Sa stavom

22.03.2013. 10:05:14 - Ivana Perić

nisam ja tvoja 'mala'

Zašto me tjerate da se osjećam kao komad mesa u mesnici?

Ulično uznemiravanje

Ulično uznemiravanje

Prvi dan moje male makedonske avanture, a ja u osam navečer ležim u hostelu u Skopju, u polugroznici. I naravno, napeta kakva jesam, vječno gonjena strašnom zamisli da pukim ležanjem (makar bolesna) uludo trošim vrijeme koje se neće vratiti, moram nesto raditi, pa sam zato isprosila od momka na recepciji tri lista papira i jednu pokidanu kemijsku. Sedamnaest sati u vlaku, ukočenost vrata, leđa, malog nožnog prsta, neprospavana noć, povraćanje mandarina i jogurta - kratki su rezime onoga što je dovelo do ovog grozničavog stanja. Naravno, jedna pošteno odspavan noć otjerat će sve demone. Ali, trenutno moram izagnati neke koji su me natjerali da se s dekom siđem na recepciju moliti papir.

Kad je jutros vlak stigao u Skopje (nakon novih švercerskih avantura o kojima ću drugom prilikom), pojurila sam u hostel kako bi se otuširala i napokon odspavala. Ali, odmor nije dugo potrajao i uvjerila sam se kako sam spremna za šetnje i  istraživanje grada. Moje će tijelo vrlo brzo nakon te odluke početi imitirati bolesnika koji pati od Parkinsonove, ali tada sam već bila na putu prema starom gradu i nije mi padalo na pamet odmah se vratiti u hostel. Šetajući starim djelom, koji veoma podsjeća na sarajevsku Bascarsiju, dogodilo se nešto, ništa novo zapravo, a opet – ne izlazi mi iz glave. Možda baš zato što se toliko puta događalo pa je vrijeme da napišem koju. Prijeđimo na stvar.

Svakih nekoliko metara, bez pretjerivanja, neki je momak, što star, što mlad, zviždukao, vikao 'welcome', 'come beautiful', ili pak drmusao laktom kolegu do sebe pa su onda obojica odmjeravali kao da nikada nisu vidjeli ni nogu, ni guzicu, ni suknju, ni sisu, ni žensko, i kao da je najveća fora na svijetu upravo ono što sada izvode. Proces se ponavljao i s drugim žen(k)ama (nema tu puno iznimki) koje su prolazile cestom. I nije to stvar Skopja i Makedonije, dakako. Isto je kod nas ss trubljenjem iz automobila, Španjolskom gdje stalno neko viče i jauče'guapa', Italijom gdje se teško riješit odsjaja zalizanih frizura momčića koji te prate ponavljajući kao papige 'bella, bella, ciao bella'. A bogami ista priča je i u Turskoj, gdje ne možeš na miru sjediti na klupici uz Bospor, bez da ti se netko ne prilijepi i pita otkud si i kad ćeš se za njega udati. Naravno, sve se to ponajviše događa kad su žene same. U protivnom se svim silnim mudašima odjednom osuše jaja.

A kako se osjeća ženka? Baš tako. Kao lovina u moru jebenih predatora, eto kako. I nije mene čak ni strah, koliko mi se sve to gadi, koliko ne mogu razumjeti porive iza takvih djelovanja. Želim jednom biti u mogućnosti ući u mozak nekog od tih idiota i razumjeti, shvatiti čemu, zašto pobogu? Zašto bih se ja osjećala kao komad mesa u mesnici? Dakako, svjesna sam da to nisam, jasno je to meni, ali koncept 'dis' mala' srozava žene na to. Naravno, brojni će muškarci na ovo odmahnuti rukom, kao – nećeš ti, malo zvižduka i dobacivanja, što je loše u tome.

Lako je tako, kad oni nikad nisu bili u približno sličnoj situaciji. Nemaju pojma o proždrljivim pogledima i hodanju parkom usred bijela dana kad te lik na biciklu (s dvije kapuljače na glavi, dakako) u prolazu opali po guzici i odjuri dalje. Otkud tom čovjeku pravo da me lupa po guzici. Otkud? Pitam vas! Razumije li društvo o kakvoj se razini ponižavanja ovdje radi? I zašto se ne priča o tome? Zašto žene ne dižu glas? Zašto još postoje one kojima to imponira, laska? Vau, zgodna sam, privlačna, trubi mi lik koji namiguje i pljuca u isto vrijeme. Što ćeš lijepo je osjećati se privlačnom. Prvo, runda aplauza za spermiće i jajašca vaših majki i očeva, veliko je postignuće to što ste privlačne! Drugo, ako žene nastave tiho odobravanje, trebati će nam još stoljeća da se oslobodimo reduciranja žena na tjelesno, ideala ljepote, opsesije i kompleksa privlačnosti, zavisnosti muškarčeva odobravanja i jebenog šovinizma.

Za kraj, svima vama – Skopje je inače lijep grad, a makedonsko je sunce izmislilo pridjev 'žarko'. Do nekih drugih groznica!

Tagovi: dobacivanje, hollaback, ulično uznemiravanje, uznemiravanje, žene, zviždanje na ulicama

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (6)

Stari komentari

Silvija:
nije ugodno i nije u redu, ali ne treba nas to toliko pogađati da se izbezumimo kao autorica članka. time samo sebi štetimo. za to vrijeme oni koji se neprimjereno ponašaju, spavaju mirno.
22.03.2013. 13:43
zlatan:
Pričao mi je jedan gejčić, pred više godina, dok je bio jako mlađahan, ali izuzetno lijep i građen poput apolona, samo je onizak i sitnije građe, da doživljava istu situaciju na ulici. Ili gdje već. Doduše ti tipovi nisu glasno dobacivali, pa ipak su držali do svoga ugleda, je li tako. Da netko još pomisli da su pederi! Ali pričao mi on, oblizuju se jezikom, šalju poljupce, kažu cmok i slično. I to mahom rabijantni tipovi. Osvrt na gornji članak glasi: ajd budi pametan, ja ne razumijem baš uvijek ovaj svijet.
22.03.2013. 14:08
rokoko:
I zbog takvih kao što su Silvija situacija nikako da se promijeni. Cijeli svoj mladi život slušam "Što si tako osjetljiva?", "Zašto si se obazirala, samo ih potičeš!", "Pravi se da ih ne čuješ!" itd. itd. itd. Upasivila sam se zbog takvih komentara prije par godina- do razine biljke, i naravno da se ni tada nije ništa promijenilo. Vrijeme je da se počne špotati i one koji dobacuju glupe komentare i fućkaju!!! Tj., da se na njih UOPĆE počne gledati kao na osobe s ikakvom odgovornošću za svoje ponašanje... Jer cijela ta situacija je naprosto degutantna.
22.03.2013. 23:38
Alex:
Slažem se sa svim napisanim u članku, osim načinom na koji je napisano. Zar ne bi libela trebala biti malo ozbiljnija od blogova?
24.03.2013. 14:15
trova:
27.03.2013. 10:50
:
Ne seri molim te. Ako ti toliko smetaju muski pogledi obuci burku (kao one muslimanke). Ali u biti si hipokrit, jer ti pogled nekog zgodnog frajera laska.
31.01.2015. 15:47

Iz drugih medija

AEM