Sa stavom

26.04.2009. 10:46:57 [Uživo s FPZg] - Nataša Stepčić i Željka Plužarić

Zovi 060 (3,66 + PDV) za besplatno obrazovanje

 

Studentski val prosvjeda zahvatio je i naš fax. Od četvrtka službeno je i Fakultet političkih znanosti u blokadi! Naši ciljevi isti su kao i ciljevi naših kolega i kolegica s Filozofskog fakulteta te iz ostalih dijelova Hrvatske, koji su se pridružili prosvjedu. Besplatno obrazovanje na svim stupnjevima te transparentnost financiranja obrazovnog sustava ono je na što imamo pravo i za što se borimo!

 

Sad kad se napokon ova "pasivna generacija" probudila i odvažila iznijeti konkretne zahtjeve očigledno je da ih nemamo kome uputiti jer se to "nikog ne tiče". Ministar nestao, oš'o u zemlju čudesa! Kad se napokon vratio, prebacio je lopticu upravama fakulteta. I opet se vrtimo u krug!

 

Uz besplatno obrazovanje, na našem plenumu naveli smo specifičan zahtjev za revizijom Bolonjskog procesa. Predložene su radne skupine i njihovi koordinatori/ce, koji će raditi na artikulaciji konkretnih problema koji su povezani s provođenjem Bolonje na našem fakultetu. U okviru tih skupina studenti/ce će istraživati kako obrazovni sistemi funkcioniraju u ostalim državama kako bi svoje zahtjeve argumentirali stvarnim primjerima i pokazali da su ti zahtjevi realni. Ovaj kvaziobrazovni sustav, ako se i tako može nazvati, u kojem svaki fax, štoviše svaki profesor, provodi "svoju Bolonju" nije uklesan u kamen. No oni koji na to mogu utjecati jos nisu doživjeli taj "trenutak prosvjetljenja".

 

Tužno je to što u zemlji u kojoj ima samo 7% visokoobrazovanih, više od 260.000 nezaposlenih, podijeljenost društva na malobrojne bogate i većinu sirotinje da i ne spominjemo, prioritet nije ulaganje u obrazovanje. Toliko o "društvu znanja" na koje se svi pozivaju!

 

Kao što se ni inače u životu svi ne slažu oko svega, tako se i u slučaju same blokade izdvojio jedan manji dio studenata/ica koji se nije u potpunosti solidarizirao s ostatkom. Oni podržavaju prosvjed, ali ne i blokadu. Uglavnom je to problem studenata završnih godina preddiplomskog studija koji se boje gubitaka rokova i eventuanih nadoknada predavanja. Svi znamo da ta mogućnost postoji i poštujemo njihov stav, ali borimo se ipak ne samo za sebe, već i za sljedeće generacije i mislimo da bi solidarnost trebali staviti ispred partikularnih interesa.

 

Važno je naglasiti da ovaj prosvjed nije političke prirode, kao što to neki pokušavaju prikazati. Mi nismo ogranak nikakve stranke koja želi ni srušiti postojeći poredak, ni uspostaviti novi, niti želimo da nas se dovodi u vezu s nadolazećim izborima. Borimo se za ono na što imamo pravo!

 

Odluka zadnjeg plenuma jest da se blokada nastavlja. Vjerojatno se puno njih pita zašto uopće blokada? E pa ne da bismo ostali kod kuće i uživali u ovim toplim proljetnim danima! Organizirani su aternativni program i plenumi, čija je svrha da studente i studentice potakne da svojim prisustvom aktivno sudjeluju u donošenju odluka.

 

Svima nam je u interesu da se blokada što prije okonča pa zaključujemo s nadom da ćemo kroz naredne dane doći do pozitivnih rješenja naših zahtjeva. A ako ne, bože moj, ionako se veliki dio financijskih problema u našoj državi riješava humanitarnim koncertima pa zašto i mi, u krajnjem slučaju, svoj problem ne bismo na taj način riješili? Uz, naravno, pozive na neki 060 broj - 3,66kn/poziv za nas, a PDV državi.

Tagovi: blokada, obrazovanje, prosvjed, studenti

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM