Sa stavom

Neuspjeli pokušaj

Poduzetnica.hr – dobra ideja, jako loša realizacija

Poduzetnica.hr – dobra ideja, jako loša realizacija

Iako je pokretanje stranice poduzetnica.hr moglo biti dočekano s oduševljenjem jer baš takvo nešto nedostaje, bilo kakav uslik zadovoljstva izostao je već nakon samo letimične posjete navedenoj stranici. Originalno zamišljeno kao virtualni ženski poduzetnički centar, ovaj internetski kutak nije ništa doli jedna velika perpetuirajuća predrasuda. Materiji sam nastojala pristupiti što je moguće objektivnije, no sadržaj koji je ondje prezentiran zaista iznenađuje.

Dok se o jazu u plaćama, nejednakosti pri zapošljavanju, korištenju dopusta, ostajanju izvan radnog vremena i ostalim diskriminacijama u posljednje vrijeme, nasreću pisalo, nekakav pozitivan prostor u kojem će se pisati o ženama poduzetnicima mahom je izostajao. Onda se pojavila poduzetnica.hr, što su ostali mediji i prenijeli kao dobru vijest, no iza svega je ostao tek gorak okus kako zapravo ništa nismo napredovali.

Prvi od tekstova koji upada u oči nosi naslov Stomatološka ordinacija Balenović uspješno spaja poduzetništvo na ženski i muški način i na naslovnoj se stranici prilično agresivno pojavljuje nekoliko puta. Ako pomislite da je naslov tragičan, tekst koji je uslijedio za najseksističkiju izjavu može konkurirati svakom trećom rečenicom. Dijelove poput: “Stomatologija je sve do nedavno bila tradicionalno ‘muška struka’, za oralne intervencije bili su potrebni snaga i spretnost, napose za manje kirurške zahvate, pri čemu su žene uglavnom pomagale” gotovo da nema potrebe ni komentirati, govori dovoljno. Ovdje bi se zdrav razum zapitao kakav je tu muški, a kakav ženski način? A onda se tek treba obrušiti na “potrebnu snagu i spretnost” koja se pripisuje isključivo muškarcima. Doduše, ovaj se tekst bez problema vrlo brzo pretvori u PR članak pa nekoj dubljoj analizi kvalitete ovdje nema mjesta. Žalosno je što je mladoj stručnjakinji koja je dobila priliku raditi u navedenoj ordinaciji postavljeno nekoliko pitanja, a ona u odgovorima skromno hvali Belnovića čija je ordinacija, umjesto da navede koliko je truda, vremena i novca uložila u svoje obrazovanje, s kojim se preprekama sve susrela i time ohrabri sve buduće stomatologinje (ili bilo koje druge stručnjakinje). Da kaže kako je to biti ženom “u dominantno muškom svijetu”, koliko profesorica je predavalo na njenom fakultetu, kakav je trend zapošljavanja unutar njene struke, s kojim se izazovima suočava svakodnevno i ostali pregršt tema koje su, realno, zanimljivije od “hvala gospodinu Balenoviću.”

No, ovaj je tekst pisan da se pokaže kako je ova ordinacija dominantno progresivna i spaja poduzetništvo na “muški i ženski način”. Na rečenicu koja govori o tome da je za žensku ruku potrebno modificirati opremu, staje pamet. Stomatologinja kaže da pacijenti/ce (ovako izgleda rodna ravnopravnost, op.a.) “traže zdravlje i ljepotu osmijeha što jesu ženske kategorije, jer su većina klijenata upravo žene, koje brinu o sebi i obitelji, a i uspješne su na svom poslu”. Na ovom se dijelu već prosječno obrazovana osoba lagano ruši. Strašno je da se implicira nekakva kvazi rodna ravnopravnost i stavlja u usta žene koja bi trebala, kao, biti istovremeno i dokaz tomu, a svaka rečenica proizašla iz njenih usta tek je nova predrasuda. Daleko od toga da je kriva stomatologinja, kriva je politika portala na kojem je tekst objavljen.

Na samome kraju, u posljednjoj rečenici, tekst je doživio svoj vrhunac. Njihova rodna ravnopravnost izgleda ovako: spominjanje iznimno školovanih stomatologa, koji uz pomoć vrhunske tehnologije, donose najveću kvalitetu oralnog zdravlja, bez alternative u ženskom rodu, iako postoji adekvatan termin, zatim rečenica: “Izniman primjer uspješnog poduzetništva čijem obolu jednako doprinose i žene i muškarci”. Sapienti sat.

Odijevanje, šminka i frizura (ipak) ostavljaju učinkovit dojam o poduzetnici sljedeći je tekst na koji se diže kosa na glavi. Odjeća, šminka i frizura – tri su segmenta o kojima svaka žena u poduzetništvu treba brinuti, kaže tekst, rečenicu prije usporedivši ženu s ambalažom proizvoda koji se prodaje. Izostavit ćemo ovdje rasprave o estetici, dovoljno se zapitati što su uopće željeli poručiti? Tko je taj tko postavlja standarde ljepote i zašto su oni i dalje važniji od nečijih sposobnosti i znanja? “Gledajući općenito, hrvatske poduzetnice znaju što žele od svog stila, svjesne su važnosti izgleda, napose i dojma kojega ostavljaju svojom frizurom, odjećom, šminkom” – na osnovu čega su došli do ove spoznaje? Tragično je da na prvo mjesto ne dolaze nečije kompetencije, a ako ćemo već i o izgledu, degradira se onaj prirodni i inzistira se na – čemu točno?

Ljubav svog života pretvorila u posao čineći sebe i klijente zadovoljnim ljudima, naslov je teksta koji neću komentirati išta konkretnije osim jednog jednostavnog pitanja – kad ste (uspješnog) muškarca priupitali čini li svoje klijente sretnim ljudima?

Zagreb u 2015. godini izjednačio broj samozaposlenih žena i muškaraca, djeluje ohrabrujuće i pokazuje da ipak netko tamo u toj ekipi zna napisati kvalitetan tekst. Samo mu rijetko, očito, za takvo što daju prilike.

Ne volim kad netko svoju nemogućnost odlaska na rad ili studij u inozemstvo liječi onim primitivnim “dok drugi odlaze, ja ili xy ostajemo”, a upravo takvom rečenicom započinje tekst o mladoj hrvatskoj dizajnerici.  Iako je lijepo što je dotična odlučila pomoći posrnuloj hrvatskoj ekonomiji, ne valja generalizirati i osuđivati one koje/i su iz različitih razloga izabrali/e drugačiji put. Vrlo nezrelo i vrlo neobjektivno od poduzetnice.hr.

U oči upada i Impresum u kojem su se žene potpisivale u muškom rodu, osim voditeljica, što prilično iznenađuje jer su krenule stvoriti svojevrsnu žensku oazu, ali evo, same sebe delegitimiraju. Izostao je feministički pristup ovoj, nećemo se lagati, feminističkoj temi. Izostale su brojke i novinarska ozbiljnost, ekonomski podaci, istraživanje i analiza tržišta, postotak zaposlenih žena po sektorima i ostalo što biste prvo pomislili kad netko spomene specijalizirani portal poput ovog. Toliko je dostupnih kvalitetnih istraživanja, podataka International Labour Organizationa, primjerice, u nekim se medijima stalno piše o položaju žena na tržištu rada, no ljudi koji su osmislili koncept portala odlučili su izostaviti fakte. U rubrici Mediji o nama podijeljeni su posebno šašavi komentari iz drugih medija. Poput ladylike.hr koji se pita Smije li žena biti uspješna, nezavisni.hr piše o Ženskoj sistematičnosti, nesvjesni da je riječ o vještini koja se razvija, a ne tipično “ženskom” obilježju, i slično.

Iako im je namjera bila dobra, a želja “dati sve od sebe da samozaposlene poduzetnice dobiju pozornost kakvu zaslužuju u hrvatskom društvu”, oni su za sada, vrlo naivno, te iste žene – iznevjerili/e. Može to i bolje, poduzetnice.hr.