Sa stavom

zašto je vladimir gruden i dalje autoritet?

Gruden: ‘Koji muškarac ne želi ženu koja mu podilazi?’

Gruden: ‘Koji muškarac ne želi ženu koja mu podilazi?’

Facebook

“U današnjem svijetu muško bi trebalo biti muško, što znači onaj koji kontrolira. A kada žena kaže da dopušta i šamar, ona muškarcu daje do znanja da je toliko slabašna da će dozvoliti da se njome upravlja. A koji muškarac ne bi htio ženu koja će mu podilaziti”, rekao je Vladimir Gruden za RTL komentirajući ni više ni manje nego izjavu natjecateljice u emisiji Big Brother.

Na stranicama RTL –a navodi se kako su Vladimira Grudena “poznatog psihijatra” tražili za komentar na izjave natjecateljice Tamare Posavčić iz Zagreba koja kao lijek za sklonost pretjerivanju i pretjeranom histeriziranju vidi u šamaranju. Vladimir Gruden, inače, poznat je postao po svojim homofobnim seksističkim ispadima među kojima se nalaze i izjave kako je “zlostavljanje u obitelji svojevrstan je sado-mazo odnos između djeteta i roditelja koji dijete ponekad priželjkuje”, ali i da je “homoseksualnost je bolest koju treba liječiti i spriječiti”.

U razgovoru sa drugim natjecateljima i natjecateljicama u Big Brother kući Tamara Posavčić izjavila je sljedeće:

“Žene, a i poneki muškarci su često skloni pretjerivanju i pretjeranom histeriziranju. Tada ih treba zašamarati, dati im finu šamarčinu da ih urazumiš u sekundi. Drugi gledaju na to kao na nasilje, ali to nije nasilje”.

RTL je najprije zanimalo je li i na jednoj razini izjava utemeljena, a Gruden je odgovorio ovako:

“Često ljudi svoje osobno mišljenje nameću kao generalno i to treba znati razlučiti. Djevojka koja je to rekla vjerojatno osjeća da joj je potrebna vanjska kontrola, pa makar i u vidu šamara jer ona sama nije toliko jaka i snažna da se može boriti s okolnostima”.

Potom su s RTL –a Grudena upitali “je li toleriranje šamara samo način da sebe [Tamara Posavčić op. a] opravda”, a on je odgovorio potvrdno i dodao:

“Da, ona pravda sebe. Ili je napravila nešto pa se time pravda, ili joj se dogodilo nešto pa sebi pravda da nije kriva ona za to nego netko drugi. Još je jedna stvar moguća. Takve izjave mogu biti i taktika zavođenja. U današnjem svijetu muško bi trebalo biti muško, što znači onaj koji kontrolira. A kada žena kaže da dopušta i šamar, ona muškarcu daje do znanja da je toliko slabašna da će dozvoliti da se njome upravlja. A koji muškarac ne bi htio ženu koja će mu podilaziti?”.

Ovo nije prvi puta da Vladimir Gruden nasilje opravdava kao ‘taktiku zavođenja’. U travnju 2013. godine rekao je kako je za njega “silovanje u braku oduvijek bila čudna definicija” dodavši kako “po američkom modelu, silovanje počinje nakon ženinog ‘ne’ i dalje se ne smije inzistirati, ali ako se preselimo kod nas na Balkan, sam čin osvajanja je dio onog ‘hoćeš-neću’ odnosno ako bi muškarac odmah odustao na ženinom prvom ‘ne’, on ne bi bio muškarac”.

Podsjećamo, prije samo nekoliko dana pisale smo o gostovanju Vladimira Grudena na tematskoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko – bilogorske županije gdje je baš on pozvan da govori o ravnopravnosti spolova.

Svoje izlaganje završio je ovim riječima:

“Zašto smo izgubili raj? Zato jer je Adam popustio! I od tog vremena sve žene testiraju muškarce, a da se muškarac znao postaviti pravilno prema ženi, mi bi se vratili u raj. A još se nismo vratili u raj. Više se boji muškarac žene, nego žena muškarca. Samo to ne priznajemo”.

U potpunosti je nevjerojatno i neprihvatljivo da se bilo koju osobu koja negira postojanje silovanja u braku (u RH kriminaliziranog 1997. godine), koja je otvoreno homofobna i mizogina naziva u potrazi za komentarima bilo čijih izjava o problemu nasilja (pa makar one bile u potpunosti promašene izjave o nasilju natjecateljice u Big Brotheru). Kada se izjavama takve osobe pridaje legitimitet zbog toga što uz svoje ime imaju titulu doktora, a još strašnije i točnije – titulu psihijatra, gotovo je nemoguće izbjeći odgovornost za širenje manipulirajućih i stravično diskriminatornih izjava.

Pitamo se ponovno isto – do kada će Vladimir Gruden predstavljati autoritet u području psihijatrije? Koliko još njegovih izjava kojima se opravdava nasilje (a poglavito nasilje prema ženama) on treba izjaviti da bi ga se izopćilo iz medijskog prostora koji koristi isključivo za promociju neznanstvenih i ženomrzilačkih teza? Zbog čega se Vladmira Grudena, nakon svega, išta više pita?