Sa stavom

Ulomak iz knjige How To Be a Woman

O ženskim torbicama

O ženskim torbicama

Osim cipela, torbice su THE modni dodatak za kojim bi svaka žena trebala popizditi. Jer – kao što već odavno znamo – osim cipela, torbica je jedini dodatak za koji nikada nećete i ne možete biti predebele. Aleluja! Još nije zabilježen slučaj da je netko udario u histeričan plač dok se ogledavao s novom torbom okačenom o rame.

Napunivši tridesetpetu, prilično sam zadovoljna dosadašnjim postignućima: imam dvoje djece, otplatila sam pola hipoteke, napila se s Lady Gagom, istovremeno zastupam posve oprečna stajališta o globalizaciji, znam kako izvesti Heimlichov zahvat, jednom sam osvojila rekordnih 420 bodova u igri Scrabble i da, mogu izdržati čak trideset sekundi treskanja uz Beyoncein hit “Single Ladies”. Bravo ja! Odnosno, bilo bi “bravo ja” da još uvijek s vremena na vrijeme ne gurnem nos u koji ženski časopis, i da me s vremena na vrijeme taj isti časopis ne podsjeti da mi je jedno važno postignuće ipak promaklo. Naime, još uvijek nisam investirala u ´pravu torbicu´.

Moja stav o ´pravim torbicama u koje se isplati investirati´ je otprilike ovakav: ako već namjeravam u nešto investirati svojih teško zarađenih £600, onda će to nešto najvjerojatnije biti dionice, a sigurno ne stvarčica koja se većinu vremena povlači po zmazanim podovima u pubovima, ili u kojoj s vremena s na vrijeme teglim krumpire s placa. Nažalost, sve više sam svjesna činjenica da sam dio torbičke manjine. Jer ako je vjerovati Graziji, normalne žene neće jednom u pet godina iskeširati £45 u Topshopu za novu torbu (to je, jelte, moja osobna ´torbica rutina´). A ne. Normalne žene, naime, posjeduju gomile torbica: malih, pametnih investicija u koje ni za živu glavu ne bi natrpale krumpire, a koje ih u prosjeku koštaju £600/komad. I tada mi sine: ne posjedovati torbicu od £600 gotovo je jednako strašno kao sliniti nad likom Jokera iz filma Batman. Nema tu hoćeš – nećeš: torbica je sastavni dio ženskog identiteta.

{slika}

U časopisu Observer Woman čitam izjavu glavne urednice časopisa Elle, Lorraine Candy: “Ne mogu se pojaviti u javnosti bez jedne stvari koja upotpunjava svaku moju odjevnu kombinaciju – moje nove torbe Chloé. Bilo bi me previše sram!” Dok ovo čitam osjećam kako mi obrazi gore – još me nitko nikada nije posramio (pa makar i neizravno) jer sam se drznula o rame okačiti jeftinu torbicu. A ja još živim u prilično rezerviranoj zemlji. Bog zna što bi me snašlo da sa svojom sirotinjom od £45 osvanem u, primjerice Portugalu ili ne-daj-Bože Texasu. Ljudi bi vjerojatno počeli vrištati i pokušali zatući moju torbicu metlom, kao da je nekakva štetočina. Te sam noći donijela važnu odluku. Svaka iole mudrija žena zna da blaženi eBay nudi lažne dizajnerske torbice koje su na dlaku iste kao one prave. No nakon što sam u tražilicu upisala ´sjajne lažne torbice od £600 za £100´, dobila sam ravno – nula rezultata. Što mi je preostalo nego tražiti ´torbice od £600 za £600´. Rezultata koliko hoćeš: Vuitton, Prada, Chloé – cijene, prava sitnica! £300, £467, £582…

Kriste što su te torbice odurne! Izgledaju kao Picassova Guernica umotana u konjsku kožu. Pokušala sam naći neku koja bi bila po mom ukusu. Bog zna da jesam. Bezoblične, preplanule, s resicama… Neke su bile prekrivene remenčićima, kopčama i kožnim vezicama, poput nekog S&M konja. Bilo je i onih s ogromnim zlatnim kopčama koje su izgledale kao da je netko uzeo kožnu jaknu i ogromne naušnice koje su mu ostale nakon što je 1988. godine rastopio Grace Jones i proglasio to ženskom torbicom. I napokon, na 14. stranici rezultata pretrage nabasala na nešto što mi se svidjelo: žarko žuta torbica Marca Jacobsa sa slikom Debbie Harry. No moja radost što sam našla svoju torbicu od £600 brzo se rasplinula kada sam shvatila da se zapravo radi o platnenoj vrećici za £17. Ispada da je jedina stvar s potpisom koja mi je zapela za oko, torba za dućan Marca Jacobsa.

{slika}

Da budem potpuno i do kraja iskrena, torba koja bi mi najviše bila po volji bio bi ogroman, izdubljen krumpir s ručkama. Onda bih lijepo u vrijeme krize tu istu torbicu mogla ispeći i pojesti, i prebroditi zimu. Tako su razmišljali moji preci. No, moja dilema s torbicom i dalje me izjedala iznutra. Pa što ako te skupe torbice ne izgledaju osobito atraktivno, mislim si ja. Možda tu čaroliju vrijednu £600 osjetiš tek kad ih dotakneš. Sigurno su sve od superglatke kože. Ma moram se u to osobno uvjeriti! I dok si dlanom o dlan, eto mene u dućanu Liberty, zujim naokolo, pipkam torbice i čekam da čarolija počne djelovati. Znate kakve su na dodir? Kao bilo koja torbica. Vau. Ali srećom, za oko mi je zapela jedna srebrna torbica za… £225! Hura, nije sve izgubljeno! Čini se da ipak imam stila! Jurim na blagajnu i bez razmišljanja ulazim u minus na kartici. Ma koga briga! Glavno da i ja posjedujem normalnu potrebu za skupim stvarčicama s potpisom. I ja sam normalna žena! Hvala ti Grazia!

Pet dana kasnije, netko mi je popalio moju torbicu. Valjda i lopovi čitaju Graziju kad već iz daljine mogu prepoznati skupu torbicu. Supruzi, s druge strane, ne čitaju Graziju i bez obzira na to koliko sjajni bili i koliko ih vi obožavali, ne mogu si pomoći da s vremena na vrijeme ne vrisnu: “£225! Za smrdljivu torbicu! ISUSE KRISTE!” kao da ste im upravo zabili vilicu u jaja, ostavili je tako zabodenu a onda na držak objesili kaput i otišli se okupati.

{slika}

Torbicu koju trenutno imam koštala me ciglih £25, i nemam namjeru u skorijoj budućnosti investirati u išta ´ambicioznije´ od toga. Mislim, budimo realni! Torbica sama po sebi ionako nije bitna – bitno je ono što u njoj držite. Nakon godina studioznog proučavanja i istraživanja, sastavila sam popis stvari koje bi se zapravo trebale nalaziti u jednoj ženskoj torbici:

1. Nešto što može upiti velike količine tekućine

2. Olovka za oči

3. Ziherica

4. Keksi

Ako to imate, spremni ste na sve. Vjerujte mi, ništa vam više ne treba.

Prevela i prilagodila: Nada Kujundžić