Sa stavom

24.12.2014. 21:15:57 - Ana Brakus

kontraproduktivno ne znam

Gljiva - revolucionar Ivan Vilibor Sinčić

(Foto: facebook)

Do sada je održano nekoliko sučeljavanja među kandidatima i kandidatkinjom za predsjednicu Republike Hrvatske i svaka je bila jednako predvidljiva kao i prethodna.  Kujundžićevo bockanje zdravstvenim tegobama jednog od kandidata, Josipovićevo dosadnjikavo branjenje pred svima ostalima, Grabar – Kitarović i njeni navijači i navijačice ispred zgrade RTL –a uz Sinčićevo branjenje prava na život gljiva i to je više – manje što itko može zapamtiti.

Nekoliko sam puta već čula komentare različitih osoba kako im je drago da se Sinčić kandidirao jer bi kampanja bez toga bila dosadna. Malo objašnjava zašto je dodao ime Vilibor, malo bi iznajmljivao Pantovčak, malo priče o tome zašto se vozi u Jaguaru. Onda malo romanse s fronta pa malo ulica popločanih zlatom dok hodamo (ne)pognutih glava uz glazbu u pozadini, kako je to opisao u svojoj viziji Hrvatske za index.hr. Ma čista zabava.

Da  Ivan Vilibor Sinčić neće pobijediti na ovim izborima valjda je jasno svim Ivanima, Viliborima i Sinčićima svijeta. Stoga je njegova kampanja još žalosnija, no što se čini na prvi pogled. Sinčić, naime, ima taj luksuz zauzimanja stava neovisno o poltičkoj stranci, lijevici ili desnici; on može reći doslovno što god želi u svakom trenutku kako bi prenio svoju poruku i ojačao svoj pokret.

Njegova jedina pobjeda u ovoj kampanji može biti postavljanje određenih tema (makar i kratkoročno) na dnevni red, progovaranje o njegovom aktivizmu i reklamiranje njegovih ideala. No, Sinčića taj luksuz, očigledno ne zanima previše. Pogotovo ako govorimo o pravima žena ili LGBT osoba.

Sinčić tako, naime, ne zna što bi zaokružio na referendumu o pravu na pobačaj. Eto, ne zna. Osim što zna da se zalaže za pravo na život svega pa i gljiva jer je to znanstveno dokazano bitno, kako je kasnije pojasnio za Index.hr.  S druge strane, evo već preko nekoliko godina (a i opet ćemo kako stvari stoje) imamo predsjednika iz kojega stav kapne rjeđe nego kap kiše na Atacamu.

Onda se ispostavilo da je zapravo bolje kad kaže da ne zna jer, kad misli da zna bude, još užasnije.

 Baš aktivistički, jako solidarno, socijalno osviješteno i osjetljivo te nadasve progresivno odgovarao je na pitanja za Crol.hr pa je tako komentirao da nikada nije sudjelovao u Povorci ponosa, a i neće "dok se naša zemlja ne oslobodi ključnih problema poput nezaposlenosti, siromaštva, kreditnog ropstva koji u jednakoj mjeri muči cijelu populaciju".

 Negdje posred intervjua, zaključio je da istospolni parovi ne bi trebali posvajati djecu jer je to kontraproduktivno za djecu zbog pritiska okoline, a završio je : "također smatram da pripadnici LGBT populacije moraju pokazati solidarnost sa svim drugim potlačenim slojevima i to će onda biti istinska borba za društvenu jednakost".

Zna li Ivan Vilibor Sinčić za što se uopće kandidira, što znače te velike riječi koje koristi i da oslobađanja iz dužničkog ili bilo kojeg drugog ropstva nema dok ti sam potlačuješ druge? I zato je to samo tužno, a nimalo smiješno.

Izvor: Twitter

Izvor: Twitter

Tagovi: ivan vilibor sincic, lgbt osobe, pravo na abortus, predsjednicki izbori, republika hrvatska

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (31)

Stari komentari

bjelooblak:

Živio Ivan Vilibor Sviličić
25.12.2014. 10:41
još jedno muško:
Kao prvo želim čestit Božić svim ljudima koji ga slave.
A sad o sučeljavanju. Netko je dobro rekao da događajima u ovakvom sastav nedostaje samo publika koja se u pozadini smije i sve bi poprimilo izgled pravog stand-up comedy show-a.
Vezano za tematske odrednice Libele ja bih svratio pozornost na jedan istup gospodina Josipovića gdje on ljude koji nisu bijele boje kože naziva "obojeni".
Moram priznati da me to začudilo. Sam izraz u nekim je američkim okvirima blaži (polite) oblik riječi niger i koristio se sve do borbe za crnačka prava 60-ih godina. Mislim da je tada dobio status nepoželjnog izraza.
Kod nas sam taj izraz čuo isključivo u negativnoj ili posprdnoj konotaciji tj. od onih koji baš ne cijene ljude drugačije boje kože.
Moram priznati da mi se od svega viđenog to nekako najviše mota po mislima. Josipović ima savršen PR, ne dodiruje se nezgodnih tema, izbjegava sukobe, strogo kontrolira što će reći... I onda ovaj izraz koji nikako ne pripada onom za što se barem deklarativno zalaže. Možda sam i sam malo podlegao "političkoj korektnosti" no ne mogu se ne upitati kako bi reagirao Josipović kada bi netko od njegovih političkih neistomišljenika upotrijebio ovaj izraz? Smatram da se ovakvi izrazi ne mogu tek-tako izgovoriti ako nisu i dio svakodnevnog vokabulara.
Možda, ali samo možda bi ovdje bilo materijala za one koji se bore protiv neželjenih pojava u našem društvu. Ali teško je to očekivati kada znamo da sadašnji predsjednik dolazi iz istog mentalnog i ideološkog miljea kao i oni koji bi ovo eventualno trebali osuditi.
Nadam se da ovdje ima neki jezičar ili osoba koja se bavi problemima rasizma pa da me argumentirano razuvjeri kako je izraz "obojani" danas sasvim politički korektan.
25.12.2014. 11:21
bjelooblak:

Josipović je htio reći crnci pa a da ih ne uvrijedi pa je rekao obojeni, neznam ni ja koji bi bio totalno politički korektni naziv za crnce, a feminiskinjam je nekako promaklo uspoređivanje kolinde sa lutkom iako feministice često govore da se žene tretiraju kao lutke sad više neznaš jeli to uvreda ili ne, molim stručno feminističko stajalište.
25.12.2014. 13:12
bjelooblak:

Josipović je htio reći crnci pa a da ih ne uvrijedi pa je rekao obojeni, neznam ni ja koji bi bio totalno politički korektni naziv za crnce, a feminiskinjam je nekako promaklo uspoređivanje kolinde sa lutkom iako feministice često govore da se žene tretiraju kao lutke sad više neznaš jeli to uvreda ili ne, molim stručno feminističko stajalište.
25.12.2014. 13:12
još jedno muško:
Pa mislim da je politički korektnije nekog nazvati crncem nego obojenim. S druge strane "lutka na koncu" je prilično čest izraz koji se upotrebljava za ljude čijim postupcima upravlja netko drugi. Bez problema može se izguglati kako se takav izraz koristi i za muškarce koji nemaju svoj stav. Npr. predsjednički kandidat gospodin Kujundžić nedavno je izjavio kako su Josipović i Grabar-Kitarović "navođene lutke na koncu".
S druge strane "obojeni" alias "colored" i ranije su izazivali kritike prilikom javnih spominjanja od strane istaknutih osoba. Zato me i čudi upotreba ovog izraza on odmjerenog i obrazovanog Josipovića koji je još i predsjednik države.
25.12.2014. 13:50
Ivana:
Izraz "obojeni" je politički nekorektan. Nema tu rasprave je/nije. Ne moraš biti jezičar ili osoba koja se bavi problemom rasizma da to shvatiš.
I nedopustivo je da se predsjednik jedne države tako izražava, bez obzira da li je isti posljedica nespretnog izražavanja ili je u pitanju namjerno vrijeđanje. Ako je u pitanju ono drugo, tim još gore, iako osobno ne vjerujem da je Josipoviću cilj bio vrijeđanje.
Vjerojatnije je da se malo zapetljao.
25.12.2014. 14:50
još jedno muško:
Bez namjere da agitiram za nekog od kandidata moram reći da Josipoviću uvrede nisu nimalo strane. Njegova izjava izrečena u Knessetu 2012. po mnogima je jedna od najvećih uvreda izrečena hrvatskom narodu.
Ali da se vratim na gospodina Sinčića. Mladom i srčanom Ivanu može se svašta zamjerit-počevši od teorija zavjere, preko optuživanja bez dokaza i nedovršenih misli i izjava, pa do infantilnog nepoznavanja onog o čemu govori. Sa 25 godina ovaj mladić koji nije dio establišmenta ima gomilu zbrkanih stavova koje prije svega zahtjevaju sistematizaciju i analizu. Doći će to sa godinama.
Libela mu zamjera stavove u svezi pobačaja, LGBT i prava žena. On kao nije iskoristio svoju priliku da propagira aktivizam na "pravilan način" tj. na način kako to feminizam očekuje. A što ako je on upravo na ovaj način propagirao svoje aktivističke stavove?

Idemo redom-pobačaji. Ni ja sam, a ni niz drugih akademski obrazovanih građana nismo na čisto sa ovim. Dvoumljenje između prava na život i prava žene da upravlja svojim tijelom i životom nije nešto gdje je moguće dati jednoznačni odgovor. Uostalom pogledajte što kandidatkinja za predsjednicu misli. Ne vidim nikakav problem u "ne znam" jer mnogi puno obrazovaniji i iskusniji u to nisu sigurni.

LGBT pokret. Ne znam koliko puta sam se upitao zašto LGBT zajednica ne izađe na cestu i svojim učešćem u prosvjedima radnika koji žele zarađeno ili volontiranjem u nekoj humanitarnoj akciji pokažu da nisu razmažena elita već dio nas-ono što čitavo vrijeme ističu kao svoj krajnji cilj? Zašto npr. nisu organizirano pod zastavom duginih boja otišli u poplavljena područja i tako zauvijek začepili usta njihovim kritičarima? Empatija za obespravljene trebala bi im biti dobro poznata.

Evo nas i na pravima žena. Kao mlad čovjek Viliboru je jasno da se žene ravnopravno školuju, da ih na fakultetima ima više nego muškarac, da se je njemu kao i ženama jednako teško zaposliti. Svjestan je i da se mlade žene ne mogu zezati tek tako i da vrlo uspješno odgovaraju na uvrede i napade. A ako muška strana pretjera onda je tu zakon koji će je zaštititi. On pripada onoj generaciji koja ima sve manje problema sa obavljanjem kućnih poslova i ravnopravnom skrbi za dijete. Jasno mu je da svaki treći njegov prijatelj ne mlati ženske osobe i da svaki četvrti nije silovatelj. Možda je i svjedok novih istraživanja koja pokazuju kako je nasilje kod mlađih generacija zastupjeno u gotovo istom postotku kod oba spola. Isto tako je možda svjedok kako njegova vršnjakinja iz marketinga, human resourcesa ili upravljanja poslovnim procesima zarađuje više nego on koji je jednako obrazovan i radi u istoj firmi na poslovima sistemskog IT održavanja. Ovo nije ni malo rijedak slučaj.

Mogu ja sad bez problema ovdje napisati da je Vilibor propustio priliku jer se nije založio za prava obespravljenih očeva, nejednak tretman muškaraca u školstvu i sl. Ako je feminizam legitimni pokret ne vidim zašto to ne bi bio MRA.
25.12.2014. 16:43
zlatan:
JOŠ JEDNO MUŠKO, ponešto se slažem s tobom u ovome komentaru, osobito gdje preciziraš o tome da svaki treći muškarac ne mlati svoju ženu i djecu, i da svaki četvrti nije silovatelj. Svatko normalan, ali ja bih rekao i MORALAN, POŠTEN, zna da nije tako. Ipak svaki treći ne mlati doma obitelj, a svaki četvrti nije silovatelj koji onako vikendom siluje ženskadiju negdje u blizini zadimljenih birtija. To ne samo da nije istina, to je jedna odvratna laž. Zapravo teorija zavjere, rekao bih. Onaj koji poznaje materiju zna, da su osuđeni silovatelji, a pogotovo pedofili, kada stignu u zatvor na meti ostalih zatvorenika. Mnogi budu i premlaćeni. Zato neofašističko-neofeministička tvrdnja da su muškarci nasilnici koji umjesto vina piju krv, ne stoji.
Ja ovo onako malo pretjerao, ali neka se vidi kako to izgleda kada se pretjeruje-::))) !!!
Ali JOŠ JEDNO MUŠKO, skroz si fulao kada spominješ razmaženu LGBT zajednicu. Ma sinko šta je tebi? Jesi li popio nešto za ručak, jesi li oprao zube nakon pečene prasetine? Ili barem ih isčačkao, čačkalicom ili zašiljenom šibicom?
Prvo svega ta fantomska LGBT zajednica, zar tako nešto uopće postoji? Kao da pederčići i lezbačice nisu ljudi kao i svi drugi. Kao da i oni nemaju iste, a zapravo još i veće probleme od opće populacije. Oni zaista nisu razmažena derišta, već uglavnom jedna uplašena populacija koja krije svoje sklonosti kao mačka govno u pijesku.
Kriju zato jer ako se otkrije da ih privlači isti spol, prvi će dobiti otkaz, prvi će biti eliminirani na natječaju za radno mjesto, čak im se neće pružiti niti adekvatna liječnička pomoć, to je sve zabilježeno čak i kod nas, ali i u "velikoj" Evropi.
Zato tvrdnja da su razmaženi, ma sinko uvuci se u mislima u kožu nekog uplašenog mladog pederčića, kako je njemu?
Da doći sa zastavom duginih boja pomagati poplavljenima? Hm, je li ti to ozbiljno? Lokalni seljaci (ovo seljaci bez vrijeđanja, hoću reći), dakle lokalni seljaci kada bi saznali tko su oni, kako bi reagirali? Neki bi ih sigurno htjeli udaviti u toj vodi, a neki bi ih barem štapom ošajdarili po leđima. Pa zar neki popi i ostala "sveta" lica (da sveta lica, idu li oni u zahod ili im fekalije isparavaju), dakle zar ta neka sveta lica nisu prdekali sa oltara da su pederi krivi za poplave, potrese, ratove, za globalno zatopljenje, za lošu probavu itd,itd. Nekim popima za sve nabrojano su krivi pederi ili komunisti. A komuniste vide posvuda, čak kada otvore paštetu ili kada odu baciti smeće. Čak i iz kontejnera za smeće izviruju barem 3-4 komunista. Uh, dovraga, pa i ja sam pretjerao. Zar popi uopće iznose baciti smeće?
Ali najlakše je oženjenim gejevcima. Lijepo se ožene, nanižu troje, četvero djece, pa nedjeljom odu na svetu misu, ako je pratar nešto govorio protiv LGBTTT i duge, i on će protiv njih govoriti ispred crkve. Možda čak i zaziva vremena kada se sodomite spaljivalo na lomači.
Pa poslije nedjeljni ručak, pečena prasetine, masni krumpiri, podrigne, zategne trbušinu i ode igrati balote. A on ode na tajna mjesta i tamo se troši sa dečkima. Vjeruj mi ovakvih scena ima po zapuštenim dinarskim krajevima..............
25.12.2014. 17:19
još jedno muško:
Zlatane ne drami. Ako hoćeš ostani "u ormaru" ostatak života, a ako ne ponašaj se kao odrasla osoba i suoči sa problemom. Možda nisam bio dovoljno precizan-LGBT zajednica za mene nije isto što i LGBT populacija već isključivo ciljam na aktiviste. Tu nejasnoću sebi pripisujem kao grešku. Ostalo sve stoji i da sam gay učinio bih onako kako sam napisao po cijenu svega što si naveo.
Međutim meni je tu interesantan jedan detalj. Ne znam da li si ti LGBT aktivist ili ne(nisam siguran ni da si LGBT osoba), ali tu si prolio dosta žuči protiv crkve, seljaka i "seljaka bez vrijeđana". Čudno mi je kako aktivisti bez problema prihvaćaju sve moguće konzekvence koje si naveo kad treba ići pred katedralu ljubiti se. Tamo ima prilično zajebanih vjernika sa PTSP-om, kamenjarskim mentalitetom i masnim brkovima od nedeljne prasetine koji su upravo odslušali misu gdje im je svećenik-pedofi prdekao kako su pederi krivi za lošu probavu, poplave i potrese. E takve dinarske tipove vam nije problem provocirati znajući da bi se moglo svašta dogoditi. Ali je problem otići pomoći ljudima koji pomoć trebaju iz straha da vas ne udave u vodi ili opale štapom po leđima.
Zakvu demagogiju možda možeš negdje prodavati, ali su prošla vremena kada sam ja puštao suzu i ispričavao se takvim pojavama zbog toga što sam izrazima poput "razmaženi" povrijedio njihove tanane osjećaje.
Sreća što nisam vjernik pa se ne moram suzdržavati na ovaj sveti dan. Budući da mnogi moji prijatelji i sugrađani ovaj dan smatraju danom mira i blagostanja njima ću se ispričati što sam si dopustio ovakvu raspravu sa salonskim tipom aktiviste kojem je zapomaganje, kukanje i bježanje od stvarnosti modus operandi.
25.12.2014. 18:42
lana:
JJM@
Ovo sam našla na MRA:
"woman is the useless skin around the vagina"

Ne moram ti govorit da su im objave kako žene treba pošteno namlatiti, da su ženska ljudska prava vic, da nas treba lancima zavezati u kuhinju i da nas treba sve strpat u logor i silovati. Te izjave su samo dio.

Također piše da za svaki neposluh ženi treba izbiti po jedan zub.

Ne moram ti govorit da sam vidjela sliku žene prepolovljene na pola i muškarac siluje donji dio tijela.

S druge strane, ni na jednoj feminističkoj stranici nisam vidjela da piše da je muškarac beskorisna koža oko penisa. Možeš zamjerit feminizmu što se bori za jednakopravnost žene i muškarca ali ga zaista ne možeš usporediti sa MRA sve dok ne vidiš rečenice i slike kakve sam maloprije navela.

Na MRA se žene časti nazivima slut i whore, bitch i cunt.

Želiš li ta takav pokret bude legitiman?
25.12.2014. 18:45
još jedno muško:
Ne želim. A sada si malo proguglaj izjave i nastupe radikalnih feministica. Takav je pokret već legitiman. Kada već tražiš ekstreme na jednoj strani nekorektno je zatvarati oči nad ekstremima koji dolaze iz tvog tabora. Ja se ograđujem i osuđujem ovakve istupe MRA i to ne kao pripadnik (jer to nisam) već kao muškarac i čovjek. Osuđuješ li ti istupe radikalnih feministica?
25.12.2014. 18:54
lana:
Naravno da osuđujem, ali feminizam nije cijeli radikalan. MRA jest.
25.12.2014. 19:34
Samo čovjek:
Niti vidim kakve to veze ima s temom članka, niti vidim smisla u stvaranju pokreta za populaciju koja nije potlačena. Feminizam ima povijesnu i suvremenu legitimnost.

"Radikalni feminizam" je sintagma MRA grupa isto kao što je "cultural marxist" sintagma članova stormfronta. Dosta mi je više čitanja mišljenja ljudi o radikalnom feminizmu koji ne znaju što znači "radikalno" niti što sve spada pod "feminizam". Stalno slušam izmišljene neprijatelje pod označiteljem "radikalnog feminizma" kao da je to jednoznačan pojam. No, s druge strane jako je jednoznačno što su MRA grupe osobito ako uzmemo u obzir da u svijetu postoje rodni studiji koji su proizašli iz feminizma.
25.12.2014. 19:50
zlatan:
JOŠ JEDNO MUŠKO, oh pa ljuti ste na moje doskočice, nekome to može izgledati i kao poskočice. Nisam nikakav aktivist LGBT-eum osoba koje imaju probleme, i uopće nije važno tko sam i kako živim. Važno je to da je ono šta sam napisao sušta istina. Pa zaboga ispada da ti elgebeteovci ništa ne rade nego samo naokolo šetaju i traže prava na posvajanje djece. Ili barem mačaka ako im već ne daju djecu. Možda i papiga? Na posvajanje mislim.
Ja znam neke stvari iz realnog života i znam da neki imaju problema samo zato šta su gejčići. Tu prije svega mislim na one koji tako izgledaju. Jer su nježnog, neću namjerno reći pičkastog izgleda, moguće imaju i kreštavi glasić, e pa stavi se u njihovu ulogu. Kako je njima bilo odrastati, negdje tražiti posao? Svi znamo da u patrijarhalizmom opterećenim sredinama široke mase radije prihvaćaju lopove, čak i osuđene kriminalce, pogotovo ratne zločince (iz svoga plemena), no šta će prihvatiti te feminizirane muške gejčiće. Većini patrijarhalnog dijela stanovništva takvi se gade. Pa da bi im dopustili da pomažu u poplavi? Koji vic dana.
Ma dobili bi oni letvom po leđima! Jer svi znamo za slučajeve da su neke takve pahuljice bile napadnute na ulici samo zato jer tako izgledaju.
A to, da među muškarcima ima i robustnih giganata koji imaju istospolne sklonosti barem u tragovima, hm, većina to ne zna. Rijetki su, ali ima ih. Hbga znam dovoljno o životu.............
25.12.2014. 21:38
Smichov:
@jjm, najbolji su mi takvi poput tebe koji laprdaju o tome što lgbt ne podržava radničke prosvjede? Ti znaš da u povorkama za radnička prava ima i homoseksualaca? Ili svakome u tim povorkama piše seksualna orijentacija napisana na čelu?
25.12.2014. 23:54
još jedno muško:
To što netko iz ormara podržava prosvjede apsolutno nema nikakav značaj za prihvaćanje gay populacije. Ja sam ovdje izrekao svoje mišljenje temeljeno na nekim svojim iskustvima i razgovoru sa mnogim ljudima. Da sam gay ja bih tako napravio pa makar i dobio razbijene zube. Barem mi nitko neće moći reći da nisam pokušao sve da dokažem kako su i LGBT osobe ljudi koji su spremni uz svoje breme podijeliti i teret koji nose svi ostali ljudi. I to javno da svi vide. Pa neka onda samo pričaju kako se radi o hrpi beskorisnih tipova koji samo troše proračunski novac. Ne znam da li će vas zanimati podatak da sam se spontano pridružio prvoj Povorci ponosa u Zagrebu i to vidjevši rulju koja je spremna rastrgati tih stotinjak ljudi koji je tamo bilo. Pomislio sam-tim ljudima treba pomoći.
Na žalost sve se to pretvorilo u ono što sam gore naveo-gomilu skorojevića koje ovise o milosti institucija koje su danas ljevičarske, a sutra možda i ultradesne uzme li se u obzir stanje nacije.
Ne morate prihvatiti moj savjet, ali ipak razmislite o izrečenom. Dobronamjerni savjeti često nisu ono što nam se sviđa i što bi oduševljeno prihvatili.

Još samo da odgovorim Samo čovjeku. Članak spominje prava žena, LGBT osoba i abortus. I ti onda ne vidiš nikakvu vezu između toga i prava žena, LGBT osoba i abortusa. Čudno.
Što se tiče feminizma mislim da se ni feministice više ne mogu dogovoriti šta je u stvari feminizam, a osobito gdje je granica onog što bi se zvalo radikalno. Da li je izjava Valerie Solanse o muškarcima kojima laskaš nazoveš li ih životinjom i hodajućim dildoima radikalni feminizam? Ili prekrasna usporedba muškaraca sa svinjom koja ima jabuku ustima koja nam dolazi od popularne Andree Dworkin? Ili javno zalaganje da se broj muškaraca svede na 10%. Da nastavim tu sramotu?
I još jednom da ponovim ono što sam već napisao-kada netko nema pojma o nečemu ja uživam uništiti ga argumentima. Kako sam ja po tvojim kriterijima jedna od neukih, neinformiranih stormfrontovskih nakaza izvoli me uništiti svojom superiornošću. Umjesto da lijepiš etikete i poput papagaja ponavljaš feminističke floskuke i izraze iz "Shaming tactics for dummies" izvoli reći nešto konstruktivno. Pokaži onim koji zalutaju na ove stranice koliko si u pravu. Za početak kreni od "svake treće pretučene" i "svake četvrte silovane". Možeš objasniti i najnoviji biser o "62% žena koje su preživjele nasilje u prošloj godini" lansiran na Otvorenom radiju.
26.12.2014. 00:32
Samo čovjek:
Možda ti jednom odgovorim, ali ima ona narodna "U krivu crkvu si došao Boga molit." Simetrično tome ja bi se osjećao kao da propovijedam krivom zboru.

Zahvaljujem na tome, ali ne da mi se raspravljati s nekim tko nasumične podatke i izjave baca uokolo, dok monopolizira diskurs. Nisam tu da te podučavam osnovama trenutnog stanja i saznanja humanističkih i društvenih znanosti, ionako sam na odmoru. Niti sam tu da se "uništavam" s nekim argumentima, iako vidim da očito s tim tek trebamo početi, oprosti, ali nisam ponio svoju fedoru sa sobom na odmor.

P.S.
Superiornost je tužno "muški" pojam.
26.12.2014. 02:33
još jedno muško:
Kada sam se prvi put zainteresirao za feminizam i postavio neka pitanja u jednoj raspravi dobio sam odgovor kako mi se ništa neće objašnjavati već se trebam informirati i pročitati neke knjige. Neuk sam i nikom se neće meni kao takvom objašnjavati što je feminizam. Dobio sam i preporuku knjiga koje sam zdušno pročitao. Nakon nekog vremena opet sam učestvovao u raspravi, ali sa novim pitanjima i citatima iz navedenih knjiga. Rečeno mi je kako nemam pojma o feminizmu jer nije za to dovoljno pročitati nekoliko knjiga o feminizmu i onda pametovati. I tako sam ja u slobodno vrijeme čitao i proučavao povijest ženskog pokreta te popostavljao nova pitanja i uvijek dobivao iste odgovore-nema se meni šta objašnjavati. Nitko nema vremena ni volje za tako nešto. Zaista sam bio zagrizao za materiju pa sam saznao za ženske studije i informirao se o mogućnostima upisa. Na žalost prisutna je bila "sasvim mala diskriminacija" jer su se tamo mogle upisati samo žena pa sam ostao uskraćen za adekvatnu mogućnost obrazovanja i učestvovanja u feminističkim raspravama.
A onda sam jednog dana shvatio-želiš li biti prihvaćen u feminističkoj zajednici ne smiješ ništa pitati. Feminizam je religija. Njena dogma se ne preispituje jer onda postaješ ženomrzac, silovatelj, patrijarhalni primitivac koji plače za izgubljenim muškim povlasticama.
Postoji samo potpuno slaganje, a svaka kritika upućena ka mogućim povjesnim neistinama i teško objašnjivim brojkama koji pokazuju razmjere muške opresije nad ženama automatski i trenutno postaje mizoginija koja feministicama daje pravo da etiketiraju, posramljuju i ponižavaju sugovornika bez potrebe da išta objašnjavaju. Moram priznati da sam dosta vremena apstinirao od ovakvih rasprava pa je dosta toga i ishlapilo od nekadašnjeg znanja. Međutim sada vidim da mi ono nije ni potrebno jer bez obzira koliko znao i informirao se sve to ne znači ništa ako nisi pravovjerni sljedbenik. Stvar je jednostavna-propitivanje i kritika znak je da nisi shvatio i da nemaš nikakvog pojma o feminizmu. Zvuči poznato, zar ne? Upravo je institucija koja nameće takve stavove kamenčić u cipeli i meta ljevičarskih pokreta.


Ovim završavam ovogodišnji ciklus i želim svima sve najbolje u novoj 2015. godini s nadom da će jednog dana netko ipak odvojiti vremena i dati mi odgovor na pitanja koja me muče-počevši od matematičkih nelogičnosti pa sve do pregleda postojećih feminističkih struja i pozicioniranja hrvatskih feministica u tim okvirima. Skrušeno ću priznati da me u ovom trenutku više od navedenog zanima tvrdnja Samo čovjeka kako monopoliziram diskurs. To opet pokazuje moju krajnju neukost jer sam bio uvjeren kako je to nemoguće učiniti u ovakvom obliku internetske rasprave.
26.12.2014. 10:59
Helena:
Ja mislim da čovjek poput Ivana Vilibora Sinčića da ne može voditi našu domovinu,kao prvo ima dvadeset i nešto godina i kao drugo bio je već pet puta u zatvoru.To je moje mišljenje.
26.12.2014. 16:45
Ivana:
Nitko ozbiljan neće glasati za "dvadeset i nešto godišnjaka". Bitka se vodi između Josipovića i Grabar, sve ostalo je razvodnjavanje glasova.
Političke funkcije kao što su predsjednička, gradonačelnička i slično su za ljude sa državničkim iskustvom, znanjem i kompetencijama ili bi barem tako trebalo biti. Budimo realni, nije to za omladinu koja još studira ili je studij završila jučer.

Najvjerojatnije će i po svemu sudeći na kraju poredak izgledati ovako:
-Ivo
-Kolinda
-Milan
-Ivan

Večeras je zadnje sučeljavanje, pa uživajmo u prepucavanjima i konfrontiranju naše političke kaste još jednom.
26.12.2014. 17:27
muško:

@ helana i tuđman i tito su bili u zatvoru, no gledajmo ovo dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/predsjednicki-izbori-2014-2015-ivan-vilibor-sincic-zatrazio-da-se-istrazi-slucaj-nasilja-nad-djecakom---366248.html

Znači bori se da se istraži slučaj silovanja dječaka, a nije mi jasno kad žena prijavi silovanja odmah se muškarac uhičuje ovdije se ništa ne događa kad je žrtva muškaraca, dvoličnost represivnih i pravosudnih tijela iako bi svi pred ustavom trebali biti jednaki nismo muškarci su strašno diskiminari

26.12.2014. 17:28
Samo čovjek:
Izazivaš ljude na raspravu podređujući jezik i pojmove svojim pravilima. Ako te primjer zanima: to je ova konstanta u razgovoru da pričaš o feminizmu kao unificiranom fenomenu i teoriji koja ima jednoznačnost kao kakva religijska dogma - ne znaš o čemu pričaš, namjerno si ignorantan ili vučeš odveć poznate i na internetu popularne antifemističke diskurse. Možda zato ti nitko ne daje odgovore kakve tražiš.

Ovo me sve podsjeća na onu večer kad sam s prijateljem gledao Persepolis i on me uvjeravao da to nije animirani film. Jednostavno neke stvari nisu kritika niti je isplativo odgovoriti na njih.
26.12.2014. 17:41
tajuska:
ok, na svakom ibogm clanku trolate. i od sada sve komentare koji nisu direktn vezani uz tekst brisemo.
26.12.2014. 17:47
Sebo:
Ja ne vidim ni jedan komentar da nije u vezi sa onim što je napisano gore. Ovom balonji što mu je idol Icke spičitalu ste da nema stav o pederima i feminizmu i šta sad ne valja.
Najbolje ti odma zabrani komenriranje i poštedi nas prenemaganja. To je najefikasniji način da se zaštitite od kritika. Gledajuči kakvu retoriku imate siguran sam da je i jedini.
26.12.2014. 18:25
Sebo:
I mene zanima kako se dolazi do da je svaka treća žena u hrvata izložena nasilju. Šta nevalja sa tom kritikom i zašto nema odgovora.
26.12.2014. 18:28
još jedno muško:
Iako sam se službeno oprostio pojavom uvažene tajuške otkinut ću još nešto vremena od svojih putnih priprema
Imamo dva kandidata i jednu kandidatkinju za predsjednika/cu Hrvatske koji pripadaju establišmentu. Svatko od njih mogao je dobiti članak na Libeli jer imaju dosta putra na glavi. Ali Libela to čini. Ona bira mladog Sinčića kojem se u stvar nema šta prigovoriti jer je stjecajem okolnosti politički svetac za ovo troje. Već iz naslova jasno je kako će članak izgledati jer se ovog mladića naziva gljivom. Zašto niste napisali članak sa Josipovićem davši mu nadimak "lignja" ili sa gospođom Grabar-Kitarović gdje je nazivate Barbikom? Mislim da je, s obzirom na pokazano, ovo jednako primjereno kao i čovjeka nazvati gljivom.
To niste učinili jer ovaj mladić gotovo da nema šanse postati predsjednik i kao takav ne predstavlja nikakvu opasnost. Kao takav je laka meta. Ovo dvoje itekako imaju šanse biti predsjednici, a Kujundžić bi, u ovisnosti o odazivu birača, u nekom teorijama mogao biti iznenađenje.
Prije nekoliko godina pratio sam izlaganje gospođe Đurđe Knežević. Nadam se da je feministicama poznato to ime. Za neupućene radi se o jednoj od začetnica feminizma u bivšoj državi kao i u Hrvatskoj.
Današnji feminizam ona naziva neoliberalnim NGO biznisom i salonskim feminizmom. Da ne idem u detalje ova izjava se lijepo uklapa u vaš tekst i daje odgovor zašto se na meti našao Sinčić iako su drugi kandidati daleko pogodniji za kritiku. Mladi Sinčić o ničemu neće odlučivati, a iz njegovih istupa da se naslutiti kako će doći do rezanja novca za udruge koje se baš i ne bave svojom osnovnom djelatnošću. Kao takav dvostruka je meta bez bojazni da bi Libela mogla ostati bez državnih sredstava na čiju dodjelu predsjednik može utjecati-ne direktno već neposredno kako je jučer rekao mladi Sinčić :)
Osim toga Josipović se već istakao sa prihvaćanjem i citiranjem "svake treće", a Kolinda je ostala upamćena po izjavi kako se "voli okružiti mladim i sposobnim ženama" .
U ovom kontekstu jasno je da se najmanja šteta može napraviti pišući o Sinčiću i to posprdno ga nazivajući gljivom.
Vratimo li se na izjave gospođe Knežević sve dolazi na svoje mjesto.
27.12.2014. 11:53
još jedno muško:
I da još odgovorim Samo čovjeku. Ne znam u kakvoj ti okolini boraviš i s kim se družiš, ali feminizam se danas nikako ne povezuje sa nečim pozitivnim. Iako u osnovi to nije radikalan pokret izostanak kritike prema radikalnim strujama uspio je stvoriti loš imidž feminizmu generalno. Osim toga i u liberalnim strujama feminizma itekako postoje elementi radikalizma, a odnose se prije svega na sotonizaciju muškaraca prenapuhanim brojkama.
To je razlog što se današnje mlade žene izbjegavaju nazvati feministicama iako u korjenu podržavaju taj pokret.
Feminizam će reći da je kriva propaganda patrijarhalnog društva. Ovdje, a i u nekim drugim raspravama vidljivo je da problem leži negdje drugdje. Uporno odbijanje da se o feminizmu razgovara i prihvaćaju kritike te da se na njih odgovara najzaslužniji su za ovakvo stanje.
Rezultat takvog elitističkog ponašanja vidi se i u slučaju beznačajnih, ali indikativnih događaja poput stavljanje riječi feminizam na listu onih koje treba zabraniti (Time) gdje je uvjerljivo vodila dok se nije izlobiralo njeno micanje.
Kada se piše o muškacima ne treba zaboraviti da su oni najčešće voljeni sinovi, očevi, djedovi, muževi, braća...
Ako vjerujete kako je pravi put prihvaćanja feminizma ovaj koji ste vi odabrali -bez dijaloga sa neistomišljenicima pa čak i onim koji se premišljaju, onda je to vaš, mogu slobodno reći, problem.
Čak i sa praktičnog stajališta ovako nešto je prilično loš potez jer nikada ne znate tko je na drugoj strani. Možda je to osoba koja ima posredan ili neposredan utjecaj na prihvaćanje vaših stavova i samo vas testira. Vi to nikako ne možete znati. I to je razlog zašto feminizam nazivam religijom. Religija ne želi i vjeruje kako nema potrebe obrazlagati svoje stavove i tvrdnje.
Meni je borba za ženska prava bitna ako zbog ničega onda zbog toga što imam i žensku djecu. Zbog ove tvrdnje znao dobiti komentare koje su ispod svake razine ljudskog dostojanstva. Često je iza toga stajala nevjerovatna mržnja prema muškom rodu.
Da sam ja aktivist nikada se ne bih umorio od objašnjavanja i to bez obzira što su moja pitanja ovdje više retorička i odgovori bi trebali biti namijenjeni nekom drugom tko ovo čita ili što se radi o provokaciji ponovljenoj tisuću puta. Jedino razlog izostanka dijaloga jest da odgovore na takva pitanja ili nemate, ili ne znate, ili mogu potkopati samu ideologiju koju propagirate.To je opet nešto sasvim drugo.
27.12.2014. 12:31
Katarina:
Osobno moj muz i ja glasali smo za Ivana Sincica jer treba dati glas mladom covjeku,treba dati priliku mladima jer i mladi su veoma intelegentni i imaju smisao i cak da vode drzavu i da je prestavljaju u pozitivnom smislu,treba nam nova generacija ljudi i to takvi koji imaju siroki svjetonazor i srca postena i pravedna za narod svoj i koji stavljaju na prvo mjesto covjeka a ne sve ostalo,a sad sta bude bude,budemo vidjeli sta nas ceka tako i onako samo uvijek cekamo i sjedimo prekrizenih ruku pa mozemo i tako jos 25 godina.
28.12.2014. 14:00
Samo čovjek:
"Ne znam u kakvoj ti okolini boraviš i s kim se družiš, ali feminizam se danas nikako ne povezuje sa nečim pozitivnim."

