Sa stavom

06.01.2015. 10:30:02 - Ally Boguhn (everydayfeminism.com)

Mikroseksizam

Jesam li seksist, a da toga uopće nisam svjestan?

Vi ste muškarac koji sam sebe smatra vrhunskim saveznikom žena. Možda ste čak i deklarirani feminist koji se aktivno zalaže za realizaciju ciljeva pokreta za ženska prava. Bravo za vas, to je zaista hvalevrijedno; nažalost, to ne znači da ste automatski imuni na seksizam. Naprotiv, možda ga perpetuirate, a da toga uopće niste svjesni.

"Ali ja nisam seksist! Ja ne mrzim ženeˮ, mogli biste odvratiti.

Da vas odmah zaustavim: naime, ljubav i poštovanje prema ženama nemaju nikakve veze s time jesu li vaši postupci seksistički, da ne spominjem da ne morate mrziti žene da biste bili seksist. U stvarnosti, već i činjenica da ste aktivni sudionik u kulturi u kojoj muškarci (naročito bijeli, cis, heteroseksualni muškarci) imaju prednost nad svim drugim društvenim skupinama znači da, u najboljem slučaju, od seksizma imate koristi, a u najgorem slučaju, u njemu aktivno sudjelujete.

Ukratko; ne, ne morate mrziti žene da biste bili seksist. Štoviše, prava je istina daleko od toga. U velikom broju slučajeva, vaše nesvjesne misli, postupci, riječi i dalje su seksističke jer se seksizam često krije u suptilnim stvarima koje možda činite, a da ih uopće niste svjesni. Stvar je u detaljima. Ovu je činjenicu zacijelo teško prihvatiti, no jednom kad se s njome pomirite, možete početi prepoznavati mehanizme kojima se seksistički postupci javljaju te osmišljavati strategije kojima ćete ih promijeniti. Ovo je izuzetno važno jer, u konačnici, vlastite je postupke važno prepoznati kao potencijalno seksističke, ne zbog vas samih, već zbog ljudi koje oni mogu povrijediti.

Ovdje se čak ne radi o tome jesu li muškarci podsvjesno seksisti, već o tome na koje načine naše društvo stvara seksističke situacije koje mi perpetuiramo a da toga nismo svjesni. Svatko od nas ima pravo osjećati se sigurnim/nom, bez obzira na naš identitet, a seksistički postupci ugrožavaju taj osjećaj sigurnosti. Stoga, ako doista volite žene i očitujete se kao njihov saveznik i/ili feminist, važno je preispitati načine na koje možda i sami sudjelujete u tom sustavu. Kako, dakle, možete biti seksist, a da toga uopće niste svjesni?

Suptilni seksizam mikroagresije

Seksističke mikroagresije vjerojatno su najučestaliji način na koji perpetuirate ili sudjelujete u seksizmu, a da toga niste svjesni. Pojam mikroagresije kao oznaku za 'male, suptilne, često i nesvjesne činove kojima se marginalizira pojedince u potlačenim skupinama' skovao je Chester Pierce u kontekstu rasprave o suptilnim rasističkim činovima, raširenima 70-ih godina prošloga stoljeća. Od tada, spomenuti se pojam koristi za širok raspon nesvjesnih načina kojima marginaliziramo druge. Drugim riječima, radi se o gotovo nesvjesnim sitnicama koje svakodnevno činimo, a koje imaju štetan (i opresivan!) učinak na marginalizirane skupine. Mikroagresije su posljedica internaliziranih predrasuda, pretpostavki i stereotipa o marginaliziranim pojedincima i skupinama, a uključuju čak i stvari za koje znamo da nisu istinite, no koje su u tolikoj mjeri ukorijenjene u našoj kulturi, da im povremeno (i nenamjerno) dopuštamo da prodru u našu svakodnevicu posredstvom naših postupaka i riječi. Čak i ako imate dobre namjere i niste mislili 'na taj način', mikroagresije su i dalje štetne. Ma koliko suptilni bili, svi ti 'nenamjerni' seksistički komentari i činovi postupno se nagomilavaju – i nanose bol.

U konačnici, mikroagresije podržavaju problematične društvene strukture protiv kojih se kao feminist(k)i(nje) borimo. Stoga, umjesto da se fiksirate na to volite li žene i jeste li feminist, trebali biste saslušati one koji/e vas prozivaju zbog seksizma. Mikroagresije stvaraju neprijateljski okoliš u kući, na radnome mjestu ili u društvenim kontekstima, djelujući kao trajni podsjetnik na rodnu neravnopravnost u društvu. One ležerno podsjećaju pojedince 'gdje im je mjesto', podržavajući propisane rodne norme i njihovu sjenu nejednakosti. One vrednuju kulturu u kojoj su žene i dalje znatno manje plaćene od muškaraca za obavljanje istog posla te u kojoj ne-bjelkinje zarađuju još manje od bjelkinja. One perpetuiraju podcjenjivanje kućanskih poslova zbog njihove tradicionalne veze sa ženama. One nas čak tjeraju da se pitamo odgovaraju li naša tijela modelu koji društvo smatra prihvatljivim. Govoreći ljudima kako bi se trebali ponašati na temelju njihova roda, seksističke mikroagresije također nastoje gurnuti pojedince u usko definirane, binarne kategorije roda. To, pak, briše sve one koji se opiru takvim jednostavnim i binarnim kategorizacijama, primjerice transrodne osobe.

Mikroagresije u praksi    

Seksističke mikroagresije često se javljaju u vidu nepromišljenih i usputnih komentara upućenih ženama. Primjerice, kad svojoj prijateljici koja je uspješno podigla neki teret kažete 'nije loše za ženu', ili kad kolegici na poslu kažete da joj emocije ne dopuštaju da logički sagleda određeni problem. Ove i slične stvari u pravilu je lako primijetiti i zbog njih će vas vjerojatno često prozvati. Mikroagresije mogu poprimiti i oblik šala koje zbijate sa svojim kompićima kad žene nisu u blizini. Jeste li se ikada šalili na račun 'zatvorske kugle'? Ili toga da se žene trebaju 'vratiti u kuhinju'? Sve to vjerojatno se doima kao obična zafrkancija, no ova vrst humora oslanja se (i promovira) seksističke stereotipe i rodne norme.

Međutim, ovi suptilni činovi seksizma nisu uvijek očiti. Jedan od najčešćih, ali i najopasnijih oblika seksističke mikroagresije (upravo zato što je u pravilu motiviran dobrim namjerama) s kojim se svakodnevno susrećemo jest kavalirština. Možda ste svjesni da to činite, no možda vam nije palo na pamet da u pozadini vaših postupaka leže seksističke pretpostavke. Pretpostavljam da u ovom trenutku mnogi od vas urlaju na mene kroz zaslone vaših računala: "Kad pridržavam vrata ženi ili plaćam večeru, samo pokušavam biti fin i pristojan­.ˮTo je sjajno i sigurna sam da sve to činite u najboljoj namjeri, no hajdemo se na trenutak osvrnuti na implicitni seksizam upisan u same korijene tih gesta koje su tako često zaogrnute velom ljubaznosti.

Kako objašnjava blogerica Ashley Robinson, kavalirština se često svodi na 'gledanje svisoka, male činove motivirane implicitnim i eksplicitnim pretpostavkama da su žene nježne i nesposobne te da o njima treba brinuti'. Ti su činovi ukorijenjeni u pretpostavci da su žene krhke i nježne, vlasništvo o kojem se muškarac treba brinuti. Vi stoga otvarate vrata kad vidite ženu kako se približava ili inzistirate na tome da ponesete njenu tešku prtljagu. Mikroagresije, naime, ne poprimaju uvijek obličje velikih, aktivnih seksističkih gesti koje je lako uočiti: katkad se javljaju i kao sitnice koje činite u najboljoj namjeri. Možda nam djeluju kao tek bezazleni činovi ili riječi, no mikroagresije se s vremenom gomilaju. U kontekstu seksizma, one predstavljaju moćno sredstvo patrijarhata koje služi u svrhu daljnjeg ušutkavanja žena, djelujući kao trajni podsjetnik na to da pravu jednakost tek treba postići.

Borba protiv mikroagresija                   

Pročitavši sve ovo, u vama se možda javio osjećaj krivnje, no na tome se ne treba previše zadržavati. Naime, mikroagresije nisu stvari koje nužno želite činiti: češće se radi o stvarima koje činite, a da toga uopće niste svjesni jer su toliko ukorijenjene u našoj kulturi da nam djeluju sasvim normalno. Stoga, umjesto da patite od osjećaja krivnje, zastanite na trenutak i promislite o vlastitom ponašanju i društvu koje ga promovira kao normu. Da bi se doista uhvatili ukoštac s mikroagresijama, najprije treba utvrditi zašto ih uopće ne primjećujemo. Odgovor na to pitanje leži u privilegiranosti: činjenica da uopće ne primjećujete načine na koje promovirate seksizam, savršeno ilustrira privilegiranost kao nešto neizbježno od čega i nesvjesno profitirate. Mikroagresije djeluju kao podsjetnik da sudjelujete i imate koristi od sustava koji aktivno ugnjetava druge, a da toga niste ni svjesni. Činjenica da ne razmišljate o tome na koji način vaše usputne primjedbe ili činovi mogu utjecati na marginalizirane pojedince, govori u prilog tomu.    

Za početak dobro razmislite o tome na koji način sudjelujete u seksističkim mikroagresijama i na koje se načine one odražavaju u životima vaših bližnjih. Krenite i korak dalje! Moguće je da ove mikroagresije nadilaze granice identiteta na sličan način kao i opresija, stoga dobro razmislite o tome odnosite li se  drugačije prema ne-bjelkinjama, lezbijkama, transrodnim osobama, siromašnim ženama, ženama s invaliditetom i ženama različitih dobi. Nakon što ste identificirali te štetne postupke, ispričajte se zbog njih. Zatim se zapitajte zašto ste se uopće počeli ponašati na taj način. Zapitajte se na koje se stereotipe vaši obrasci ponašanja oslanjaju, od kojih pretpostavki o marginaliziranim skupinama polaze, te koje aspekte seksizma i opresije perpetuiraju. Najvažnije od svega, uložite svjestan napor kako biste s njima raskrstili.

Lijepo molim da se moj poziv na samopropitkivanje ne protumači kao poticaj da budete bezobrazni prema svakoj ženi koju susretnete, a sve u ime raskida s kavalirštinom. Kako objašnjava Kelsey Lueptow, problem s kavalirštinom nije u ljubaznosti prema drugoj osobi, već u tome što ta ljubaznost nije obostrana. Postoje i drugi načini da budete fini i pristojni. Umjesto da ste ljubazni prema ženama zato što su žene, činite to jer nastojite biti ljubazni prema svim ljudskim bićima. Ljubaznost i poštovanje valja prepoznati kao dvije stvari koje svatko zaslužuje i koje stoga nisu uvjetovane nečijim rodom. Ne odustajte od ljubaznosti, no propitkujte motive vlastitih postupaka. Seksističke mikroagresije često su nesvjesne, no mnogo je toga što možemo poduzeti po tom pitanju. Idući put kad vas netko zbog toga prozove, vrijeme je da poslušate što ta osoba ima za reći. 

Prevela i prilagodila Nada Kujundžić

Tagovi: diskriminacija, feminizam, mikro seksizam, mikroagresija, mizoginija, muškarci, ponašanje, privilegija, seksist, seksizam, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (57)

Stari komentari

još jedno muško:
Budući da pitanje pay-gapa ponavlja na gotovo svakodnevnoj bazi ja ću si dati malo truda i napraviti copy/paste ovog teksta kada god primijetim formulaciju "manje plaćene za isti posao". Nitko pri zdravoj pameti neće zanijekati statistike koje govore o tome da su žene prosječno manje plaćene od muškaraca pomiješamo li sve jabuke i kruške. Problem je što su feministice uz formulaciju pay-gapa dodale "za isti posao". Morao bi dobro prekopati bookmarke jer imam link na dokument gdje se u dokumentu EU izričito kaže da se ove statistike ne odnose na isti posao.
Ovdje je link na najsvježije izvješće EU komisije ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/gender_pay_gap/140319_gpg_en.pdf
Pročitate li izvješće nećete naći da se ovdje radi o manjoj plaći za ISTI POSAO. Što više ovdje piše:

The gender pay gap is shown as a percentage of men’s earnings and represents the difference between the average gross hourly earnings of male and female employees. Gross earnings are wages or salaries paid directly to an employee before any deductions for income tax and social security contributions are made. In the EU, data on the gender pay gap is based on the methodology of the Structure of Earnings
Survey (SES). In the EU, the gender pay gap is referred to officially as the ‘unadjusted gender pay gap’, as it does not take into account all of the factors that impact on the gender pay gap, such as differences in education, labour market experience, hours worked,
type of job, etc. Using hourly pay as a basis for calculating the gender pay gap can also mask specific differences in pay that go unrecorded, for example, bonus payments, performance-related pay or seasonal payments.

Na samo jednom mjestu spominje se mogućnost da su žene plaćene slabije i to za isti posao, ali, ruku na srce, ja sam se susreo i sa obrnutim slučajevima i oni spadaju u kategoriju statističke greške:

In certain cases, women and men are not paid the same wages although they carry out the same work or work of equal value. This may be the result of so-called ‘direct discrimination’ where women are simply treated less favourably than men. Or it may be due to a policy or practice that, although not designed to discriminate, results in unequal treatment between men and women. Both types of discrimination are prohibited under EU law, but are unfortunately still present in some workplaces.

Čak se ni u izvješću koje je linkano uz ovaj tekst www.aauw.org/research/the-simple-truth-about-the-gender-pay-gap/ ne spominje famozni dodatak "za isti posao". U oba dokumenta ističe se kako je statistikom obuhvaćene sve djelatnosti i strpane u isti koš navodeći i moguće razloge ovakve razlike u plaćama koji zvuče prilično razumno. Sama formulacija "za isti posao" neprecizna je jer neki ljudi rade uvjetno isti posao u puno bolje stojećoj firmi pa dobivaju veću plaću od onih koji rade u firmi kojoj baš ne ide dobro. I to se jednako odnosi na oba spola. Možda bi precizniji izraz trebao biti "isto radno mjesto u istoj kompaniji". Ali kada bi to tako formurirali onda bi svima bilo jasno da se ovdje radi o velikoj laži. Ovako nesmetano poput papagaja ponavljaju "manje plaćeni za isti posao" pa danas čujemo kako to izgovaraju ministri, saborski zastupnici, pa čak i predsjednik republike ne znajući pozadinu ove feminističke podvaljotine.
06.01.2015. 12:37
Bocko:


Ovaj gore bullshit tekst o mikroagresijama je novi vrhunac feminističke šovinističke mržnje prema muškarcima.

Sada više nije važno čak i jesu li muškarci feministi, i jesu li slučajno rekli nešti što je MOŽDA uvredljivo, ili bi MOGLO BITI uvredlivo neoj ženi!

U stvari , najbolje je da muškarci oopće više i ne govore i ne pokazuju bilo kakve grimase lica ili osjećaja.
Najbolje da udu u stvari neka vrsta poslušnih robota bez emocija.

U protivnom , neka njihova nehotična gesta mogla bi nanjijeti strašne emocionalne traume nekoj FEMINISTICI !

Ali, opet, ako proklete pokvarene muške svinje ne budu izražavale DIVLJENE prema kolegicama feministicama, to bi opet mogle biti mikroagresije i prouzročiti strašne traume narcisističkim feministicama.

Muškarci bi valjda trebali živjeti u stalnom paničnom strahu i stalno se preispitivati da slučajno ne povrijede koju feministicu.
Njihovi (muški) osjećaji uopće nisu bitni.

Fuj.
Odvratno.
Feminizam se stvarno pretvara u pokret narcisističkih čudovišta!

ps
Na muškim sajtovima već se uvelike sprdaju sa ovim šovinističkim idiotizmom prve klase:
chrishernandezauthor.com/2015/01/02/microaggressions-trigger-warnings-and-the-new-meaning-of-trauma/
06.01.2015. 14:15
krafna:
Ovaj tekst je izuzetno površan i poprilično patronizira. I ja kao žena nesvjesno činim i govorim određene stvari te ih kasnije, a ponekad i tijekom, propitujem. Uopće ne razumijem autoričinu potrebu da pojavu seksizma promatra jedino iz perspektive muškaraca, kad svi koegzistiramo u društvu koje nas je praktički 'odgojilo' da nešto etiketiramo na ovaj ili onaj način. Tekst je mogao biti dobar, mogao.
06.01.2015. 22:17
krafna:
Ovaj tekst je izuzetno površan i poprilično patronizira. I ja kao žena nesvjesno činim i govorim određene stvari te ih kasnije, a ponekad i tijekom, propitujem. Uopće ne razumijem autoričinu potrebu da pojavu seksizma promatra jedino iz perspektive muškaraca, kad svi koegzistiramo u društvu koje nas je praktički 'odgojilo' da nešto etiketiramo na ovaj ili onaj način. Tekst je mogao biti dobar, mogao.
06.01.2015. 22:19
:
Ovolika količina patroniziranja i suptilne agresije koja ima pokazati muškarcima gdje im je mjesto jednostavno je krajnje patološka. Osoba koja je pisala ovaj tekst ima ozbiljnih psihičkih problema, da ih očito uopće nije svjesna.

I to je danas problem načelno svakoga feminizma, a pogotovo radikalnoga. I to pišem s punom odgovornošću svega svoga znanja o psihopatologiji. Riječ je o nizu stavova koja jednostavno nemaju ama baš nikakvog pokrića u stvarnosti. Čisto lupetanje, tlapnje i iluzija puna projekcija.

U korijenu je ništa drugo do mržnja prema sebi. I to prema sebi kao ženi (ili muškarcu) sa svim psihološko-biološkim osobitostima svoga spola. Ali mržnja prema sebi se ne može otvoreno iskazati zbog narcizma, pa se projicira na muškarce s potpuno nerealnom slikom o nekoj njihovoj zamišljenoj velikoj moći na račun žena.

Radikalni feminizam mrzi muškarce i to treba stalno ponavljati i otvoreno govoriti.

M-R-Z-I !!!

Na kraju (radikalni) feminizam mrzi i zavidan je svim ženama koje ne mrze sebe i prihvaćaju svoje spolne osobitosti.

Jer... od seksizma (onako kako ga shvaća radikalni feminizam) najviše koristi imaju upravo mlade i lijepe žene. To je potpuno suprotno feminističkim bulažnjenjima jer su upravo one daleko najprivilegiranija društvena skupina danas u zemljama zapadnoga kulturnoga kruga - pa i šire.

NA ZAPADU SU DANAS DISKRIMINIRANI MUŠKARCI U SVIM ASPEKTIMA ŽIVOTA U ODNOSU NA ŽENE.

Zato, uostalom, radikalni islam nije nastao na Istoku, nego u predgrađima velikih europskih gradova. A što se tek kuha npr. u Americi, to ćemo tek vidjeti. Jer nije Amerika obasjana samo šarenim svjetlima velegrada kojima smo filani kroz popularnu kulturu.

P.S.
@JJM

Svaki onaj koji kaže da su žene slabije plaćene za isti posao samo zato što su žene podli je lažljivac i manipulator. I to mu treba reći u lice.
07.01.2015. 13:35
ifka:
Onda je moj mužić fantastičan. On nije sexist. Naime, kad prenosim ormare ili premještam vešmašinu, on se ne nudi za pomoć zato da me ne bi uvrijedio, tj. da ne ispadne da meni treba pomoć samo zato jer sam ja žena :P
Ashley Robinson bi bila ponosna na njega :D
07.01.2015. 15:24
Ela:
JJM, imas point
Cesto sam se pitala o tome, rijetko se nadje bas jasno definirano, pa s tim podacima treba oprezno.
S druge strane, postoje i analize o "usporedivom poslu", tj. profesijama u kojima dominiraju Z ili M, a slicni su po brojnim parametrima zahtjevnosti i tu se zaista vidi razlika.
Pogotovo je jednostavno primijetiti da "feminizacija profesije" dovodi do pada placa u njoj. Kad zene pocnu ulaziti u neku profesiju, place i ugled pocinju padati. Ili obrnuto - kad u bransi padnu place, otvara se prostor za ulazak zena u nju.
28.01.2015. 23:53
Bocko:
@Ela
Pay gap je feministički mit.
Danas tvrditi da će neki poslodavac (pohlepni kapitalist, zar ne!) radije plaćati muškarca više nego ženu zato jer podupire mitski 'patrijarhat' je nevjerojatno glupo - zapravo bolesno.

Kao i u svemu drugom, feministice pomalo uviđaju da ne mogu braniti tezu da su 'žene plaćene 73 centa za muški dolar', ali i dalje pokušavaju progurati tezu o bar nekakvoj 'diskriminaciji', jer je to jedini modus operandi koji znaju.
Bez diskriminacije (izmišljene ili stvarne) feminizam nema razlog postojanja.
Zato, kad diskriminacije zapravo nema, treba ju izmisliti.


Sada je nova feministička teza u prilog 'diskriminacije' da profesije koje su se feminizirale imaju manje plaće 'jer je to diskriminacija žena'.
To je totalna glupost.
Istina je da se u tim profesijama promjenio način rada ( feminizirao se). To je dovelo do ukupne slabije kvalitete rada tih sekora. Uzmi za primjer pravosuđe, školstvo i državnu upravu.
29.01.2015. 06:51
još jedno muško:
Ela, možeš li ovo što si napisala argumentirati nekim primjerom? Obično su ovakve tvrdnje istrgnute iz konteksta i u nekoj široj slici poprimaju sasvim drugačije obličje.
29.01.2015. 07:17
mila:
A može li Bocko argumentirati da je došlo do pada kvalitete sektora koji se je "feminizirao".
29.01.2015. 16:46
:
Doista ne mogu vjerovati da odrasla, psihofizički zdrava osoba može vjerovati u nešto tipa pay gapa. To je kao da vjeruje u Djeda Mraza.

Ili da je od 35 do 75% žena zlostavljano.

29.01.2015. 17:21
Anonimno:
Nemojmo zaboraviti da je taj isti Bocko ispalio da je žena u odnosu na muškarca intelektualno hendikepirana.
Logično onda kad se žena primi posla da ode sve u k....
29.01.2015. 18:24
Bocko:
@Anonimno
Nemojmo zaboraviti da feministice podmeću laži i dezimformacije kada se ne mogu nisiti sa neugodnom istiom. I nemojmo zaboraviti da Bocko uredno dade ZNANSTVENE dokaze i grafikone za ono što STVARNO tvrdi i što je napisao.
I nemojmo zaboraviti da je ovo što ti radš kleveta, a kleveta je utuživa.

@mila

Zar stvarno treba argumentirati da je danas pravda za građane dalje nego ikad prije, da je relativna kvaliteta učenja u školama nikad lošija, a nabujala državna birokracija nikad neefikasnija???
30.01.2015. 08:54
mila:
@ Bocko i ti to pripisuješ ženama? Pameti li velike, zamisli spomenuo si sve javni sektor. Tko kreira politiku javnog sektora?
Kao da si rekao da je čištačica kriva zato što je propalo poduzeće. Ludilo od mozga.
30.01.2015. 10:02
:
@Anonimno

Kako te nije sram? Zar misliš da su ostali ovdje reTardirani i nepismeni i da se ničeg ne sjećaju. Uvijek me fasciniraju ljudi koji lažu a da ne trepnu.

NAPISAO JE DA SU KOD MUŠKARACA VIŠI KRAJEVI KRIVULJE, A TO ZNAČI DA IMA VIŠE ONIH S VISOKOM INTELIGENCIJOM, ALI I VIŠE ONIH S NISKOM.

KOD ŽENA JE MANJE I JEDNIH I DRUGIH.

U PROSJEKU SU TU NEGDJE.

Uopće ne ulazim u to je li to istraživanje validno, ali činjenica je da nigdje nije napisao to što ti tvrdiš da je napisao. Ako si već išao ili išla pobijati napisano, onda je trebalo pobiti samo istraživanje.

Ovako je tvoj komentar zbilja jadan.
30.01.2015. 11:08
Bocko:
@mila

Tko kreira politiku?
FEMINIZAM! -, koji je danas glavna sastavnica Kulturnog marksizma:

Evo , definicija iz riječnika:
www.urbandictionary.com/define.php?term=cultural+marxism


The gradual process of destroying all traditions, languages, religions, individuality, government, family, law and order in order to re-assemble society in the future as a communist utopia. This utopia will have no notion of gender, traditions, morality, god or even family or the state. The Philosophy was proven not to Work already by Vladimir Lenin as he tried in vein to control and subjugate the people. He admitted before he died that capitalism was the only true system in which people understand how to live with each other.... Lenin knew that there were a few western Idiots who kept spreading the communist ideas long after Lenin gave up.... he called these people useful idiots as they had more emotion than brains and could be used to subvert the western states for a military takeover in the future as the citizens would already be perverted and sick and weak from poisonous ideas, decadent lusts and mindless entertainment.

cultural marxism: .... Women are smarter and betteer than men, all men are rapists. "get in touch with your feelings".... "if it feels good then do it"... "she so empowered!!... you go girl!!"...we don't need money... cops are violent pigs (especially the white ones). "there is no god"... "Let's burn the bible" "don't criticize islam!!"... "you're a bigot" "a homophobe" "you're an agist classist pig"..... "think globally act locally".... "save the whales.. the trees... the poor african kids!!".... "drop out of school and rebell against your parents".... "Dad's are scum.... mum's are cool".... "go vegetarian" .... "don't teach kids math's and reading!!!!!..... you elitist pig!!!.... they need to wear gender nuetral clothes!!!"


Malo si to sve prevedi i prouči....
Koliko u ovom navedenom ima feminističkih pokliča?

Kulturni marksizam je još davno zavladao u akademskoj zajednici na svim društvenim fakultetima Zapada, i širi se u društvo.
Radikalni feminizam i radikalni LGBT su jurišni odredi Kulturnog marksizma.Ali ti slobodno i dalje nastavi pripovjedati kako sve to nameću 'bijele patrijarhalne muške svinje'.
Sve dok ne prevladaju ovi koji će te obući u burku.
30.01.2015. 11:19
mila:
Podaci dzs:
Sudstvo
Suci vrhovnog suda: 48,8% žene, 51,2% muškarci
Suci ustavnog suda:38,5%ž,61,5%
Suci županijskih sudova:58%ž,42%m
Suci općinskih sudova:70,4%ž,29,6%m
Suci trgovačkih sudova:68%ž,32%m
Suci prekršajnih sudova:72%ž28%m
Školstvo
Visoka učilišta
Red.prof. 572 ž,1452 m
Izvanred.prof. 564ž,799m
Docenti 809 ž,920m
Asistenti 2425ž,1970m
Srednja škola 7812ž,4040 m
Osnovna škola 21 594 ž, 3860 m
Zdravstvo
Specijalisti 4844 ž,3607 m
Specijalizanti 1374ž,749 m
Opća praksa 1060ž,390m
Politika
Zastupnici u saboru 30ž,121m
Članovi županijskih skupština 201 ž,716m
Članovi vijeća gradova 1050 ž, 5712 m
Veleposlanici 8 ž, 47m
Visoki državni i javni službenici 400ž, 953m30.01.2015. 21:28
mila:
Idemo dalje sa državnom statistikom.
Zaposleni 45,5%ž, 54,5%m
Poslovni sektor 41,5%ž,58,5%m
Državni sektor 54.1%ž,45,9%m
Neprofitni sektor 32,7%ž,67,3%m

Nezaposleni
172 245 ž, 152 079 m
Umirovljenici
54,16% žene
45,84% muškarci
Prosječne mirovine
2106,83 ž, 2709,82 m
Studenti koji su dipl.
21 354 ž
15 134 m
Magistri znanosti
699 ž, 530 m
Doktori znanosti
609 ž, 463m
Socijala
50,6% žene
49,4% muškarci
30.01.2015. 21:42
mila:
Idemo dalje po podacima dzs:
Osuđeni počinitelji kaznenog djela
10,3% ž, 89,7%m
Okrivljeni za nasilničko ponašanje u obitelji
18,5%ž,81,5%m
Žrtve kaznenih djela protiv spolne slobode
86,9%ž,13,1%

30.01.2015. 21:53
mila:
Broj djece
435.280 ž
457.905m

Broj razvedenih s djecom 3321 djece iz tih zajednica 5188, dodijeljeno majci 84,1%, ocu 10,1%,majci i ocu 4,9%, ostalo 0,9%.
Prekida trudnoće
1990-46679
2011-10401
Prosječna starost majke pri porodu
1960-26,8
2011-29,5
Prosječna starost sklapanja braka
1970-21,6ž, 25,5m
2011-27,6ž,30,4 m
30.01.2015. 22:07
:
Ahahahahaha....

Najbolji su mi oni koji u raspravi stave statistiku koja im uopće ne ide u prilog.

Vrhunska ironija.

Statistika samo potvrđuje ono što je pisao JJM. Neka razlika u korist muškaraca vidi se samo u starijim dobnim skupinama; u mlađim razlika je u korist žena.

Samo neki:

Visoka učilišta

Red.prof. 572 ž,1452 m
Izvanred.prof. 564ž,799m
Docenti 809 ž,920m
Asistenti 2425ž,1970m

Zdravstvo

Specijalisti 4844 ž,3607 m
Specijalizanti 1374ž,749 m
Opća praksa 1060ž,390m

Dakle, kad već moram interpretirat podatke koje si sama stavila, što bi bilo smiješno da nije tragično:

u visokom školstvu očitu razliku u korist muškaraca imamo samo u kategoriji redovnih profesora, zato što su to ljudi debelo stariji od 50. Što se ide prema nižim dobnim skupinama razlika se smanjuje, da bi asistentice već premašile (i to prilično) asistente.

Udio studentica godinama se već kreće oko 56, 57%.

Postotak studentica koje su 2013. diplomirale u odnosu na studente je 59%

U gimnazijama je situacija za muški spol također porazna:

"Na kraju školske godine 2010./2011. broj učenika nije se bitno
mijenjao u odnosu na kraj školske godine 2009./2010. Udio
učenica iznosi 50,3%, iako nije jednako raspoređen prema
vrstama srednjih škola. Tako u srednjim umjetničkim školama
ima 68,4% učenica, u gimnazijama 62,2%, u tehničkim i srodnim
školama 48,7%, a u industrijskim i obrtničkim školama ima samo
35,1% učenica. Srednju školu završilo je 42 669 učenika, od toga
je 50,1% učenica."

Dakle, u gimnazijama imamo preko 60% učenica. Broj odlikaša, odnosno, odlikašica na kraju 3. i 4. razreda gimnazije, ne mogu naći, ali siguran sam da je u korist učenica.

Profesora, pak, u srednjim školama ima duplo manje nego profesorica a u osnovnim ima sedam puta više učiteljica nego učitelja. PONOVIT ĆU: SEDAM!!!

U zdravstvu je situacija za muškarce također lošija nego za žene. Specijalista ima nešto više nego specijalistica, ali zato ima duplo više specijalizantica nego specijalizanata i tri puta više liječnica opće prakse.

E, sad, budući da ovdje nekima neke elementarne stvari treba crtati, kad ih već nisu usvojili i naučili tijekom svog obrazovanja, OČITO JE DA SU TRENDOVI TAKVI DA DEBELO, DEBELO POGODUJU ŽENAMA A DISKRIMINIRAJU MUŠKARCE.
30.01.2015. 22:37
mila:
I što statistike pokazuju, u pravu, na visokim sudovima caruju muškarci dok na nižim žene isto je i sa školstvom i politikom, izuzetak je zdravstvo i to sam se iznenadila.
U realnom sektoru caruju muškarci u odnosu za žene svega nekih 7%. Ako je to ovih 7% kojih pune većinu državnog proračuna ili ovih 9% više zaposlenih muškaraca od žena općenito, onda nemam što reći.
U državnom sektoru je svega 9% više zaposleno žena, ali ih je na radnim mjestima visokih javnih službenika skoeo 50% manje.Sve u svemu najveća je razlika u neprofitnom sektoru u korist muškaraca.
U mirovini je 9% više žena, ali su muškarcima mirovine veće za skoro 30%
itd..
30.01.2015. 22:42
još jedno muško:
Za početak visoki sudovi:
Visoki prekršajni www.sudacka-mreza.hr/sudovi.aspx?Search=&Type=&ShowID=dir254
Vrhovni sud www.sudacka-mreza.hr/sudovi.aspx?Search=&Type=8&ShowID=198
Visoki trgovački www.sudacka-mreza.hr/sudovi.aspx?Search=&Type=6&ShowID=199
Mila, sada prebroji koliko ima muškaraca, a koliko žena. Onda nam lijepo daj svoju definiciju riječi "caruju". Ovako bih mogao zaključiti kako smatraš da bilo koja situacija gdje žene nemaju 80% znači da tamo caruju muškarci. To uostalom i jest približna definicija ravnopravnosti po feminizmu.
Ovo ostalo klomentirat ću kada stignem, a kada smo kod mirovine ne traba zaboraviti žene svoju mirovinu konzumiraju duže nego muškarci. Naime prosječna životna dob žene u Hrvatskoj je sedam godina duža nego ona od muškarca. Kada bi se u ovom trenutku izjednačila dob za odlazak u mirovinu (a to će se dogoditi 2020) prosječni muškarac bi u mirovini "uživao" osam, a žena punih 15 godina. Priznat ćeš da u tom kontekstu tih 30% izgleda drugačije. Osim što u konačnici žene povuku više novca, kada se već "šamaramo" onda idemo do kraja. Budući da žene žive 7 godina duže one su i daleko veći potrošači zdravstvenih usluga. Starice često sjede kod liječnika, zar ne?
Meni je prilično bedasto raspravljati na onom nivou, ali zna se kako mačka (u ovom slučaju muškarci) ne biraju sredstva kada su stjerani u ćošak. Moj cilj je pokazati da vrag nije tako crn kakvim ga se želi prikazati. Evo sada nam slijede i kvote 40% na izborima. Još jedan prilično malouman uradak iz femi radionice rađen po logici "bolje da sve uruši nego da se određenim stvarima bave oni koji imaju interes i afinitet za to".
A ovih 7% u realnom sektoru i 9% više zaposlenih muškaraca općenito, kada se u obzir uzme majčinstvo kojeg neke žene i dalje biraju kao svoj životni poziv i prioritet, uopće ne odaje nekakav strašni patrijarhalni teror i nejednakost žena na tržištu rada o kojem već i rode pjevaju.
31.01.2015. 00:02
još jedno muško:
Da još komentiram Bockovu tvrdnju kako je feminizacija pojedinih struka dovela do pada kvalitete. Iako je lako povezati te dvije stvari mišljenja sam kako to nema previše veze. Stvar je u "štednji" tj. popularnom stezanju remena koji je veoma raširen u našem civilizacijskom krugu.
Imamo tipičnu Superhik politiku uzimanja siromašnim i davanja bogatim. Prvo se raznim manje-više koruptivnim radnjama novac povuče iz sustava i smjesti u džep bogatih, a zatim ide konsolidacija putem opće štednje. Takva "konsolidacija" ima za posljedicu niz negativnih pojava-od negativne selekcije kadrova pa sve do nedostatka sredstava za normalan rad. Ne treba zaboraviti kako takav sustav i dalje kreiraju mahom muškarci. Možemo sad ići u krajnost pa reći da se radi o feminiziranim muškarcima koji su lutke na koncu moćnih lobija koji rabe feminizam i slične ideologije za ostvarivanje svojih ciljeva. Ali pogledajmo malo struke koje nisu feminizirane (iako se radi na tome). Policija nikada nije bila jadnija, neefikasnija i korumpiranija. Gotovo da nema dana da se ne nađe članak o kriminalnim radnjama sa policajcima u glavnim i sporednim ulogama.
Građevina-stanovi nikada nisu bili lošije kvalitete. Štedi se na svakom detalju i prilično vješto maskiraju propusti koji nakon kupnje lagano počnu iskakati iz ormara. Vojska-što reći? Više strahujemo da li će se naši avioni vratiti sa rutinske vježbe nego što smo strepili da li će se ratnih godina vratiti sa borbenih zadataka. Politiku i političare već sam spomenuo. Iskreno, kada pogledam likove koji se tu smucaju moram se upitati imam li pravo reći ijednu riječ protiv kvota i sličnih stvari.
IT-nekakve aplikacije pisane u Javi za koje nisi uopće siguran da li će se otvoriti, a nakon toga samo čekaš trenutak kada će tvoj višesatni rad nestati sa ekrana i javi ti kako je projekt korumpiran. Radim sa istim programima već dugo vremena i usprkos činjenici da je hardware sve jači programi rade sve kilavije.
Idemo do tehničkih stvari. Da li se netko sjeća perilica, hladnjaka, TV-a koji su nas spremni služiti do kraja našeg života? Današnji kao da imaju "time bomb" koji dovodi do samouništenja nakon isteka garancije.
Jeste li imali doma u zadnje vrijeme kojekakve vodoinstalatere, montere, keramičare, zidare i sl? Još se nađe dobrih majstora, ali je njihova pojava jednako česta kao i pojava poštenih političara.
Nekako me strah da muška strana ne počne koristiti istu retoriku koju koristi feminizam i da sve ne završi u krajnostima gdje ne vidimo ništa do svojih precijenjenih vrlina i nerealno uvećanih tuđih mana. Odgovor na feminizam ne smije biti pokret koji slijedi iste obrasce. Još uvijek je veliki broj žena koje ne simpatiziraju feminizam i spremne su za suživot i kompromise neobojene ideološkim bedastoćama.
31.01.2015. 00:47
Bocko:
@mila
Većina statistike koju si iznijela zapravo ti zorno pokazuje diskriminaciju muškaraca, čak i kad ti misliš da nije tako.

Prikmjerice, broj osuđenih za nasilničko ponašanje u obitelji trebao bi biti odjednak za muškarce i žene, jer znamo da su oba spola podjednaka u počinjenju tih djela.
Razmjer 18,5% ž : 81,5% m samo pokazuje koliko je sustav pristran u tretiranju tog nasilja na štetu muškaraca!

Evo pročitaj na ovoj temi komentar o Gender staljinizmu u Španjolskoj pa mi reci koliko tamo žena bude osuđeno za obiteljsko nasilje:
www.libela.org/vijesti/5879-bolja-zastita-zrtava-nasilja-u-eu-u/#comments

Ili podatak da samo cca 11% očeva dobije skrbništvo?
Već sam objasnio da je to u stvari samo 1%, jer trebamo uzimati samo slučajeve gdje sustav CZSS + sud ODLUČUJE tko je bolji roditelj, a ne slučajeve gdje je jedan od roditelja pokojan ili je napustio djecu.

99% u korist majki!
Zar vam niti toliko nije dosta?
31.01.2015. 09:40
:
Dečki, na milijun tema, a koje su imale ikakve veze s muško-ženskim odnosima, kad god bi se došlo do nekih "škakljivijih" stvari uvijek bi na kraju bili očiti ženski dvostruki kriteriji, ignorancija, a na koncu i očita agresija.

Pa tako ova Mila vidi problem u tome što neravnopravnost žena vlada među starijim dobnim skupinama, ali ne vidi neravnopravnost kada to isto, pa i gore stanje vlada u mlađim ili nekim u potpunosti feminiziranim područjima. Jeste li ikada čuli od ijedne feministice da treba uvesti kvote za muškarce u osnovne i srednje škole? Ili za specijalizante medicine, od kojih ima duplo više žena. Naravno, pitanje je retoričko.

Jedne od najočitijih feminističkih taktika su manipulacija, laganje i dvostruki kriteriji, a kad to bude razotkriveno onda slijedi vrijeđanje i ignoriranje, a ako ni to ne pomogne izoliranje, a na koncu i procesuiranje. Ovo zadnje bi makar htjele, premda je i to dobrim dijelom ostvareno.

Moje mišljenje zašto je to tako je da je to zato što su žene danas jako, jako nesretne. Ženama u biti ne odgovara feminizam i njegove posljedice i zato su frustrirane i bijesne. Kako to veli jedan moj prijatelj, potpuno su izgubljene. Moraju se snalaziti same, a vide da im ne ide. Pa onda netko mora biti kriv, a to su - tko drugi nego muškarci.

31.01.2015. 10:08
:
Kad sam napisao "na milijun tema" nisam mislio (samo) na Libelu, nego na takve teme i razgovore općenito.

I kad smo već kod seksizma. Ne jednom pročitao sam mizandrične i seksističke komentare na svom zidu na fejsu. I što mislite je li itko histerično reagirao. Naravno da nije. S jedne je strane uvijek iskočila ženska solidariziranost, a neki muški bi pokušao spustiti loptu na pod i racionalno dekonstruirati postavku.

S druge strane kad bi čak i samo nehotice nekom muškarcu pobjeglo nešto što se može protumačiti kao seksizam, onda bi se odmah sjetile čuvarice poretka i pozvale ga na odgovornost.

Osim toga kad pogledate muške seksizme, oni su uglavnom zajebancija. Vid opuštanja uz pivu i oslobađanje od stresa. No ženski seksizmi su ubitačno ozbiljni. I pokušajte se samo malo našaliti na to, u najboljem slučaju prostrijeliti će vas ubilački pogled a u nešto gorem i doletiti što u glavu.

....ali, da... žene su jadne, krhke i nježne žrtve. Uvijek.
31.01.2015. 10:17
mila:
Kao prvo ja statistiku nisam stavila kako bih nekome dala prednost već da kada baratamo s podacima, da baratamo s realnim podacima i to ne nekim pristranim već podacima dzs-a, te da se fokusiramo na RH.
Uopće ne negiram činjenicu da je mlađa populacija žena sklonija ulagati u vlastito obrazovanje više od muškaraca.
Osim što je istina da se moraju snalaziti same, jer očito da im muškarci ne mogu pružati sigurnost, e sada je li to vaš propust ili ne procijenite sami.Nekako mi se čini da je sam muškarac u svemu tome izgubio kredilibitet i vjeru žena u to da može biti oslonac, a da ne navodim sve navedene kvalitete koje sami za sebe navodite i koje očito vidite samo vi sami.Time što priča da je on snažniji, jači i sposobniji i da sve u rukama žena propada ostaje samo na riječi.I statistike pokazuju da su žene borci za opstanak, a da muškarci se prepuštaju slučaju i plaču i jadaju se nad starim već podosta odmaklim vremenima..Pa obrazovanje je pokazatelj trenda.Sami sebi uskačete u usta.Kada već ističete tu svoju superijornost,
dokažite to statistikama, a ne da statistike viču na sav glas da je ukupno osuđenih za kaznena djela 10,3% žena u odnosu na 89,7% muškaraca, ne spominjem u ovom primjeru uopće obiteljsko nasilje.Taj odnos u korelaciji dodjeljenih skrbništva majci je tu negdje.Što se tiče obiteljskog nadilja vi naravno imate svoje statistike koje su naravno relevantnije od statistika dsz, i naravno posljedica urota feminiziranog pravosuđa.Sve bi to bilo jakosmiješno ili čak očajnički da nije produkt neutemeljenog straha da će žene postati u skoroj budućnosti amazonke koje će muškarce tretirati onako kako su oni tretirali žene od uvijek.Dragi moji muškarci žene su kao i muškarci neke sretnije neke manje, neke borci neke nisu, neke uspješne neke manje.......i definitivno ovisne isključivo same o sebi i svojoj sreći.Vi si dajete pre veliku važnost ako mislite da smo ovisne o vama i ako mislite
da naša sreća ovisi o vama, kao što ni vaša sreća ne ovisi o nama.A vi pojedinci koji visite na ovom portalu očito imate neki problem sami sa sobom i sa svojom srećom da svoju sreću/nesreću pripisujete ženama.
31.01.2015. 14:26
ifka:
Zene su uvijek krive za sve. Bile krive ili ne. :/
31.01.2015. 16:29
Bocko:
@mila

Dkazivati da su statistike šuplje možeš samo nekome tko želi ozbiljno raspravljati, uvažiti argumente oponenta i prihvatiti gorku istinu.

To pišeš kako sada mlada generacija žena 'ulaže više u svoje obrazovanje', ali zapravo se više radi o sustavnoj protekciji žena i hiperprodukciji kadrova koji uopće nisu potrebni zajednici. S druge strane , podmećeš tezu da su povlašteni bijeli muškarci valjda do sada rađani u zlatnim kolijevkama i sve im se samo ostvarivalo.
E pa nije, nego su se sami za sve izborili. Žalosno je da ne vidiž da danas za mnoge žene to baš i ne vrijedi, nego posvuda za žene postoji protekcija. Nikad za muškarce, samo za žene. Ali se za sva zla optužuje muškarce.

Pogledaj naslov ove teme i moj prvi komentar!!
Tu se ponovo optužuje i nameće muškarcima neka krivnja!


I da, danas mnogi muškarci 'odustaju'.
Ne žele više biti dio sustava koji ih samo iskorištava i kinji. žene će vrlo brzo shvatiti da kad većina muškaraca stvarno odustane, da više neće biti povratka natrag. Čak i kada bi se sve žene htjele vratiti 50 godina unatrag i izbrisati uništavajuće efekte feminizma, muškarci će im se zahvaliti i otići drugim putem. Jer muškarci neće htjeti ponovo preuzeti sve odgovornosti za bijednu nagradu koju su prije imali.
Shvatit ćeš.
Vrlo skoro.
31.01.2015. 19:27
mila:
Je li toliki problem tebi ravnopravnost spolova, poštovanje žena kao i muškaraca, ne dijeliti spolove na muške i ženske, već gledati kvalitetu ljudi i njihova djelovanja neovisno o spolu.Prihvatiti činjenicu da ljudi mogu jednako dobro, slobodno,kvalitetno i umno živjeti bez da ih se spolno razdvaja i umjesto naglašavanja razlika tražiti i težiti sličnostima i onome što nas spaja.
Jedino ono što ja vidim da vas muči jest činjenica da bi ženu vratili 50 godina nazad, u njezinu neslobodu i ovisnost o muškarcima, a vaša me uvjeravanja u svo dobro toga asociraju na bivšu državu i na hrvatsku želju za nezavisnošću.Nostalgija, ali ma koliko ljudi danas sa nostalgijom se prisjećaju skoro pa pune zaposlenosti, dostojanstvenog života i rješenog stambenog pitanja ako je bilo političke šutnje, ne znam tko bi potpisao da se vrati nazad, smjer je krenuo u drugom pravcu.
31.01.2015. 22:28
mila:
I da vas pitam, biste li vi pristali dobrovoljno biti u zatvoru, a da vas ostali uvjeravaju da vam je tamo zapravo dobro, i da ste si vi samo zamislili da su tamo loši uvjeti jer što vam tamo fali, redovne obroke imate, toplo vam je i koliko toliku sigirnost gledanu izvana, neki prođu bolje, neki gore, neki nastradaju, neki silovani ali sve u svemu, većini prođe samo život u njemu uz krov nad glavom i topli obrok?
31.01.2015. 23:22
Bocko:
@mila
Malo sam zatečen ovim tvojim gornjim upisima.
Obraćaš li se meni ili feministicama?
01.02.2015. 05:32
mila:
I tebi i njima, jer ste na istoj razdaljini suprotnih strana.
01.02.2015. 08:32
mila:
Uz malu prednost feminizmu, onom istinskom, ne radikalnom, jer se na terenu stvar vrlo teško mijenja za obične ljude.Sve povlastice o kojima govoriš većina žena nije i neće osjetiti.Osim ako smatraš da je povlastica ta da sam završila studij i zaposlila se kao žena.Ili je povlastica ta da se majci dodjeljuje djete, ali kako onda tumačiš to da se ta povlastica nije promijenila unutar tih tvojih 50 godina ili pravo na abortus isto tako, osim što se to sada kojim slučajem nakon tih tvojih 50 godina dovodi u pitanje.
Ono što se promijenilo unutar tih 50 godina, zapravo je stav o razvodu.Dok je to prije bilo na neki način sramotno i nečasno, a razvedena žena raspušteznica i vrijedna društvenog prijezira i bila prisiljena, što društverno, što materijalno ostati uz muža koji je imao pritom slobodu i sigurnost raditi što ga je volja, danas se na razvod gleda drugačije pa se muškarci izbezume što im je pijana avantura rasturila brak te su u opasnosti za plaćanjem alimentacije.Zamisli ti, izgubili su svoje pravo na pijane avanture pa svi u panici,pritom gube i svoje pravo na sjedenje u fotelji i čekanja ručka jer su današnje žene u banani, rade tamo neke nevažne poslove za zajednicu i umislile su se da su jako bitne i važne.Moram vam reći da vas sve zajedno može biti sram, jer osim što rade svoje poslove, žene danas, jos uvijek, većina njih, preuzimaju veći ili gotovo sav kućanski posao i brigu za djecu.Izuzeci su vrlo rijetki.Umjesto zahvalnosti i poštovanja dobijemo to što dobijemo, jos više nezahvalnosti i još više nepoštovanja.
01.02.2015. 09:56
još jedno muško:
Nije to jedino što se promijenilo "zadnjih 50 godina". Istraživanja kažu kako su se žene sasvim približile muškarcima po bračnoj nevjeri. Također kažu kako se, sve svjesnije "situacije na terenu", vrlo lako odlučuju probleme rješavati nasiljem. I naša pravobraniteljica bila je začuđena prilikom pisanja zadnjeg godišnjeg izvješća otkud tolike prijave protiv nasilnih žena. Naravno, ona to tumači nedosljednom primjenom Istambulske konvencije po kojoj policija treba postupati isključivo oslanjajući se na stereotip žena-žrtva muškarac-nasilnik.
Žene koje se odluče svoj bračni život začiniti "leptirićima u stomaku" ili kazniti ukućane psiofizičkim maltretiranjem trebaju biti zahvalne feminizmu. Što god napravile teško da išta može poći loše po njih. Feminizam nam danas prikazuje situaciju kakva je bila prije 100-ak godina-muž kao neosporni autoritet čija se neporecivo sluša bez obzira šta radio i žena-mirna i tiha koja je tu da služi obitelji i trpi sva moguća sranja. Iako stvari više nisu ni blizu tome neprestano širenje propagande o muškarcima nasilnicima i kurvišima urodilo je plodom.
Nevjerna žena danas može razrušiti brak na najbrutalniji način bez bojazni da joj neće pripasti djeca i imovinske pogodnosti koje ima po zakonu. Isto vrijedi i za obiteljsku nasilnicu. Pa ako nije napravila težu glupost i muža ispikala nožem po nju će sve završiti jako dobro.

Feministička propaganda neprestano održava sliku muškarca negativca i žene "kojoj moramo biti zahvalni". Pa eto u znak zahvalnosti žene će na idućim izborima imati kvotu od 40%. U znak zahvalnosti proći će i razna izvješća poput onog portugalske zastupnice Zuber o "izjednačavanju plaća muškaraca i žena" temeljenom na maloumnoj teoriji pay-gapa. U znak zahvalnosti usvojena je Istambulska konvencija, svojevrsni Malleus Maleficarum novog doba. U znak zahvalnosti žena je neosporni gospodar života i smrti kada je u pitanju donošenje na svijet novog života. Malo je zapelo na prizivu savjesti, ali zahvalni političari i to će riješiti. U znak zahvalnosti postoji niz akcija vezanih za zdravlje žene. U znak zahvalnosti postoje programi financiranja isključivo ženskog poduzetništva. U znak zahvalnosti vuku se potezi vezani za školstvo koji bi mogli biti razumljivi da je izlaznost žena sa fakulteta manja od 5%. U znak zahvalnosti žene nemaju vojnu obavezu što baš i nije kompatibilno sa ravnopravnošću. Ili imamo lakrdiju poput one Norveške gde će teže žena u vojsku nego bogataš u raj.

