Sa stavom

09.12.2016. 09:53:50 - Darja Galović

ZFF: nagrada publike i posebno priznanje žirija

Dva svijeta: oslobođenje od okova tradicije

Scena iz filma

Scena iz filma

Na ovogodišnjem Zagreb film festivalu film Dva svijeta (In between / Bar Bahar) je dobio posebno priznanje žirija i HT nagradu publike.

Film opisuje život modernih, obrazovanih mladih djevojaka u Tel Avivu (Izrael). Layla i Salma su cimerice, i u njihov stan se useljava Nour, mlada muslimanka koja dovršava studij računarstva. Layla je odvjetnica i voli tulumariti, a Salma je lezbijka i radi kao konobarica i DJ. Nour je zaručena za muslimana i u trenutku kada se useljava pripremljena je ući u tradicionalni muslimanski brak. No, život s Laylom i Salmom ju mijenja i ona se oslobađa i počinje gledati život drugim očima. To razbjesni njenog zaručnika koji ju prisili na seksualni odnos. Layla i Salma joj pruže potporu i pomognu joj da raskine zaruke. Istovremeno, Salma se zaljubljuje u mladu doktoricu Dunyu i s njom odlazi u posjeti roditeljima. Tamo se suočava s njihovom oštrom i grubom reakcijom nakon čega bježi, te iznosi svoju odluku da će pobjeći u Berlin. Layla pak raskida vezu sa Ziadom koji se ne može pomirit s Laylinim životnim stilom, postavlja joj uvjet da se mora promijeniti što Layla odbija.

Ovaj film tako pokazuje susret triju djevojaka s konzervativnim društvom, odnosno konzervativnim roditeljima i muškarcima. One se bore kako bi se oslobodile tih okova i svaka od njih u tome i uspijeva.

Film pokazuje urbani život Tel Aviva, koji je isti kao i u zapadnim zemljama. S tim prikazom režiserka razbija stereotipe koje imamo o životu u izraelskom društvu. Borba triju žena koju pratimo je puna hrabrosti i odlučnosti, to je borba protiv okova koje im donosi tradicija. One su dovedene do toga da se prema njima odnosi kao s imovinom, njihovim životima se u ime tradicije želi upravljati u potpunosti. Film je snažan zato što glavne protagonistice ni u jednom trenutku nisu odustale od svojeg cilja, a to je da budu slobodne. Suočene s mnogim preprekama svaku od njih nadilaze i u zadnjoj sceni ih vidimo kao pobjednice koje ne mogu više biti ni dio onog svijeta kojem su donedavno htjele pripadati, urbanom životu u kojem se zabavlja bez predaha. Layla, Salma i Nour mogu biti uzor svakome čiju slobodu ugrožavaju tuđa uvjerenja i netolerancija.

Film je režirala Maysaloun Hamoud. 'In between' je njezin prvi dugometražni film. U glavnim ulogama su Mouna Hawa (Layla), Sana Jammelieh (Salma) i Shaden Kanboura (Nour). Film je dobio nagrade na filmskim festivalima u Torontu, San Sebastianu (Španjolska) i Haifi (Izrael). Žiri Toronto International Film Festivala je film pohvalio i opisao kao "samouvjereni prvijenac o trima suvremenim palestinkama koje žive u Tel Avivu i čija snažna međusobna sestrinska povezanost potiče preispitivanje i promjene u odnosima, karijerama i seksualnosti."

Odluka žirija i objašnjenje na San Sebastian Film Festivalu bilo je da se film "ističe po svojoj hrabrosti i snazi u suočavanju s nevoljama, ritmu i istini u svakoj sceni, svakom bljesku i svakoj tišini". "Maysaloun Hamoud je režirala film koji se fokusira na probleme žena i njihov manjak slobode. Učinila je to odvažno i jasno, odlučno i s mnogo strasti." Žiri je istaknuo dva pitanja koja su tema ovog filma: Može li tradicija pobijediti u bitci protiv sreće? Imamo li svi pravo izabrati svoju budućnost?

U današnje vrijeme sve si više postavljamo ova pitanja. Ovaj film nam odgovora da je borba za vlastitu slobodu uvijek pravi izbor. Također, nakon gledanja ovog filma osjećamo ne samo da imamo pravo izabrati svoju budućnost, već nam je to i dužnost. Film pokazuje granicu između tradicionalnog i suvremenog koja je danas sve jasnija iz čega proizlaze problemi mnogih. Nije riječ samo o sukobu suvremenog i tradicionalnog, već i o sukobu tradicionalnog i slobode pojedinca/ke. Ovaj film ohrabruje gledatelja/icu i šalje snažnu poruku da u takvoj borbi ne smijemo odustati. 

Tagovi: dva svijeta, izrael, podrška, sloboda, sukob, suvremeno, tel avil, tradicija, tradicionalno, zff

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM