Sa stavom

Opstrukcija zdravstvenog odgoja iliti nedostatak zdravog razuma

Bra-vo roditelji!

Bra-vo roditelji!

O uvođenju zdravstvenog odgoja u škole govori se već godinama, a odluka o njegovu pokretanju donesena je u kolovozu ove godine. Provedba programa zamišljena je uz pomoć nastavnika, stručnih suradnika škole i liječnika školske medicine. Naime, dio programa odradio bi se kroz školske predmete i to bi predavali nastavnici koji će proći potrebnu edukaciju, a ostatak programa provoditi će se na satu razredne zajednice.

Udruga GROZD i njihov predstavnik Ladislav Iličić pozdravljaju ulazak zdravstvenog odgoja u škole kada je riječ o pravilnoj prehrani, higijeni te prevenciji ovisnosti i nasilja. No, razlog zbog kojeg odbacuju kurikulum je dio koji govori o spolnosti i bori se protiv homofobije. Naime, u kurikulum je uvršten naslov “Zajedno protiv homofobije i nasilja u školama” koji je publikacija Queera Zagreb čime je, smatra Iličić, omogućen ulazak homoseksualne propagande u škole. Također, dio koji govori o spolnosti je upitan jer promiče promiskuitet. U samo dva tjedna, kaže GROZD, nazvalo ih je preko tisuću zabrinutih roditelja.

Tvorci programa zdravstvenog odgoja tvrde da je publikacija Queera uvrštena jer su istraživanja pokazala veliku prisutnost homofobije među mladima. Također, ministar Jovanović rekao je da ne namjerava obustaviti provedbu prijeko potrebnog zdravstvenog odgoja jer djeca žive nezdravo, u porastu je broj pretile djece i bolesti ovisnosti. Velik broj djece ne pere zube redovito i svakodnevno puši, te ne jede dovoljno voća i povrća. Maloljetniče trudnoće i spolno prenosive bolesti, te porast svih vrsta nasilja dokaz su potrebne promjene u odgoju i obrazovanju, smatra Jovanović.

{slika}

Žena radi? Maloljetnik ima seksualne odnose ? Homoseksualci postoje? U Hrvatskoj ne.

Pri uvođenju zdravstvenog odnosa u škole nije se tražila suglasnost roditelja što nije u duhu demokratskog poretka, tvrdi GROZD. Sama odluka da se ne traži ta suglasnost postavlja pitanje bi li zdravstveni odgoj kao takav prošao da se taj potpis tražio.

Živimo u 21. stoljeću, tehnologija je iznimno napredovala, no razvoj društva i nije toliko napredan. Mi smo katolička zemlja i spolnost se još uvijek u velikoj mjeri veže uz religiju. Istina je da je zdravstveni odgoj iako se o njemu godinama raspravlja u škole uveden brzopleto. No, svaka velika ideja u početku je i kritizirana. Također, potrebna joj je praksa i vrijeme da zaživi na pravi način.

U duhu 21. stoljeća, autori programa zdravstvenog odgoja rade jasnu razliku između spola i roda osobe. Pri čemu kada govorimo o spolu govorimo o tjelesnim karakteristikama, a kada pričamo o rodu o društveno uvjetovanim karakteristikama osobe. GROZDu to smeta. Vjerojatno za njih žene i dalje ne igraju nogomet, a muškarci nisu frizeri. Zašto je nogomet muška stvar, a frizura ženska? Jer je tako odredilo društvo. Nekada žene nisu radile jer to nije bilo društveno prihvatljivo. Muškarci se iz istog razloga nisu šminkali. Danas, žene rade većinu “muških” poslova, muškarci provode pred ogledalom više vremena nego polovica žena. Ako je rod uvjetovan nečim tjelesnim ili prirodnim te se promjene ne bi događale. Dakle, rod je društveno uvjetovana kategorija.