Ima niz tih zahvalnosti prema ženama. Nemojmo se zavaravati i reći kako to nije nikakva zahvalnost već u to žene izborile. Jer mogli su ti muškarci povorke sufražetkinja tretirati kao što su tretirane sve opravdane pobune protiv vlasti u to vrijeme-natjerati na njih konje i policijske kordone. Mogli su čitavo vrijeme pokazivati mišiće, iskoristiti "neograničenu patrijarhalnu moć" da sve te ženske akcije pometu pod tepih. Ali nisu. Teško je objasniti zašto to nisu učinili kada znamo da se rađamo sa mizoginim genom. Jedino što ne mogu primijetiti je nekakva zahvalnost prema muškarcima. Kako i bi kada su oni oduvijek bili samo kamenčić u ženskoj cipeli koji im trebaju kao ribama bicikli. U takvoj situaciji ne mogu se ne nasmijati kada kolegice sa posla, inače moderne i samosvjesne žene, u svjetlu događanja sa ISIL-om komentiraju kako bi ponovo trebalo uvesti obavezno vojni rok.
01.02.2015. 13:43
mila:
JJM
Molim te, možeš li mi odgovoriti na jedno podosta jednostavno pitanje, boksači u ringu, bore li se sa svojom kategorijom ili onom težom ili lakšom.Kada mi odgovoriš, objasnit ću ti ostatak razmišljanja u vezi diskriminacije muškaraca.
01.02.2015. 15:30
mila:
Naravno, svetko u svojoj kategoriji, zašto, kada onaj u teškoj može namlatiti onog u lakšoj bez pol muke.Zašto se uopće boks dijeli na kategorije.Zato da bi svi imali jednake mogućnosti.Pa kad bi vaš mozak shvatio da su muškarci i žene u dvije različite kategorije i da nisu za borbu u istoj kategoriji jedni protiv drugih, shvatili bi svu jednostavnost prirodnih različitosti s jednakim mogućnostima i prestali piliti o nekakvim ratovima kojima ja uopće ne vidim smisao.Ubijati se između sebe zbog nekih usijanih glava koji to sve gledaju i vuču poteze iz fotelje.
Ostavimo se pojedinaca i muškaraca i žena koji pomiču granice svojih prirodnih mogućnosti i fokusirajmo se na običanu aritmetičku sredinu.
Žene su fizički slabije što ne znači i da su psihički.Morale su razviti drugačije načine samoobrane koje naravno u svim društvima pa tako i kod nas imaju kontraprodukt, iz samoobrane prelaze u agresiju.Nema nepogrešivosti ni u jednom spolu, pa tako ni u ženskom, iako je danas agresija bez obzira na spol i način iskazivanja veliki problem i ostavlja duboke posljedice, ne prolazi nekažnjeno.Da nije tako danas ne bi postojali uopće ženski zatvori, ni žene u njima, ni ženske psihijatrije, ni žena u njima.Pravosuđe nije ni na čijoj strani osim na strani onih koji si mogu priuštiti odvjetnika koji zapravo ne garantira nikome ništa niti odgovara za obavljen ili neobavljen posao.
Što se politike tiče, tu zaista nije bitno je li kvaliteta prisutna ili nije, vidimo po svemu do sada pa kvota ne igra nikakvu ulogu ni što se tiče muškaraca, ni što se tiče žena, a ni kvota nacionalne manjine.
01.02.2015. 16:13
još jedno muško:
Mila, ja se slažem sa napisanim. Ako prihvatim tvoju analogiju problem nastaje kada postoji zahtjev da se lakša kategorija direktno bori u finalu sa pripadnikom jače kategorije. A da bi bili jednaki idemo ovom jačem slomiti jednu ruku i kratkim lancem spojiti zglobove obije noge.
Upravo to radi feminizam. A to radi na način koji si sama navela-često razvijajući manipulativne metode koje današnjih dana lagano prelaze u agresiju zaštićene stereotiopima o muškarcima nasilnicima, o pay gapu, patrijarhatu, staklenim stropovima, lavirintima i sličnim kovanicama.
Sama si potegla pitanje zahvalnosti. Zar ne misliš da bi i ti morala biti zahvalna što danas uživaš vrlo visoki standard temeljen većinom na muškom radu? Danas samo okreneš termostat i u toplom stanu komuniciraš sa čitavim svijetom. Ne ideš na potok prati rublje već to radi perilica. Ne pješačiš kilometrima po kiši da bi stigla na posao već se odvezeš. Ma nema smisla sve nabrajati. Pa ako bi mi trebali ženama biti zahvalni za obavljanje kućanskih poslova i odgoj djece (a budi uvjerena da jesmo) zar je previše očekivati da se barem prizna kako je taj fucking patrijarhat stvorio i neke dobre stvari čije blagodati koriste oba spola i koje su, u konačnici, i omogućile ženama ovakvu neovisnost.
Nećemo biti politički korektni. Ako si vi bez pardona pripisujete zasluge za očuvanje obitelji i potomstva, ističete svoj humanitarni rad i sl. te tražite zahvalnost onda i mi imamo pravo tražiti da nam se priznaju zasluge za pojavljivanje najvećeg dijela tehničkog progresa koje nas danas okružuje. Znam da si bila nezgodna vremena i da se žene nisu mogle potpuno realizirati ne nekim područjima (istina, nisu ni muškarci na polju roditeljstva), ali tražiti u takvim okolnostima zahvalnost za sebe i pri tom potpuno negirati muške zasluge je u najmanju ruku nekorektno.
Tako nastupa feminizam. Krajnje selektivno poimanje povijesti i prikrivanje današnje situacije vezane za odnos spolova je razlog zašto ovdje pišem.
A kvote itekako igraju ulogu. Moja bivša firma odlučila je biti politički korektna i povećati broj žena u managerskom segementu iako je to jedna od struka gdje su žene prisutne sa cca 20% visookoobrazovnog kadra. Ni najtolerantnije i politički neutralne osobe nisu mogle ne primijetiti kako se žene na funkciji ubrzo počele okruživati drugim ženama na nižim upravljačkim pozicijama i to isključivo po kriteriju spola. Možda kriterij i nije spol, ali to stručnost i sposobnost svakako nisu. Ubrzo su ti sektori imali gotovo sve žene na nižim managerskim mjestima i prilično loše rezultate što je, koliko čujem, završilo oštrim rezom od strane top managementa i potpunim restrukturiranjem poslovanja.
Mislim da smo mi Hrvati itekako svjesni pogubnosti bilo kakve kadrovske politike koja se ne temelji na sposobnostima. Kvote se u principu ne razlikuju od metoda "po babama i stričevima". Jer pazi mila, vodeće feministice bez pardona ističu kako žena na poziciji koje ne radi u interesu žena nije od nikakve koristi. Ako ti je ta izjava prihvatljiva i logična onda si barem riješila dvojbe o tome kakve stavove zaista zastupaš
01.02.2015. 16:59
kata:
Pozdrav, imam pitanje za mušku populaciju ovdje.
Vidim spomenuli ste da je muški promiskuitet samo propaganda.
Ovako, neki dan sam naletjela na izjavu jedne žene koja sebe naziva stručnjakinjom za muško-ženske odnose i ona kaže da su svi muškarci kurvoši, a da su najgori kad izađu iz veze ili braka. Kaže da muškarci žele seks bez obaveza, da žele mijenjat što više mogu i da je to njoj normalno.
Pod dojmom pročitanog, odem na forum i vidim muške komentare koji su potpuno potvrdili ono što ona kaže. Muški su pisali kako je veza dosadna, da im jedna cura nije dovoljna i slično. Isto tako, svi su se složili da je vjeran muškarac obična budala, a ne muško. Nisam htjela vjerovat.
Nakon toga započela sam sa tom temom sa svojim prijateljem i onda je uslijedio udarac od kojeg ostaješ bez zraka. Naime, rekao mi je da su oni jednostavno takvi i da su svi njegovi prijatelji išli u bordele u Karlovac i na obali (kune se bogom da on nije) i da izlazak nije izlazak ako nema usputnog seksa.
Nisam imala volje nastavit taj razgovor.
Ja vas molim za iskren odgovor, jeste li stvarno takvi?
01.02.2015. 17:20
još jedno muško:
Ne.
01.02.2015. 17:21
kata:
Hvala ti na odgovoru. Nadam se samo da si u pravu.
01.02.2015. 17:38
mila:
Pa mi nikada nismo vama bile ni nezahvalne, niti smo umanjivale sva vaša postignuća iz prošlosti pa i danas, žalosno je to što u tome nisu mogle učestvovati žene, pa jednostavno nismo ni imali drugog izbora, osim naravno prihvatiti vaše zasluge, osim naravno nekih pojedinki koje su prkosile vremenu.
Situacija u tvojoj kompaniji može i ne mora biti pravilo.
Nekada i muški management može biti nedjelotvoran, pa ne pripisujete cijelom muškom rodu neuspješnost, već određenoj osobi.Zašto je to pravilo drugačije kod žena?Zašto je to pravilo prisutno i u vožnji, zašto je ta osoba loš vozač kod muškaraca, a kod žena, žene?
01.02.2015. 17:59
Bocko:
@Kata

Ta tvoja samozvana stručnjakinja baš i ne poznaje muškarce, nego samo one s kojima se druži. A izgleda da se druži upravo sa kurvišima. Možda je ona ta kojoj ti kurviši dolaze? I to što si otišla na forumsku temu gdje se kurviši i navodni kurviši hvale... mislim...

Moja dva najbolja frenda (kumovi na mojom vjenčanjima, bajdvej) imaju žene i djecu i nikad nisu prevarili ženu (nisu nikakvi vjernici ili fanatici). Nakon dva bivša braka i dalje živim sa jednom ženom, i ne pada mi na pamet juriti za svakom ženskom koja mi se svidi. Nikad u životu nisam bio 'sa dvije u istom periodu'. I uoće se ne stidim to reći. Nisam nikakav moralist - možda bi u nekim okolnostima i prevario , ali nikada nisam išao za tim - a nije da nisam imao prilike. I znam svakakvih ljudi iz svoje neposredne okoline. Moj bliski rođak imao je svojevremeno brak u krizi (oboje krivi, žena možda više) imao ne ljubavnicu nego novu žensku, imao dijete s njom... vratio se ženi i sada nakon svega su one 'prijateljice'... drugi ima vanbračno dijete sa kolegicom s posla, i žena naravno zna, ali kao 'ne zna'. Jedan je 'jak na riječima' - za njega bi svi rekli da je kurviš - ali nisam baš siguran da je ikada ženu prevario,
Jedan je totalni kurviš - ima s bivšom ženom troje, sa sadašnjom dvoje djece, još jedno sa ljubavnicom, i bezbroj drugih ljubavnica. Sad su ga malo stigle godine, ali prije je valjda svaki tjedan prevario i ženu i stalnu ljubavnicu sa nekom sa strane... ali čak ni on nije po predlošku onog glupavog stereotipa ljigavog muškarca iz filmova koji slini za svakom ženskom. Uopće iz ponašanja ne bi skužila da je takav, pravi je 'đentlmen'. Nikad se ne hvali. Sadašnaj žena naravno uglavnom sve zna i maroga, ali i ona ga je 'preotela' bivšoj ženi, pa se nema što buniti.

Nakon rastave, većina muškaraca je više-manje u depri kao i žene, jer suprotno glupim stereotipima većina brakova se ne raspadne zbog nevjere nego zbog stalnih svađa, najviše oko novca... Neke studije kažu da rastave u stvari u prosjeku teže psihički pogađaju muškarce.
Neki muškarci i neke žene odu živjeti sa novim partnerom, ali nije nužno nevjera razlog raspada braka.
Normalno je da se većina rastavljenih (oba spola) ponovo 'baci na tržište', ali to ne znači da baš podivljaju. Prije bih rekao da mnogi isprva 'liječe rane' i ispituju - žele potvrditi svoju vrijednost na na tržištu.

Sve u svemu - relativno je malo kurviša i radodajki koji bi se poyebali u svakoj prilici. Neki ne bi nikada izvan stalne veze, a većina je negdje u sferi - možda i bi, u nekoj spešl situaciji. To nema veze sa praksom da i muškarci i žene vole ponekad koketirati - osjetiti da su poželjni suprotnom spolu. Ne znači da traže avanturu.
01.02.2015. 23:03
kata:
To što kažeš za nju je i meni palo na pamet, i zato sam i otišla na forum u nadi da neću pročitati to što sam pročitala. Ali eto, bilo pa prošlo.

Ali ne slažem se sa tim tvojim zadnjim kurvišem kojeg si opisao i za kojeg kažeš da ipak nije ljigavac. Ma jest, i to kakav!
Svaki tjedan vara suprugu, kako nije ljigavac? Šta onda jest ljigavac?

I brine me ovo "većina je negdje u sferi - možda i bi, u nekoj spešl situaciji" - a šta ako su te special situacije svako malo?

Moram ti priznati da si me zbunio.

Da su barem oni koji ne bi nikad izvan veze većina, a ne samo "neki", i obratno da su barem ovi drugi "neki", a ne većina.

02.02.2015. 00:03
Bocko:
Kata
Na forumu gdje se raspravlja o kurvanju skupljaju se kurviši i drolje. Kakav odgovor si od njih očekivala?
Na forumu npr. katoličke mladeži dobit ćeš drugačiji odgovor.
Što tražiš , to obično i nađeš!

