilo im je smiješno i nisu odustajali. Kad sam se konačno uspjela izvući, druga djeca oko mene pokušala su me smiriti sa: "Pa sviđaš im se, sve je OK".

 • Ana(u)to(no)mija sveučilišta u hrvatskom Gileadu

  Ana(u)to(no)mija sveučilišta u hrvatskom Gileadu

  Ima li na sveučilištu mjesta za promociju crkvenih dogmi i "znanstvenih" djela koja su evidentno usmjerena protiv temeljnih ljudskih prava, i to onih koja su upisana u međunarodne pravne dokumente koje potpisuje ova država te u sam Ustav? Očito ima.

 • Pismo djevojčici: Ja ti vjerujem

  Pismo djevojčici: Ja ti vjerujem

  Draga…. Ne znam ti ime, ali znam da si tamo i da čitaš. Znam i da nisi jedna. Ne znam kako se zoveš ni kako izgledaš. Ne znam voliš li čokoladu, vodiš li dnevnik, imaš li psa ili kanarinca, čitaš li rado ljubavne romane, voliš li fotografiju.

 • Zašto smo šokirani/e?

  Zašto smo šokirani/e?

  Godinu dana sedam je mladića iz okolice Zadra više puta silovalo maloljetnu djevojku. Kad je taj pakao počeo djevojka je imala svega 15 godina. Mladići su jedva punoljetni, a neki i maloljetni. Djevojka je silovana najmanje šest puta, uglavnom grupno. Silovanja su snimana i slikana mobitelom.

 • 'Da, i mi se seksamo!' - žene s invaliditetom ne dobivaju adekvatne zdravstvene usluge

  'Da, i mi se seksamo!' - žene s invaliditetom ne dobivaju adekvatne zdravstvene usluge

  Kym Oliver , 33-godišnjakinja iz južnog Londona ni prije nije imala sreće s ginekološkim pregledima. Kada je imala dvadeset godina, medicinska sestra ju je ostavila da leži na stolu za pregled bez ikakvog objašnjenja, da bi se vratila s liječnikom i petoricom specijalizanata.

 • 'Definiranje pobačaja Kaznenim zakonom svodi ga na tabu temu i pitanje morala'

  'Definiranje pobačaja Kaznenim zakonom svodi ga na tabu temu i pitanje morala'

  Povodom Međunarodnog dana dekriminalizacije pobačaja u 35 su njemačkih gradova održane akcije Pod motom "Van s pobačajem iz kaznenog zakona" . Jedan od organizatorica izjavila je: "Veliki je uspjeh što se Međunarodni dan sigurnog pobačaja obilježava i u Njemačkoj.

 • The Climate Games: Kako je 16-godišnjakinja uzdrmala svjetski poredak

  The Climate Games: Kako je 16-godišnjakinja uzdrmala svjetski poredak

  "Svojim praznim riječima ukrali ste moje snove i moje djetinjstvo, a ja čak pripadam među one sretnije, drugdje ljudi pate i umiru. Čitavi ekosustavi se urušavaju. Na početku smo masovnog izumiranja, a sve o čemu govorite su novac i bajke o neprestanom ekonomskom rastu.

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM