Sa stavom

Emancipacija je trendi

Disney ne stvara već prati emancipaciju

Disney ne stvara već prati emancipaciju

Prema Disney Parks Blogu, cilj Disneyeve kampanje Dream big, Princess (Sanjaj velike snove, Princezo) jest potaknuti djecu, a posebno djevojčice diljem svijeta da vjeruju u sebe, hrabro idu naprijed, ostvaruju svoje ciljeve i potencijale, razvijaju se u različitim smjerovima i šire svoje vidokruge. Tijekom 2017. godine kampanja Dream big, Princess obilježavat će se svaki mjesec s drukčijom temom, a vrijednosti koje će promicati bit će dobrota, prijateljstvo i pustolovnost, uz slogan: Za svaku djevojčicu koja sanja velike snove, tu je princeza koja će joj pokazati da je to moguće. Isticat će se i uspjesi stvarnih djevojčica i djevojaka koje susanjale velike snove i postigle dojmljive rezultate, poput šesnaestogodišnje Kanađanke koja je pilotkinja i četrnaestogodišnje Njujorčanke koja je prvakinja u slobodnom penjanju. U okviru kampanje izrađeno je nekoliko verzija promotivnog videa u trajanju od minute do minute i pol, a glazbena podloga spota jest remix The Scriptove pjesme Hall of Fame. Na službenoj web stranici Princess Disney istaknuta je verzija Dream it, be it,no moguće je pogledati i zasebne verzije za Ariel, Tianu, Zlatokosu i Belle te Be a Champion verziju koju ističe iDisney Parks Blog.

Spotovi prikazuju Disneyeve junkinje, ali i stvarne djevojčice koje se, u većini slučajeva bave sportom i osvajaju medalje, no tu je i ples, slikanje, sviranje, učenje i znanstvena istraživanja, politički govor i prosvjedi pa čak i istraživanje svemira. Postoje razlike u verzijama videa po zastupljenosti djevojčica različitih rasa, primjerice u verziji Dream it, be it, podjednako su zastupljene predstavnice bijele rase (44%) i crne rase (40%) dok je ostalih nešto manje (16%). Osim različitih rasa, Dream it, be itverzija, prikazuje i djecu s invaliditetom i teškoćama u razvoju koja čitaju na Brailleovom pismu.U verziji videa Be a champion, gotovo sve djevojčice su bijele (80%), a crna i ostale rase po 10%. Jedna djevojčica pleše usprkos ozlijeđenoj nozi, no nema naznake da se radi o invaliditetu. U verziji videa  Dream Song Rapunzel, bjelkinje su zastupljene u 60%, crnkinje 27% i ostale rase 13%, u verzijama Tiana, Belle i Ariel, vidimo po jednu azijatkinju ili bjelkinju.U verzijama spota DaughtersDads Build Dreams i I dream stvarne djevojčice uopće se ne prikazuju. Neuravnotežena zastupljenost predstavnica različitih rasa i djece s invaliditetom diskriminira dio djece i čini ih nevidljivima. Disneyeve junkinje koje se u videu pojavljuju, također su većinski bjelkinje i najčešće su princeze (Zlatokosa, Merida, Pocahontas, Ariel, Jasmina, Snjeguljica), a pripadnice građanske klase (Tiana, Belle, Pepeljuga) udaju se za princa i postaju princeze. Izuzetak je Mulan koja započinje romantičnu vezu s vojskovođom koji nije princ, iako je pripadnik višeg društvenog staleža. Ne prikazuju se djevojčice koje žive običnim građanskim životima kao što je Alisa (Alisa u zemlji čudesa) ili Riley, junakinja višestruko nagrađenog filma Izvrnuto obrnuto nastalog u produkciji Disney Pixar. Isticanjem statusa princeze kao ideala, osim što se naglašava važnost materijalnog bogatstva i konzumerizma, društvena nejednakost prikazuje se kao poželjna, a stil života i društveni položaj obitelji većine djevojčica prikazuje se kao nedovoljno dobar. Dodatno zabrinjava što djevojke koje nisu rođene kao princeze, do takvog statusa dolaze udajom. Budući da status princeze nije zanimanje niti je rezultat rada i zalaganja već se stječe rođenjem ili brakom, isticanje društvenog položaja princeze kao životnog cilja proturječno je ideji da se rezultati postižu trudom, a nagrade dodjeljuju prema zaslugama. No, bile one princeze ili ne, poruku junakinja videa nije moguće sagledati izolirano od njihovih životnih priča, ambicija i vrijednosti prikazanih u okviru fabule animiranog filma iz kojeg dolaze, stoga hajdemo pogledati što nam zapravo poručuju junakinje Disneyevih animiranih filmova. Usredotočit ćemo se na verzije Dream it, be it i Be a champion jer su te dvije verzije istaknute i na službenim Disneyevim stranicama.

Vrijeme je za udaju, odnosno, za sreću je potreban muškarac

Disneyeve junakinje iz videa su mlade i lijepe te se pitanje njihove udaje često već na samom početku filma pojavljuje kao tema, a u slučaju Meride i Jasmine, i kao glavni pokretač radnje. U 90% filmova dolazi do romantičnog zapleta, a u 7 od 10 slučajeva priča završava brakom (Zlatokosa, Pepeljuga, Jasmina, Belle, Ariel, Snjeguljica, Tiana), a vjerojatno je i da će romantična veza koju Mulan započinje s vojskovođom završiti brakom, što Meridu ostavlja kao jedini primjer djevojkeiz videa koja može biti sretna bez muškarca. Belle, Ariel i Jasminu upoznajemo kao asertivne djevojke koje ne pristaju na konvencije te izražavaju želju za istraživanjem svijeta, no nakon udaje, one svoj sretni završetak ostvaruju u životu u dvorcu, daleko od stvarnosti svijeta koji su željele istraživati. Posebno je problematična Belle, zbog vrlo opasne poruke da ženina ljubav može promijeniti nasilnog muškaraca. Ariel upoznajemo kao djevojku čija se odvažnost i znatiželja mogu uspoređivati s povijesnim ličnostima poput Kolumba, a u prvoj polovici filma možemo čak govoriti i o izvrnutim rodnim ulogama jer ona spašava princa od utapanja, a ne obrnuto. Na žalost, pustolovnost nestaje nakon što se Ariel zaljubljuje u princa radi kojeg napuštasvoju obitelj, mijenja biološki identitet – prestaje biti sirena i postaje ljudsko biće te se odriče vlastitog glasa, što je osobito problematično sa stajališta borbe za žensko pravo glasa. Ponašanje princeza sugerira kako su znatiželja i pustolovnost zgodna razbibriga za mlade djevojke, no pravu sreću pronalaze u braku, što je kontradiktorno poruci o samoostvarenju koju Disneyeva kampanja pokušava poslati. U verziji videa Dream big – Ariel, djevojčica koja se pojavljuje u spotu kaže kako želi istraživati kao Ariel, a u videu Be a champion vidimo djevojčice koje stoje za javnom govornicom i sudjeluju na političkom prosvjedu, no, govori li nam Ariel da je to važno samo dok se ne zaljubimo? Tianina je najveća želja otvoriti vlastiti restoran i to vlastitim sredstvima i zalaganjem. Tiana je prva Disneyeva princeza koja je crnkinja, što je uz njezinu ambicioznost veliko i dobrodošlo osvježenje u paleti Disneyevih likova. Odrasta u radničkoj obitelji, a princeza postaje udajom za princa. Veliko je razočaranje kada je Tiana, koja je koja je kao djevojčica izjavila kako nikada ne bi poljubila žabu samo zato što će se pretvoriti u princa, ipak poljubila žapca kada joj je obećao novac za otvaranje restorana. Budući da je žabu poljubila iz krivih razloga,Tiana postaje prva princeza koja poljubivši žabu i sama postaje žaba. Tek nakon što je shvatila vrijednost prave ljubavi i udala se, pretvara se natrag u ženu i može ostvariti svoj san i otvoriti restoran. 

Pametne i sposobne žene su iznimka od pravila

Disneyeve junakinje saveznike pronalaze među osobama ili životinjama muškog roda, a žene iz njihove okoline, ako nisu uzrok problema (vještice, maćehe) onda su prikazane kao praznoglave, ili, uopće nisu prikazane. Arieline sestre pojavljuju se samo sporadično kao opreka Arielinoj znatiželji i buntovništvu, no nema karakterizacije njihovih likova, a svi Arielini saveznici su muškarci. Belle odbija udvaranje Gastona, lokalnog alfa mužjaka, no sve druge djevojke u selu, bacaju mu se u naručje jer ni jedna nije dovoljno pametna da prepozna njegovu samodopadnost, plitkost pa i moralnu iskvarenost. Seljani osuđuju Belle zbog njezinog interesa prema knjigama i učenju smatrajući kako to ne priliči ženama. Ističući Arielino i Bellino ponašanje kao uzorno, film istovremeno potiče mlade djevojke na ulaganje u obrazovanje i akademski i znanstveno istraživački rad, no s druge strane, budući da ni jedan drugi ženski lik nije takav, takvo ponašanje označeno je kao devijantno, a prosječna žena prikazana je kao površna i glupava. Takvo prikazivanje žena ostaje mizogino, jer implicira da je glavna junakinja vrla i sposobna, usprkos, a ne zato što je žena.  Lottie, Tianina prijateljica iz djetinjstva, prikazana je kao naporna, glasna, razmažena bogatašica kojoj je jedini cilj udati se za princa, no ipak, na kraju filma, Lottie pokazuje velikodušnost kada je poljubila žapca samo kako bi i njemu i Tiani pomogla da se pretvore u ljude i budu sretni, iako je to značilo da princ neće biti njen. Film propušta posvetiti pažnju Lottinom sretnom završetku pa njezina velikodušnost nije nagrađena i Lottie, iako velikodušna, nezasluženo ostaje gubitnica.

{slika}

Mlada žena – dobro, stara žena – loše

Zle, ružne, tašte, lijene i zavidne vještice, maćehe i polusestre uzrok su problema Pepeljuge, Snjeguljice, Ariel i Zlatokose. U vrijeme snimanja Pepeljuge i Snjeguljice kao poželjno ponašanje za ženu isticala se poslušnost, marljivost, submisivnost i naravno, fizička ljepota i mladost. Ariel i Zlatokosa nešto su buntovnije i poduzetnije, no i dalje podržavaju stajalište kako je fizička ljepota najvažnija ženska vrlina te da će stare žene sve učiniti ne bi li je sačuvale pa ako treba i uništiti mlađe žene. Junakinje saveznike pronalaze u muškom spolu (šumske ili morske životinje, konji, lopovi, lovci, prinčevi, patuljici), a glavni neprijatelji su im druge žene. Duboko je seksistička i mizogina poruka da žena vrijedi ukoliko je mlada (plodna) i lijepa (seksualno privlačna) te voljna obavljati kućanske poslove (Pepeljuga, Snjeguljica, Zlatokosa, Mulan, čak i Meridu tako odgajaju), no ako je stara (nesposobna za rađanje) i ružna (seksualno neprivlačna) onda je nužno zla i ogorčena te neprijateljica mladim ženama.Izuzetak je Princeza i žabac gdje Tiani pomaže vrlo stara žena.Majke često nisu prikazane (Pocahontas, Ariel, Jasmina, Belle, Pepeljuga), a ako jesu, onda samo kao marginalni likovi (Tiana, Zlatokosa, Mulan).

 

Merida hrabra izuzetak je od ovog pravila i tako dolazimo do pozitivne poruke koju noviji Disneyevi animirani filmovi sadržavaju:

Žena ne mora napustiti svoje ideale da bi bila uspješna i vrijedna ljubavi

Merida jasno naglašava neslaganje s očekivanjima okoline i obitelji te ne prihvaća ograničenja koja joj nameću društvena očekivanja. Kao i mnoge Disneyeve junakinje, saveznike pronalazi u muškim likovima i nema ženskih prijateljica, a u sukobljava se s majkom. No, za razliku od drugih Disneyevih filmova, u ovoj priči, majka nije nevažan lik, dapače, odnos majke i kćeri osnova je za izgradnju zapleta, a Merida poduzima sve kako bi uspostavila normalan odnos s majkom koja je izuzetno važna osoba u njezinom životu. Uz Snježno kraljevstvo, Merida hrabra jedini je Disneyev crtić u kojem je u središtu radnje odnos između žena i njihova međusobna podrška, a ne romantični zaplet između žena i muškaraca. Pocahontas i Mulan prvi su Disneyevi filmovi gdje romantični zaplet, iako ne nestaje, više nije osnova za konstruiranje fabule već je princezama povjerena uloga ključna za opstanak zajednice. Suprotno željama njihovih roditelja, udaja Pocahontas i Mulan pada u drugi plan zbog ratnih prilika. Pocahontas, iako fizički vrlo spretna i atletske građe, ne pridružuje se ratnicima, već zauzima miroljubiv stav te zaustavlja sukob u ime ljubavi. Spašava Johna Smitha od smrti i time sprečava rat i krvoproliće.Pocahontas ne traži sreću u braku i ne napušta svoju zemlju radi ljubavnika. Isto tako, kada njezin ljubavnik omalovažava tradiciju njezinog naroda, otvoreno mu se suprotstavlja. Mulan se u početku osjeća neuspješnom jer ne uspjeva udovoljiti zahtjevima okoline vezano uz njezinu ženstvenost i ponašanje koje će je učiniti poželjnom za udaju, umjesto toga preodjeva se u muškarca i ratuje. Iako je spasila Kinu od Huna, prezrena je jer je žena. Saveznika pronalazi u kineskom caru koji priznaje njezinu vrijednost te je nagrađuje odličjem. Tek je tada prihvaća i vojskovođa s kojim započinje romantičnu vezu. Pocahontas, Mulan i Merida primjeri su samosvjesnih žena koje dokazuju da žena itekako može samostalno odlučivati te da ne mora napustiti svoje ideale i postati nešto što nije da bi zavrijedila ljubav i poštovanje ili ostvarila vrhunske rezultate.

 

ZAKLJUČAK
Disney ne stvara trendove, već ih prati. Kako se mijenja percepcija žene i njezine uloge u društvu, tako se mijenjaju i prikazi žena u medijima. Princeze iz starijih filmova (Pepeljuga, Snjeguljica) prikazane su kao submisivne i bespomoćne, a noviji likovi (Ariel, Belle, Pocahontas, Jasmina, Mulan, Zlatokosa, postaju životniji i imaju vlastitu osobnost, no udaja i romantični rasplet još se uvijek nude kao rješenje za sretan kraj. Razlika je u tome da princeze sada same aktivno biraju izabranike svojeg srca (Jasimina to jasno izražava) za razliku od Snjeguljice ili Trnoružice koja su odabrane u trenutku kada doslovno nisu bile pri svijesti radi čega se već otvaralo pitanjenjihovog pristanka na seksualničin i brak. Stvarni zaokret u smislu rodnih uloga javlja se tek kod Meride, Else i Vaiane (engl. Moana), junakinje istoimenog filma iz 2016. godine koja spašava svijet od uništenja. KodElse i Vaiane, pitanje braka uopće se ne postavlja. Elsa je posebna i po tome što je prva Disneyeva princeza koja brzo nakon početka filma postaje kraljica te, uz magičnu, ima i političku moć. Iako je  Snježno kraljevstvo trenutno jedan od  najpopularnijih Disneyevih filmova, Elsa i Anna se ne pojavljuju u verzijama videa istaknutim na službenim Disneyevim stranicama, nego samo u  verzijama: I dream i Daughters.Budući da je svrha kampanje je izazvati kod djevojčica osjećaj ponosa zbog ostvarenih rezultata, šteta je što Riley (Izvrnuto, obrnuto), kao primjer djevojčice suočene sa životnom situacijom s kojom se lako poistovjetiti,nije uključena u kampanju. Riley se oslanja na vlastite snage (Joy i Sadness samo su dijelovi njezine ličnosti) i uspjeva pronaći rješenje za životnu teškoću i prilagoditi se novim uvjetima te u tom smislu, predstavlja stvarnu junakinju i uzor koji svaka djevojčica može slijediti.