Sa stavom

11.09.2016. 12:02:22 - Kinsey Lane Sullivan (Arts.Mic)

umjetnice čiji radovi će vam uljepšati dan

Feministički art Tumblr blogovi koje morate pratiti

Tit

Tit (Foto: happy 2 b sad)

Nova generacija feminističkih umjetnica umjesto tradicionalne metode prezentiranja svojih radova u galerijama i muzejima u želji za svjetskim uspjehom favorizira novi pristupačniji, demokratskiji način dijeljenja svojih djela. Na koji način? Putem interneta. Digitalni svijet omogućio je umjetnicima veću mogućnost govora o osjetljivim društveno-političkim temama i bolju komunikaciju sa svojom publikom.

Osobito zanimljiv dom takvoj prezentaciji umjetnosti jest Tumblr, piše Arts.Mic. Umjetnice koriste Tumblr kao svoje osobne, interaktivne umjetničke galerije. Dijalog između umjetnice, umjetničkog djela i promatrača/ice rijetko je intiman i udaljen. Stranice Tumblra sadrže nevjerojatna umjetnička djela, zajednicu i komunikaciju. U raspravama, feministkinjama je omogućeno da pitaju mentorice o svojim perspektivama i dobiju vrijedne smjernice od njih. To je radikalno, nježan pristup temeljen na svijesti, podršci i razumijevanju.

Od ilustratorica stripova do grafičkih dizajnerica, ovo je 13 feminističkih umjetnica koje trebate pratiti na Tumblru.

1. Anna Higgins

Higgins je umjetnica i ilustratorica iz Wellingtona na Novom Zelandu. Njezini radovi se sastoje prvenstveno od lijepih, jednostavnih linija crteža žena u kombinaciji s pametnim izrazima. Zajedno, njezine riječi i slike čine formu osnaženog digitalnog novinarstva. Pomalo sarkastični i u potpunosti prekrasni, ovi crteži pružaju fascinantan pogled na feminizam i samoizražavanje.

2. La Fille Bertha

Talijanska umjetnica stvara prekrasno kapriciozan crtež žene. Slikajući ih na zidovima, malim automobilima, papiru, odjeći, pa čak i kao tetovaže, ove slike imaju lagani punk-rock prkos u sebi. Žene na slikama su lijepe, ali ne prema stereotipnoj zapadnjačkoj tradiciji.

3.Cheyenne Federicioni (SUGARBONES)

Samostalno se opisujući kao "kostur obložen bombonom s fetišem za slatkim" grafičarka Federicioni nije samo samouvjerena, ona je inspiracija za mlade umjetnike i umjetnice. Ova 24-godišnjakinja čula je mnogo prigovora na svoju odluku da nastavi karijeru u umjetnosti – mnogi od njih su bili negativni. No, ona nije slušala. Izgradila je posao prodajom originalnih naljepnica, zakrpa, plakata, grafika i ostalog. Ukoliko želite slijediti njezin uzor, trebate - prema njezinim riječima "napraviti nešto što će uljepšati nečiji dan, što će vama popraviti dan! Jedino što vas drži od stvaranja svoj carstva jest to što niste još položili temelj. Učinite to odmah".

4. Jenn Woodall

Woodall je crtačica stripova, ilustratorica i umjetnica iz Toronta. Ona je urednica FIGHT! magazina gdje su glavni likovi borkinje. Njezin izražaj ima snažan 90-te i rane 2000-te prizvuk, s X-Files referencama i Sailor Moon nadahnutim slikama. Mnoge njezine slike su prožete nekom vrstom samosvjesnih odvratnih osobina – a to je upravo kvaliteta zbog koje se njezini radovi razlikuju od drugih umjetnica na ovoj listi, zbog čega su joj radovi toliko uvjerljivi.

5. Carol Rossetti

Od svih ostalih žena na popisu, portugalska umjetnica Rossetti jedna je od najpozitivnijih i najizravnije osnažujućih. Ona se bavi pitanjima rase, spola, ovisnosti, pozitivnog pogleda na tijelo i brojnim drugim pitanjima u seriji svojih djela nazvanim Žene. Svaki crtež popraćen je podrškom i nadahnjujućim porukama. Serija djela pretvorena je u knjigu početkom ove godine s prijevodom na engleskom jeziku i portugalskom. Trenutno radi na feminističkom stripu pod nazivom Boje.

6. Lora Mathis

Kao Nan Goldin i Cindy Sherman prije nje, Mathis koristi fotografiju i samoportretiranje u pitanjima prirode identiteta i kako se spol uklapa u tu sliku. Uz fotografiju, Mathis piše pjesme i daje savjete svojim sljedbenicima/ama putem Tumblra. Ona je jedna od nekolicine umjetnica na ovom popisu koja je postala izvor inspiracije i pouzdana prijateljica svojim sljedbenicima i sljedbenicama putem otvorene komunikacije. Njezin rad – od poezije do fotografije – je sirov, emotivan i vrlo intiman.

