Sa stavom

Kvota je zadovoljena, ali....

U Europski parlament ušlo šest žena

U Europski parlament ušlo šest žena

Na jučerašnjim izborima za Europski parlament, već je poznato, pobjedu je odnjela HDZ-ova koalicija. Pokazalo se da ono malo birača/ica koji su izašli koriste mogućnost preferencijalnog glasovanja i da je u nekim slučajevima dolazilo do lokalpatriotskog preferencijalnog glasovanja (primjerice u Krapinsko-zagorskoj županiji većinu preferencijalnih glasova su mahom odnosili zagorski kandidati i kandidatkinje – Kristijan Tušek iz HDZ-a, Nevenka Cigrovski iz HSS-a, Damir Hršak iz Hrvatskih laburista. Jedini je izuzetak SDP-ova Snježana Španjol. I u drugim slučajevima se može vdjeti da lokalni kandidati i kandidatkinje odskaču u broju preferencijalnih glasova).

Svakako da je najveće iznenađenje Ruža Tomašić koja je sa šestog mjesta skočila na prvo mjesto koalicijske liste HDZ-HSP AS-BUZ. Prilično je jasno da je glasove dobila žestokom nacionalističkom i ksenofobičnom retorikom. Zadnjih se tjedana po nekim medijima pisalo kako je dio HDZ-ovog članstva nezadovoljan desničarenjem njihova predsjednika Tomislava Karamarka, no nažalost ovi rezultati bi mogli biti dodatan vjetar u leđa upravo Karamarku i njegovoj politici, a pomalo utišati onu umjerenu struju HDZ-a koju prema medijskim napisima predvode Plenković, Stier, Jandroković.

Na SDP-ovoj listi najviše preferencijalnih glasova je očekivano dobio Tonino Picula koji je uz Biljanu Borzan bio jedini nacionalno prepoznatljivi kandidat te liste. HNS nije dobio zastupnika/cu u Europskom parlamentu, Jozo Radoš bio je šesti i osvojio je tek 6% preferencijalnih glasova. Damir Hršak osvojio je oko 8% preferencijalnih glasova među laburistima. Usput budi rečeno, Ilčićev HRAST osvojio je gotovo 19 000 glasova i pozicionirao se kao sedma lista. U nekim je županijama (Splitsko-dalmatinska, Međimurska, Zadarska…) dobio više glasova od koalicije HSS-HSLS te bio četvrta lista po broju glasova, dok je u Varaždinskoj županiji bio i nadomak prelasku praga od 5 posto. Vidanovi Zeleni zajedno osvojili su oko 8500 glasova i završili na 11. mjestu.

Relativno očekivano hrvatsku će delegaciju činiti šest žena od čega njih četiri dolaze sa HDZ-ove liste, a dvije sa SDP-ove liste. Već smo pisale o tome kako iako je HDZ kandidirao 5 žena, najmanje među parlamentarnim strankama, da su njih 4 bile u gornjoj polovici liste. I iako su brojke dobre, ostaje pitanje, koje je uoči kampanje postavio Centar za ženske studije, tko će zastupati ženske interese u EU? Nažalost, niti jedna od izabranih zastupnica nije se do sada iskazala u tome u većoj mjeri niti je ijednoj od njih pitanje rodne ravnopravnosti u fokusu djelovanja. Barem ne na način koji bi feministkinje to željele.

Hrvatska je pomogla osnaživanje europske desnice i poslala ozbiljno upozorenje aktualnoj vlasti. Birači/ce ljevice se samo mogu nadati da je, prije svih, Zoran Milanović shvatio poruku.