Sa stavom

(NE)JEDNAKOST

Najgluplji argumenti protiv feminizma

Najgluplji argumenti protiv feminizma

Anti-feministički pokret (skrać. AF) već eonima spriječava žene da ostvare rodnu jednakost. Usprkos određenom broju dobivenih bitaka, dobrobiti za žene proizašle iz tih pobjeda u pravilu su minimalne, uglavnom zato što dolaze iz mjesta ispunjenog strahom i svojevoljnim neznanjem (sigurni recept za neuspjeh!). Pomislili/e biste da bi AF s vremenom osmislio kakav novi materijal – ali ne, uvijek iznova slušamo ista poznata i zamorna sranja (otprilike kao kada trogodišnjak otkrije nešto što nasmijava njegove roditelje, pa to onda ponavlja toliko puta da izvorna ‘fora’ postaje neopisivo iritantnom). Slijedi pet glupih argumenata protiv feminizma koji nikako da izumru (jer od AF-a nikada nećete čuti ništa korisno, a bome ni točno):

1. Feministkinje mrze muškarce

Ako doista vjerujete da je gore navedena tvrdnja istinita, dopustite mi da vam čestitam na dosezanju vrhunca lijenosti i manjka maštovitosti u svijetu seksizma. Možda bi vas netko trebao obavijestiti o tome da je ta uvreda stara koliko i mrlje na vašem donjem rublju. Feministkinje ju slušaju od praskozorja feminističkog pokreta. Ozbiljno, krajnje je vrijeme da smislite nešto novo!

Ja sam feministkinja i ne mrzim muškarce – paf! vaša glupava ‘teorija’ upravo je osporena. A ako se mrvicu potrudite i o tome promislite dulje od jedne milisekunde, sigurno ćete shvatiti da postoje milijuni i milijuni feministkinja. Kada bi mi sve toliko mrzile muškarce, prestale bi spavati s njima, što znači da naš planet vjerojatno ne bi bio suočen s rapidnim porastom broja stanovnika/ca. Brakovi se više ne bi sklapali, a i većina heteroseksualnih spolnih odnosa jednostavno bi prestala. Da li se to događa? Ne. 

Iz AF-a se često nabacuju poznatim citatom Irine Dunn u kojem se potreba žene za muškarcem uspoređuje s potrebom ribe za biciklom. AF pritom iskrivljuje stvarno značenje spomenutog citata pretvarajući ga u neku vrstu bojnog pokliča svih žena koja mrze muškarce. Ovdje zaista nije riječ o bogznakako kompliciranim stvarima, pa se pitam pati li osoba koja iz Dunninog citata iščitava mržnju prema muškarcima od nekog oblika mentalne retardacije. Citat poručuje da žene ne bi trebale OVISITI o muškarcima. Vaše odbijanje da prepoznate razliku između mržnje prema muškarcima i mržnje prema statusu ovisnosti o muškarcu zapravo je simptom vašeg duboko ukorijenjenog, vjerojatno psihološkog, straha od jednakosti. To je jasan znak da imate problem s bijesom i/ili nesigurnošću koji biste trebali riješiti uz pomoć stručne osobe. Možda bi vam koristile i vježbe dubokog disanja ili joga. Širiti laži kako biste se osjećali nadmoćno ne samo da je tužno, već i pokazuje da ste ‘oštećeni’ kao osoba.

2. Feministkinje osuđuju supruge i/ili majke koje ostaju kod kuće sa svojom djecom

Još jedna bedastoća. Znate u što feministkinje vjeruju? U pravo na IZBOR. Sve što želimo jest pravo na jednake izbore koji se nude muškarcima. Želite ostati kod kuće s djecom ili biste možda radije potražile posao – što se nas tiče, sve može.

KRAJ razgovora.

3. Sve feministkinje su lezbijke ili vještice

Ako ste ikada upotrijebili ovaj argument, vrijeme je da ugasite emisiju 700 Club i istog trena potražite pomoć na najbližem psihijatrijskom odjelu. Jer to je znak da vam je službeno potrebna ozbiljna medicinska skrb.

Da, ovo je bez sumnje najgluplji argument SVIH VREMENA. Posežući za njim dokazujete da ste po pitanju maštovitosti i sposobnosti kritičkog razmišljanja otprilike na razini blata. Neke feministkinje su lezbijke. Neke feministkinje su vještice. To je točno. Ali znate što, neke nisu! I još nešto – u tome nema ama baš ništa loše!

4. Feministkinje INZISTIRAJU na tome da se svi moraju slagati s njima da bi se mogli zvati feminist(k)i(nja)ma

KRIVO!

Kao što sam već spomenula, ja sam feministkinja i imam mnogo prijateljica feministkinja s kojima se ne slažem uvijek po svim pitanjima. Na primjer, jedna od mojih prijateljica smatra da bi na spoju muškarac trebao plaćati za sve. Ja, pak, mislim da bi se žena, ako pozove muškarca na spoj, trebala mašiti novčanica. Moja prijateljica i ja nikada se ne svađamo oko toga – jednostavno imamo drugačije stavove.

Ako se želite nazivati feminist(kinj)om, tada morate vjerovati da bi u očima zakona žene trebale biti ravnopravne muškarcima, i to u političkom, društvenom i ekonomskom smislu. Žena koja se naziva feministkinjom, a glasa za kandidate i kandidatkinje koji ne djeluju u interesu rodne jednakosti nije feministkinja. To nije moje mišljenje, to je činjenica. Ta vam se činjenica ne mora svidjeti, ali što se može, činjenice su činjenice, a vaše odbijanje da se suočite sa stvarnošću ne mijenja njihovu istinitost.

Mnogo je razloga (svi redom neopravdani) zašto ljudi ne žele da žene postignu potpunu jednakost: ponekad je u pitanju religija, ponekad strah od osobne odgovornosti (žena koja bi radije da se muškarac brine o njoj nego da sama preuzme odgovornost za sebe možda podsvjesno vjeruje da bi joj u slučaju da se sve žene zadrži u zavisnom položaju, takav stav bilo lakše opravdati), a ponekad jednostavno naučeno ponašanje (oponašamo ono što odrastajući promatramo). No ništa od nabrojanog nije stvarno opravdanje za nejednakost.

5. Feministkinje su harpije bez smisla za humor

Ovaj argument vrlo je lako pobiti. Istina, humor je stvar osobnog ukusa, ali na popisu koji slijedi svatko će pronaći nešto za sebe. Uostalom, samo zato što VI možda ne smatrate da neke od ovih žena nisu duhovite, to ne znači da ne postoje milijuni drugih koji se s vama neće složiti. Ellen De Generes, Tina Fey, Sarah Silverman, Amy Poehler, Margaret Cho, Chelsea Handler, Wanda Sykes, samo su neke od duhovitih feministkinja.

Anti-feministički nastrojeni trolovi silno se trude utjerati strah u kosti onima koji/e podržavaju jednakost, vrijeđajući ih i šireći laži. Pritom se potajno nadaju da će žene odjednom posustati i zaključiti: “Čekaj malo, cijela ova strka oko jednakosti više je nego moj mali ženski mozak može podnijeti. Mislim da ću se prestati zalagati za jednakost jer se u borbi s velikim i snažnim muškarcima koji me optužuju da ih mrzim i bijesnim ženama koje imaju goleme metle u stražnjicama osjećam bljak!”. Postoji nešto što bi svi trolovi trebali shvatiti: vaš kukavički pristup najčešće samo ojačava odlučnost feministkinja i tjera nas da se borimo još žešće i ustrajnije. Rugamo vam se jer to zaslužujete. Niste čak ni u stanju osmisliti dobre uvrede. Vjerujte mi, stvari izgledaju prilično loše kada su vam maskote Mike Huckabee i Pat Robertson. Oslobodite svoje umove.

 

Prevela i prilagodila Nada Kujundžić