Ovisi kako definiraš ljigavca.
Rekao sam da je kurviš. Ali:
On je svakom svojem djetetu osigurao stan ili kuću. Brine o svakom svojem djetetu, svi ljetuju u njegovim apartmanima na moru, troje najstarijih je završilo faks...
Njegova sadašnja žena bila nu je ljubavnica dok je bio u braku sa prvom - dakle nema mu što prigovarati. on ne nasrće na ženske nego ih šarmira. Nije vulgaran, ne šlata ženske, ne hvali se 'trofejima...
Definicija ljigavca je relativna. Često sam s njim i ovim koji ima vanbračnu kćer u kafiću na kavi. Konobaricu je neko vrijeme salijettao neki stari seronja, i stalno joj govorio - mala, imaš ti pičku? Ni gazdarica ni nitko od 'časnih' stalnih mušerija nije reagirao, nego smo ga mi na kraju najurili.
Feministice su se tradicionalno oduvijek izrazitozalagale za uništenje braka i 'slobodnu ljubav' (iako to danas nastoje prikrivati) tako da je ovo zadnje mjesto gdje bi se o nevjernim muškarcima (i ženama) moglo pričati kao o ljigavcima.

Ali danas je sveopći kriterij koji nameću feministice da je muškarac ljigavac ako otavi ženu i nađe drugu, a ona je 'samosvijesna i emancirpirana' ako ostavi muža i nađe 'boljega' (koji često i ne ispadne bolji).

Spešl situacija?
Svi mi imamo boljih i lošijih trenutaka u životu, i raznih tihih patnji.
Zamisli situaciju loše faze braka, i dulje odvojenosti (npr. posao) i tamo sretneš mladenačku ljubav na koju si uvijek bila slaba...

02.02.2015. 07:11
mila:
I što onda Bocko? :-)
Odrasli odgovorni ljudi ( i muškarac i žena) razmislili bi, čini mi se, pa valjda su već zreliji, a mladenačka tiha patnja samo precijenjena idealizacija te dobi.
02.02.2015. 08:40
muško:

Stranica nevjerojatno.ba objavila strašan video gdije u zagrebačkom disku lik iskorištava pijanu maloljetnu curu strašno cura se pokušava obranit ali je mortus pijana , to treba oštro kaznit, a strašno je da je fb komentar da je sama kriva dobio 28 lajkova i to a fb profilu uzivo sa balkanskih ulica
02.02.2015. 11:53
kata:
Ništa bocko, ne slažemo se po pitanju ljigavosti. "Šarmiranje" je najobičnije kurvanje. Zašto uljepšavati? Za ženu koja "šarmira" nikad se ne bi reklo da je princeza šarmerica, već bi se koristili neki drugi nazivi, i to ne baš šarmerski.
Nema opravdanja za takve stvari - "nije on ljigav, on to radi po bontonu i kulturno".
Ma daj, odvratno, ljigavo i točka!
Pa mogu i ja "pristojno šarmirati i ne hvaliti se trofejima" pa to ne radim jer nisam "šarmerica".

A što se tiče odvojenosti, znači odem na poslovni put, on visok crn zgodan nabildan i paf, ja princeza šarmerica, a ne ljigavica.
Ne bocko, nije u redu varati jer ti trenutno u braku ne cvjetaju ruže ili jer ideš u Ukrajinu potpisati ugovor za firmu. I točka.
02.02.2015. 14:21
:
Meni je ovo žensko zgražanje nad muškom "nevjerom" fenomenalno. Zbilja jako zabavno djeluje.

Zato bih ja sve tu žene koje su se, jelte, grdo razočarale u muški rod upitao: Pa tko je vama drage moje birao dečke i muževe? Mama, tata, strina ili baka? Ili ste si ih same birale?

I tko je kriv što ste si izabrale kurviša? Mama, tata, strina ili baka... ili možda ipak vi same?

Ali, najvažnije, cijela ta romantičarska i prosvjetiteljska gluparija o velikoj, romantičnoj i apsolutno vjernoj ljubavi i princu na bijelom konju ženama je utuvila u glavu niz gluposti, a jedna je ta da su muškarci monogamni.

E, pa drage moje - NISU! Ne postoje prinčevi na bijelim konjima. Prinčevi su ustvari bili veliki kurviši i žao mi je što vam je Charles Perrault prodao tu foru. S druge strane žene jesu, pa im je to neshvatljivo.

Zato smo uz brak uvijek imali i prostituciju, kao pandan.

Kad vas već mame nisu neke stvari naučile, zbilja mi je žao što neke osnovne stvari o ljudskoj naravi morate naučiti na vlastitoj koži.

To naravno ne znači da su većina muškaraca stvarni kurviši. Niti su ikada bili.

Ali da se muškarcu iznimno lako zaljubiti u još neku osobu - jest. Da mu nije nikakav problem imati emocionalno-seksualne osjećaje prema nekoliko osoba - nije. E, sad, hoće li on išta poduzeti u tom slučaju, drugo je pitanje i stvar je dubinske psihoanalize i ne da mi se tu o tome.

S druge strane, žene da bi uopće zainteresirale ili zagrijale za drugu osobu moraju se prvo početi hladiti od prve.

Ali tužno je da to nemoš objasnit ni nekim ženskim psiholozima jer ih jebe ženski ego.
02.02.2015. 18:07
mila:
Vjernost ili nevjernost muškaraca proizlazi iz odgoja prvenstveno, osobnih sklonosti, društvenih pokupljenih ostavština uz put i trauma.
Odgoj- ako se unutar obitelji ženu cijenilo od strane svih ukućana, ako se ljubav i pažnja bezrezervno pružala u svim smjerovima onda muško djete uvidi sve prednosti takovog života i teži tome, nije li imao to u svojoj obitelji,ako se majku podcjenjivalo, taj će obrazac vući i kroz život, potvrdutome još će dobiti u društvu i to je obrazac g.provokatora koji smatra da sve svoje psihološke probleme drži pod kontrolom, ako se pritom dogodila i kakva neuzvraćena ljubav, evo i traume.
Iz svih izlaganja gore navedeni ističe probleme koje ima s ženama, iako on smatra da ih nema.
02.02.2015. 19:48
Bocko:
@Mila
Danas se ženu 'cijeni' i veliča više nego ikada prije, a muška djeca nisu nikad bila jadnija, depresivnija i sa više psihičkih problema. Žene se toliko 'cijeni' da očeva ima sve manje u životu djece - bivaju prognani.
A ti sinovi kad odrastu nikad nisu bili manje sklona braku i ozbiljnoj vezi. Nikad manje nisu cijenili žene.
Dakle?
02.02.2015. 20:23
Bocko:
Kata,
Pokušaj shvatiti da promiskuitet sam po sebi nema moralnu odrednicu. U raznim društvima u povijesti bio je ili toleriran i prihvaćen ili osuđivan i strogo sankcioniran.

To nije isto što i ljigavost.

@Provokator

Čini mi se da se feministice u svojoj zbunjenosti sve više zalijetaju glavom u zid.
Sad sveudilj brane bračne vrijednosti , zaboravljaju da su pred pola stoljeća htjele na sve načine brak uništiti.
I sad kad im to uspjeva, najednom shvaćaju da je brak u povijesti ženi bio mnogo više povlastica nego su htjele priznati, a muškarcu nametnuta OBAVEZA!

Inače, pusti tog Perraulta i bajke za djecu... evo malo prouči kako se zapravo rodio kult Romantične ljubavi, braka iz ljubavi, te časnog i čednog Bijelog viteza, koji je prerastao u kult časnog 'Đentlmena' u viktorijansko doba:
www.avoiceformen.com/misandry/chivalry/the-rise-of-chivalric-love-or-the-power-of-shame/

Tko bi rekao, to se dogodilo u 12. stoljeću, usred mračnog srednjeg vijeka!
02.02.2015. 20:39
Bocko:
Evo još malo na tu temu:
www.avoiceformen.com/misandry/chivalry/do-you-want-chivalry-or-equality-yes/

Drage feministice, želite li 'viteštvo' ili jednakost?
02.02.2015. 20:45
mila:
Ja se ne zalažem za slobodnu ljubav, već za slobodu ljudi.
A sloboda ljudi, bilo da se radi o muškarcima ili ženama je sloboda odabira.Ne zamjeram muškarcima ni ženama koji odaberu biti slobodni u svojoj ljubavi, ali je to daleko od mojih sklonosti.Zamjeram i muškarcima i ženama licemjerstvo odluke na brak iako u naprijed znaju da neće biti dosljedni toj zajednici.
Slažem se s time da i muška i ženska djeca iz razorenih brakova , kao i iz neskladnih izlaze bez najvećeg kapitala.Smatram da je ljubav najveći kapital.Ponovno ću ponoviti, već sam to jednom rekla negdje gore, ljubav ne dolazi od drugih, već iz osobe same.
02.02.2015. 21:29
Bocko:
@mila
Ako se zalažeš i za slobodu ljudi, i za ljubav i za djecu iz razorenih brakova, daj onda malo iskomentiraj moje komentare na ovoj temi:
www.libela.org/vijesti/5879-bolja-zastita-zrtava-nasilja-u-eu-u/#comments
03.02.2015. 06:44
mila:
Što da komentiram kada je pogled jednostran, stari bi za tu pojavu rekli, svatko samo svoga Boga vidi.
03.02.2015. 08:24

Iz drugih medija

AEM