Sa stavom

02.08.2013. 11:58:12 - Julie Zellinger (huffingtonpost.com)

Filmovi za žene, od žena

Filmovi koje bi svi trebali pogledati - ODMAH!

Frustrira, iako se često događa, da odeš u kino i susretneš se sa ženskim likovima koji su izgrađeni na stereotipima i jednodimenzionalni su - ako ih uopće ima. No, filmovi orijentirani ka ženskoj publici kao što je Bridesmades i The Heat dokazuju da filmovi mogu dobiti dobru ocjenu kritike, biti financijski uspješni i predstavljati žene kao  zabavne i zanimljive neovisno o njihovoj vezi s muškarcima.

Stvaranje takvih likova nije samo način da se osiguraju karizmatični talenti. Zahtijeva se i veliki broj žena "iza zavjese", pogotovo onih koje su sposobne stvoriti snažne ženske likove - u prvom redu su to scenaristice. Prema Women's Media Center, žene trenutno čine samo 18 posto vodećih uloga u proizvodnji holivudskih filmova, dok nedavna studija pokazuje da su između 1991. i 2000. godine svega 14 posto prodanih scenarija napisale žene, te samo devet posto između 2010. i 2012. godine.

U svjetlu ovog negativnog trenda, ključ je da učinimo sve što možemo kako bismo poduprli scenaristice čiji rad dođe do velikog platna. Kako bismo vam pomogli u tom nastojanju, napravile smo listu nekoliko najboljih filmova iz 2013. godine za koje su scenarij napisale žene, a morate ih vidjeti.

1. "The heat" - scenarij napisala Katie Dippold.

Ovaj film koji je napisala žena i u kojem su glavne protagonistice žene, nije samo zaradio $40 milijuna prvi vikend prikazivanja, nego ga je i publika objeručke prihvatila. Iako je Dippold ranije pisala scenarije za TV (uključujući show Amy Pehler  Parks and Recreation), "The heat" je njezin prvi kino-film.

2. "Frances Ha" - su-autorica scenarija Greta Gerwig

Iako je Greta Gerwig izgradila svoje ime prvenstveno kao uspješna glumica, uz direktora i partnera Noaha Baumacha je sudjelovala  u izradi scenarija za "Frances Ha" Though Greta Gerwig has made a name for herself as a successful actress, she shares a writing credit with "Frances Ha" director, and partner, Noah Baumbach. Film, koji se fokusira na dvije dvadeset-i-nešto godišnjakinje, je dobro prihvaćen i sa strane kritičara i publike.

3. "Before Midnight" - su-autorica scenarija Julie Delpy

"Prije ponoći" je zadnji dio proslavljene triologije, koji prati turbulentna 24 sata oženjenog para. Julie Delpy, osim kao su-autorica, u filmu sudjeluje i kao glumica, portretira kompleksan i dinamičan karakter koji se jednostavno ne može dobro snaći u današnjem svijetu. "Ovaj film nije mašta," izjavila je Delpy za GQ u travnju.

4. "Admission" - scenarij napisala Karen Croner

Nevjerojatna ljupkost para koji čine Tine Fey i Paula Rudda bi bio sasvim dovoljan razlog da ovaj film učine posebnim - ali činjenica da ga je napisala žena samo potencira njegovu važnost.

5. "The To Do List" - scenarij napisala Maggie Carey

"The To Do List" za koji je scenarij napisala i režirala Maggie Carey pristupa žanru komedije koji uključuje tinejđerstvo i seks na postupno drugačiji način - iz druge perspektive. Prati avanture šmokljanice u pubertetu dok ona nastoji steći određeno seksualno iskustvo prije nego li počne studirati.

6. "Girl Most Likely" - scenarij napisala Michelle Morgan

Iako je "Girl Most Likely" imao službenu premijeru na Toronto International Film Festival 2012. godine, široj javnosti je predstavljen 19. srpnja 2013. Glavna glumica je miljenica publike, Kristin Wiig, kao 30-i-nešto godišnjakinja u potrazi za smislom, kao i snažna žena Annette Benning koja utjelovljuje njezinu majku - izuzetno talentirani ženski duo.

7. "The Lifeguard" - scenarij napisala Liz W. Garcia

Spasiteljicu utjelovljuje Kristen Bell, glumica koja je najpoznatija po ulogama snažnog ženskog lika u "Veronica Mars." Njegov kontroverzni zaplet (Bell glumi gotovo tridesetogodišnjakinju koja je u odnosu sa šesnaestogodišnjem dječakom nakon što se vrati u svoj rodni grad) i izvrstan tim su ono što nas vuče da pogledamo ovaj film.

8. "Paradise" - scenarij napisala Diablo Cody

Nije dostupno puno informacija o ovom filmu, osim da je autorica scenarija oskarovka Diablo Cody (autorica omiljenog filma "Juno") i da su glavni protagonisti Julianne Hough, Holly Hunter, Russell Brand i Nick Offerman. Sigurni smo da će ovo biti izvrstan film.  

9. "Saving Mr. Banks" - scenarij napisala by Kelly Marcel

"Saving Mr. Banks" neće biti u kinima do prosinca ove godine, iako je trejler objavljen pred koji dan. Film - koji prikazuje odnos Walta Disneya i autorice priče o Mary Poppins P. L. Travers (koju utjelovljuju odlični Tom Hanks i Emma Thompson) - već generira glasine. Ovoga ćemo sigurno pogledati!

 

Prevela i prilagodila Marinella Matejčić

 

Tagovi: film, kino, kultura, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM