Sa stavom

Pred nama je najbolje godišnje doba za čitanje

9 knjiga koje biste trebale/i odabrati za čitanje u svom feminističkom književnom klubu

9 knjiga koje biste trebale/i odabrati za čitanje u svom feminističkom književnom klubu

Ptičice cvrkuću, cvijeće cvate, sunce sja, znaš što to znači: ljeto je napokon blizu. Ako pišeš popis knjiga za čitanje, pobrini se da u njega uključiš i ove snažne knjige koje morate pročitati u svom feminističkom književnom klubu. Od dirljivih memoara do kulturalnih kritika, ovi novi i uskoro nadolazeći naslovi definitivno će ti biti inspiracija ove sezone.

Najzabavniji (i najstresniji) dio organizacije vašeg feminističkog književnog kluba jest odabiranje sljedeće knjige. Kada se radi o odabiru pro-feminističke knjige, želiš naći nešto što nije samo osnažujuće za one koje/i će knjigu pročitati, nego i raznoliko, uključujuće, privlačno i nešto što potiče na razmišljanje. Idealan bi odabir bila knjiga koja je dobra tema za razgovor u vašoj grupi, koja provocira konvencionalno razmišljanje i inspirira djelovanje i promjenu.

Srećom, mnogo je novih naslova ovog proljeća i ljeta koji se uklapaju u ono što tražiš. Od provokativnih knjiga o rasi i staležu, preko informativnih eseja o trenutnoj političkoj situaciji, sve do humorističnih zbirki s kojima se svaka žena može poistovjetiti, toliko je raznolikih feminističkih tekstova kojima se možemo veseliti u 2017. Pravo je pitanje kako ih sve uvrstiti u svoj raspored čitanja.

Jesi li spremna/an napraviti popis knjiga sa svojim književnim klubom? Ovih 9 snažnih feminističkih knjiga stavite na vrh popisa.

Scaachi Koul: Jednog dana svi ćemo biti mrtvi i ništa od ovoga neće biti važno

Jednog dana svi ćemo biti mrtvi i ništa od ovoga neće biti važno, knjiga Scaachi Koul, s kojom ćete se ove godine moći najviše poistovjetiti, takva je da ćete se uz nju smijati do suza, plakati dok ne puknete od smijeha i redovito izjavljivati Točno to!. Zabavna i snažna zbirka eseja raznolikog sadržaja, od obitelji do mode, od rase do religije, od ženstvenosti do zapadnjačke kulture i više, ovo svibanjsko izdanje obavezno je štivo za sve književne klubove, posebice za one čiji su članovi milenijalke koje će svoja iskustva prepoznati u Koulinim esejima.

Helena Kelly: Jane Austen, tajna radikalka

Kako je vaš feministički književni klub već pročitao sve njezine kultne naslove, vrijeme je da naučite i nešto više o fascinantnom životu i pisanju Jane Austen kroz novu knjigu Helene Kelly. KnjigaJane Austen, tajni radikal preispituje rad jedne od svjetski najpopularnijih autorica i argumentira kako ju već dvjesto godina čitamo na pogrešan način. Stavljajući njezine voljene romane u kontekst njihovih povijesnih trenutaka, Kelly daje sve od sebe kako bi pokazala koliko je radikalna autorica naša voljena romantičarka zaista bila. Nakon što pročitate ovu fascinantnu knjigu, nikada više nećete gledati (ni čitati) Jane Austen na isti način.

Mary Gaitskill: Netko s malim čekićem, eseji

Od proslavljenje autorice kultnom feminističkog djela Loše ponašanje, dolazi nam nova i neodoljiva zbirka eseja koja duboko zaranja u sve od suvremene fikcije do moderne politike i američke ženstvenosti i uzdrmat će vas do srži. Netko s malim čekićem je prekrasno djelo koje će vas natjerati na razmišljanje i ono čini Mary Gaitskill jednom od najoštroumnijih mislilja i najvažnijom kulturnom kritičarkom našeg vremena.

