Sa stavom

wish-lista

5 feminističkih knjiga koje možete pokloniti vašim najmilijima

5 feminističkih knjiga koje možete pokloniti vašim najmilijima

Rupi Kaur Instagram

S početkom adventa uobičajeno krenu pitanja što kome pokloniti “ispod bora”. Pa počnete razmišljati jeste li prošle godine poklonili majci omiljeni parfem, a ocu tople čarape ili je bilo obrnuto? Što ćete ove godine kada kog god da pitate treba li mu/joj što – kaže “Ne treba!” Pomislite li i Vi tada kako je božićno darivanje postalo pravo “umijeće preživljavanja” s obzirom na silna očekivanja nametnuta konzumerizmom i potrošačkim društvom, a nitko Vam ne olakšava s obzirom na to da im “Ništa ne treba”?

E pa da ove godine ne razbijate glavu pitanjem kako “preživjeti” to božićno ludilo, poslušajte naš savjet: umjesto brda i dolina poklonite najmilijima – knjigu! S knjigom ne možete pogriješiti! Beletristika, publicistika, proza ili poezija, kriminalistički romani, ljubavni, znanstveno-fantastični – Vi birate!

Dok razmišljate koju knjigu odabrati za koga, mi Vam donosimo naših TOP 5 knjiga s wish-liste, a Vi slobodno “grinčujte” s popisa nešto i za sebe.

5. Drugi spol, Simone de Beauvoir

Francuska egzistencijalistkinja Simone de Beauvoir u Drugom je spolu još 1949. godine pokušala prodrijeti u žensku biti istražujući odnos prema ženama kroz povijest te se zbog toga ovo djelo i dan danas smatra jednim od ključnih djela feminističke filozofije. Tematski “Drugi spol” progovara o ulozi žene, njenom razvoju, ugroženosti te mišljenju što uopće znači “biti žena”. Knjiga je pisana kroz 14 mjeseci te izdana u dva volumena, a zbog poglavlja koja se tiču biologije i evolucije žena, Vatikan je knjigu smjestio na listu “Zabranjenih knjiga”. No bez brige, Vi ju možete potražiti u izdanju Naklade Lijevak. Treba napomenuti kako je ova knjiga primarno namijenjena zahtjevnijim i iskusnijim čitateljima/icama, pogotovo s obzirom na osamsto strana egzistencijalnog teksta, no vjerujte nam kako je svih 800 stana vrijedno truda s obzirom na to kako su postavlja pitanja i dan danas aktualna. Od rasprave o položaju žene kroz povijest, izazovima braka i majčinstva do mogućnosti koje se nalaze ispred žena, ženskoj seksualnosti, književnim ženskim likovima te mnogim drugim temama de Beauvoir je nastojala odgovoriti na pitanja koja još uvijek muče žene diljem svijeta. Ako u Vašoj obitelji postoji netko voli teoretizirati – usrećite ga/ju s “Drugim spolom”.

4. Ja sam Malala, Malala Yousafzai

Priča o Malali Yousafzai, djevojčici koja je voljela ići u školu i učiti, djevojčici koja se pobunila protiv režima što ugnjetava, djevojčici koja je preživjela atentat te primila 2014. godine Nobelovu nagradu za mir idealno je štivo za sve uzraste! Priča o djevojčici koja je branila svoje pravo na školovanje skrenuvši pozornost pakistanske i svjetske javnosti na sebe, kao i bijes radikalnih talibana i konzervativaca koji smatraju kako je ženama mjesto isključivo u kući, da budu podložne muškarcima, da im obrazovanje nije potrebno inspirativno je djelo o mladoj feministkinji i kao takvo idealno štivo za božićne i ine praznike. Autobiografiju Malale Yousafzai potražite u izdanju nakladničke kuće Profil.

3. Sluškinjina priča, Margaret Atwood

Književno djelo Margaret Atwood aktualizirano HBO-ovom ekranizacijom o kojoj je na našem portalu bilo mnogo govora idealan je poklon svim ljubiteljima distopijskih romana. Priča je to o totalitarnom društvu u kojem obespravljene žene postaju strojevi za rađanje. Nakon što je objavljeno, ovo djelo izazvalo je niz polemika. Dok su ga jedni smatrali vrhunskom književnošću, drugi su mu pripisivali antikršćanske, antiislamističke, pa čak i antifeminističke stavove. Roman napadaju i dan danas, ali vrijeme je pokazalo kako se radi o iznimno vrijednoj knjizi. Ako se pitate zašto je “Sluškinjina priča” danas relevantnija no ikad, sve o tome pročitajte u tekstu libeline novinarke Katarine Pavičić-Ivelja, dok Vaše vlastite zaključke u bilo koje vrijeme možete slobodno s nama. Reizdanje “Sluškinjine priče” potražite u nakladi Lumen.

2.  100 priča za laku noć za mlade buntovnice, Elena Favilli i Francesca Cavallo

Knjiga “Priče za laku noć za mlade buntovnice” prošli je mjesec, ususret zagrebačkom Interliberu, napokon stigla i na naše police, a publika je i više nego oduševljena ovim djelom što dokazuju brojne pozitivne recenzije na bilo kojem portalu knjigoljubaca. “Priče za laku noć za mlade buntovnice”  idealan su poklon, kako Vama samima, tako i mlađim generacijama. O ovom djelu nećemo puno diskutirati, već Vas ostaviti da u osvrtu libeline novinarke Chiare Bilić.  Ovu inspirativnu knjigu koju prate predivne ilustracijama možete pronaći u izdanju nakladničke kuće Znanja d.o.o.

1. Med i mlijeko, Rupi Kaur

Ovo djelo ne poklanjajte drugima, nego poklonite sami sebi, čak i ako niste (pre)veliki ljubitelj poezije! Ako do sada niste čuli za Rupi Kaur, nakon “Med i mlijeka” – nećete prestati pričati o njoj! Ona je mlada kanadska pjesnikinja, fotografkinja i ilustratorica indijskog porijekla koja je do sada prodala više od 1,5 milijuna primjeraka svoje zbirke poezije. Prve zbirke ikad izdane. “Med i mlijeko”, osnažit će svakoga čitatelja i/ili čitateljicu, potaknuti ga/ju na razmišljanje i – dotaknuti. Rupi Kaur progovarajući na osoban način o boli, gubitku partnera, lošem odnosu s roditeljima, traumama, teškoćama prihvaćanja sebe i svoga tijela, ženstvenosti i mnogim drugim temama oduševit će i najkritičnije među nama. Inače, ova pjesnikinja tijekom svog kreativnog stvaralaštva je uvidjela važnost društvenih medija te je objavljujući svoju poeziju na društvenim mrežama je prati epitet “Instagram pjesnikinje”. međutim ono bitno ostaje kako je Rupi putem društvenih medija preskočila sve geografske i rasne podjele te se obratila svim ženama kolektivno, kao i onima koji se prepoznaju u njezinim pjesmama. Do sada upijajući njezinu liriku samo na Instagramu, osobno jedva čekam da si “Med i mlijeka” poklonim sama sebi ispod bora. A za to možda i ne uspijem dočekati Božić. Knjigu, inače, možete pronaći u nakladi izdavačke kuće Stilus.