Sa stavom

Mršava Minnie?

Bizarna opsesija naše kulture ženama mršavima kao štapić

Bizarna opsesija naše kulture ženama mršavima kao štapić

Nemoguće tanka Minnie Mouse pokazuje nastavak napada na zdravi pogled na sebe. No, ni obrana se ne predaje.

Robna kuća Barney’s New York, poznata po vodećoj modi i visokim cijenama prihvatila je pop kulturu otkrivajući planove da će  za božićni izlog predstaviti likove iz Disneya u ekskluzivnim posebno krojenim kreacijama. Ali ta prepoznatljiva tijela iz animiranih filmova sada su toliko izdužena i stanjena da liče na neprepoznatljive animirane čačkalice, a ne na korpulentnu, ali slatku Minnie, Goofya i Daisy Duck koji su omiljeni među djecom diljem svijeta.

Čini se da je problem u tom što u Barneysu i Disneyu misle da je preslatka mala Minnie Mouse previše bucmasta. Dennis Freedman, kreativni direktor Barneysa, rekao je za Womans Wear Daily da Minnie nije imala dovoljno stila.

“Kada smo došli do trenutka u kojem svi Disneyevi likovi hodaju po modnoj pisti, nastala je rasprava. Standardna Minnie Mouse ne bi izgledala tako dobro u Lanvinovoj haljini. Nastala je prava minuta šutnje, jer ti likovi se ne mijenjaju. Rekao sam, ‘ako želimo da ovo uspije, moramo napraviti Minnie od metar i osamdeset’ i svi su se složili”, pojasnio je.

U redu, Minnie je naravno crtani lik, to je istina. Kao rezultat njezinog novog izgleda, antropomorfizirani miševi diljem nacije neće odjednom biti pogođeno mržnjom prema samome sebi, dok se igraju sa graškom na tanjurima i objavljuju da jednostavno ne mogu pojesti niti zalogaja više, dok vizualiziraju da se brojevi na vagi rapidno smanjuju.

I ako maknemo Disneyev zao konzumeristički utjecaj na svijet na stranu, mršava Minnie dobro oslikava poremećeni odnos društva prema fizičkom izgledu.

Uostalom, ovakve apsurdne kampanje utječu na mlade žene (i sve ostale). Dok crtani likovi mogu biti istesani, rastegnuti, i napravljeni ispočetka, ljudi ne mogu.

To i je razlog zbog kojeg peticija na change.org kojom se zahtjeva od Barney’sa da izmijeni sliku već ima preko 122.000 potpisa.

Pokretač peticije Ragen Chastain kaže: “Pogrešno je mijenjati tijelo omiljenog dječjeg lika tako da izgleda dobro u haljini u kojoj skoro nitko ne izgleda dobro,  čime se stavlja ogroman pritisak na djevojke i mlade žene da dostignu savršenstvo Photoshopa. Problem nije u tijelu Minnie, već u haljini koja izgleda dobro samo na ženi koja je visoka 1.80 i nosi veličinu 0”.

Djevojčica koja će postati žena od 1.60 centimetara visine i nositi veličinu 12 ne može odjednom postati 1.80 i nositi veličinu 0 kada poželi stati u haljinu  koju je dizajnirao netko tko se nije potrudio da haljina izgleda dobro na nekome tko nije premršava manekenka.

Statistike pokazuju da je preko 80 posto desetogodišnjakinja u SAD-u već bilo na dijeti i kao što je već mnogo blogerica ironično zapazilo zbog veze s Disneyem, mnoge bi za svoju jednu želju odabrale da budu mršavije.

Mnoge od djevojčica koje odgovaraju na takve ankete i istraživanja patit će zbog svoje težine i fizičkog izgleda barem jedno desetljeće, a možda dva, dok upijaju slike poput Minnie i ostale slike fotošopiranih modela i drugih poznatih osoba.

Fijasko s mršavom Minnie je samo jedan od brojnih nedavnih poznatih  kontroverzi oko težine, dijeta i fizičkog izgleda žena.

Pop zvijezda Lady Gaga je odgovorila na fotografije i zlobne komentare kako se udebljala s kampanjom Body Revolution 2012 i priznanjem da se borila s poremećajima prehrane od tinejdžerskih dana. Ohrabrila je svoje obožavateljice I obožavatelje da postaju fotografije sebe, slaveći “pobjedu nad nesigurnosti”.  Puno “malih čudovišta” je to učinilo, usput zahvaljujući Lady Gagi na iskrenosti.

{slika}

Stručnjaci i stručnjakinje za poremećaje u prehrani brzo su se uključili, rekavši MTV-u da smatraju da je Gaga poduzela pozitivan korak prema otvorenosti o njenim vlastitim problemima i bolnim kritikama koje je dobila na račun svog izgleda, a posebno stvarajući prostor potpore za svoje obožavatelje i obožavateljice. Bez obzira na to je li priznanje i kampanja Lady Gage pomaže ili šteti, ili pak oboje, činjenica da toliko slavnih priznaje da ima poremećaje u prehrani i da se o njima raspravlja u javnosti, pokazuje koliko daleko smo došli i koliko još trebamo ići. Kao što kaže Katie J.M. Baker: “Te zvijezde su gotovo uvijek žene i skoro uvijek im je ‘bolje’ kad daju javnu izjavu. Također su gotovo uvijek vitke. Samo ovaj tjedan, Katie Couric je priznaje da se borila s bulimijom za vrijeme studija i dvije godine nakon toga”.

Kelly Clarkson je također govorila o svojoj borbi s bulimijom: “Jedan od mojih muških prijatelja primijetio je moj poremećaj prehrane, a ja sam se osjećala tako poniženo. Doslovno sam se okrenula za 180 stupnjeva i oslobodila tog problema”.

Ashlee Simpson i Snooki su izjavili da su im roditelji pomogli da se prestanu izgladnjivati.

Problematičan je način predstavljanjem ovih problema koji zahtijevaju ozbiljan pristup, kao nešto što cure rade, kao bolan, ali neizbježan dio odrastanja. Trebali bismo normalizirati opsesiju s mršavljenjem kao jednu od faza kroz koje žene prolaze, umjesto da se protiv toga borimo na širem društvenom planu.

Ipak, ovakva iskrenost nije loša. U New York Timesu, Alessandra Stanley dotiče se promjene trenda na televizijskim glumicama i komičarkama koje ne paze previše na svoju težinu. Bile one mršave ili punije. To je, prema njoj, prava revolucija.

{slika}

“To je ono buntovno kod komičara poput gospođe Dunham i gospođe Kaling. Njihova težina nije problem. One možda jesu malo defanzivne kad ih netko upita o težini, ali ne dopuštaju da ih to ograničava ili definira”, kazala je.

U pripremi za spoj na slijepo Mindy mijenja svoju haljinu, ne svoj konfekcijski broj. Lena Dunham glumi Hannah Horvat koja skače po stanu u donjem rublju, bez da misli na to kako izgleda. To je naposljetku i cilj borbe protiv štetne idealizacije fizičkog izgleda, bez obzira na formu koju poprima. Mladi bi trebali biti svjesni svog tijela bez da se stalno preispituju i podvrgavaju mjerenjima.

Prevela i prilagodila Mirela Lišinović