7. Ambivalently Yours

Ambivalently Yours je ime anonimne kanadske ilustratorice i dizajnerice. Njezin rad je osviješten i smatra se reinterpretacijom roze boje i feminističkog pokreta koji imaju zajedničke konotacije. Kao pokret, Ambivalently Yours je javni umjetnički pokret koji obuhvaća podvojenost, otvorenost, svjesnost, pa čak i neodlučnost.

"Krutost je ta koja čini ljude pasivnima, ne ostavljajući prostor za pogreške ili rast", kazala je prilikom intervjua za Budi svoja muza. Slično kao i Mathis, Ambivalently Yours je postala pouzdana savjetnica svojim sljedbenicima/cama. U stvari, mnogi njezini crteži su izravan odgovor na pitanja njezinih sljedbenika/ca, pružajući im ljubav, podršku i razumijevanje.

8. Kendra Candraw

Candraw je 24-godišnja ilustratorica koja živi u Brooklynu, New York i radi plišane igračke za dizajnersku tvrtku. Mnoge njezine kreacije su zamišljeni ili reinterpretirani portreti celebrityja. U zadnje vrijeme to su često portreti članova One Direction benda. Međutim, njezina online trgovina ima puno više toga od feminističkih ilustracija. Njezini najjači radovi kombiniraju sliku i riječi, mekoću njezinih likova sa snagom njezinih ideja.

9. Lisa Czech

Czech je ilustratorica stripova iz Montreala čiji radovi su subverzivni, suptilni, pa čak pomalo i nasilni. Poput i drugih umjetnica na ovom popisu, Lisa je surađivala s magazinima i feminističkim stripovima. Većina njezinih crteža su pomalo uznemirujući, unatoč tome (ili možda baš zato) se u njima osjeća nešto poznato, kao tamna strana Margaret Kilgallen. Mnogi njezini crteži su politički osviješteni, dok su drugi zanimljivi, detaljni, ljubavni portreti.

10. Lindsay Bottos

Bottos je jedna od prvih feminističkih Tumblr umjetnica čiji je rad postao viralan, djelomice zato što je bio brutalan. U svojoj Anon seriji, koja obuhvaća medije kao što su BuzzFeed, Buttos nudi šokantan uzorak anonimnih poruka koje je primila na dnevnoj razini. Seriju su popratili selfie fotografije uz anonimne poruke koje je primila nakon što je objavila selfi, a odnose se na nju, ako ne i direktno na njezin spol. Bottos se nastavila baviti rodom i percepcijom žena kao korisnica interneta i društvenih mreža.

11. Rebecca Cohen

Strip umjetnica i ilustratorica stoji iz radova ženskih povijesnih plakata, kao i superheroja Gyno-Star iz Social Justice League. U svojim radovima, Cohen ističe važnost feminizma. U liku Gyno-Star, njezin cilj je isti, ali je pristup drugačiji – Gyno-Star je superheroina koji se bori protiv sila zla i muškog šovinizma sarkazmom i samosviješću.

12. Nataly Lobanova

Lobanova, poznata i kao Happy 2 B, nešto je depresivana, ali uvijek zabavana prijateljica koja živi na internetu. Dok stvara hiper-realistične slike, njezina najjača djela su jezik-u-lice crteži ili namjerno grube slike. Te slike, u svojoj neposrednosti, ilustriraju uvide i frustracije sa suvremenom kulturom i međuljudskim tragi-komedijama. Njezin rad je zabavan, duhovit, ali najviše od svega – pametan. Podržan je od strane teen generacije,a među njezinim sljedbenicima se nalazi i Tavi Gevinson.

13. Yrurari

Tekstilna umjetnica Yrurari je možda najbolja stvar s Islanda od Bjork. Njezina lijepa, čudna umjetnička djela su inteligentna, poštovana i osvježavajuća. Mnoga njezina djela se bave falusnim, vaginalnim i drugim genitalno inspiriranim oblicima i temama, pitajući se kako gledamo jedni na druge i sami na sebe. Pri korištenju tekstila, Yrurari izražava snažnu poruku o prirodi ženskog rada i tankoj liniji između umjetnosti i obrta. Ove ideje, kada se izraze putem tehnikolor preše, postaju očaravajuće, pristupačne i satirične. 

Prevela i prilagodila: Martina Raos

Tagovi: ambivalently yours, anna higgins, art, carol rossetti, cheyenne federicioni, dizajnerice, feministička unjetnost, feminističke umjetnice, ilustratorice, jenn woodall, kendra candraw, la fille bertha, lindsay bottos, lisa czech, lora mathis, nataly lobanova, rebecca cohen, sugarbones, tumblr, ulične umjetnice, umjetnice, umjetnost, yrurari

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM