Sa stavom

Okupirajte se sjajnim filmskim ostvarenjima

Osam queer feminističkih filmova koje treba pogledati u 2014. godini

Osam queer feminističkih filmova koje treba pogledati u 2014. godini

Za pojedince/ke unutar queer zajednice, naša filmska sezona, obilježena brojnim LGBT filmskim festivalima, započela je s Frameline festivalom (međunarodni LGBT filmski festival) u San Franciscu, 19. lipnja – dan prije World Pridea koji se održao u Torontu.

Od obale do obale – od losanđeleskog Outfesta do njujorškog NewFesta (Qfest u Phillyju je ove godine odgođen) – održani su vitalni festivali za zajednicu s obzirom da redateljicama omogućuju svojevrsni umjetnički izraz koji je stavljen pod povećalo mainstream produkcijskih kompanija. Osim toga, ženskoj publici je pruženžudno iščekivani sadržaj koji progovara o njihovim životima na marginama društva, bilo da se radi o L, G, B, T, I, Q ili WOC (Women of Color) temama.

Ove sezone imali smo priliku pogledati pregršt filmova koji nisu samo zaokupili kritičare, već su transformirali kalibar LGBT kinematografije, govoreći čak samo o kvaliteti sadržaja. Dokumentarci dominiraju. Naši filmovi nadilaze tradicionalni narativ “izlaska iz ormara” koji, od sada, uključuje problematiku koja se usredotočuje na naš svakodnevni život kao ljudskih bića u hiperpromjenjivom, brzo napredujućem, globalnom svijetu. Primarno pitanje ovih filmova nije “Je li u redu voljeti drugu ženu?” već “Kako voljeti na etički uključiv način, u odnosu na njezine želje i kulturu u kojoj ona živi?”.

Ova evolucija evidentna je u dva spektakularna prošlogodišnja filma: Potres (Concussion) Stacie Passon i Tko se boji Vagine Wolf? (Who’s Afraid of Vagina Wolf?) Anna Margerite Albelo. U navedenim filmovima, poput novih dostignuća koja su nam predstavljena ove godine, ženska seksualnost je samo jedan aspekt njezina života.

Queer feministička kinematografija manje je vezana uz društveno prihvaćanje koliko uz samoprosvjetljenje. Kao rezultat, nova kinematografija sadrži oplemenjenu razigranost; redatelji/ice igraju se sa žanrovima, poput Madeleine Olnek u filmu Lukavi tupei (The Foxy Merkins) te s narativnim stilovima, poput Sophie Hydein u filmu 52 utorka (52 Tuesdays).

U čast njihovoj dovitljivosti, intelektualnoj izoštrenosti i neustrašivosti, donosimo vam osam filmova, koji se trenutno nasumično pojavljuju na festivalima, u kinima i na zahtjev, a koje biste definitivno trebali pogledati ovoga ljeta.

Prikladno ponašanje (Appropriate Behaviour)

Prikladno ponašanje je definitivno film koji morate pogledati ove godine. Režiju potpisuje, uređuje i u filmu se pojavljuje Desiree Akhavan, ko-kreatorica popularne web-serije The Slope te nova članica glumačkog postava HBO-ove serije Girls. Film prati Shirin, perzijsku biseksualku koja je tek prekinula s bivšom partnericom te pokušava urediti svoj život, na profesionalnoj, ali i osobnoj razini. Zamislite seriju Girls, u kojoj je Hannah Horvath (glumi je Lena Dunham, op. prev.) Perzijka, biseksualka, a živi u Bushwicku, ne u Greenpointu. Dovitljive pošalice bi vas nasmijale do suza – u slučaju da niste prezauzeti zapisivanjem istih u tami kina.

U čast Susan Sontag (Regarding Susan Sontag)

Publikacija dnevničkih zapisa Susan Sontag – u za sada dva sveska te s najavljenim trećim – dovela je do ponovnog buđenja interesa za zapise slavne esejistkinje, od njezine smrti kao posljedice MDSa (mijelodisplastičnog sindroma, odnosno raka krvi) 2004. godine. Filmski redatelji i pisci kazališnih komada tom su publikacijom dobili tekstualni pristup privaciji književne ikone. Prošloga ljeta, Moe Angelos održala je premijeru filma Sontag Reborn u New York Cityju, a ove godine Nancy Kates predstavila je publici film U čast Susan Sontag (Regarding Susan Sontag) – intimni, istraživački dokumentarac o jednoj od najvećih intelektualki 20. stoljeća. Sjajno odabrana i kombinirana arhivska građa, uključujući kazivanja prijatelja/ica, obitelji, kolega/ica i ljubavnika/ica, čini ovaj film obaveznim gradivom za sve zaljubljenike/ice u rad Susan Sontag – literaturu i književne studije, američku politiku 20. stoljeća, ili ideju o življenju “intelektualnog života”.

 

Stremiti ka mjesecu (Reaching for the Moon)

Temeljen na bestselleru iz 1995. godine Rijetko i svakidašnje cvijeće: Priča Elizabeth Bishop i Lote de Macedo Soares (Rare and Commonplace Flowers: The Story of Elizabeth Bishop and Lota de Macedo Soares) Carmen L. Oliveirae, filmStremiti ka mjesecu(Riching for the Moon) dramatizira strastvenu i često izrazito dramatičnu ljubavnu aferu između američke pjesnikinje Elizabeth Bishop i brazilske arhitektice Lote de Macedo Soares. Gluma Mirande Otto i Glorie Pires je sjajna; bujan krajolik Petropolisa, gdje je Soares živjela, a Bishop joj se pridružila, nadahnjuje; poezija filma je božanstvena. Redatelj Bruno Baretto kreirao je dirljiv prikaz veze između dvije uspješne umjetnice te strast koja ih je spojila.

 

Kate Bornstein je queer i ljupko zlo(Kate Bornstein is a Queer and Pleasant Danger)

Posuđujući naslov istoimenoga memoara autorice iz 2012. godine, filmski uradakSam Federa (redatelj se identificira kao trans osoba te koristi rodno neutralne oznake, op. prev.)Kate Bornstein je queer i ljupko zlo doveo je ovu LGBT ikonu na veliki ekran. Sedamdesetdvominutni dokumentarac – u kojemu Bornstein priča o povijesti svojega rada za osnivača scijentološkog pokreta L. Ron Hubbarda te o njegovu utjecaju na njezin život kao tetovirane Židovke, lezbijke, “bioničke transeksualke” (“bionic tranny“) – zasigurno će vas ostaviti bez daha. Također, ovaj film će zasigurno probuditi emocije: Katein šarm izlijeva se s ekrana i izaziva empatiju. Nedavno joj je dijagnosticiran rak, pored životne borbe s leukemijom – produkcija filma je, prema tome, odrađena u idealnom trenutku, a sve to čini film izrazito potrebnim.

 

52 Tuesdays (52 utorka)

Ova drama je izrazito intenzivna. Priča o odrastanju prati šesnaestogodišnjakinju Billie – djevojku čije je odrastanje obilježeno majčinom tranzicijom/promjenom spola. Sama produkcija filma 52 utorka je očaravajuća. Sophie Hydeina početnička režiserska uloga zahtjevala je od glumačkog i filmskog postava snimanje tijekom samo jednog dana u tjednu – utorka – i tako tijekom 52 tjedna. Bez ponovnih snimanja scena, bez prekovremenih sati. Glumci su dobili svoje komade na čitanje, svaki tjedan novi tekst. O filmu možemo pričati gotovo kao o seriji s produženim scenarijem u kojemu glumci, kao i publika, mogu očekivati apsolutno sve.

 

Životni partneri (Life Partners)

Kreativni dvojac Susanna Fogel i Joni Lefkowitz napisali su tekst za simpatičnu komediju o nerazdvojnom prijateljstvu lezbijke Sashae (Lighton Meester iz serije Gossip Girl) i njezinestraight prijateljice Page (Gillian Jacobs). Page se zavjetovala kako se neće udati sve dok Sasha ne dobije zakonsko pravo na isti čin, no sve se mijenja kada Page upozna Tima (Adam Brody). Jedan zavjet je uvjetovan drugim, a privlačnost koju je Sasha priznala najboljoj prijateljici prouzročila je gotovo neopozive posljedice. Srećom, film nije težak za gledati pa maramice možete ostaviti doma.

 

Violette

Život dvadesetostoljetne francuske spisateljice Violette Leduc prikazan je u ovoj biografiji, koju je režisirao Martin Provost. Violette je bila spisateljica koja je imala sposobnost prikaza feminine erotičnosti na način koji je i feminističku legendu Simone de Beauvoir učinio obožavateljicom. Leduc se zaljubljuje u de Beauvoir, koja želi imati isključivu ulogu agentice i urednice njezinih knjiga. Provost provokativno zadire u psihologiju Violette Leduc kao kopileta koje se osjeća nevoljeno i napušteno od svih. Emmanuelle Devos je sjajno odigrala ulogu neprivlačne, mušičave prirode Viollete Leduc, a Sandrine Kiberlain je božanstvena u glumačkom portretiranju karakterne smirenosti ikone Drugog spola.

 

Lukavi tupei (The Foxy Merkins)

Nakon neobične komedije Nesamostalna lezbijska vanzemaljka traži sebi sličnu (Codependent Lesbian Alien Seeks Same), Madeleine Olnek vraća se s komedijom o dvjema prijateljicama, Lukavi tupei. Film prati dvije seksualne radnice koje pokušavaju zaraditi za život u užurbanom svijetu New Yorka. Film, svojevrsna posveta muškim napadnim prodavačima, prati Margaret (Lisa Haas)  i Jo (Jackie Monahan) u njihovim pokušajima nošenja sa svijetom brojnih domaćica, sumnjivih prodavača tupea i dvoličnih konzervativnih žena, uključujući političarku koja taji da je gej. Jo pokušava istrenirati Margaret, stidljivu novakinju dobre duše, kako se prilagoditi (lean in) i dostojno se prodati. Rezultati su krajnje urnebesni.

Prevela i prilagodila Marina Tkalčić