Sa stavom

Nizozemska jazz diva na ZagrebDoxu

Njeno ime je Karsu

Njeno ime je Karsu

Trebao je biti sasvim običan četvrtak, no bio je sve samo ne običan. Znate onaj osjećaj kad neki trenutak toliko zaokupi vaše misli i odmah znate da nakon njega više ništa neće biti isto? Ona je pustila glas, i sve je bilo potpuno jasno… dogodio se  jedan od tih trenutaka.  

Njeno ime je Karsu. U svijetu instant zvijezda koje ne biraju sredstva, niti glazbeni izričaj na putu prema slavi, ona je izabrala put koji će biti zapečaćen talentom i emocijom koju prenosi kroz svoju glazbu. Mlada kantautorica turskih korijena, rođena u Nizozemskoj koja je glazbene korake započela u restoranu svojih roditelja ostala je zamijećena od redateljice Mercedes Stalenhoef koja je bila gošća u restoranu dok je svirala i pjevala. Očarana njenom glazbom odlučila je snimiti dokumentarni film koji je prikazan na ovogodišnjem ZagrebDox-u.

Na audiciji za školu koju je htjela upisati govorili su joj da nije dovoljno dobra, drugačija i da još uvijek treba raditi na sebi. Poznato, zar ne? Ono što možemo naučiti kroz primjer mlade Karsu i glazbeni izričaj koji je izabrala je da je biti drugačiji ono za što se treba boriti. Vjerovati u sebe, svoje snove, sposobnosti i pravo da budemo drugačiji. Karsu je čekala, skladala i stvarala ono u čemu je najbolja… jazz. Glazbu trenutka  i žanr koji se sluša srcem Karsu prenosi na najljepši mogući način. Spoj koji je čini jedinstvenom je lakoća kojom izvodi klasičnu, tradicionalnu tursku glazbu i jazz na način da zaboravite koliko joj je godina.

Upornost  ju je dovela do toga da su njen talent prepoznali pravi ljudi, a potpora obitelji dala joj krila da se izgradi u osobu i glazbenicu kakva želi postati. Okružena poslovnom i moralnom potporom svojih najbližih rekla je NE komercijalizaciji svoje glazbe i  vjerom u vlastiti zvuk, danas  22- godišnja Karsu Dönmez djevojka je koja puni koncertne dvorane diljem svijeta.

Ne mogu se oteti dojmu kako je baš priča o emigraciji njenih roditelja iz Turske u Nizozemsku, nešto što je na neki način odredilo njen put. Koliko god mislili da nije važno gdje smo rođeni i u kojem djelu svijeta živimo, kada si žena postoji mogućnost da unatoč željama i borbom da postaneš netko, zbog tradicije ili zakona taj put ne uspiješ ostvariti. I sama Karsu se pitala istu stvar u filmu; kako bi njezin život izgledao da je odrastala u malenom selu u Turskoj, imenom Karsu po kojem je dobila ime… rana udaja i vjerojatno neki drugi život? Vjerojatno. Teško je ne zamisliti se nad time! Uvijek trebamo preispitati vlastite mogućnosti ako nam se već pruža prilika da živimo u svijetu i vremenu u kojem možemo postati žene koje pokreću svijet svojim idejama, talentom, znanjem i sposobnošću.

U kratkom razgovoru sa Karsu, sve viđeno na kino platnu i doživljeno kroz njenu glazbu potvrdila je svojom osobnošću i energijom nakon koje sam imala samo jednu misao… ona je djevojka koja se ne zaboravlja, a kader (turski. sudbina) je da svojom glazbom mijenja svijet. Znam da moj zasigurno jest.