Sa stavom

dvostruka pravila

Možemo li prestati nazivati jedne druge droljama i kurvama?

Možemo li prestati nazivati jedne druge droljama i kurvama?

Na kraju filma Mean Girls (Opasne djevojke), u trenutku kad se sve juniorke okupe u dvorani kako bi raspravile o uvredama iz tzv. Burn Book, lik Tine Fey obraća se publici i kaže:”Sve vi morate prestati zvati jedne druge droljama i kurvama. Na taj način samo potvrđujete dečkima da je u redu da vas tako nazivaju”.

Tko bi mogao zaboraviti taj vrhunski trenutak? Poruka koju Tina Fey prenosi zvuči ovako: kad je u pitanju način na koji se djevojke odnose jedna prema drugoj, stvari koje radimo i govorimo mogu biti jednako loše kao i one koje rade i govore mizogini muškarci na koje se žalimo. Nazivamo jedne druge “droljama” i “kurvama” te se smijemo tome kao nekom vicu, smatrajući da nije seksistički kad mi to izgovaramo. Međutim, žene su sposobne jednako kao i muškarci perpetuirati seksizam usmjeren protiv žena. I to je upravo ono što mi činimo.

Znam što neke od vas možda misle: “Ali ja to ne mislim na uvredljiv način! Samo pokušavam reafirmirati riječ drolja”. To može biti u redu u određenom kontekstu. Slutwalk (hod drolja) pokret, na primjer, nastao je nakon što je policajac iz Toronta grupi studentica na sesiji o sigurnosti u kampusu rekao da bi mogle izbjeći napad kad bi se prestale “odijevati kao drolje”. Ovo okrivljavanje žrtava potaknulo je stvaranje novog pokreta. Jedna od glavnih ideji Slutwalk pokreta jest osvjetljavanje licemjerja iza tih riječi, jer silovanje i napadi datiraju prije pojave mode kratkih suknja, a izbor odjeće nije pokazatelj pristanka na seksualni odnos. Prilično je uobičajeno za Slutwalk aktivistkinje da nose odjeću koja se smatra “droljastom” kako bi pokazale da takvo odijevanje ne znači da one traže da budu silovane.

Pokret nadilazi pokušaj “vraćanja i preuzimanja” riječi “drolja”; radi se o tome da žene preuzimaju kontrolu nad vlastitom seksualnošću. Osim toga, riječ “drolja” nikad nije prvenstveno pripadala nama.

Izraz “drolja” potječe negdje iz Srednjeg vijeka. Korišten je kako bi se opisalo seksualno promiskuitetnu ženu na negativan način i predstavljao je uvredu. “Drolju” se, naime, prikazivalo kao nešto prljavo. Žene koje su imale kontrolu nad svojom seksualnošću bile su smatrane nečistima. Danas se značenje riječi proširilo.

Od samog se početka riječ “drolja” koristila kako bi se kaznilo ženu zato što je seksualno aktivna, a danas je koristimo kako bi kaznili žene na druge načine. Djevojke (ne samo odrasle, nego i mlađe djevojke također) koje nose odjeću za koju se smatra da “previše otkriva”, također su “drolje”. Ženski kostimi za Noć vještica, na primjer, teže biti “droljaste” verzije svega što žene nose, sa skraćivanjem rubova suknje i zatezanjem šavova. Unatoč tome što odjevna industrija čini sve težim pronaći nešto “primjereno”, žene koje odabiru nositi takvu odjeću ipak se kažnjavaju zbog svog izbora. Nazivamo “droljama” žene koje se usuđuju iskoračiti iz onoga što se smatra društveno prihvatljivim ponašanjem, iako to isto društvo istovremeno potiče takvo ponašanje. Osuđene smo na neuspjeh.

Sve nam ovo šalje vrlo opasnu poruku: da su djevojke objekti definirani svojom seksualnošću. Društvo nam poručuje da otkrivamo više svoga tijela, a onda nas zbog toga kažnjava. Riječi kao što su “glupa” ili “prljava” često se koriste u kombinaciji s riječju “drolja”, implicirajući da “droljasta” žena mora biti odbačena, zanemarena ili prezrena. Potreban je samo jedan krivi korak za svaku djevojku, čak i za onu koja odabire apstinirati od seksa, da odjednom bude prozvana droljom. Bilo kakva vrsta “devijantnog” ponašanja od strane žene, bilo da se radi o noćenju u prijateljevoj kući ili o nošenju kratkih hlača i topa tijekom vrućeg ljetnog dana, može se smatrati pokazateljem toga da je ona “drolja”. Nemoguće je pobijediti.

Važno je imati na umu da je “drolja” rodno uvjetovan pojam. Ne postoji riječ u engleskom jeziku (a ni u hrvatskom) koja se koristi kako bi se kaznilo muškarce zbog seksa ili zato što pokazuju previše kože. Muškarci koji se često seksaju ponekad će biti nazvani “muškim kurvama” (što je skroz drugo pitanje, ali dovoljno je reći da ne bismo trebali koristiti ni riječ “kurva” također). Međutim, obično se smatra prirodnim, impresivnim, ponekad čak i vrijednim čestitanja kad muškarac spava s više partnerica. Glazbena industrija prepuna je ovog dvostrukog standarda: muški pjevači slave promiskuitetni životni stil dok istovremeno vrijeđaju žene koje se ponašaju jednako. Muškarci bi se “trebali” mnogo seksati, ali žene ne. One koje se pak toga ne pridržavaju su “drolje” te bilo kakva naznaka seksualnosti može dovesti do toga da žena bude smještena u ovu kategoriju.

Riječ “drolja” pokušava ženu vratiti natrag u okrilje patrijarhata u kojem bismo trebale ostati “čiste” dok nas naši očevi ne predaju našem mužu. To je vrlo zastarjeli način razmišljanja, ostatak iz vremena kad je ženina čitava vrijednost proizlazila iz njenog djevičanstva i kad su naši glasovi bili ušutkani.

Kad se žene međusobno nazivaju droljama, usvajamo i podrazumijevamo ideju da nešto nije u redu sa ženama koje izražavaju svoju seksualnost, a to jednostavno nije tako! Jednako kao što je izabrati ne iskazivati seksualnost također u redu. Nazivamo jedna drugu droljom i time impliciramo da je u redu to što nas vide i tretiraju kao seksualne objekte. Omogućavamo muškarcima da nastave sa svojim mizoginim ponašanjem zato što mi radimo isto to. Nazivajući se međusobno droljama dopuštamo društvu da nastavi definirati našu vrijednost prema tome ponašamo li se ili ne u skladu s nevidljivim standardima koji određuju što je, a što nije puno seksa, ili što je, a što nije prikladan način izražavanja seksualnosti.

Stoga, dopustite da vam kažem nešto. Ja nisam drolja, i to nema veze s tim kako se odijevam i seksam li se ili ne. Nisam drolja zato što odbijam biti kažnjena od strane društva zbog neuspjeha da se ponašam onako kako ono želi. Ja nisam drolja zato što bi za žene i muškarce trebali vrijediti isti standardi, pogotovo kad je u pitanju seks. Ja sam osoba i žena. Moja kvaliteta ne definira se prema tome kako se odijevam ili ponašam kad je seks u pitanju. Definira me moj mozak i način na koji ga koristim, čak i ako ga koristim kako bih odlučila spavati s nekim.

Prevela i prilagodila Jelena Tešija