Sa stavom

Što nas sve one “Djevojke” na TV-u uče o starenju?

Što nas sve one “Djevojke” na TV-u uče o starenju?

Ako vas zanima zašto na televiziji vidimo tako mali broj potpuno realiziranih ženskih likova starijih od 50 godina, samo pogledajte emisije o onima mlađim od 35.

Ne trebaju nam likovi od preko 50 godina kako bi nam pomogli da se riješimo straha od starenja. Naše dvadeset i tridesetogodišnjakinje u Girls, 2 Broke Girls, New Girl, i The Mindy Projectu su se za to pobrinule.

Teško je zamisliti da i jedno ljudsko biće s prihvatljivim ugodnim životom može voljeti starenje, no čini se da smo naišli/e na puno raskrižja kada je riječ o našem stavu o starenju. Nigdje taj strah nije toliko vidljiv koliko u trenutnim emisijama o mladim ženama – ili kako je naglašeno u njihovim nazivima – djevojkama.

 The Mindy Project se bavi o ovom temom više od ikog drugog, možda zato što njegova kreatorica i glavna ličnost Mindy Kaling blago podsmjehuje svaki oblik straha od strarenja koji se nameće modernim mladim neudanim ženama (slično kao što je to činila Tina Fey u 30 Rocku). Pilot epizoda The Mindy Projecta potpuno je bila posvećena glavnom liku i njezinom strahu od starenja. U toj epizodi, Mindy njezin dečko iz snova ostavlja zbog mlađe i gluplje žene. Poludi kada je poslije na teško dobivenom spoju prekine poziv s posla, “Znaš li kako je teško bucmastoj 31-o godišnjoj ženi otići na pravi spoj s muškarcem koji je diplomirao ekonomiju na Dukeu?” To je posebno značajan detalj jer je Kaling lik na spoju s muškarcem kojeg glumi Ed Helms, koji u stvarnom životu ima 38, dok Kaling ima 33 godine. U očaju, završi u krevetu sa svojim suradnikom koji odbije njezin prijedlog da sa seksom pričekaju govoreći, “Neću htjeti s tobom spavati kad budeš u četrdesetima ili pedesetima.”

Nedavno je The Mindy Project dodao jedini lik starije žene, stariju recepcionarku u liječničkoj ordinaciji koja se ne razumije u računala i inače jedva shvaća što se događa oko nje. Možda je to još jedan način na koji Kaling rješava svoje strahove o tome hoće li njezina važnost trajati još nekoliko desetljeća.

 S druge strane, 2 Broke Girls,koja zapravo nije ni u pola domišljata kao Mindy Project, ima glavne likove koji su kasnim dvadesetima i koji pokreću “cupcake” posao pod mentorstvom nevjerojatne, ali ponekad neshvatljive istočnoeuropske imigrantice Sophie koju glumi 51-o godišnja Jennifer Coolidge. Dok je Sophie na neki način u središtu vica zapravo su to i svi ostali u ovoj seriji, a Sophie daje najbolje od sebe. Također ima veseo seksualni život s Olegom, poslovnim suradnikom djevojaka. Sve bi ove serije mogle imati “više Sophiea”: starijih žena koje mlađima nude smjernice, potporu i viziju života nakon 40-e.  

New Girl to nema, ali nudi možda najuravnoteženiji pogled na starenje od svih serija sa ženama u  tridesetima. U jednoj je epizodi lik Zooey Deschanel, Jess, i njezine muške cimere izbezumila skupina dvadesetogodišnjaka koja se uselila u njihov hodnik i koja ih zbunjuje svojom hipsterskom odjećom, imenima i jezikom. Nove klinci spomenu kako će organizirati party, ali kako Jess i njezino društvo vjerojatno ne želi na njega doći ” jer će tamo biti samo hrpa mladih ljudi”. Glavna razlika između ove i drugih serija: Jess i njezina tri muška cimera nose se s ravnopravnim starenjem. Dok je iduća epizoda, s odgovarajućom razinom nemira, bila posvećena Jess i njezinim promišljanjem o zamrzavanju jajašaca. To je legitimno pitanje svake žene u tridesetim godina koja želi imati djecu, ali ne želi ih imati sada, ali Jess u svojim ranim tridesetima nema razloga za paniku.

 Fenomen HBO-a, Girls, vodi nas korak dalje u spektru anksioznosti od starenja, možda zato što su njezine naslovne dame tako mlade. Tek izašle s faksa, četiri žene koje se nalaze u središtu serije srećom imaju još vremena za brigu o svom “roku trajanja”. Previše su zaokupljene svojim trenutnim životima. One su doslovno još uvijek “djevojke”,  što je jako dobro naglašeno u prvoj sezoni Shosanninom adolescentskom izradom “ploče snova” i uzrujavanjem zbog gubitka nevinosti. Ako se s njima usporedimo možda se i možemo osjećati starima, no unatoč tome šalju važnu poruku svima nama koje imao preko 25: starenje na neki način može biti fora ako te oslobađa od noćne more tvojih ranih dvadesetih. Kao što je napisala 51-o godišnja blogerica Sharon Greenthal, “Ne zanima me ako sam stoljećima udaljena od publike kojoj je serija namijenjena, jer dotakle je i mene. Polažem velike nade u Hannah i njezine prijateljice da će postati sretne kada osjete sve.”

{slika}

 Ne znam jesam li toliko optimistična, ali se nadam i zahvalna sam kreatorici i glavnoj zvijezdi Leni Dunham što je učinila da se osjećamo bolje, koliko god godina imale. 

                            Prevela i prilagodila: Mirna Šimunović