Ne znam ni u kakvom ti okruženju živiš, ali ako misliš da su ankete internetskih portala nešto relevantno, onda nemaš nikakvu podlogu kritizirati tuđu metodologiju.

"Uporno odbijanje da se o feminizmu razgovara i prihvaćaju kritike te da se na njih odgovara najzaslužniji su za ovakvo stanje."

Obožavam kako cijelo vrijeme pričaš o izbjegavanju kritike i rasprave na račun feminizma, dok nikako ne pružaš nikakvu relevantnu kritiku ili išta što bi spadalo pod kritiku i kad istaknem to, i probleme u tvom poimanju problematike i bavljenja istom ti samo nastaviš tupiti iste stvari, koje su mi, začudo, jako poznate s određenih mjesta na internetu.

Evo, da ti dam jedno kratko zrnce soli da ti malo začinim tu bljutavu juhu konstantog ponavljanja istih stvari: samo određene grane feminizma smatraju smislenim ikakvu antagonizaciju muškog roda. To što ti konstantno odbijaš uopće uzeti u obzir više puta ponovljeno s moje strane da feminizam nije unificiran fenomen i da tvoje generalizacije cijelog pokreta nemaju smisla, to je tvoj problem i to je jedan od razloga zašto se ljudima ne da tebi objašnjavati. Jedno je nekome pokušati objasniti nešto, drugo je tratiti vrijeme na pokušaje da te netko uopće posluša što mu govoriš.

(Još jedan od razloga je to što će svatko normalan pomisliti da si troll postavljajući ovakva pitanja na ovoj temi.)

Ako postaviš neko kontretno pitanje koje nije nabrajanje stvari koje kolaju internetom nego ostaviš dojam stvarno iskrenog interesa za temu (za razliku od dosadašnjeg dojma da si jednostavno "slučajno" s neke MRA grupe tu uletio) i ako se slučajno poklopi da se ja sjetim opet navratiti tu, e, onda ti netko možda odgovori.

No, ne nadaj se.
28.12.2014. 14:56
Sebo:
Ne kenjaj. Postavio je konkretna pitanja. Zanimaju ga statistike kojim vršite pritisak na vlast da vam daju privilegije i zanima ga zašto se ne ogradite od blaćenja muškaraca ako niste radikalne. Svaka vaša statistika je laž. Odgovori na ta pitanja pa neče trebati ponavljati stalno isto. Baš ti slijediš feminističku demagogiju. Jebo te tu imate članak o tome kako ljudi ne vole feminizam jer nisu informirani, a ti tu sereš bezveze po ljudima. Nemaš pojma o ničemo osim kako nekog ponižavati. Tu ti skidam šiltericu.
28.12.2014. 15:23
Maria:
I ja sam glasala za Sincica jer nam treba netko tko je nepokvaren,trazi promjene i uporan je.Ali takvi ljudi ne dobivaju priliku jer su mladi i ljudi nisu svjesni koliko su sposobni.Ja osobno mislim da Kujundzic je budala jer ga je vrjedao i mislim da se takvoj ugledoj osobi nesmije desiti.Evo citirat cu:Gospidine Sincic,vi ste bolesnik-strasno.Niti Josipovic niti
Kolinda po mojem misljenju nisu dobri za
Hrvatsku.Kad sam gledala govore njihove nisam znala koji je gluplji.Kolinda obecava sto je nemoguce,a Josipovic vrijeda njezino vladu i bahato
govori da ce pobijediti.Isti su.On nije u tih 5 godina uspio skoro nista uciniti svaljujuci krivnju na HDZ,a njoj ocito fali drustveni status,zasto se nije borila za Hrvatsku prije?Uglavnon mislim da je ipak bolje izabrati nju jer je ova zemlja 97 posto katolicka.Nedavno na vjestima cula sam kako premijer ostoro napada biskupe,sto iskreno mislim da nije u redu.Treba nam vjernica a ne nevjernik!
05.01.2015. 11:47

Iz drugih medija

AEM