Jill Filipovic: H-točka: Feministička potraga za srećom

Za nove perspektive na feminističkom dnevnom redu, na svoj ljetni popis dodajte H-točku, knjigu proslavljene autorice i novinarke Jill Filipovic. Fascinantan pogled na žensko traganje za zadovoljstvom u carstvu ljubavi, seksa, karijere, obitelji, prijateljstva i još mnogo toga, ovo lakoupijajuće štivo izazvat će vas da na ravnopravnost gledate drgačijim očima i inspirirati vas da se borite za svačije pravo na potragu za srećom. Istinski radikalan prikaz modernog feminističkog pokreta, H-točka možda vam postane novi vodič prema otporu.

Durga Chew-Bose: Previše i nezainteresirano

Snažna i u pravo vrijeme izdana zbirka o identitetu, kulturi i umjetnosti, Previše i nezainteresirano savršeno je feminističko štivo za podijeliti sa svojim književnim klubom. Prepuna lirskih i pjesničkih eseja koji preispituju što znači ne samo biti kreativna zaposlena žena nego i prvorođena kći imigranata, knjiga Durge Chew-Bose izvući će iz vas sve moguće osjećaje i natjerati vas da razmišljate o ženstvenosti izvan one vaše. Ako su članice vašeg kluba spisateljice i umjetnice, uključite ovu knjigu u svoju ljetnju hrpicu za pročitati.

{slika}

Roxane Gay: Glad: Memoari o (mom) tijelu (Harper, 13.lipnja)

Jedno od naiščekivanijih feminističkih izdanja godine, Glad je drugaknjiga Roxane Gay koja će biti objavljena u 2017. i zaslužuje mjesto pri samom vrhu vašeg ovoljetnog popisa. Divan i intiman pogled na vlastito iskustvo kultne feminističke autorice o pogledu na tijelo, kilažu, hranu i glad, fizičku i emotivnu, ova dirljiva knjiga koja tjera na razmišljanje natjerat će vas da razmišljate izvan svog tijela i propitkujete što točno znači biti velika žena u društvu koje cijeni mršavost iznad svega.

Camille Dungy: Vodič o povezanim strancima: Putovanja kroz rasu, majčinstvo i povijest (Norton, 13.lipnja)

Zakoračite u cipele nagrađivane Afričko-američke pjesnikinje i učiteljice kroz njezinu novu knjigu koja izlazi ovog lipnja. Snažan i evokativan zapis o tome što znači biti majka, žena i autsajder crne boje kože. Ova jedinstvena i lirska knjiga kronološki nam prikazuje autoričina putovanja državom sa svojom kćerkom, nepokolebljivo otkrivajući trenutnu klimu i kompliciranu prošlost SAD-a. Intiman i snažan, Vodič o povezanim strancima bit će upravo to – karta za navigiranje iskustvima izvan onih vlastitih.

Anne Helen Petersen: Predebela, predroljasta, preglasna: Ustanak i vladavina buntovnih žena (Plume, 20.lipnja)

Potrebnu inspiraciju za uništavanje patrijarhata pronađite u smionoj i osnažujućoj zbirci Anne Helen Petersen Predebela, predroljasta, preglasna. Uključujuće istraživanje o slavnim ženama koje prkose stereotipima i iznova definiraju što znači biti žena, ova analitička knjiga uključuje intimne i provokativne profile poput Hillary Clinton, Madonne, Serene Williams i mnogih drugih. Upijajuće i beskompromisno feminističko štivo, ovaj skup svjetski buntovnih žena učinit će vas sretnima što ste žene.

Jenny Zhang: Kiselo srce (Lenny, 1.kolovoza)

Prva knjiga iz pera Lene Dunham i Jenny Konner kod Random Housea, Kiselo srce ljetnji je debi kojeg vaš feministički književni klub ne želi propustiti. Zadivljujuća zbirka priča koja čitateljicu uvlači u živote kinesko-američkih djevojaka koje odrastaju u New Yorku, ova prekrasna knjiga na trenutke je srceparajuća, humoristična i pronicljiva, ona vrsta romana koje nakon čitanja ne možete izbaciti iz glave. Drugim riječima, savršena knjiga za raspravu u vašoj književnoj grupi.

Prevela i prilagodila Sonja Novoselić