Sa stavom

Vaš seksizam nije smiješan

U čemu je problem kada Petrina kaže ‘kurva’

U čemu je problem kada Petrina kaže ‘kurva’

Teško je pisati o Stipi Petrini, a pritom ostati pristojna. Erupcija nasilja i vulgarnosti, mizoginije i seksizma koje primoštenski načelnik u trećem mandatu i (vjerojatno) budući saborski zastupnik, usmeno i pismeno izbacuje od kada se pojavio na političkoj “sceni” toliko je silovita da treba upregnuti sve svoje snage da ne pobjegneš glavom bez obzira. A bijeg nije rješenje.

Ovih su dana neki mediji opet izvukli njegove (ne)čuvene dopise i prisjetili nas na njegove brojne vulgarne pismene i usmene ispade. Između ostalih nasilničkih –izama, seksizam je neizostavan dio tih ispada. Što je, da ne okolišam, uobičajeno za svačiji prostački “stil”. Zato se na Libelinom Stupu srama našao s čak tri izjave u manje od dva tjedna. U ove tri izjave koristio je riječi ‘djevojčica’ i ‘kurva’ kao diskvalifikacije i uvrede za ljude i ponašanja kakva prezire. Da ponovimo: biti djevojčica znači – biti neodgovorna, nedorasla, slabić i kukavica. Moram napomenuti da je riječ ‘djevojčica’ zapravo iznimka u njegovom vokabularu, te je upotrebljena kao opozit Dječacima, što je bila jedina metonimija za ženski rod koja mu je “pasala” u datom kontekstu/trenutku. Treba li napomenuti podsmješljiv i prezriv ton kojim je izgovorena?

Stipi Petrini nešto je, ipak, bliža i draža riječ ‘kurva’. Tako je u samo jednoj rečenici prije nekoliko dana upotrijebio tu riječ čak tri puta! (“Što vam znači je li kurva ide za euro ili za deset tisuća eura – kurva je kurva”). A jučer je opet posegnuo za istom svojom omiljenom metaforom za “prljavi karakter“. Nije previše maštovit u iskazivanju svog vrijednosnog sustava. Jasno poručuje: samo pogledajte što radi i kakva je kurva – i tu je sadržano sve što ne valja. U tom, kako reče Petrina, “zajedničkom nazivniku” skupilo se sve što treba prezrijeti i satrati.

Nisam sigurna koliko će Petrini “pomoći” Rječnik hrvatskoga jezika, a koji mu je jučer poslan. Kao prvo, koliko god se činilo jednostavnim – to je knjižurdica (čak i kad je u džepnom izdanju) koju treba znati koristiti. Hoće li, primjerice, shvatiti što znače skraćenice vulg. pejor. uz omiljenu mu riječ ženskoga roda? Kao drugo, opisi tog pojma u Rječniku hrvatskoga jezika zapravo potvrđuju sva značenja koja Petrina “instinktivno” ispravno koristi u prenesenom značenju. Dakle:

kurva vulg. pejor. 1.a. jez. knjiž. razg. nevjerna žena b. žena koja ulazi u veze s muškarcima za novac; kurba, prostitutka ;

2. pren. osoba bez karaktera, onaj koji je sklon varanju i lažima, sklon podvali [velika kurva].

Spomenut ću analogiju s prenešenim značenjem riječi ‘muda’ o čemu smo, vezano uz seksizam kampanje stranke Za grad, nedavno pisale. ‘Muda’ koja povezujemo uz muški rod uvijek imaju pozitivno značenje, pa i onda kada se pripisuju ženi, što tu upotrebu pojma ne čini ništa manje seksističkom. Isto tako, kada riječ ‘kurva’, čije je prvotno značenje (kao što nam i rječnik kaže) vezano uz ženski rod, koristimo kao metaforu za određeno ponašanje ili karakteristike pripadnika muškog roda, to također nije ništa manje seksizam. Drugim riječima, problem je u tome kako se prvotno značenje riječi transformiralo u svoje preneseno značenje i zašto to jedan političar koristi kao “oružje” tj. sredstvo ponižavanja svojih političkih protivnika. Ono što je u rječnicima označeno kao pren. [preneseno značenje] nije ništa doli društveni konstrukt. Odnosno pripisivanje novog značenja određenim riječima nije nikakva “slučajnost”.  Zašto Stipe Petrina nije npr. ovako oblikovao svoj stav (osim što je po defaultu prostak): “Što vam znači prodaje li se netko za euro ili za deset tisuća eura –  nemoralni političar je nemoralni političar”.*  Vrlo jednostavno – zato što mu je namjera bila poniziti osobu na koju se to odnosilo, a reći nekome da je nepošten i nemoralan nema tu “snagu” kao kad mu priljepiš “prljavu riječ” ženskog roda i na nju projiciraš vlastiti nemoral. Rječnik nam kaže da je ta riječ i u svojem prvotnom značenju vulgarizam (vulg.)  i pejorativ ili (odličan hrvatski prijevod) pogrdnica (molim, uočiti razliku između vulgarnog/prostog i politički nekorektnog). Vulgarizam nije samo opscena/prostačka riječ (čega je pun vokabular Stipe Petrine) – vulgarizmom se nazivaju svi leksemi čija se uporaba drži neprimjerenom i uvredljivom. Oni su činjenica društvene konvencije, a ne jezika samog.  Riječ ‘kurva’ je u našem jeziku uobičajena pogrdnica. Bez sumnje, sa sobom nosi malicioznu namjeru. No, kako društvo postaje sve nasilnije, tako i pogrdnice postaju sve “normalnije” i izgovaraju se često i lako. I bez obzira što se koristi češće u pejorativnom i prenesenom, nego u prvotnom značenju, nesumnjivo i dalje implicira negativne konotacije vezane uz žensku seksualnost. Koristeći je samo potvrđujemo društveni standard poželjne savršene, do braka nevine, skromne idealne žene.

