Sa stavom

u ime poštivanja osobnih izbora svake/og pojedinke/ca

Pitanja koja moramo prestati postavljati biseksualnim osobama

Pitanja koja moramo prestati postavljati biseksualnim osobama

Volimo si laskati da smo daleko dogurali/e kad je riječ o LGBTIQA+ pravima, da smo društvo prihvaćanja, jednakih prava i tolerancije.

Možda i jesmo, ali brojne su skupine čija su prava potpuno ignorirana ili u najmanju ruku ismijavana. Jedna od takvih skupina unutar društva su biseksualne osobe, piše Everyday Feminism.

Postavljamo im raznorazna pitanja koja ne samo da oslikavaju u kojoj smo mjeri ignorantni/e, već i koliko smo skeptični/e, a skeptični/e smo toliko da je znanost morala uskočiti da dokaže da to zaista nije ‘samo faza’.

Kao društvo, započeli smo s preispitivanjem rigidnih i normiranih etiketa koje toliko svesrdno volimo dodjeljivati onima koji se od nas razlikuju – feministkinje/i i LGBTIQA+ aktivistkinje/i trude se postavljati pitanja koja polako razdrmavaju striktne granice roda i društvo prikazuju kao fluidan sistem posvećen indivuduama, a ne arhetipovima.

Ipak, i dalje na spomen biseksualnosti podižemo obrve i postavljamo pitanja koja podrivaju životni stil i identitet čitave jedne društvene skupine.

Stoga, u ime poštivanja osobnih izbora svake/og pojedinke/ca, evo osam pitanja za koja je zaista najbolje da nikad ne postavite biseksualnim osobama:

Jesi li puno puta iskusila/o seks u troje?

Iz nekog razloga, društvo biseksualnost trpa u koš s nezasitnim libidom i neprestanim orgijama sa – svima.

Međutim, samo zato što netko osjeća seksualnu privlačnost prema dva roda ili više njih, ne znači da je jedino što želi seks. Biseksualnost, jednako kao homoseksualnost i heteroseksualnost, podrazumijeva ‘romantičnu’ i seksualnu privlačnost.

Jesi li zapravo gej osoba koja se boji ‘izaći iz ormara’?

Na žalost, zaista postoje slučajevi koji potvrđuju ovakva stereotipna pitanja i takvi slučajevi doista bacaju sjenu na ljude koje privlače multipli rodovi. Ipak, to su zaista rijetki slučajevi, odnosno prije iznimka nego pravilo.

Ako vam netko kaže da je biseksualna/an, vjerojatno jest ono što govori i prihvatite odabir te osobe.

Kako znaš da si biseksualna/an ako nikad nisi bila/o s nekim istog spola?

Nikad ne postavljajte ovo pitanje. Nikad!

Zamislite da nekog srednjoškolca koji nikada nije imao djevojku i žali se da je usamljen pitate ‘Kako znaš da si hetero ako nikad nisi imao curu?’.

Nije potrebno biti u vezi s nekim da bismo mogli osjećati privlačnost prema nekome. Da je tome tako, pronalaženje partnerice/a bio bi posve drugačiji proces i, sasvim sigurno, znatno kompliciraniji.

Je li to samo faza?

Opće je prihvaćeno vjerovanje da je ‘eksperimentalna faza’ nešto što svi kad-tad prožive prije nego diplomiraju, a obično uključuje pijani poljubac ili seks za jednu noć s osobom istog spola.

Problem vezan uz povezivanje ove ‘faze’ s biseksualnošću (ako uopće možemo uzeti u obzir da ljudi zaista prolaze kroz tu fazu) jest taj da je strahovito ponižavajuće za ljude koji su biseksualni, koji žele ljubav bez obzira na rod.

Jako je degradirajuće biti nečiji pokusni kunić za seksualnost, pogotovo ako je druga osoba toga nesvjesna i u vama vidi potencijalnu/og partnericu/a. Također je uvredljivo pretpostavljati da biseksualne osobe rade upravo to.

Ako se vjenčaš s osobom suprotnog roda, znači li to da si sad hetero?

Ne znači.

Samo zato što je je osoba koju je biseksualna osoba odabrala kao životnu/og partnericu/a suprotnog roda, ne znači da je osoba promijenila ili zanemarila seksualnu orijentaciju.

Osobu s kojom ćete provesti život birate zbog toga što ta osoba jest, a ne zato što je određenog roda. Ako inače pijete kavu i čaj, ali jedan tjedan odlučite piti samo čaj, znači li to da više ne volite kavu?

Znači, u jednakoj te mjeri privlače i žene i muškarci?

Biseksualne osobe nisu hibridna bića koja su nužno polovično gay i polovično ‘straight’, ali čini se da je to ljudima lakše shvatiti od činjenice da je sasvim moguće da nekog više privlači jedan rod od drugog.

Moguće je biti biseksualna osoba koja preferira muškarce ili koja preferira žene, a isto je tako sasvim legitimno mijenjati preferencije.

Jesi li monogamna/an?

Biseksualnost ne znači konstantno prelaženje iz heteroseksualnosti u homoseksualnost, bez mogućnosti ‘smirivanja’ s jednom osobom. Isto kao što bilo koju osobu mogu privlačiti pojedinke ili pojedinci uz partnericu/a, tako se to može dogoditi i biseksualnim osobama, a jednako kao što većina u prvom slučaju ipak ostane monogamna, obrazac je isti i u slučaju biseksualnih osoba.

Privlačim li te ja?

Ovo pitanje se često postavlja ne samo biseksualnim, već i homoseksualnim osobama. Iako je sasvim očito da rod nije uvjet privlačnosti, nekako se to pitanje uvijek provlači.

Dakle, umjesto da upadamo u ovakve stereotipne situacije, možda bismo mogli postavljati pitanja poput ‘Hoćeš li mi ispričati o svojoj/em partnerici/u?’ ili možete jednostavno pitati osobu da vam pojasni kako stvari funkcioniraju i možete li ikako pomoći. Sve je bolje od gore navedenog!

Prevela i prilagodila Ivana Živković