Sa stavom

Ne brinite, bit će toga još

Top 5* izjava ekipe iz MOSTa

Top 5* izjava ekipe iz MOSTa

FB // MOST nezavisnih lista

Sigurno vam se nekada u životu dogodi da se u trenutku nepažnje, rastresenosti ili neke čudnovate kozmičke nepravde malim nožnim prstom udarite u vrata, rub noćnog ormarića ili kreveta.

U posljednje vrijeme moja prva reakcija na izjave čelnih osoba MOSTa jednaka je reakciji kada me zadesi gore opisani nesretan događaj. Ako vam se takvo što dogodilo više no jednom, znate da samo pokušate nastaviti hodati, pokušavati sjesti, produžiti dalje i misliti kako se to nije dogodilo, da vas ne boli vas i samo čekate da prođe.

Iako je teško među svim biserima izabrati najbolje, u nastavku teksta donosimo neke od njih.

Novi list je jučer objavio kako je najizgledniji kandidat – kandidat s pečatom dozvole Karamarka, oprostite, hoću reći, mandatara Tima – Tomislav Panenić. Kako spomenuti načelnik općine Tompojevci Tomislav Panenić ipak nije potvrđeni izabranik vrlo skoro pojasnio je Grmoja, glasnogovornik MOST-a. Taj isti Tomislav Panenić, izabrani i u Saboru potvrđeni saborski zastupnik, izjavio je sljedeće:

“Ne znam koja je točno procedura oko predlaganja zakona pa ne mogu točno sada reći kada ćemo to predložiti”.

Izjavio je to Panenić, ponavljamo, izabrani saborski zastupnik, za Index prije dvadesetak dana, na temu rezanja plaća saborskih zastupnika i zastupnica. Dakle, osoba izabrana u zakonodavno tijelo Republike Hrvatske koja se za to mjesto natjecala na parlamentarnim izborima u nadi da će moći mijenjati zakone. Stručno, nema što!

Pokušale smo izdvojiti neku od izjava Nikole Grmoje, glasnogovornika MOST-a, no zbog preteškog izbora, jednostavno ćemo samo produžiti dalje. Izaberite sami i same među ponuđenom raskoši, a dok guglate, mi vam nudimo glazbenu podlogu. Iako se o Edi zadnjih dana više piše zbog njegove najnovije pjesme, podsjećamo na jednu stariju.


Vratimo se na trenutak malo u prošlost dužu od dva tjedna i prisjetimo se kako je Stipe Petrina, dok je još bio dio ekipe, za portal Tris objasnio da se izabrani zastupnici i zastupnice MOST-a zapravo uopće ne poznaju.

“(…) Uostalom, nas 19 zastupnika iz Mosta još se i ne poznajemo, još nismo sjeli zajedno i jedni drugima se predstavili, razmijenili mišljenja, razgovarali…”

Ta je izjava bila dosta bolna, gotovo kao kada u situaciji s malim prstom pomislite da je možda slomljen pa stisnete zube i odlučnije zakoračite u pretvaranje da se to nikada nije dogodilo. Sve u svemu, bio je to jedan bolan i za mnoge otrežnjujuć udarac.

Ines Strenja Linić, neurokirurginja i saborska zastupnica MOST-a, izrazila je u velikom intervjuu za Jutarnji list svoj neideološki i nesvjetonazorski stav o osuđenom ratnom zločincu Mirku Norcu.

“On je jedan od rijetkih ljudi koji su mi i danas autoritet. (…) Poštujem ga i respektiram sve što je napravio. Žao mi je zbog onog što mu je društvo učinilo i mislim da je velika žrtva. (…) Pitanje je kako mu je određena krivnja za zapovjednu odgovornost i što se tu zbivalo. Ali ne želim o tome. Za mene je on častan čovjek. On je za mene zauvijek ostao heroj”.

Za sam kraj, navodno prvi među jednakima – Božo Petrov – čovjek kojemu je među prvim reformama bila reforma pojmova u leksikonima temeljnih pojmova politike. Nakon konzultacija kod Kolinde Grabar Kitarović, na pitanje novinara i novinarki može li se to što radi s HDZ-om nazvati koalicijom, odgovorio:

“Ne, u tom trenutku to je suradnja.”

Uostalom, čovjek je potpisao i kod javnog bilježnika ovjerio izjavu kako neće koalirati ni sa SDP-om, a ni HDZ-om. Pih, baš smo blesave.

*Za one koje žele znati više izdvajamo kako je na tri pitanja Libele odgovorila MOST-ova Jasna Matulić.

Na pitanje bi li ona osobno u Hrvatskom saboru glasala za restriktivniji zakon o pobačaju odgovorila je:

“Kada bude to pitanje, onda ću govoriti o tome. To je za sada jedno pitanje u masi pitanja o kojima ćemo zajedno odlučiti.”

Na pitanje jesu li trenutne sankcije za nepoštivanje takozvane rodne kvote na izbornim listama premalene, Jasna Matulić odgovorila je ‘ne znam’, ali je zato na pitanje zalaže li se za ravnopravnost spolova odgovorila s ‘naravno’.

Sve što na to možemo reći jest:  naravno.

No, baš kao kada se malim prstom udarite o nešto i hrabro nastavite dalje i pretvarate se da se ništa nije dogodilo, nepobitnom ostaje činjenica da ste se ipak udarili. Vrlo vjerojatno da se dovoljno puta udarite u dovoljno kratkom roku, imali biste nekakve posljedice.

Slično je i sa spomenutim osobama: zasada se, barem na kratko, možda možemo pretvarati da se svaka od pojedinih izjava nije dogodila, ali kada svoje riječi počnu provoditi u djela, vrlo brzo osjetit ćemo to na svojoj koži.