Sa stavom

28.09.2009. 15:36:26 - Justyna Pierzynska

Za sve utjecajne bjegunce svijeta još nije sve izgubljeno...

Polanski 1977. godine izlazi iz zgrade suda

Polanski 1977. godine izlazi iz zgrade suda

 

U subotu 26.09. uhićen je u Zurichu poznati poljski režiser Roman Polanski. Na temelju tjeralice izdane u SAD-u daleke 1978 tereti ga se za silovanje maloljetne, 13godišnje djevojčice Samanthe Geimer. Tijekom sudskog procesa Polanski je priznao, da je djevojčicu napio i drogirao pa je potom seksualno iskoristio. Tvrdio je također, da je Samantha sama pristala na spolni odnos. Nakon što je pušten iz istražnog zatvora, Polanski je u strahu od moguće presude i dugogodišnje zatvorske kazne pobjegao iz Kalifornije u Francusku, koja sa SAD-om nema potpisan lateralni ugovor o izručenju.

Nakon skandala režiser se više nije mogao vratiti u SAD, pa je nastavio živjeti i stvarati u Francuskoj i drugim državama, čije zakonodavstvo nije dopuštalo da ga se izruči SAD-u.

 

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja odvjetnika koji su na kalifornijskom sudu pokušali postići poništenje cjelotnog procesa, režiser je 2008 još jednom apelirao na sud, koji je njegovu molbu odbio s obrazloženjem da se u odsutstvu Polanskog ne može izreći nikakva presuda.

Uhićenje poznatog režisera Romana Polanskog izazvalo je žestoke proteste francuske i poljske vlade. Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner i njegov poljski kolega Radek Sikorski najavili su čak diplomatske pritiske s ciljem oslobađanja režisera, koji je danas francuski državljanin. U pripremi se nalazi oficijalno pismo koje bi trebalo biti upućeno američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton.

Kao jedan od razloga zbog kojeg bi Polanski prema mišljenju poljske i francuske vlade pa i većine medija u spomenutim državama trebao biti pušten iz istražnog zatvora u Švicarskoj navodi se činjenica, da mu je žrtva "odavno oprostila" te u medijima izjavila kako je on nevin.

 

Od subote su francuski i poljski mediji prepuni komentara koji svi redom izražavaju podršku Polanskom. Prema riječima francuskog ministra kulture Frederica Mitterranda, vlada će učiniti sve što je potrebno da bi se "svjetski poznati režiser i ponos Francuske" mogao što prije opet vratiti u domovinu kao slobodan čovjek, a predsjednik Sarkozy "pomno prati razvoj događaja te se nada skorom pozitivnom raspletu".

Predsjednik Republike Poljske Lech Kaczynski izrazio je "duboko iznenađenje" uhićenjem Polanskog.

Zanimljivo je međutim, da je poljski parlament u petak, dan prije uhićenja, donio novi zakon o borbi protiv pedofilije koji predviđa obaveznu kemijsku kastraciju osoba osuđenih za pedofiliju i seksualno iskorištavanje djece te zaoštrava kazne za silovatelje. Istog je dana i predsjednik Kaczynski najavio skoro potpisivanje zakona ističući da je oduvijek bio pristaša strogog kažnjavanja počinitelja seksualnih delikata na štetu djece.

Čini se, kako je izričito antipedofilski stav poljske vlade i parlamenta odjednom izgubio svu svoju snagu i žestinu. Dok jedni sa strahom očekuju kastraciju, Roman Polanski može očekivati diplomatsku pomoć i međunarodne pritiske na kalifornijske vlasti.

Izgleda, da za sve utjecajne bjegunce svijeta još nije sve izgubljeno...

Tagovi: eu, pedofilija, poljska, pravosuđe, roman polanski, seksualno nasilje, silovanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

tajuska:
moc, slava i umjetnost te ociste od svakog grijeha...
29.09.2009. 10:49

Iz drugih medija

AEM