Nadalje, homoseksualno ponašanje prema kurikulumu je jednako vrijedno kao i heteroseksualno. GROZD smatra da je time omogućen ulazak homoseksualne propagande u škole. Djeca su u tom razdoblju osjetljiva, nesigurna i traže se. Ako čuju da postoje homoseksualci čiji život vrijedi kao i njihov, odmah će odlučiti promijeniti seksualnu orijentaciju. Do sada to nisu činili jer su smatrali da su homoseksualne osobe niža vrsta, ali sada će učenje toleranciji sve to promijeniti. Gluposti. I u jednom i u drugom odnosu su osobe, a svaka osoba ima neotuđivo pravo da kreira vlastiti život, pa tako i živi svoju seksualnu orijentaciju. Učenje da nije u redu derati se ulicom “Ubi’ pedera!” i palicom ih tražiti po gradu od vaše djece neće napraviti homoseksualca nego osobu. Osobu koja cijeni svaku drugu osobu neovisno o njenoj orijentaciji. Živimo u homofobnom društvu dovoljno dugo, dopustite svojoj djeci da to promjene.

{slika}

Masturbacija će se obrađivati u petom razredu osnovne škole? O ne, moje dijete to neće tada učiti!

Dragi roditelji, vaše dijete u petom razredu osnovne škole ima 11 ili 12 godina. Nažalost, to su godine kada već neka djeca stupaju u spolne odnose tako da je masturbacija vaš najmanji problem. Vaše dijete to već neko vrijeme čini. Iako je masturbacija prirodni čin za svaku osobu, dijete to ne zna, nitko mu nije rekao tu informaciju. Možda je baš zato uplašeno i misli da se s njim događa nešto neobično i da radi nešto čudno. Ne spominjanje masturbacije samo može štetiti. No, od čovjeka koji smatra da je masturbacija štetno zlorabljenje seksualnosti u 21. stoljeću, ne možemo ni očekivati racionalniji stav.

Istog tog čovjeka smeta jer u kurikulumu nigdje se ne spominje da je promiskuitetno ponašanje samo po sebi neodgovorno, već se samo spominje da ukoliko dobiješ spolnu bolest odgovorno ponašanje znači obavijestiti partnere o tome. Također, smeta ih što ta formulacija insinuira da postoji više partnera. Informativno, netko ne mora biti promiskuitetan da se zarazi nekom spolnom bolesti, može je zaraziti jedina osoba s kojom je ikada spavala.

Današnja djeca u spolne odnose ulaze izrazito mlada, neki imaju i više partnera. Taj trend neće se promijeniti ako mi zažmirimo ili se počnemo pozivati na vjeru. Naše najjače oružje su informacije. Važno je informirati djecu o svim prednostima i štetnostima spolnoga odnosa, naučiti ih kako koristiti zaštitu i zašto je ona nužna. Također, važno je da znaju kako postupati ako primijete neke simptome spolne bolesti. Kada dobiju sve potrebne informacije odgovornije će i stupati u seksualne odnose.

{slika}

Vrijeme je da se društvo iskupi i donese pravu odluku

U ovome trenutku velik broj djece nije dobro informiran o spolnosti. Oni misle da znaju sve, a ne znaju ništa. Izvor informacija su im Internet forumi koji su zatrpani netočnim informacijama. Istraživanje provedeno među brucošicama pokazalo je da je na papa testu svaka 6 djevojka bila pozitivna na klamidiju, a svaka 7 na HPV. Zašto? Nisu bile informirane.

Ja sam pohađala gimnaziju, sada završavam fakultet. Tek s 22 godine uključenjem u rad jedne udruge netko je našao vremena da me educira o spolnim bolestima i zaštiti. To je tragedija. I tu smo zakazali svi. I obrazovni sistem koji to uvodi kada je otkucalo 12 i 10, i školska medicina s pogrešnim ili nikakvim pristupom i roditelji koji ne znaju kako pristupiti djeci i razgovarati o tome pa umjesto toga zatvaraju oči.

GROZD kaže : “ako ne želite da vaše dijete uči da je homoseksualni odnos jednako vrijedan kao i heteroseksualni – potpišite peticiju”. Umjesto toga trebalo bi pisati – ako želite da vaše dijete zbog nedovoljne informiranosti vrijeđa dostojanstvo drugog čovjeka (što ni jedna vjera ne propovijeda) ili bude zaraženo spolnim bolestima – potpišite peticiju. Bra – vo roditelji! Naziv “Glas roditelja za djecu” shvatili ste doslovno. Potpisivanjem peticije uzimate svojoj djeci pravo na prijeko potrebne informacije za kvalitetniji i zdraviji život.