 Pišući i razmišljajući o ovome, pitam se – što možemo učiniti u vezi ove ružne, prljave, zločeste riječi koja je toliko ukorijenjena u našoj kulturi? Mislim da je dobar početak istražiti riječ samu, a onda i pokušati dati snagu nekim drugim riječima koje možemo koristiti umjesto ove (što je i bila naša intencija slanja rječnika Stipi Petrini). Kao kultura, spontano koristimo riječi koje žensku seksualnost prikazuju kao sramotnu, čak i kada toga nismo svjesni/e. Upravo je tako i s riječi ‘kurva’ – i zato je njezina upotreba jedno od lica seksizma.

Ukoliko vas primjeri sa Stupa srama nisu uvjerili u mizoginiju Stipe Petrine, možda će vam uvjerljiviji biti jedan malo stariji primjer iz njegovog političko-javnog djelovanja. Kada mu se na meti našla sutkinja Općinskog suda u Šibeniku koja je presudila da je dužan 289 kn zbog neplaćanja radiotelevizijske pretplate (!) izvrijeđao ju je usmeno, a onda to i objavio na svom Facebook profilu.  U salvi prostota i uvreda nazvao ju je i ‘prasičetinom’ (izraz koji je koristio i drugom prilikom kada se okomio na bivšu premijerku Jadranku Kosor). 

Kada je 2012. bivša australska premijerka Julia Gillard kampanju svog političkog protivnika Tonyja Abbota opisala kao mizoginu (što je i bila s obzirom na uvrede ženama i samoj Gillard koju je redovito nazivao ‘vješticom’), Gillard tada nije bila podržana niti od svoje političke opcije, te joj je rečeno da “pretjeruje” (poznato, zar ne?). Odgovorila je na jedini, po meni, argumentiran i ispravan način: kako se svođenjem te rasprave na isključivo politički diskurs zapravo nastoji zatomiti ili barem umanjiti svijest o stvarnom postojanju mizoginije. U članku iz Guardiana u kojemu neke poznate feministkinje govore o pojmovima seksizma i mizoginije, Naomi Wolf u komentaru slučaja australske premijerke te na primjeru tadašnjeg američkog kongresnog zastupnika Todda Akina kaže: “Mizoginija često izlazi na površinu u političkoj borbi preko neke ženske uloge, a to možemo reći jer kontrola nad ženom postaje osobna, nametljiva i seksualna. Mizoginija je povezana s amigdalom – dijelom mozga koji je zadužen za obradu emocionalnih reakcija, a tu su uključeni prijezir i nasilje”.

U istom članku, Rahila Gupta kaže: “Svi znamo da je seksizam jezerce u kojem cvjeta mizoginija, a kako je voda mutna, ponekad ne vidimo kako ona zdravo raste”. Osobno to intepretiram ovako: podržavajući, opravdavajući, ignorirajući, perpetuirajući i proizvodeći seksistički jezik –  podržavamo procvat i bujanje mizoginije, mržnje i nasilja.

Kod nas, Petrina nastavlja niz poznatih populističkih, mizoginih i vulgarnih, a u narodu često i popularnih političkih predstavnika i, ako ćemo iskreno, zasigurno je primjereni predstavnik nekih aspekata našeg društva. Recimo da sam zaboravila na njegove prethodnike iz 1990-ih, ad hoc ću nabrojiti nekoliko novijih primjera: Željko Kerum, Milan Bandić, Ivo Baldasar. (Zanimljivo, sve sami gradonačelnici!). No, u ovom trenutku, u naletu njegovih vrlo frekventnih seksističkih izjava u vrlo kaotičnom društvenom trenutku u kojemu je jedan od vidljivijih aktera, čini mi se da dosta dobro možemo vidjeti kako nasilje i mizoginija političkih moćnika idu ruku pod ruku. Zato što je ljudima poput Stipe Petrine je svejedno radi li se o djevojčici ili kurvi. Jedina funkcija ovih riječi je da se na ženski rod (ili bilo koga Drugog) projicira vlastiti mrak i ružnoća i tako ga se ponizi i “svlada”.  Za mene je  to osnova političkog i svakog drugog nasilja. 

 

Povezani tekst: Petrini šaljemo džepno rječnik hrvatskog jezika