Sa stavom

MOST za nigdje

Elegantna obmana

Elegantna obmana

Tomislav Pavlek/Hina

Kako smo pisale ranije, danas je najprije održan sastanak Nacionalnog vijeća u stranačkoj središnjici MOST –a, a potom su Drago Prgomet, Ivan Lovrinović i Božo Petrov na pregovore krenuli u jedan zagrebački hotel sa SDP –om, predsjednikom IDS –a i predsjednicom HNS -a, a drugom hotelu potom su uslijedili pregovori sa HDZ –om. Konačan rezlultat pregovora iznio je Božo Petrov na konferenciji za medije – želi Hrvatsku kojom će vladati jednistvo, želi MOST kao sponu između SDP –a i HDZ –a.

MOST nezavisnih lista predvođen Božom Petrovom, osvojio je 19 mandata bez kojih ni Milanović ni Karamarko ne mogu sastaviti Vladu koja bi naredne četiri godine trebala upravljati Republikom Hrvatskom, a u govorima održanim netom nakon proglašenja prvih privremenih rezulata Državnog izbornog povjerenstva za rukav su Božu Petrova počeli povlačiti i Zoran Milanović i Tomislav Karamako.

Ovom ponudom SDP – u i HDZ –u Božo Petrov smatra kako oni koji su glasali za njih nisu obmanjeni. Smatra kako obećanje dano njihovim biračima i biračicama nije prekršeno. Kako bi se to uostalom i moglo dogoditi, Božo Petrov ipak je potpisao i ovjerio kod javnog bilježnika izjavu u kojoj najprije kaže kako neće koalirati s jednima, a potom kako neće koalirati ni sa drugima. Nije, međutim rekao da neće koalirati, pardon, surađivati i sa jednima i sa drugima. Logika kojom se u MOST – u vode, čini se svi, a ne samo Božo Petrov (jer je odluka Nacionalnog vijeća MOST –a bila jednoglasna) jest da minus i minus daju plus.

Elegantna obmana poput ove zaista se rijetko viđa. Razloga za to je više.

Najprije, cijela kampanja MOST –a temeljila se na poruci da će oni biti MOST između želje (i/ili potrebe građana i građanki) za reformama u Republici Hrvatskoj i njihova sprovođenja u djelo. Ispostavilo se da će biti MOST između HDZ –a i SDP –a.

Potom, obećavali su kako neće koalirati ni sa jednima niti sa drugima. Ispostavilo se da na kraju žele u jedinstvenu vladu i sa HDZ –om i sa SDP –om.

U svojem programu obećavali su transparentno djelovanje. Ispostavilo se da Božo Petrov i ostali mostaši žele držati građane i građanke na ledu ne želeći jasno izreći koga žele za premijera (ili u nekom paralelnom svemiru premijerku).

Cijelo su vrijeme napominjali kako bi radije ponovili izbore, nego zajedno sa Karamarkom plakali u ‘dolini suza’ jer im je najvažnije ostvariti reforme napominjući kako će ih ostvariti jer je to želja građana i građanki. Ispostavilo se da ih zapravo uopće ne zanima da su od 151 mandata ostvarili tek 19 i da je, kao što je profesor Dejan Jović objavio na svojem Twitteru, u potpunosti iluzorno govoriti o tome kako većina građana i građanki želi temeljite promjene.

Tijekom cijele kampanje pričali su kako su spremni na sve odgovornosti i obaveze koje sa sobom nosi sudjelovanje u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Republici Hrvatskoj. Ispostavilo se kako uopće ne razumiju težinu zadatka kojeg imaju ispred sebe i da bi najradije većinu odgovornosti svalili na nekog drugog – na one koji su je do sada imali, a s njom nisu znali ni što ni kako – HDZ i SDP.

U kampanji su govorili kako su okupili strašan tim. Velik tim ljudi koji će zanemariti svoje svjetonazorske razlike i upregnuti sve snage prema gospodarskom oporavku Republike Hrvatske. Ispostavilo se riječima Stipe Petrine, kako se ni ovih 19 koji su (za sada) uspjeli osigurati mjesto u Saboru međusobno uopće ne poznaju. Kakav je to tim u kojem njegovi članovi i članice nikada nisu ni sjedili za istim stolom?

Neodgovoreno pitanje ostaje je li i ova ponuda HDZ – u i SDP –u samo jedna u nizu elegantnih obmana MOST – a nezavisnih lista koja na ovakav način sebi kupuje medijski prostor i misli da sebi osigurava poziciju moći na ponovljenim parlamentarnim izborima.

Prema riječima Tomislava Karamarka, koje prenosi Index.hr, vlada nacionalnog jedinstva nije realna. I, naravno da nije. Ni za njega ni za Zorana Milanovića ne može pozitivan ishod biti ni da jedan niti da drugi ne budu premijeri nakon parlamentarnih izbora jer u protivnom gotovo pa sigurno neće nastaviti biti predsjednici vlastitih stranaka. S druge strane, ne bude li Božo Petrov (ili barem neki Mostaš) premijer, za svoje birače i biračice koje nose najružičastije među ružičastim naočalama sasvim će sigurno prekršiti svoje obećanje. S njihovim povjerenjem izgubit će sav politički kapital jednakom brzinom kojom ga je i sakupio.

Božo Petrov i njegov MOST trenutno kupuju samo vrijeme kako ne bi preuzeli odgovornost za svoje postupke, za svoje odluke i kako ne bi preuzeli odgovornost za građane i građanke koji su im povjerenje ukazali, ali i za sve one koji su povjerenje ukazali drugim političarima i političarkama.

Ideja u kojoj u politici djeluje netko bez ikakve želje za ostvarivanjem više od jednog mandata, a samo sa željom za stvarim i konkretnim promjenama lijepa je. Uz to što je lijepa, ona uglavnom nije točna. Političari i političarke koji tvrde da to nisu, već da su samo, ono kako vole nazivati građane i građanke ‘mali i obični ljudi’ koji se žele prihvatiti posla nisu ništa doli više ili manje uspješni demagozi. Osim toga, već imamo jednoga koji samo ‘ide delati’, a znamo kako smo s njim prošli.

 

 

Povezani tekstovi: “Želimo biti MOST između HDZ – a i SDP – a”

                                   Petrov i njegove kave