Sa stavom

Najznačajniji feministički trenuci

Po čemu ćemo pamtiti 2014. godinu?

Po čemu ćemo pamtiti 2014. godinu?

Godina 2014. bila je više korak nazad nego naprijed, ali ipak ćemo je imati po čemu pamtiti, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.

 1. ZAKON O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU

U ovu godinu smo ušli/e sa snažnim diskursom o gej braku. Referendum je bio ‘uspješan’ (za organizatore), no to nije spriječilo zakonodavno tijelo da donese i izglasa Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, koji je stupio na snagu 5. kolovoza. O utjecaju navedenog zakona na realnost svakodnevice i braku  Hrvatskoj, pisale smo u članku “Za tradicionalnu obitelj- spremna!”. Homofobi su nastojali opstruirati korištenje termina gej brak, no srećom, u Hrvatskoj je cenzura zabranjena.

{slika}

2. NEOLIBERALNI ZAKON O RADU KOJI DEGRADIRA ŽENE

Tijekom cijele 2014. degradacija radnih i socijalnih prava bila je tiha konstanta: svakim potezom Vlade, sve su više i više tonula u zaborav, s naglaskom na žensku polovicu radno sposobnog tijela – Mi smo radnice. Građanke drugog reda.

{slika}

Od 7. kolovoza na snazi je novi Zakon o radu. Zašto je ZOR trebao  pasti, pročitajte na ovom linku.  Pravednost i ispravnost Zakona aktivno je propitivala Ženska fronta za rad i socijalna prava (osnovana na poziv ženskih sindikalnih grupa ženskim organizacijama i udrugama za zaštitu ljudskih prava), a radi tendencije zakona da olakša neoliberalizaciju društva, ugrožavanje društvenog razvoja, osiromašenje, diskriminaciju i ukidanje radničkih prava. Unatoč trudu i velikom angažmanu spomenute inicijative, ZOR je izglasan, a naša prava su degradirana. To smo popratile Internacionalom.

{slika}

3. (NEOBVEZUJUĆE) KVOTE

Uvođenje kvota kao dio rješenja za smanjivanje odnosa brojčanog jaza između žena i muškaraca u upravnim odborima i u politici može biti izvrsno ‘prijelazno’ rješenje. No, prijedlog kojim bi kvote regulirale odnos spolova u upravnim odborima poduzeća su odbačene. Zapravo, nisu odbačene, već su ‘neobvezujuće’. Tako to naša Vlada voli. Neobavezno, ali samo u ime i na račun žena. No, SDP je predložio odbacivanje izbornih listi bez 40 posto žena, a predsjednik Saborskog odbora za Ustav, Peđa Grbin, izjavio je: “Mi smo već na dva načina pokušali osigurati poštivanje odredbe o zastupljenosti spolova – financijskim poticajima i deklaratornim nalogom kroz Zakon o ravnopravnosti spolova, no ti pokušaji nisu urodili plodom. Očito je da, kad mrkva nije upalila, treba batina”, te je time natuknuo kako bi njihove politike ipak mogle, makar pod prisilom, postati rodno osjetljive. No, vrijeme će pokazati.

{slika}

4. #PrekinimoŠutnju

Udruga Roda je, kako bi se podigla razina svijesti o problemu nasilja u trudnoći i porodu, pozvala žene da podijele svoje priče na društvenim mrežama uz #prekinimošutnju. Akcija je održana u sklopu kampanje 16 dana protiv nasilja nad ženama, te je urodila sastankom članica Rode sa Ministarstvom. Na sastanku su donesene smjernice za iskorjenjivanje nasilja nad rodiljama.

{slika}

5. PRAVO NA POBAČAJ

Kao odgovor na organizirane molitve ispred bolnica, posjete kontroverzne publicistkinje Judith Reisman i rasta neokonzervativnih struja u Hrvatskoj, potaknuto od strane nevladinih ljudskopravaških organizacija, sredinom listopada javnim prostorom zavladalo je pitanje prava na pobačaj. Prozivanjem bolnica, ravnatelja i ministarstva postigle smo da se broj od devet bolnica koje tada nisu omogućavale korištenje prava na pobačaj, smanjio na četiri (OB N. Gradiška, Požega, Vinkovci i KB Sveti Duh).

{slika}

6. NAJMLAĐA DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE ZA MIR

Malala Youzufai je dobila Nobelovu nagradu za mir. Ona je aktivistkinja za prava djece, naročito pravo na jednako obrazovanje za djevojčice kao i za dječake, te najmlađa dobitnica spomenute nagrade ikad. Nakon primitka nagrade, vratila se na nastavu.

{slika}

7. INSPIRIRAJUĆI GOVOR EMME WATSON U UN-u

Emma Watson je pozvala muškarce u borbu za rodnu ravnopravnost tijekom svog govora povodom UN-ove kampanje On za nju i time pokrenula javnost ka promišljanju važnosti feminizma kao borbe oba spola za boljitak svih. Društvene mreže su se usijale od komentara označenih #HeforShe.

{slika}

8. BEYONCEN PLES ISPRED VELIKOG NATPISA ‘FEMINIST’

Beyonce je tijekom svog nastupa na MTV-u 2014. izvela performans koji je uključivao inspirativni govor nigerijske spisateljice Chimamanda Ngozi Adichie i dojmljivo statiranje ispred velikog natpisa ‘FEMINIST’. Kako biste stekli neki dojam zašto je diskutirano o tome je li ona stvarno feministkinja ili je sve to marketing, možete pročitati ovaj tekst.  No, nesporno je da je sama Chimamanda Ngozi Adichie izjavila da “tko god kaže da je feminist/kinja, onda je proklet/a feminist/kinja!”.

{slika}

9. RAZBIJANJE BARIJERA

Laverne Cox i Carmen Carrera su očitale lekciju voditeljici o tome kako su transseksualne osobe puno više od njihovih genitalija. Obje glumice su poznate po svojim istupima u javnosti  u kojima stavljaju naglasak na svoj transrodni identitet.

{slika}

10. OTMICA DJEVOJČICA U NIGERIJI

Na drugoj strani svijeta, u Nigeriji, u travnju je oteto 234 učenice. Oteli su ih islamski fundamentalisti, jedni od onih koji ne vjeruju u pravo žene na obrazovanje. Nigerijska vlada je bila nezadovoljna sporošću internacionalne zajednice oko pružanja pomoći pri traženju djevojčica.  Neke djevojke su pronađene. Pretpostavlja se da su pod prisilom prešle na Islam i da su prodane van granica Nigerije. Michelle Obama je izjavila: “To što se dogodilo u Nigeriji nije izoliran slučaj. To je priča koju viđamo svaki dan kad djevojke iz čitavog svijeta riskiraju život kako bi ostvarile svoje težnje”.  

{slika}

Hrabro u 2015.!