Sa stavom

ajde nemojte

7 šala o trudnoći koje nisu smiješne

7 šala o trudnoći koje nisu smiješne

Za mnoge žene trudnoća je dovoljno teška i bez “šaljivih” komentara bliže i dalje rodbine te stranaca (a stranci koji komentiraju trudnice po tramvajima su posebno “simpatični”). Iako je svaka trudnoća kao i svaka žena u trudnoći različita, za mnoge je trudnoća delikatno, ozbiljno pa i bolno iskustvo posve suprotno idealu sretne i blažene trudnice koja upravo ispunjava svoju prirodom/bogom danu ulogu (zbljuv). 

Iskusila sam dvije, ajmo reći “teške” trudnoće. Doslovno sam imala svaki simptom i trudničku tegobu poznatu ženama – no mučnina, žgaravica i bolovi u tijelu su bili najgori. Mogu slobodno reći da sam bila jadna i očajna tijekom cijele trudnoće. Smetalo mi je sve osim bebinih pokreta. Ali ono što zaista nisam mogla podnijeti su šale na račun trudnoće. Zašto trudnoća izaziva toliko viceva i pošalica? Činjenica da u mom tijelu nastaje živo biće je smiješna? Urnebesno je što otičem i popiškim se kad kihnem? Smiješno je što si ne vidim stopala, ne osjećam noge i što su mi apetit i hormoni izvan kontrole? Za one koji još nisu shvatili točan je odgovor: NE. Nije smiješno. Ni uz najbolji smisao za humor i sarkazam nije smiješno. I bilo bi predivno kad bi ljudi prestali pokušavati biti duhoviti na račun trudnica (a ovo se posebno odnosi na nepoznate ljude po tramvajima!)

Velika si kao kuća!

Ma da? Misliš da se ne vidim u ogledalu? I da ne znam koliko jedem jer imam osjećaj da ću se onesvijestiti od gladi 28 puta dnevno i da mi je super što me leđa bole od težine kao da je netko zabio 869 noževa u njih i što mi usred prosinca stopala uđu samo u japanke? I ne, ne nosim blizance, ti čudna osobo koja priča s nepoznatim ljudima u tramvajima.

Što se to tamo kuha?

Ne znam. Jednorog? Buhtle? Burek. Ajme, nadam se da je burek. Bilo bi fantastično da sam postala tvornica bureka.

Hoćeš li ga zadržati?

Zaista? Bilo čiji i bilo kakvi reproduktivni izbori nisu stvar za mali razgovor uz pult u dućanu. Uz to, ako i pričamo o kasnim pobačajima tada govorimo o abnormalnom razvoju bebe ili ugrozi majčinog zdravlja, a ništa od toga nije smiješno. Vjerujte mi.

Jel’ se dogodilo slučajno?

45% trudnoća u SAD-u je neplanirano, ali nije jasno kako se to ikoga tiče. Pored ovih koje su slučajne, mnoštvo parova se itekako muči i planira da bi ostvarilo trudnoću. 

(I sasvim dobronamjerno, ova “pošalica” bi vas mogla uvaliti u razgovore koje zaista ne želite voditi. Ikada.)

Ti? Majka?

A.Ha.Ha.Ha. Jako smiješno. Posve je nedovoljno što se svi oko trudnice prave pametni i zasipaju je savjetima, mišljenjima i uputama oko apsolutno svake stvari, zaista je još i potrebno da netko izravno dovodi u sumnju njezinu kompetenciju da se brine i voli drugo ljudsko biće.

Čija je beba?

Od poštara.

Umirem. Od. Smijeha. Ne.

Baš te peru hormoni, ha?

Da, peru me hormoni. Plačem na reklame i imam želju za čudnom hranom. To znači da je trudnoća u redu. Da sam zdrava i da je beba zdrava i da sve ide kako treba ići. Ali sam i pod stresom jer, pazi čuda, kroz koji mjesec cijeli život će mi se okrenuti naopačke i bit ću odgovorna za život jedne male i bespomoćne osobe. To nisu hormoni, to je zdravi razum.

I da, umjesto šala i pošalica, ustupi mjesto u tramvaju, kupi čokoladu ili naprosto budi duhovit negdje drugdje. Hvala.

Prevela, prilagodila i nadodala: Tajana Broz