Sa stavom

Mentorstvo & solidarnost

Generacijske promjene u vremenu napredovanja LGBTQ prava

Generacijske promjene u vremenu napredovanja LGBTQ prava

U doba kada milenijalsi počinju zauzimati glavno mjesto u smjeru političke promjene, pogotovo u napredovanju LGBTQ prava, starije LGBTQ generacije shvaćaju kako će milenijalsi preuzeti njihove vodeće pozicije. Mnogo starijih LGBTQ generacija su tu još od davnih 1960-ih godina kada su sudjelovali na Stonewall nemirima, a sada čine promjene na političkoj sceni. Obično, LGBTQ aktivisti u SAD-u misle kako jednom kada SAD uvede bračnu jednakost na federalnoj razini, neće ostati ništa za borbu u smjeru LGBTQ prava. Mislim da je upravo suprotno. Jednom kada se te promjene uvedu, dolazi borba za njihovo održavanje. Uz to, da bi se takvo što postiglo, cijela LGBTQ zajednica mora postati jedno.

Jonathan D. Lovitz, autor članka “Vrijeme je da uspješna gej populacija odgoji sljedeću generaciju“, vjeruje da se za takvu cjelinu trebaju ujediniti i starije i mlađe generacije. Lovitz kaže kako mnogi iz njegove generacije Y, odnosno milenijalsi, nisu toliko zabrinuti oko toga što će se dogoditi nakon što bračna jednakost dostigne federalni nivo. Uz to, govori o mnogim drugim pravima kao što su trans prava i jednakost u radnom okruženju. Ali drugi milenijalsi govore Lovitzu kako su to problemi za neke druge generacije, možda za nadolazeću generaciju Z? Lovitz nas podsjeća kako se, ako se progres LGBTQ prava planira nastaviti, mora prenijeti prethodno znanje i povijest.

Greška koja se uobičajeno pojavljuje pri početku rada na nekom projektu jest misao da oni koji će ga nastaviti, ne trebaju znati njegovu povijest. Prava LGBTQ osoba se pokušavaju unaprijediti već skoro 5 desetljeća, ako brojimo Stonewall nemire kao pokretačku silu. Starije generacije su otvorile put za jednakost, a sljedeća generacija je nastavila borbu kako taj put ne bi bio zaboravljen. Mnogo milenijalsa se bori za trans prava i prava u poslovnim okruženjima. Jeste li znali da samo 36% SAD-a ima zakone koji čuvaju radnike i radnice od otkaza po temelju njihove seksualnosti i/ili rodnog identiteta? Ako maknemo problem rodnog identiteta, onda se povećava na 42%. Riječima Hilary Clinton, “gej prava su ljudska prava!“. Ali ne mogu to samo biti gej prava.

Kao što Lovitz kaže, taj pokret moramo prenijeti kroz mentorstvo. Starije generacije moraju prenijeti znanje na one mlađe, tako da ne izgubimo povijest. Mlađe generacije ne smiju zaboraviti tu povijest koja je utemeljila društvo u kojemu sada žive. Mlađe generacije bi trebale učiti od povijesnih događanja i onda to prenijeti za daljnji razvoj.

U 2015.-oj, divno je vidjeti koliko slavnih živi slobodno, izvan ormara, ali to ne čini neku veliku razliku ovdje, u realnom svijetu. Mora postojati mentorstvo u organizacijama koje se baziraju na zajednicama, školama i ostalim ustanovama. Mnogo LGBTQ mladih su i dalje maltretirani, bez doma, pa čak i ubijani. Život ljudi izvan ormara, koji nisu slavni, koji žive u običnom društvu, je nikakav. Stoga starija LGBTQ zajednica mora biti mentor mlađoj i kroz povijesne trenutke ih učiti kako da dalje napreduju.