Sa stavom

13.10.2014. 11:54:25 - Marinella Matejčić

Legalan, ali teško dostupan

50 nijansi sive: Pravo na abortus u Hrvatskoj

(Foto: Facebook: Znaj znanje)

Pravo na pobačaj temeljno je žensko pravo koje je u Hrvatskoj 2014. godine moguće ostvariti uz puno novaca, snažan želudac i odgovarajuću geo-lokaciju: cijene pobačaja se drastično razlikuju, na pitanja o pobačaju se odgovara s gnušanjem i  dio ginekologa/kinja odbija ga izvršiti (u nekim bolnicama i svi/e ginekolozi/kinje, iako je to zakonom nedozvoljeno), dok nadležno Ministarstvo nije upoznato sa situacijom.

Godine 2012. novinarke Libele napravile  su  istraživanje Koliko je abortus zapravo 'legalan' u Hrvatskoj. Rezultati su bili poražavajući. Ponukane opetovanim akcijama 40 dana za život proučile smo Ljetopis 2013 HZJZ-a i napravile telefonsko istraživanje – pod kakvim uvjetima, u kakvom 'ozračju' i po kojoj cijeni žene u Hrvatskoj mogu ostvariti pravo koje im je dano Zakonom iz 1978. godine.

Na prvi pogled, tablice koje sadrže podatke o broju rođene i umrle novorođenčadi ne sadrže neka veća iznenađenja. Ne postoji disparitet između spontanih i induciranih pobačaja koji bi pobudio neku sumnju. Više puta su se vodile rasprave o tome prikazuju li klinički bolnički centri i opće bolnice lažne statistike, u smislu ne izvođenja pobačaja tijekom radnog vremena, no vršenje istih nakon – ili izvođenje pobačaja na zahtjev žene koji bi se zatim vodio kao spontani. Više o tome se može pronaći u izvješću Siva zona: pitanje pobačaja u Republici Hrvatskoj.

Od 30-ak stacionarnih zdravstvenih ustanova (tj. bolnica koje imaju organiziranu jedinicu za ginekologiju i porodiljstvo) koje smo  zvale, čak njih 10 je izjavilo da ne vrši pobačaje na zahtjev žene (raspitivale smo se za pobačaj koji je dozvoljen Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece). Kao razlog je najčešće naveden 'priziv savjesti'. Tijekom razgovora smo nekoliko puta doživjele ismijavanje i ruganje. Službenice bolnica u manjim sredinama koje rade abortuse su uglavnom, nakon što su čule pitanje, snizile glas i potiho ispitivale detalje i odgovarale na pitanja. 

Što se tiče prigovora savjesti, Ministarstvo zdravlja je odgovorilo da je sukladno Zakonu o lječništvu (NN br. 121/03 i 117/08) liječnici/ku dozvoljeno radi svojih vjerskih ili moralnih nazora, odnosno uvjerenja pozvati se na priziv savjesti, ukoliko se ne kosi s pravilima struke te ako se time ne uzrokuju trajne posljedice za zdravlje ili ugrozi život pacijentica. Priziv savjesti mora postojati u pisanom obliku i biti priložen u dosje zaposlenika/ce.  Ravnatelj/ica zdravstvene ustanove je dužan/a osigurati tim spreman za obavljanje zahvata prekida trudnoće, odnosno organizirati pružanje te usluge. HZJZ nas je obavijestio da se ne vodi službena statistika o tome koliko se liječnika/ca poziva na prigovor savjesti.

Dr. sc. Dubravko Leupšić, ginekolog KBC-a Sestara Milosrdnica izjavio je za Novi list: "Ne može se dogoditi da neke bolnice takve zahvate uopće ne obavljaju ili pak u takvim situacijama ponižavaju žene. Svatko od nas ima pravo na priziv savjesti, ali isto tako moram reći da je svatko tko je odabrao ginekologiju kao specijalizaciju znao što će raditi u okviru svoga posla. Osim odbijanja obavljanja prekida trudnoće, neki/e kolege/ice danas odbijaju izvoditi asistiranu oplodnju ili pak amniocentezu, što drugim riječima znači da ne obavljaju 20 posto svog posla".

Radi činjenice da su u telefonskim razgovorima s ginekološkim odjelima KBC-a Split, te OB Hrvatski ponos Knin i Sveti Duh rekli da pobačaje ne rade, iako statistika govori drugačije (Split: 70, Knin: 12 i Sveti Duh: 21 u 2013. godini), upitani su mogu li objasniti kako statistike govore jedno, a njihove službenice drugo. OB Knin navodi kako su se tijekom prve polovice 2013. godine takvi pobačaji obavljali sukladno zakonskim i drugim propisima i pravilima struke, no kako se od druge polovice oni više kod njih ne rade jer su se svi/e liječnici/e pozvali/e na priziv savjesti.  KB Sveti Duh navodi gotovo identično: 21 pobačaj je zapravo 21 medicinski inducirani pobačaj, ne na zahtjev žene – svi/e liječnici/e su se pozvali/e na priziv savjesti.

"Ukoliko se neki pobačaj izvrši na zahtjev žene, mora postojati nesporna medicinska indikacija, o čemu odlučuje Stručni kolegij Klinike", naveli su iz KB-a Sveti Duh.

I odgovor KBC-a Split nije puno drugačiji! Većina ginekologa/inja se poziva na priziv savjesti, a  '70 pobačaja izvršenih u 2013. godini je izvršeno sukladno pravilima struke', bez dodatnih pojašnjenja.

Iako smo poslale dodatni e-mail s pitanjem zašto se pacijenticama govori da se u KBC Split ne vrše pobačaji na zahtjev trudnice (iako ih je u 2013. godini izvršeno 70) i osiguravaju li tim koji je spreman izvršiti abortus u zakonskom roku, na isti nisu odgovorili.

Sankcije za zdravstvenu ustanovu koja pacijentice preusmjerava u drugu zdravstvenu ustanovu nisu predviđene. Uz ranije navedenu obvezu ravnatelja/ice da je dužan/na osigurati tim spreman za obavljanje zahvata prekida trudnoće, odnosno organizirati pružanje te usluge u bolnici kojom upravlja, dolazimo do zakonski nerazriješene situacije gdje bolnica nešto mora no u isto vrijeme nije obvezna. Podsjetimo se, inducirani pobačaj do 10.-og tjedna trudnoće je  dozvoljen Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece od 1978. godine. U Hrvatskoj ne postoji institucionalizirana seksualna edukacija, a seksualnost je još uvijek tabu u javnom diskursu. Osim nemogućnosti ostvarenja drugih seksualnih i reproduktivnih prava (u vidu nedostupnosti ranije spomenute edukacije te u nekim slučajevima i kontracepcije, provođenje prava na izbor o odlučivanju o svom tijelu opstruira ne samo religija, već i sam zakonodavac.

Osim što dio ustanova ne dozvoljava ženama iskorištavanje svojih zakonskih prava, uz kršenje određenih pravilnika, te time izuzetno ograničava žene slabije platežne moći u udaljenijim krajevima Hrvatske, cijena samog postupka nije regulirana. Cijene variraju od 720 do 3.000 kuna, u nekim bolnicama postoji opcija lokalne ili opće anestezije; RH- faktor povećava cijenu. Na upit o cijeni, Ministarstvo zdravlja odgovara kako su značajnije razlike u cijeni postupka moguće, a vezano uz primjenu anestezije prilikom postupka. Iako su u početku bili izuzetno ažurni pri odgovaranju, evidentno je da Ministarstvo zdravlja nema kontrolu, niti saznanja o tome što se događa na terenu. Na ponovljeni upit kako je moguće da postoji propis koji kaže da je ravnatelj/ica zdravstvene ustanove dužan/na osigurati tim spreman za obavljanje zahvata prekida trudnoće, odnosno organizirati pružanje te usluge, dok u isto vrijeme 'sankcije za zdravstvenu ustanovu koja pacijentice preusmjerava u drugu zdravstvenu ustanovu nisu predviđene' - nisu odgovorili/e.

Pravo na izbor i poštivanje seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja je pitanje rodne ravnopravnosti. Deklarativno, imamo ga od 1978. godine. Danas, u 2014. godini, o maternicama se govori za propovjedaonicama, religiozne skupine mole ispred bolnica kako bi molitvom doveli Svetog Duha da uđe u te prostorije i da se abortusi prestanu izvršavati. Jedan od glavnih argumenata je "Svi koji zagovaraju pravo na pobačaj već su živi". Jesu, da. Žive su i imaju prava, pravo na izbor. Pravo na edukaciju. Ženska prava su pitanje demokracije. A hrvatske institucije ih - ne štite.

Tagovi: 40 dana za život, abortus, cijena, ginekologija, hrvatska, ministarstvo zdravlja, pobačaj, pravo na abortus, pravo na pobačaj, priziv savjesti, reproduktivna prava, reproduktivno zdravlje, zdravstvo

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (63)

Stari komentari

:
I ovaj tekst je potvrda da nije svaki čovjek koji je diplomirao na Medicinskom fakultetu istovremeno i liječnik.
13.10.2014. 14:37
kosee:
Svaka čast na istraživanju i davanju uvida u to kako izgleda hrvatska stvarnost kad govorimo o pitanju pobačaja. Odličan članak!
13.10.2014. 14:48
Daniel:
Nije moguće da ne dođu sablazni, no jao onome po kom dolaze; je li s mlinskim kamenom o vratu strovaljen u more, korisnije mu je, nego da sablazni jednoga od ovih malenih. Čuvajte se!
13.10.2014. 18:57
Daniel:
'Proklet bio koji primi mito da smrt donese nevinome!'
13.10.2014. 19:05
Dr: KIca:
Daniel, kako možeš biti tako siguran da je nevin?? Jer, ako nije nevin, ništa od prokletstva.
13.10.2014. 22:30
Zita:
Poštovana, sa stavom M.M.

drago mi je da ste pravo novinarski i u duhu ovog portala obavila pravi posao; no kako ste tako revni svome poslu, ja bih Vas zamolila da proširite taj stav i donesete nam drugačiju statistiku tj. pronađite žene (anonimno) koje su namjerno prekinule trudnoću, koliko ih je kasnije moglo zatrudnjeti a željele su, da li je stvaran cilj bio materijalni čimbenik ili krivo vrijeme ili kriva osoba; nađite žene koje su imale spontane pobačaje, neka vam i one uđu u statistiku.. ja sam recimo ona koja ne može zatrudnjeti i mučim se već godinu dana sa potpomognutom oplodnjom kao pacijentica Sv. Duha, i kada netko tako bombastično iznosi jednu stranu medalje i bez muke piše abortus, moram reći da nisam ravnodušna i izazvali ste kod mene obrnutu reakciju, jer nema gore za ženu koja žarko želi dijete, od činjenice da je se vodi kao sterilnu i da je se analizira, testira ljekovima i dijagnosticira kirurškim putem, sve u svrhu zatrudnjivanja, da bi mogla imati to ljudsko pravo da bude majka; potpisujem da svaka žena mora imati izbor, prije svega i ima taj izbor - kontracepcija; edukacija je nadasve bitna, ali vjerujem da živimo u digitalnom dobu i teško da se danas ne zna nešto; poznato nam je da katolička crkva ima jake utjecaje u manjim sredinama, isto tako i vi kao aktivistice slobdno možete držati radionice i informirati ljude.. evo vam još jedna na tu temu, pišite zašto dobrostojeća neudata žena ne može posvojiti dijete (čast M. Opačić), ...ne ja nisam iz U ime obitelji, baš kontra, ja sam samo žena iz male sredine, obrazovana u velikom gradu, koja ima 30 godina, uvijek je imala izbor u životu, i svoj stav, ali još nije mogla sa svim svojim ženskim pravima ostati trudna i postati majka. A takvih žena kao što sam ja na Sv. Duhu i sličnim bolnicama svakodnevno ima puna čekaonica, otiđite i vidite taj bol i očaj u očima tih žena i recite im riječ abortus i iznesite im sve ove statistike. Zašto napadati nekoga tko se priziva na savijest, bila ona lažna ili ne. Dobro je da savijest uopće postoji u našem društvu. A da instituacije ne rade svoj posao, toga smo svjedoci svakodnevno, i nisu samo žene u pitanju. Neželjena trudnoća zdrave punoljetne žene je ovdje tema i svatko ima pravo na stav i izbor, ali ono što je kontra tom stavu jest da pobačaj po meni ne smije biti trend kontracepcije, niti bi po meni trebao biti, ali tada 1978.g je bio. Žao mi je ako ću nekoga uvrijediti ovim tekstom, ali također vam poručujem, da nikako ne bih željela da se nađete u mojoj koži i koži žena na odjelu humane reprodukcije, kada se odlučite na majčinstvo, jer kada se tamo nađete, tada vam sva prava o rodu i spolu i sve slobode ne mogu pomoći.
13.10.2014. 23:40
tajuska:
Draga Zita, poanta je u zeljenju djece. Pogledajte u oci zene koja ne zeli i vidjet cete itekakvu bol i paniku i uzas. Suditi druge iz vlastitih cipela je lako, al udite u tude cipele. Mi smo na ovom portalu pisale i o toj strani medalje jer poanta je da zene moraju imati pravo odlucivati o svom zivotu i pritom moraju dobivati primjerenu medicinsku skrb. Cinjenica da se kao smece tretira i one koje ne mogu zatrudnjeti, i one koje su trudne i one koje radaju i one koje imaju samo jedno i one koje ih imaju deset i one koje rade i one koje su doma, govori o tome da zivimo u duboko mizoginom drustvu. Uskracivanje abortusa samo je jedna od strana te mizoginije, isto kao i ovo o cem vi pisete. Sve to dolazi iz istog izvora. I tek kad sve skupa to osvijestimo cemo moci nesto i promijeniti.
14.10.2014. 06:52
Danijela:
vi feministice ste bolesne. jednostavno bolesne. ja sam žena i niko me ne tretira kao smeće. zar bi sad drugi trebali odgovarati što ste vi nešto propustile u životu? koda vas je previše gorčine i kritike, a nimalo tolerancije i samokritike.
14.10.2014. 07:48
vanesa:
Ma kad je u ovom smeću od države ikad itko pitao žene kako je njima.Sve same hrvatine,katolici,moralisti,a čim žena zatrudni noga u guzicu i otkaz.
Iskušala sam sve na vlastitoj koži,i svaka žena koja radi sa mnom.
Moji je muž u međuvremenu ostao bez posla,neće ga više ni naći,moja plaća je 4500 sa svim mogućim dodatcima (inače sam VŠS).Vrtić je privatni -cijena 1300 (da općina ne participira sa pola bilo bi ajme).Hrana,odjeća,obuća,da ne govorim dok je dijete malo,pelene tjedno 100 kn.O slobodnim aktivnostima za klinca možemo samo sanjat.A o dječjem doplatku da ne govorim,to saborski zastupnik popije za šankom u jednoj turi.Knjige su pravo bogatstvo,oprema za školu,ma da ne nabrajam.Gore je nego za vrijeme prvog sv.rata.
Kad se stvore uvjeti da djeca mogu živit normalno i da i roditelj nije u neprestanoj borbi za opstanak rijetko će se koja žena odlučit za abortus.
Ostavite se moraliziranja svi bez morala,predrsaude stavite po strani i napravite nešto za dobrobit djece.
14.10.2014. 08:23
Danijela:
vanesa, ne znam za tvoju okolinu, ali abortusi za koje ja znam nemaju nikakve veze sa siromaštvom već sa neodgovornim seksom. ja imam dvoje djece i uredan seksualni život, ali nije mi se zalomilo neželjeno dijete. jer ako je tijelo moje, ako ja snosim sav teret trudnoće, ako to uništava mene onda ću prije svih ja biti ta koja ću paziti. to nikako da dopre do moždanih vijuga mnogih žena. mi smo te koje biramo partnere, biramo s kim i kada ćemo se seksati. ako nije tako onda je to silovanje. i sad bi trebale svu odgovornost prebaciti na muškarce. neka oni paze. pa ako ćemo biti toliko neodgovorne prema svom tijelu onda nije ni čudo što nam se ovo sve događa. ne želimo li da nas se tretira kao djecu ili kao smeće vrijeme je da preuzmemo odgovornost za svoje postupke.
14.10.2014. 08:43
Ivana:
Danijela, ne znam za tvoju okolinu, ali u mojoj abortusi itekako imaju veze sa siromaštvom. znaš šta još ima veze sa siromaštvom? manjak edukacije, o svemu pa i reproduktivnom zdravlju i kontracepciji koja (vjerovala ti ili ne) košta. svi ti problemi se kuhaju u istom loncu.
tvoje pametovanje i odnos "s visoka" neće pomoći. da se razumijemo meni je jako drago da ti nisi nikad morala posegnuti za opcijom pobačaja, ali ta opcija isto kao i opcija umjetne oplodnje mora postojati. ne toliko radi situacija koje nam padaju na pamet, nego radi svih nijansi sive između crne i bijele koje ni ne vidimo dok se ne nađemo u takvoj situaciji.
14.10.2014. 10:06
reasilvija:
Danijela, u potpunosti dijelim Vaše mišljenje. Odgovoran pristup seksu je ključ svega. ALI skrećem pozornost na to da maternični uložak ("spirala") odnosno tablete za kontracepciju, dakle najčešća sredstva kojim žene same sebe štite od neželjene trudnoće, imaju abortivni učinak. Samo što žene koje ih koriste ne znaju kada su si uzrokovale taj abortus. Ali moralno vrednovanje takvog neprimjetnog abortusa je jednako onom koje se izvodi na ginekološkom stolu, jedino što je tamo embrio koji tjedan stariji. Seks je velika odgovornost, a cjeloživotni seks je još veća odgovornost! Međutim, mi ljudi današnjeg vremena više volimo biti komotni nego odgovorni, jer nam može biti.
14.10.2014. 10:16
tajuska:
a kad se pokusala uvesti seksualna edukacija u skole onda su se svi digli na straznje noge.
i opet, dajte uzmite u obzir malo tude cipele. ima zena koje ostanu trudne cim pogledaju frajera,ima pucanja kondoma, ima zena koje su u dugim stabilnim vezama, paze, al eto, zalomi se, ima zena koje su tek rodile jos ni prvu mengu nisu dobile i opa, ima siromasnih zena i siromasnih obitelji, ima zeznutih zivotnih okolnosti, ima svega, dozvolite odraslim osobama da donose svoje odluke. abortus nije zabava. a cak i cinjenica da ima krajnje neodgovornih zena koje koriste pobacaj kao sredstvo kontracepcije to ne znaci da treba zabraniti pobaj i svim ovima gore navedenim skupinama..uostalom legalan pobacaj ne sili nikoga da na isti i ode.
14.10.2014. 10:32
mama:
''Proklet bio koji primi mito da smrt donese nevinome!''

Jako kršćanski....
14.10.2014. 11:00
tina:
reasilvija, koje to kontrecepcijske tablete izazivaju abortus? Osim pilule za dan poslije koja je izvanredna mjera i ne daje se olako? To je jedan od problema, kad se hoće uvesti edukacija u škole, pola države padne u vjerski trans, o grijesima kontracepcije grmi se sa oltara, prijeti se vječnim ognjem ako se upotrijebi kondom i onda se sa visoke moralne pozicije čudi k'o pura dreku što se neke žene odlučuju na abortus. Prigovor savjesti je sranje. Ako te plaća sekularna država izvoli obavljati svoj posao u okviru zakona. Ako to ne možeš odi i radi u crkvenoj bolnici gdje to ne moraš raditi. Neka si crkva financira sama svoje ideološke institucije, a nas pusti da živimo u sekularnoj državi. Drugim riječima ne trebam takve da se brinu za moju dušu.
14.10.2014. 11:46
Zita:
Draga tajuska i sve ostale drage žene,

kako znate da ja ili neka od nas nije bila u tim cipelama?, kako znate da nas je možda obitelj ili partner natjerao da prekinemo trudnoću iz razloga što će ljudi reći ili nisam još siguran na brak, ili ne želim djecu s tobom; a htjele smo imati to dijete, a kako je pobačaj legalan nismo imale drugi izbor radi mira u kući, radi uspješne karijere, radi vlastite konfromne sigurnosti, izabrale smo zato pobačaj a nismo htjele, kao za sve je tako najboljebolje..

... pogledajte u oči i tih žena, vjerujte da ne iskre i zauvijek im se zavukla jedna tamna mrlja.. ne kažem za sve žene, ali ja lično poznajem jednu baš jednu koja je 1979 iz Njemačke došla u Jugostaviju točnije Zagreb, napraviti pobačaj, nakon toga nikako više nije mogla ostati trudna, kaže da je toga dana nešto umrlo u njoj, i do dan danas se kaje i ja sam osobno vidjela tu bol i patnju u očima!
Zato znam što pišem i nikada osobno ne pišem radi provokacije ili
sipna.

Moja opaska autorici teksta, ja ne znam njezinu dob i iskustvo, iako nije niti bitno kod profesionalnog novinarstva; je bila da je ovako ozbiljnu temu obradila na svoj novinarski stil i način, vjerojatno spremna na komentare i kritike uzimajući u obzir sve žene ne samo one "potlačene" kojima doktori ne žele izvesti pobačaj radi priziva na savijest , te vlastitog uvijerenja kojeg je potpisala imenom i prezimenom.

Smatram da bi pravo na pobačaj tj. namjerni prekid trudnoće mora postojati u svrhu zaštite zdravlja žene, u situacijama kada se radi o maloljetničkoj trudnoći, trudnoći po silovanju, kod oštećenja i bolesti ploda, no nikako ne smatram da se pobačaj treba koristiti kao kontracepciju; a kada vi ili ne to drugi to tako prezentira, onda je jasno da će žene reći svoju priču..jer nekada te tamo 1978 se tako koristio kao dostupna kontracepcija, a vjerojatno se koristi i gleda na to i danas; napadati lječnike zato što ne žele to raditi mislim da nije u redu; a zalažemo se da svatko mora imati svoje pravo na izbor i svoj stav..
Ovakva tema je užasno ozbiljna i jako osjetljiva za svaku zrelu ženu, i mislim da joj se mora pristupati sa više strana, a ne samo sa jedne..
Zato oprostite ako ima nas koje imamo drugo mišljenje i drugi stav, koji je proizašao iz vlastitog iskustva, a ne da se borimo samo da se borimo. Ako treba ja ću spaliti grudnjak, ali spaliti ću ga za ono što osobno smatram da je ispravno na temelju svoje svijesti i savijesti.

Aktivizam je jako sredstvo, prava edukacija i prava borba neće pokolebati borca, bez obzira na sve, tako da edukacija o pravilnoj i dostupnoj kontracepciji mora ići dalje radi zdravlja žene i njezinog kasnijeg izbora, ne sijati mržnju prema vjeri, jer to je osobni izbor svakoga, to je tako - i uvijek ćete nekoga uvrijediti time, ali boriti se i dalje mirnim putem i putem edukacija, radionica, vježbi doprijeti do mladih djevojaka i momaka, naše buduće djece, da znaju i da donesu izbor i snose posljedice, jasno i kada se donese krivi izbor uvijek za taj krivi izbor treba imati izbor, samo se ja osobno nadam da nije i neće biti onaj za kojim će žaliti do kraja života.
14.10.2014. 11:54
tina:
reasilvija, koje to kontrecepcijske tablete izazivaju abortus? Osim pilule za dan poslije koja je izvanredna mjera i ne daje se olako? To je jedan od problema, kad se hoće uvesti edukacija u škole, pola države padne u vjerski trans, o grijesima kontracepcije grmi se sa oltara, prijeti se vječnim ognjem ako se upotrijebi kondom i onda se sa visoke moralne pozicije čudi k'o pura dreku što se neke žene odlučuju na abortus. Prigovor savjesti je sranje. Ako te plaća sekularna država izvoli obavljati svoj posao u okviru zakona. Ako to ne možeš odi i radi u crkvenoj bolnici gdje to ne moraš raditi. Neka si crkva financira sama svoje ideološke institucije, a nas pusti da živimo u sekularnoj državi. Drugim riječima ne trebam takve da se brinu za moju dušu.
14.10.2014. 11:56
kosee:
Samo bit primijetila da se u članku ne osuđuje one koji se pozivaju na priziv savjesti nego se skreće pozornost na to da bolnice moraju osigurati da u njima postoji tim koji određeni zahvat, dozvoljen i reguliran zakonom, može obaviti.
Također da u bolnice dolazimo po medicinsku skrb, a ne po osudu.

Kad netko dođe s rakom pluća, ne gledamo ga ukrivo i komentiramo da što je pušio cijeli život (a ni ne znamo kakve su mu navike); no ženu koja želi prekinuti trudnoću gledamo na sve moguće načine i osuđujemo iako također ne znamo pod kojim je okolnostima ostala trudna i pod kojima se odlučila na prekid trudnoće.

Zakonski okviri za pobačaj postoje, tko ih želi rušiti neka to čini na za to predviđenim mjestima, a ne osuđivanjem onih koje koriste svoja zakonska prava. Bolnice zakon moraju poštovati i osigurati sredstva koja su zakonom predviđena.

Mogu shvatiti da neke boli pročitati riječ 'abortus' no o ovakvim temama se mora pisati i razgovarati.
14.10.2014. 12:19
reasilvija:
Abortivno djeluju sve kontracepcijske pilule s niskom dozom hormona, dakle pilule koje se koriste zadnjih dvadesetak godina. Ne djeluju isključivo abortivno, već zbog niske doze hormona ne sprečavaju u potpunosti ovulaciju, tako da je moguće da će doći do trudnoće, ali u tom slučaju pilula djeluje na maternicu tako da sprečava nidaciju embrija koji zbog toga propada (poput materničnog uloška). To možete pročitati u uputstvima u kutiji pilula, bar se nekad moglo pročitati. Ali to je sada odgovor Danijeli, ne možeš jednu vrstu abortusa dopuštati, a drugu vrstu abortusa osuđivati (iako Danijela možda uopće nije mislila na kontracepciju koja djeluje abortivno, ja sam to napisala za svaki slučaj). Abortus se protivi katoličkim moralnim načelima, prema tome, katoličke žene ne bi trebale ići na abortus. Ali javne bolnice su institucije sekularne države te se financiraju iz poreza katolika i nekatolika. Prema tome....
14.10.2014. 12:28
Danijela:
tajuska, problem zdravstvenog odgoja je u tom što su se uz nadasve korisne stvari pokušale progurati i one ideološke. pa hajde da budem politički korektna i kažem da su se išle progurati stvari za koje veliki broj hrvatskih građana u ovom trenutku nije spreman. i tu se vraćamo na priču o tuđim cipelama. liberalna manjina ne želi stati u nijedne osim svojih i cipela istomišljenika. zdravstveni odgoj je nedorađen i štur. sve je prepušteno samim nastavnicima i tu su različita tumačenja itekako moguća, a time i opasnost od indoktrinacija i nesporazuna na relaciji škola-roditelji. uglavnom jedan tipični, hrvatski, traljavi pokušaj uvođenja nečega nedorađenog oko čega nije postignut koncenzus. a nije postignut jer ne želimo stati u te proklete tuđe cipele i ne želimo kompromise.
a što se tiče abortusa mi nismo baš poznati kao zemlja sa velikim brojem maloljetničkih trudnoća. češće su one u dvadeset i nekim i tu sumnjam da bi ikakav školski odgoj pomogao. radi se o neodgovornost. a takva neodgovornost se potiče banaliziranjem abortusa. stvaramo društvo gdje će uz vuitton torbu, loubotin cipele i neki mali, ali skupi autić abortus biti statusni simbol moderne žene.
14.10.2014. 12:43
Danijela:
reasilvija je svojim zadnjim postom upravo navela ono što smatram banalizacijom abortusa. osobi koja vjeruje kako nema nikakve razlike između "abortusa" pilulama i abortusa ploda starog nekoliko mjeseci, a pri tom je ta osoba pismena i pri zdravoj pameta, ja stvarno nemam šta objašnjavati, niti želim započinjati raspravu. možemo samo uporno gurati ideje pomaknute 180 stupnjeva pa koja bude imala više sreće. a ja bih voljela kada bi se našao kompromis, a ne proglašavati abortus rješenjem za propuste nezrelih osoba. dakle abortus da, al ne kao modni dodatak.
14.10.2014. 12:50
reasilvija:
E, da, zaboravila sam još reći da Katolička crkva moralnu odgovornost za abortus ne pripisuje isključivo ženi koja se podvrgne abortusu, već i okolini, tj. odgovornima za ono što ju je navelo ili natjeralo na takav čin; naravno da u Crkvi postoji shvaćanje da je i sama žena najčešće žrtva u tom postupku (što je i s medicinskog aspekta). A 40 dana molitve - e, oni su navalili na samu ženu, a nikakvu alternativu se nisu potrudili ponuditi. Da je barem ono novinarsko istraživanje provedeno među njima! Imam poznanicu koja je sudionik "40 dana molitve za život". Ona ima preko 35 godina i ne misli imati vlastitu djecu. Da ih ima, ne bi imala kada biti ispred bolnice. Zato me jako zanima imaju li ostali sudionici vlastitu djecu, i koliko je takvih sudionika.
14.10.2014. 12:52
Danijela:
crkva je jedna krajnost, a današnji liberalizam druga. obje strane trebale bi shvatiti da je rješenje negdje u sredini jer u suprotnom zapadaju u teško licemjerje koje može lako prijeći i u nekakav oblik diktature. ni jedna strana nema volje za dijalog već je cilj donijeti takva rješenja koja će najviše razljutiti onog drugog. a takve krajnost stvaraju jedan sustav koji, bojim se, nije održiv. ako nam je kaos cilj onda smo na dobrom putu.
14.10.2014. 13:01
Danijela:
crkva je jedna krajnost, a današnji liberalizam druga. obje strane trebale bi shvatiti da je rješenje negdje u sredini jer u suprotnom zapadaju u teško licemjerje koje može lako prijeći i u nekakav oblik diktature. ni jedna strana nema volje za dijalog već je cilj donijeti takva rješenja koja će najviše razljutiti onog drugog. a takve krajnost stvaraju jedan sustav koji, bojim se, nije održiv. ako nam je kaos cilj onda smo na dobrom putu.
14.10.2014. 13:06
kosee:
Danijela, nije mi jasno kako čitanjem ovog članka zaključujete da se abortus u Hrvatskoj banalizira, niti koja je svrha spominjanja abortusa ploda od par mjeseci kad razgovaramo o stanju u Hrvatskoj u kojoj je pobačaj dozvoljen do 10-og tjedna.
14.10.2014. 15:07
Zita:
Drage žene,

odlično da je čanak pokrenuo polemiku, tome bi i trebao služiti, i bitno je da imate svoj stav i gorljivo ga branite, usput informirate i iznosite neznane činjenice i informacije, proširujete vidike također...

Htjela bih samo dodati po pitanju tjedana trudnoće i vežem se na dozvolu u Hrvatskoj do 10 tjedna trudnoće, uzmite u obzir da nisam medicinske struke pa se informiram gdje stignem; tako evo navodim jedan izvor:
www.trudnoca.net
10. tjedan da ne citiram:. www.trudnoca.hr/trudnoca-po-tjednima/10-tjedan-trudnoce/
Htjela bih još svratiti pozornost da plodu starom 5 tjedana počinje kucati srce, kako navodi gore izvor, po meni sve što ima srce i kuca je živo. Al to je moj osobni stav.
Danas postoji mogućnost ranog otkrivanja trudnoće, i jasno mi je da se neka žena našla u životnoj situacije kada joj dijete nije dobrodošlo iz nekih nadam se velikih razloga, i da joj dato pravo na pobačaj bude iskoristivo što prije u fazi trudnoće, a ne da se čeka što duže, radi zdravlja žene.. i zato je potrebna edukacija!!!!!
To je veoma stresan i emotivan trenutak svake žene, koji će je obilježiti.. pa po meni bi trebao biti što prije i sa što manje ožiljaka.

A još bih samo dodala što se lječnika tiče i njihove moralnosti i etičnosti, ja zaista ne bih htjela da moj doktor na humanoj repordukciji s jedne strane pomaže ženama pri zatrudnjivanju, a u drugoj sobi radi prisilne pobačaje.. a svi su ginekolozi.. to mora biti čovjek-stroj bez emocija i empatije prema pacijentu, rutina nije vrlina u ovom slučaju. I opet ponavljam tema je jako teška i iscrpna i mislim da probija ovih 50 nijansi sive!
Osobna hvala portalu što promiče ženska prava i ima hvalevrijednu borbu, no moje mišljenje jest da informacije i činjenice po ovoj temi nadaleko prelaze 2-3 kartice teksta, telefonskih upitnika i statistika.

Srdačan pozdrav!
14.10.2014. 16:42
tajuska:
prvo uvodenje ZO je bilo lose izvedeno pa je ostavilo plodno tlo raznim manipulacijama, tako i tima kako se pokusava uvesti ko zna sto. no podsjetit cu i na situaciju iz 2007-e kada je jedan vrlo neutralan ZO, onaj Foruma za slobodu odgoja isto tako bio meta napada. Nazalost, ovima z desna ne odgovara niti jedan ZO u kojem se poducava ista osim apstitenencije do braka, a u braku eventualno koristenje tzv. prirodnih metoda sprecavanja trudnoce.
takoder Danijela, ne znam koji clanak vi citate. ovdje se radi o zagovaranju da abortus bde legalan, da se medicinska strula pristojno ponasa prema pacijenticima i ako vec ne zeli raditi pobacaje, da upute zene tamo gdje ih rade, odnosno na upravljacima bolnica je da osiguraju zdravstvenu uslugu na neki drugi nacin. i to je to. ja ne poznajem niti jednu osobu koja je pro choice, a koja misli da ne treba postojai seksualna edukacija ili koja misli da je abortus kontracepcija. ali bas niti jednu. idealanbi bio svijet u kojima zene ne bi morale prolaziti kroz tako nesto. gdje bi kontracepcija bila besplatna, dio zdravstvenog osiguranja, ginekoloska skrb dostupna i kvalitetna, seksualna edukacija nesto posve normalno u svim skolama. da ne govorimo uopce o sirem drustvenom kontekstu - socijalnim uslugama, zaposlenosti, itd. ali to se ne dobiva zabranom abortusa. zabranom abortusa dobivamo da zene ne mogu odlucivati o svom zivotu te bujanje sivog trzista, a kroz povijest znamo sto se dogadalo zenama kad su morale tome pribjegavati.

sto se tice prisiljavanja na pobacaj, to je zabranjeno i nema veze s legalnim pobacajem. vjerujte mi ako netko nekoga zeli prisiliti na pobacaj to ce uciniti bio on legalan ili ne. tu takoder i lijecnici moraju odraditi svoj dio, a to je ako im zena dolazi u pratnji partnera i uoce da je nesto problematicno, popricati s njom na samo i slicne stvari.
i da, nekad covjek pozali neke odluke u zivotu, ali cak su i istrazivanja pokazala da je minimalni broj zena pozalio odluku o pobacaju. isto tako zene u 35 pocnu zaliti sto nisu prije imale djecu jer sto su starije teze ostaju trudne. i sto bismo trebali, propisati da sve moraju roditi do 25-e?!

Libela se kontinuirano bavi ovim pitanjem, ovo je samo najnoviji clanak. i jedine smo koje se kontinuirano ovime bave od kada postoji portal. nikada nismo i necemo tome pristupati olako, ali nikada niti necemo pristati da drugi odlucuju u ime zena.
14.10.2014. 17:22
za:
Srce je mišić, a ima ulogu dvostruke pumpe.Iz desne komore istiskuje krv u pluća gdje se krv obogaćena kisikom kroz lijevu komoru raspoređuje u sve ostale dijelove tijela.Sve do poroda jer je otvoren ovalni otvor srce nema svoju potpunu funkciju, kao ni pluća.Pri porodu dijete napravi prvi udah, rašire se pluća, zatvori ovalni otvor i srce proradi u svojoj funkciji.Mislim da je u ovom kontekstu puno važnije gledati razvoj mozga.Glavnog organa živčanog sustava.
14.10.2014. 19:24
kosee:
Danijela glupa si ko kurac i neda mi se vise s tobom razgovarati odi u tri pikseline marmelade glupaco neobrazovana i daj ne bacaj petarde
14.10.2014. 21:21
:
Danijela, i životinje imaju srce pa nemaš problema s tim što ih vjerojatno jedeš, pa u tom slučaju nemoj jest nešto drugo što ne moraš.
14.10.2014. 21:56
:
Komentar se odnosio na Zitu, Danijela nije vrijedna spomena.
14.10.2014. 21:57
Zita:
Ivana,

pa možda i jesam vegetarijanka i ne jedem životinje, poštujem vaš stav, poštujte i vi moj, i ne vidim poveznicu vašeg komentara sa ovom temom. Trenutno koliko ja znam, a možda sam nešto propustila, ne pišemo o skotnim kujama i sterilizaciji.
Polemike će uvijek biti, zato imate mogućnost komentirati i iznositi svoje mišljenje, po meni u pristojnim manirima, ali ako je to vaš stil, ko sam ja da vam sudim.
Kada nešto javno pišem trudim se imati pouzdane - javne izvore ili vlastito iskustvo, možda nekome pomogne, a možda i ne. Vaš stav, vaš izbor i vaš život.

Lijep pozdrav!
14.10.2014. 22:16
kosee:
kosee:

Danijela glupa si ko kurac i neda mi se vise s tobom razgovarati odi u tri pikseline marmelade glupaco neobrazovana i daj ne bacaj petarde


Ovo nije moj komentar, mislim da je svakome tko je pratio moj stil komentiranja to jasno. Molila bih portal da ga obriše, između ostalog i zbog vulgarnog vrijeđanja.
Ovakav način lažnog predstavljanja je ispod svakog kriterija pa se povlačim iz ove rasprave.
Lijep pozdrav.
15.10.2014. 08:45
Uran:
Draga Zita, kao sto ima zena koje poslije pobacaja ne mogu zatrudnjeti, tako ih ima mnogo vise koje poslije abortusa normalno zatrude i iznose dijete, ako to zele. Jedina zena koju znam da nije mogla zatrudnjeti psolije pobacaja jest danas 72-ofodisnjakinja i njen se pobacaj odvijao davnih 50-tih. Sve i jednu koju znam da su pobacile, abortirale namjerno, mogle su nakon toga ponovno zatrudnjeti i roditi. Sterilitet nije obvezna posljedica pobacaja, pogotovo ako se taj isti pobacaj odvija u bolnickim, kontroliranim uvjetima, stiga bas ne bih mijesala kruske i jabuke- zao mi je svake zene koja ne moze doci do zeljenog djeteta, ali ne vidim razloga da se zbog osobnih sudbina zenama uskrati pravo na odlucivanje,
I jos nesto. Statistike govore da najcesce abortiraju udane zene, vec majke. Sto nam to govori o danasnjem baby unfriendly drustvu u kojemu zivimo? Odluka o abortusu nijednoj zeni ili barem velikoj vecini ne moze biti jednostavna. Ali joj pribjegavaju jer toga trenutka ne vide drukciji izlaz. I zena koja je odlucila abortirati, ona ce to i napraviti. Bilo u bolnici, bilo u nekoj mracnoj sobi lokalnog mesara. S obzirom da je to njezina odluka, njezino tijelo, njezin kriz koji ce nositi, tko je bilo tko od nas da joj sudi, prosudjuje ili moralizira? Znam lijecnika koji se poziva na priziv savjesti. I svejedno kaze da kad bi bio jedini za izvesti abortus, a ispred njega bi stajala zena koja ga zeli, on bi ga napravio. Jer, kaze, njoj je toga trenutka sigurno teze.
Sramotno je da u nas vrijede zakoni koji su doneseni u Jugoslaviji jer se nitko ne usudi jasno i glasno reci da je to zenin izbor.
I to bez obzira na razlog. To je njezino tijelo, njezin zivot i njezin izbor. Ne razumijem kome tu nesto nije jasno osim dezurnim moralistima koji pricaju o kontracepciji ( recimo, znam ih najmanje tri koje su zatrudnjele s koristenjem kontracepcije), propitkuju tudje razloge, o tome da razlog nije siromastvo (znate li vi koliko dijete kosta u ovoj zemlji danas?), los odnos u braku/vezi (koliko zena poznajete oko sebe da ne mogu utjerati sramotnu malu alimentaciju?), teen trudnocama (a kad treba uvesti zdravstveni odgoj, onda je dzihad na svjetonazore i donose se medvjedici pred crkve), o komociji (tko zna kako izgleda vracati se na posao nakon 6 mj djetetova zivota jer bi inace mogla izgubiti posao, a paralelno s time svaku noc bdjeti) itd.itd.itd.
Jedan od najboljih argumenata mi je taj da fetus ima srcani ritam od petog tjedna. Da, i? Je li sposoban za samostalan zivot? Ako je to znak da je osoba, da je ziv, onda ga izvadite iz zene pa neka raste negdje drugdje ako ga ona u svojem tijelu nece. Zenska tijela nisu inkubatori za nezeljene plodove. Zenino tijelo pripada samo i iskljucivo jednoj osobi na svijetu, toj zeni. Sve je drugo ponizavanje zene i ponistavanje njezinog prava.
15.10.2014. 16:04
Zita:
Dragom uredništvu, redakciji, volonterkama i svim dragim ženama,

Sad ćete možda stat i reći čovječe kako je ova Zita zapela, i fakat je naporna više, ohladi ženo... i imate pravo tako misliti ili reći, no dali ste mogućnost komentiranja, pa neću biti mirna ako i ovo ne podijelim sa vama.. jer već 2 dana nisam mirna i konkretno ste kod mene izazvali cijeli niz emocija. Moram također čestitiati autorici ovog članka na objavljenom prijašnjem tekstu tj. razgovoru o odgajanju djece u humanističkom stilu te feminističkoj solidarnosti. Good job!!

Upravo iz ženske solidarnosti vam i pišem ovaj post (iako sam si rekla dati mira više), da tema pobačaja ili kako vi želite istaknuti abortusa neće biti zatvorena, jer kako ste napisali gore da će (nadam se) ići još članaka na tu temu, zato vas molim da krenete i iz perspektive očuvanja ženskog zdravlja i edukacije o tome, baš iz ženske solidarnosti, koliko je zapravo pobačaj tj.pravo na nj (bez)opasan za ženu. Kako bi se žene osvijestile i shvatile i zašto im je dato to pravo, i da ne bude prevelike zloupotrebe tog prava.

Spomenuto je gore u komentarima da li ćemo propisati rađanje djece do 25 godine, nikako ne, i ako ste shvatili moje postove nigdje se ni ne aludira na takvo nešto, iako je moja osobna amneza takva da i da sam krenula sa 23 ne bih mogla olako zatrudnjeti i da li ću ikada i to moći! Medicinska struka je donjela i donosi studije o stanju ženske plodnosti, i svakodnevno se donose nove informacije na tu temu, i o sve više dostupnih mogućnosti neplodnih žena.

No pisati o odgovornosti za vlastite postupke po datom pravu, kao punoljetnoj građanki mislim da je potrebno. Možda vi ne poznajete, no ja poznajem žene, neke su čak i moje drage prijateljice (koje ne osuđujem), koje su mrtve hladne sa svojih 26-29 godina izjavile da bi bez beda skupile nekak lovu i legalno pobacile ako bi ostale trudne (pa uvijek mogu opet zatrudnjeti kad ja hoću i kad bude pravo vrijeme), a antibebi pilule ne žele piti da se ne udebljaju, kondom ne koriste jer im sprečava apsolutni doživljaj seksualnog odnosa.. a ne poznavajući dovoljno dobro detalje samog postupka prekida trudnoće i kasnijih eventualnih posljedica.

Razumijete li sada moj apel da se mora o tome pisati i informirati žene o mogućoj opasnosti za njihovo reproduktivno zdravlje. Jasno to je njihovo tijelo i njihov izbor, no da li su dovoljno o sviještene o tom izboru, je moja dvojba. Možda ćete reći da to nije vaše područje djelovanja, da to spada u medicinsku ili pedagošku struku, vaše je da štitite i branite ženska prava, i to je vjerojatno točno. Ali također imate jako oružje u rukama, a to je javni medij, zašto ga ne iskoristiti u korist osvještavanja žena po pitanju odgovornosti i posljedica odluke na pobačaj, upravo baš iz te ženske solidarnosti.

Pišete o idealnoj stvarnosti, i svi bismo mi vrlo rado da je tako, no također možemo sve zajedno raditi na tome da tako i bude. Kontracepcija za žene jest u nekim slučajevima besplatna ili nije pretjerano skupa u okviru primarne zaštite žene, koja također nalaže da se svakih 6 mjeseci obave i testovi prilikom korištenja oralne ženske kontracepcije, upravo radi zaštite zdravlja žene. Živimo u vremenu kada si većina žena ne može priuštiti kvalitetnu psihološku pomoć, niti kvalitetnog privatnog ginekologa,privatnu kliniku za lječenje ženske neplodnosti i ostaju na informacijama iz srednjoškolske biologije, koja je štura. Crkva jako dobro iskorištava upravo tu neinformiranost i na temelju raznoraznih manipulativnih poruka želi od žene i dalje činiti stroj za rađanje, bez prava na izbor. zato drago mi je da ste tu vi i odrađujete dobar posao.

Iskreno se nadam ćete proširiti ovu temu pobačaja na više aspekata, i boriti se i dalje na seksualnoj edukaciji, njezinim pozitivnim i negativnim stranama. Jer ako donosite samo jedan aspekt, to može biti i u jednu ruku opasno. Kako ljudi vole prebacivati odgovornost na druge, još će se naći neko ljudsko biće, i sa ovim gore isprintanim člankom mahati sa obrazloženjem pa gle libela.org ili autorica M.M. mi je rekla da imam pravo na abortus koliko ja to želim i kada to želim, to pravo mi je dato od 1978. i nema tu nikakvih opasnosti za mene, nigdje to tu ne piše. Dobro sada već prelazim u krajnost, ali nikad se ne zna! Koliko zapravo doktori u općim bolnicama imaju vremena se baviti time, zaista ne znam, evo još jedne teme za članak.

Ne ja ne podcijenjujem vašu profesionalnost i sposobnost, baš suprotno, zato i pišem ovaj apel vama jer znam da to možete, i ako želite to ćete i ostvariti. Isprike na opsežnosti ovoga posta i da se razumijemo ja jesam za pravo na pobačaj.

Vjerna čitateljica do kraja!!

15.10.2014. 16:36
Zita:
Dragi/a Uran i drage sve žene,

Samo ću reći ovo na kraju:
I have only love for you my sister/s!
15.10.2014. 17:05
Uran:
Draga Zita, ne treba za ozbiljno uzimati zene koje pausalno govore o tome sto bi ucinile da ostanu trudne. Jer nisu u toj situaciji i ne znaju sto je takva odluka. Mogla sam ja, i jesam, pausalno, pricati da nikad necu roditi (20 g,), da cu roditi jedno dijete (30g.), a u stvarnosti zavrsiti s troje. I lomiti se oko odluke roditi ili ne, pa znam koliko besanih sati nosi donosenje odluke sa sobom i koliko je tesko iznjedriti nesto kad nije niti za radjati, niti za abortirati. I lupati se po glavi jer je kontracepcija zakazala. Kondomi pucaju, znas, bas kao sto kontracepcijske tablete nisu bezazlene, spirale nose rizik rupture maternice, bilingsova metoda je toliko pouzdana da se svaki sat rodi neko dijete zaceto dok su roditelji prebrajali plodne dane.
U stvarnom zivotu rijetko su kad stvari crno bijele. I lako je ispaljivati misljenja i stavove dok ne dodjes do stvarnosti.
Ja sam rodila. Ima zena koje nisu. I jedno i drugo bila je odluka zene. I kao takvu ju treba postivati.
Da nam edukacija treba, treba nam. Odmah bih uvela zdravstveni odgoj u skole. Pa neka budemakar i izborni, pa neka slusaju djeca ciji roditelji nisu zadojeni vjerskim svjetonazorom, ali samo neka ga bude. Mogu svojima kod kice tupiti i tupiti o kontracepciji i odgovornom ponasanju, i samo se nadati da su, kad kucne cas, spremni. Jer ja nisam da postanem baka.
15.10.2014. 17:53
Zita:
Draga Uran,

Izuzetno mi je drago što ste svoje mišljenje / stav/ iskustvo podjelili sa nama. I apsolutno se slažem s vama u mnogočemu. Ako ste bili revni i pročitali sve moje postove znate o cemu pričam i koje su moje dileme, potpuno se slažem da ništa nije crno niti bijelo i jako je puno detalja koje treba spomenuti. O tome je i riječ.
Moje je pitanje vama kao majci ako imate kćeri ili kći da li biste joj sugerirali u presudnom trenutku pobačaj ako je njezino reproduktivno zdravlje upitno, tj.ako postoji mogućnost težeg ili kasnije nikakvog začeća?
Oprostite mi ako ovim pitanjem zadirem previše u vašu intimu. Svijesna sam da postoji i obrnuta situacija kada žena nema mogućnosti i niti jednu drugu opciju nego prekinuti trudnoću. I zato joj ovo pravo mora biti omogućeno!
Ponovo ponavljam da je ovo jako teška tema, i da je treba obrađivati sa svih kuteva.
Da rezimiramo, ja nisam protiv prava na legalan i siguran pobačaj.

Želim vam sreću i uspjeh u svim segmentima vašeg života!
Lijepi pozdrav!
15.10.2014. 19:13
Zita:
Draga Uran,

Izuzetno mi je drago što ste svoje mišljenje / stav/ iskustvo podjelili sa nama. I apsolutno se slažem s vama u mnogočemu. Ako ste bili revni i pročitali sve moje postove znate o cemu pričam i koje su moje dileme, potpuno se slažem da ništa nije crno niti bijelo i jako je puno detalja koje treba spomenuti. O tome je i riječ.
Moje je pitanje vama kao majci ako imate kćeri ili kći da li biste joj sugerirali u presudnom trenutku pobačaj ako je njezino reproduktivno zdravlje upitno, tj.ako postoji mogućnost težeg ili kasnije nikakvog začeća?
Oprostite mi ako ovim pitanjem zadirem previše u vašu intimu. Svijesna sam da postoji i obrnuta situacija kada žena nema mogućnosti i niti jednu drugu opciju nego prekinuti trudnoću. I zato joj ovo pravo mora biti omogućeno!
Ponovo ponavljam da je ovo jako teška tema, i da je treba obrađivati sa svih kuteva.
Da rezimiramo, ja nisam protiv prava na legalan i siguran pobačaj.

Želim vam sreću i uspjeh u svim segmentima vašeg života!
Lijepi pozdrav!
15.10.2014. 19:13
za:
@zita
Osobno poznajem ženu kojoj su liječnici davali šanse da zatrudni 0%.Osim nje i suprug je imao problema.Liječila se u najprestižnijim klinikama svijeta, na svu sreću imala je sredstva za to, i potrošila novaca i novaca.Bila je na nebrojeno mnogo umjetnih oplodnji i ništa.Onda je odustala jer su je godine sustigle.I prestala se opterećivati.Zatrudnijela je u 51 godini prirodnim putem i rodila prekrasnu i zdravu curicu.Zamislite šok na njenom licu kada je misleći da joj izostaje mjesečnica zbog menopauze, doktorica upoznata sa svime, izrekla " trudna si".
Nadam se da će vas ova priča oraspoložiti i dati nade, ali i saznanja da nema pravila.
Želim vam puno uspjeha.
15.10.2014. 19:58
Zita:
@za...
Hvala vam puno puno, što ste našli vremena napisati mi ovo nadahnuto iskustvo!
Ja nikako ne odustajem od svoje borbe, i nakon svega i ako ne uspije trudnoća svakako ćemo muž i ja ići ka posvojenju, imamo ljubavi dovoljno za napuniti kuću višestruko dječjim smijehom i vragolijama..

Puno pozdrava svim dragim ženama!!
15.10.2014. 20:36
M. M. :
Samo jedna stvar: edukacija. U sklopu projekta kojega su organizirale CESI-ce je napravljen site znajznanje.org. Seksualno i reproduktivno zdravlje, fizionomija, te kontracepcija, zakonska regulativa AB-a (ali tamo je bilo prostora pa govorimo i o opasnostima i mogućim komplikacijama) i u pripremi je tekst o psihološkoj pomoći - nastojale smo pokriti dobar dio tema. Nastavit ćemo raditi na stranici, širiti je i puniti uvijek relevantnim informacijama.

MPO pitanjima se temeljitije bavi Roda. Bivša sam članica Rode i znam što je to MPO i sa čime sve se žene sreću (u teoriji).

Zita, nadam se da ćete ostvariti svoju želju na ovaj ili onaj način!
15.10.2014. 21:54
M. M. :
Samo jedna stvar: edukacija. U sklopu projekta kojega su organizirale CESI-ce je napravljen site znajznanje.org. Seksualno i reproduktivno zdravlje, fizionomija, te kontracepcija, zakonska regulativa AB-a (ali tamo je bilo prostora pa govorimo i o opasnostima i mogućim komplikacijama) i u pripremi je tekst o psihološkoj pomoći - nastojale smo pokriti dobar dio tema. Nastavit ćemo raditi na stranici, širiti je i puniti uvijek relevantnim informacijama.

MPO pitanjima se temeljitije bavi Roda. Bivša sam članica Rode i znam što je to MPO i sa čime sve se žene sreću (u teoriji).

Zita, nadam se da ćete ostvariti svoju želju na ovaj ili onaj način!
15.10.2014. 22:03
ana:
Netko je gore napisao RIJETKO SU STVARI CRNO-BIJELE. Imam iskustvo prekida trudnoće jako bliske prijateljice koje nije bilo zbog silovanja ili tih nekih "opravdanih" razloga. Imala je 22 godine i bila ovisnica o teškim drogama i kojekakvim tabletama još na sve to. Ostala je trudna s dečkom koji je isto bio ovisnik. Kad je htjela pobaciti, pitala me je za mišljenje i ja sam ju podržala. Prvo, takvi roditelji nisu sposobni podignuti dijete, a što bi dijete doživljavalo kao dijete roditelja ovisnilka, bolje da ni ne zamišljamo. Drugo, tko zna bi li uopće bilo zdravo i čitavo? Kad ovisnica zatrudni, ne smije se skidati jer to može izazvati pobačaj. To je bilo pred 15 godina. Ona se u međuvremenu izlječila, završila fakultet, udala se za čovjeka koji ju voli i ima dva krasna sina. Evo, samo sam vam htjela ispričati kako stvari nisu crno-bijele i da ima razloga za pobačaj koji vam uopće ne padaju na pamet. Baš smo neki dan pričale i kaže mi da joj nije žao i da bi postupila isto i da vjerojatno ne bi bilo njezinog muža i sinova da je postupila drugačije. I ja bih ju opet podržala, pa makar me linčovali.
16.10.2014. 09:54
Uran:
Zita, ovo je tvoje pitanje.

Moje je pitanje vama kao majci ako imate kćeri ili kći da li biste joj sugerirali u presudnom trenutku pobačaj ako je njezino reproduktivno zdravlje upitno, tj.ako postoji mogućnost težeg ili kasnije nikakvog začeća?

a evo i odgovora.

kako stvari nisu crno bijele, tako ni odluka o abortusu nije crno bijela. Kad bi zatrudnjela u maloljetnoj dobi, bez oklijevanja bih sugerirala abortus. U odrasloj dobi iznad 18 to je njezino tijelo i njezina odluka koju mora sama donijeti i s njom se kasnije sama nositi. Nakon svakog operativnog zahvata postoji mogucnost komplikacija, medjutim, ako je zahvat radjen u kontroliranim uvjetima i komplikacije su minimalne. Uzrok steriliteta danas visa je kao posljedica zaraze hoppv-om, klamidijom ili ureaplazmom i ostalim spolno prenosivim bestijama nego nakon pobacaja. Cesci je i zbog tinjajuce upale koju izaziva spirala nego nakon pobacaja. Cesci je cak i s ideopatskim uzrokom, dakle onim za koji danasnja medicina ne moze naci uzrok. Potom, zene sve cesce odlucuju radjati nakon 30 ili 35 kad je mogucnost zaceca ionako prirodno pala. Sredina u kojoj zivimo, ono sto jedemo i pijemo, povecanje zagadjenosti okoline, sve to utjece na polodnost. Pobacaj ne tek na zacelju liste koja moze izazvati neplodnost i to samo sekundarno, ako je pobacaj nestrucno izveden ili ako nakon njega ostanu upale.
Znas, pitas bih li kceri rekla da moze ostati neplodna. Bi li ti svojoj rekla da je realna opasnost da na porodu ili poslije poroda umre? Od komplikacija poroda ili od embolije ili od rupture maternice ili tisucu stvari koje mogu krenuti po zlu?
16.10.2014. 11:48
Zita:
@uran,

Hvala Vam na iskrenom odgovoru, iskreno se nadam da ću dobiti kćer, i sada ću i ja biti iskrena i svakako bi joj prepričala kada dođe u dob da shvati takvu priču - bih joj svoju borbu sa neplodnošću, sve što nosi odgovornost odgajanja djeteta, i rađanja, sve za i protiv činjenice, i da je to njena i samo njena odluka. Jer ja sam imala sreću što sam imala i imam takvu majku koja je vrlo rano i otvoreno samnom o tome razgovarala. Bila je toliko hrabra da mi je čak rekla da me u početku nije htijela zanjeti, zato sto joj je prvi porod bio užasno težak i bojala se da će umrijeti na drugom porodu, i da joj prvo dijete neće rasti bez biološke majke. Tako da sam ja rano osviještena o tome kako je to biti žena , i istinski sam zahvalna svim ženama koje su mi pomogle kroz život.
Zato i cijelo vrijeme inzistiram na edukaciji, osvješćivanju žena da znaju sve detalje o stanju njihovog tijela i prava, što više ljudskih sudbina na kojima one mogu učiti i shvatiti upravo to, da ništa nije crno i bijelo. I da znaju sto je to prava borba za svoje ja!

Hvala M.M. na riječima podrške, drago mi je da ste upoznati samo u teoriji sa MPO, jer doista ne bih niti jednoj ženi željela da je prolazi u praksi, kao što je ja prolazim.

Srdačan pozdrav!
16.10.2014. 18:32
za:
@zita
Jeste li bili kod doktora Lučingera?
16.10.2014. 21:28
Zita:
@ Za..

Divni ste, HVALA Vam na brizi...čula sam velike stvari za doktora L. na V.V. i moja osobna poznanica je bila kod njega, no nije joj puno pomogao, na kraju su joj izvađeni svi reporduktivni organi.

Ja sam pacijentica doktora Baumana na Sv. Duhu, imam samo riječi hvale za njega, osim što je malo zmotan ( ;)), stalno u žurbi i teško dostupan.. vrhunski je stručnjak po pitanju humane reprodukcije, i ja mu 100% vjerujem ...obavila 2 inseminacije-neuspješno, zatim prebolni HSG - ubrizgavanje boje u jajovode te taj rengenski snimak da li su jajovodi prohodni i da li ima šta na maternici (rezultat sve je ok) -- nedavno bila na laparoskopiji uz hydrotubaciju i driling jajnika.. no borba ne staje.. idemo dalje!!

Bokić!
16.10.2014. 21:40
za:
Želim Vam svu sreću.
17.10.2014. 17:55
siva:
Uran, po tebi se najbolje uopće ne sexati da u startu ne bude rasprava i svih problema ;)

Zita, dobri su ti argumenti, no nemoj bas bit tak ozbiljna i doslovno sve shvaćati, pozitiva ženo, i glavu gore!!

Autorici, kud baš od svih taj naslov, ak si čitala knjigu onda znaš da je glavni lik- žena svojevoljno pristala na sado-mazo igrice iz zaluđanosti prema jednom muškarcu da ne nabrajam detalje, i jos je urednistvo moralo pisati novi članak da preciziraju što se htjelo reći tvojim člankom..predlažem da ti se otvori kolumna pa da možes u svoje ime pisati svoje stavove u stilu Vedrane Rudan...dobro ste krenule, nemojte se sad popikavati na emocijalno nabijenim tekstovima, budite objektivne i iznosite pravo stanje, dobro vam ide i super što ste tu!!!
18.10.2014. 14:21
Martin:
Siva nemoj biti prekritična. Tako se uči posao. Sutra će autorica možda biti velika feministjinja i izboriti da se žene u obavezama tretiraju kao djeca, a u pravima kao odrasli ljudi.
19.10.2014. 10:45
M. M. :
Siva:

Meh, jos kad bi znala da ja nisam pisala naslov i zasto je taj drugi clanak objavljen... ;)

Ako te tematika zanima, baci se na facebook.com/znajznanje i znajznanje.org. Primamo sugestije, otvorene smo za rasprave.
19.10.2014. 16:35
Zita:
@ siva.. ono što sam ja pisala 3 dana na tu temu, ti si sročila u jednom postu.. vraški dobro..hvala ti .. i glava je pozitivno gore ;))

@ M.M. redovno pratim znajznanje i libelu, super ste, podržavam skroz vašu i (moju - kao žena) borbu, bezobzira na moje osobne stavove..oni su osobni - iskustveni i samo moji, no svakodnevno proširujem te stavove, gledam sve strane ove i ne samo ove priče...
--- odlično razrađujete temu i drago mi je da ste uspjele probuditi tu žensku solidarnost i kod drugih...a komentari neka budu poticaj za još bolje i snažnije poruke..

Samo naprijed - sa stavom ;))
21.10.2014. 21:43
M.M. :
Je, i ja mislim da je to glavni cilj. Da žene shvate da je to zajednička borba. Za sestre, majke, kćeri itd.

Iako, dok mi ovdje palamudimo o ljudskim pravima, ekonomska nas napuštaju :/ a jedno bez drugoga nemere.
22.10.2014. 12:28
kosee:
Sviđa mi se to - zajednička borba. Svakako ću pogledati navedene stranice, hvala!
23.10.2014. 11:42
Zita:
23.10.2014. 23:25
stjepan:
Za boga miloga. Ne mogu vjerovati da ne shvaćate da svaka sloboda ima granice.
Sloboda žene da odlučuje o pobačaju seže do granice slobode liječnika koji to ne žele činiti jer im to njihova savjest prijeći. Oni također imaju na to zakonsko pravo.
Vi se obrušavate na njihovo zakonsko pravo. Vaše zakonsko pravo je OK, a njihovo nije. Želite mijenjati zakonski okvir koji daje liječnicima pravo na priziv savjesti? Želite ih zakonski natjerati na vršenje pobačaja.
Shvatite: vaša sloboda prestaje tamo gdje počinje sloboda liječnika.
Kamo to vodi?
U Nizozemskoj i još nekim zemljama je ozaklonjena eutanazija. Zar treba zakonski natjerati liječnike da izvršavaju čin eutanazije zato jer je to zakonsko pravo pojedinca?
Želite natjerati ljude koji žele liječiti da ne studiraju medicinu iz razloga što će biti primorani ubijati bez prava priziva savjesti?
Ma jeste li vi normalne/i? Dužnost liječnika od kako medicina postoji kao znanost, jest spašavanje života a ne oduzimanje.
Rješenje ovog problema se sastoji u ukazivanju i učenju odgovornom ponašanju. Seksualnost ne smije biti svedena na razinu zabave.
Zabavljali ste se, umjesto učili matematiku, dobiti će te jedinicu u školi. Vaše je pravo da se zabavljate, kao što je pravo profesora da sukladno svome znanju i savjesti verificira vaš trud.
Malo više savjesti i svijesti nikog ne bi ubilo.
LP
25.10.2014. 21:17
kosee:
stjepane, nitko nikoga na ništa ne tjera, nego obvezuje bolnicu da nađe ljude koji su zahvat spremni učiniti.

Jako je zanimljivo kako si neželjenu trudnoću sveo na kaznu za neodgovorno ponašanje, zanimljivo razmišljanje i pristup koji poprilično govori o tvom mentalnom sklopu.
27.10.2014. 10:47
palačinka:
@ana a i ostali: iako podržavam pravo na odabir zanima me zašto se odabir svodi samo na odgoj djeteta ili pobačaj? Postoji i mogućnost davanja dijete na posvajanje i ja recimo znam djevojku koja je također ovisnica, njen dečko ovisnik i trenutno u zatvoru, a ona je zatrudnila te dijete dala na posvajanje. Neka žena koja nije imala pravo na izbor jer joj ga biologija nije dala dobila je ono što je najviše željela. Koliko god sam rasprava o pobačaju čitala nitko ne spominje posvajanje. Ja sam osobno protiv pobačaja, ali nikada ne bih dopustila da bude nezakonit jer svak ima svoju savjest, svako donosi svoje odluke, to što ja ne bih pobacila ne znači da neko drugi ne bi. Ali bi bilo lijepo da znaju da to nije jedini izbor, samo lakši...
27.10.2014. 15:55
kosee:
Pričamo o odabiru roditi dijete ili ne, a tek nakon odluke da žena želi iznijeti trudnoću i roditi dijete možemo razgovarati o tome što će biti s djetetom kad se rodi.
Trudnoća nije nešto što se samo tako odradi, postoji tu puno parametara, od fizičkih do financijskih, do pitanja potpore obitelji tijekom trudnoće kao i faktor osude okoline kad nakon 9 mjeseci trudnoće djeteta više nema. Žena koja ne želi dijete sasvim sigurno ne želi niti trudnoću niti ima uvjete za nju.
28.10.2014. 09:52
NizicZeljka:
Vecina tih istih doktora privatno obavlja pobacaje, no naravno da im se ovako u sluzbi ne isplati posto ne zarade jos barem 500 eura za taj zahvat, ali mislim da bi nadlezni trebali poduzeti nesto po tom pitanju. Ako si lijecnik, obavljaj svoj posao kako spada ili otkaz. Ima onih koji bi htjeli raditi i previse.
27.11.2014. 18:46
U ime odluke:
Spomenuto ljudsko pravo zene da radja... dio ljudske populacije rodjen je sterilan uz dodatni dio koji je sterilizaciju zaradio kao posljedicu nelijecene spolne bolesti ili druge problematike. Zao mi je ali je tako.
S druge strane, dijelom i zbog nedostupnosti i osude pobacaja, zene radaju i daju djecu na posvajanje. Nikako ne mogu razumjeti one koje ne prihvacaju prirodu svoje maternice i placu za potomcima svojih gena, a ignoriraju domove za djecu kao da radjanje nije lutrija slicna dobivanju necijeg tudjeg dijeteta. Teze je da, ali takve majke odabrane su da budu posebne..
Drugo, iako se nalazimo u situaciji da svaka druga zena koju znam radja i pada na financijski teret baka i djedova ak je sretna da ih ima, a stalni posao nakon prve godine dijetetova zivota moze samo sanjati, partner je, ako ga ima, drugi hranitelj po redu, ja to ne zelim prihvatiti kao normalno stanje. Dijeljenje je lijepo, ali degradira cijeli ljudski rod da generacija najsposobnijih ljudi prosi mrvice u ime svojih razmazenih potomaka umjesto da ugradi siguran seks te apstinenciju u svoju bit, napravi pobacaj ako bas mora i donese dijete kojem ce biti glavni skrbnik; a ne samo mama koja doji a nema za pelene.
P.S. Cast onim zenama koje rade stalan posao u privatnom sektoru, radjaju i same se, uglavnom, financiraju
09.01.2015. 13:08
ah:
noc-300eura
04.02.2015. 18:58

Iz drugih medija

AEM