Sa stavom

Što nam to nudi vampirska saga?

Sumrak: ljubavnica i ropkinja voli kontrolirajućeg mužjaka

Sumrak: ljubavnica i ropkinja voli kontrolirajućeg mužjaka

Ova je saga tinejdžerska verzija “Pedeset nijansi sive” i ilustrira porast fantazije o ljubavnici-ropkinji u popularnoj fikciji.

Početna stranica Yahooa izravno je prenosila događanja na  crvenom tepihu tijekom premijere Sumrak sage: Praskozorje (2.dio); posljednja filmska adaptacija serije tinejdžerskih vampirskih romana Stephenie Mayer napokon se pojavila. Romani su prodani u više od 100 milijuna kopija i smatrani su toliko značajnima da ih je Vatikan, u vječnoj potrazi za đavlom, napao, kao što je ranije napao mnogo benevolentnije romane o Harryju Potteru. No, ovo je samo jednim dijelom priča o moći marketinga, čak i ako je grupa bostonske školske djece procijenila da su vampiri doista postojali te u neobičnoj i sićušnoj rekonstrukciji suđenja salemskim vješticama shodno tomu tražila žrtvu koju bi kaznila.

Ovo je priča o usponu ženskog mazohizma u popularnoj fikciji. Kao i Pedeset nijansi sive E.L. James, koju su Meyeričini romani inspirirali, Sumrak je fantazija o ljubavnici-ropkinji – Pedeset nijansi sive za tinejdžerice, samo s vampirima jer tinejdžerice su premlade za nijanse sive i više vole da njihova maštanja o gubljenju moći nalikuju na bajke. (Starijim se ženama, čini mi se, sviđa da izgledaju poput skupih hotela ili oglasa za Audije.)

Neke su žene sugerirale da je Pedeset nijansi sive feministički roman pod krinkom, no to je besmislica: ako je tako, zašto junakinja, Anastasia Steele, mazohistica poput tolikih drugih, ne obrne situaciju i Christiana Greya – milijardera koji me podsjeća na mladog Jeffreya Archera, ili možda čak na Richarda Bransona – ne udari u njegov pleteni džemper? Osjetila sam trenutnu sreću kad sam u londonskoj podzemnoj željeznici ugledala žene kako čitaju eksplicitnu pornografiju, no onda sam shvatila da se radi o S&M-u – on je S, ona M. Zašto bi uopće bilo drugačije?

Sumrak je jednako reduktivan. Bella Swan zaljubi se u vampira Edwarda Cullena, veoma bogatog, jer ako nisi bogat u trashy teen fikciji, nisi vrijedan ljubavi: Stephenie Meyer nije Thomas Hardy. (Naravno, nešto zdraviji i čiliji udvarač, vukodlak, uopće nema novca.) Posao je nebitna stavka za Bellu jer ovo je isto tako bajka o princezi: u jednom ulomku, koji vičući čitam u ponoć, Edward joj govori: “Ne, ne želiš (ići na koledž! Želiš biti buyer modnih dodataka za Jigsaw)!” Pa, možda ona stvarno ne želi ići na koledž ako je njena strast, doslovno, proždire.

{slika}

Bella je spašena od udara strašnih sudbina, uključujući čopor talijanskih vampira koji izgledaju kao modni dizajneri; čitave stranice filmskog scenarija sastoje se od ponavljanja rečenice “Bella mora biti na sigurnom!” – koja nije samo uvredljiva, nego i nevjerojatno dosadna. No najstrašnija sudba već ju je zadesila: kuha, čisti, ne spava s Edwardom prije braka jer dobre djevojke to ne čine u apstinencijskom porniću – koji je, ukoliko se Sumraku može odrediti žanr, definitivno onaj pravi. Naposljetku – i ako mrzite spoilere, nije me briga – postaje vampirica.

Dvije teme Sumraka posebno su uznemirujuće. Jedna je seksualno nasilje središnje veze. Na fascinantnom blogu anonimni korisnik Live Journala kar3ning detaljno je objasnio 15 znakova zlostavljačke veze, tako nazvane prema Američkoj državnoj liniji za nasilje u obitelji (American National Domestic Violence hotline), i pronašao mnoge od njih u Sumraku. Kar3ninga su napali ljutiti fanovi, na isti način na koji biste i vi mogli biti napadnuti ako tvrdite da su knjige iz serije Mr. Men rasističke, ali on je u pravu.

Imamo kontrolirajućeg mužjaka, ženu niskog samopouzdanja, prijetnje samoubojstvom i ubojstvom i tako dalje. Dan nakon vjenčanja Bella pregledava modrice na svom tijelu sa stavom sličnim uzbuđenom strahopoštovanju: “Preko moje jagodice padala je lagana sjena, a usnice su mi bile blago natečene… ostatak mog tijela bio je ukrašen plavim i ljubičastim masnicama.”

Druga je kampanja protiv pobačaja, koju bi se moglo ignorirati da se premijeru nije moglo pratiti na Yahoou, s obzirom na to da se Meyer ponaša kao kulturni predstavnik  Abort67. Bella zatrudni tijekom prve bračne noći. Odolijeva svim molbama da pobaci: to stvorenje slomi njena rebra, pelvis i, u nesvjesnom hommageu ranim djelima Iana McEwana, njenu kralješnicu; zatim je ubije. Sve je to plemenito jer Bella je dobra majka koja umire za svoje dijete kao ljubavi puna mučenica slabosti vlastitog tijela. (Zvijezda filma, Kristen Stewart, također je dosta nesretna u stvarnom životu. Fotografirali su je prošle godine dok se ljubila s oženjenim muškarcem i, zato što se apstinencijski pornić može preliti u život, danas se o njoj govori kao o “neprofitabilnoj”, smrti samog Hollywooda i njen je osobni moral – kao što bi glumice iz 1950-ih prepoznale – javna stvar.)

Zbog toga što Bella postaje vampirica i može, pri kraju romana i filma, skakati s litica i hrvati se s planinskim lavovima, rečeno je da je Sumrak priča o ženskom osnaživanju. Kako bilo, svemu tomu prethodi činjenica da je vjerojatnije da se Bella Swan odrekla svoje smrtnosti (a što više od toga možeš predati?) za smrtonosnu ljubav, a i privatni otok. Neka vrsta sumraka, definitivno.

 Prevela i prilagodila: Ana Stipković