Sa stavom

Nevjerojatne količine okrutnosti

Svi pričaju o silovanju

Svi pričaju o silovanju

…i većina izrečenog su gluposti.

Gdje god da se okrenemo, zadnjih dana svi pričaju o silovanju. No čini se da neki, počevši od republikanaca u Americi, baš i ne znaju što je točno silovanje. Zato, da bismo pojasnili neke stvari, dobrodošli u “Uvod u silovanje: vodič za idiote.”

Silovanje je (na)SILU-vanje

Da bi pogodovali svome stajalištu, neki ljudi ili iskrivljuju stvarnost, ili se koncentriraju samo na neke aspekte problema, one koji im “više odgovaraju”. Pa tako možemo čuti razne izraze za silovanje zbog kojeg ono zvuči nekako manje silovateljski. Pred dvije godine, zvali su ga seks-iznenađenje, s pojavom WikiLeaks-a, u Americi su silovanje počeli zvati puding, a sada se tom veselom društvu izraza pridružilo i nekoliko novih.

Pa je tako republikanac Todd Akin u nedavnom i sad već vrlo ozloglašenom intervjuu iskoristio izraz ‘legitimno silovanje’. Takvo, ‘legitimno’ silovanje, odnosi se na posebno strašan čin silovanja, te, kako on kaže, u takvim ekstremnim okolnostima “žensko tijelo ima načina da isključi svoje reproduktivne organe”. Zanemarimo sad činjenicu da ovaj 65-godišnji čovjek sa šestoro djece nema pojma o ženskom tijelu i koncentrirajmo se na činjenicu da je ova premisa razlike između stvarnog, pravog silovanja i lažnog silovanja vrlo popularna u nekim krugovima.

Koncept na koji se Akin pozivao zapravo je tautološki koncept “prisilnog silovanja”, termin koji se u zadnje vrijeme često čuje u krugovima koji su sastavili prijedlog zakona o nefinanciranju pobačaja iz državnog proračuna u SADu, a koji je Akin i podržao. Po tom novom zakonu, pobačaji bi bili besplatni samo za žene koje su tijekom silovanja bile i pretučene. Dakle, ako su vas drogirali prije silovanja te se zbog toga niste mogle boriti protiv napadača te ste završile sa “samo” pokojom modricom – niste bile silovani! A ako ste pritom zatrudnjele, pobačaj ćete morati platiti same. Ups, skoro zaboravih, NARAVNO da niste zatrudnjele, jer, prema Akinu, pri pravom, legitimnog silovanju ne možete zatrudnjeti! Vaši reproduktivni organi se magično isključe! Fantastično!

Termin prisilnog silovanja izbačen jei z prijedloga zakona, te je prijedlog prošao u Predstavničkom domu SAD-a, ali zanimljivo je da ga je podržao i Paul Ryan, trenutni republikanski kandidat za potpredsjednika na nadolazećim predsjedničkim izborima. Akin se kasnije ispričao, ustvrdivši da se ‘krivo izrazio’ koristeći izraz legitimnog silovanja. No, činjenica je da je on samo izrazio neukost i mržnju prema ženama koja vlada u Republikanskoj stranci u Americi i koja je temelj njihove politike i ambicija. Također, izrazio je i vrlo česti stav da se samo neka silovanja računaju, a za neka su žene same krive jer su ih same izazvale. Ili, da upotrijebim u ovakvim situacijama često korišteni rječnik – drolje su. Obukle su suknju, mora da su to htjele!{slika}

No, nije stvar samo u političarima. Svojevremeno je i Whoopi Goldberg izjavila da Roman Polanski nije kriv za silovanje 13-godišnje djevojčice. Podsjetimo, Polanski je djevojčicu u 70-im godinama prošlog stoljeća drogirao i sodomizirao. Ipak, Goldberg smatra da to nije bilo ‘baš pravo pravo silovanje’. Bojimo se uopće pomisliti što točno ona smatra ‘pravim silovanjem’.

Ovog je tjedna George Galloway, kontroverzni britanski političar i novinar, na svom blogu branio Juliana Assangea, koji je pred dvije godine optužen za silovanje. Galloway je ustvrdio da Assange ne može biti optužen za silovanje, već samo za ‘loše seksualne manire’. Nastavio je da “ne mora svatko prije svakog umetanja pitati smije li”, posebice ako ste već usred “nekakve seksualne situacije”. Da, dobro ste pročitali, Galloway je iskoristio izraz umetanje. Pomozi bože.

Silovanje i WikiLeaks nisu isto!

Samo mali podsjetnik svim pobornicima Juliana Assangea: Assange nije optužen zbog ičega što ima veze s WikiLeaksom. Što god da on tvrdio, optužen je zbog dva pokušaja silovanja. Ne dokumenata. Žena. I, samo da pojasnimo, unatoč mnogim suprotnim mišljenjima, od silovanja možete zatrudnjeti, od WikiLeaksa ne možete! Činjenica!

Halo, ovo nije smiješno!

Svake godine, 400 000 žena su žrtve silovanja u Velikoj Britaniji. Još malo brojeva? 99,99% šala na račun silovanja nisu smiješne. 100% narcisoidnih nemaštovitih komičara bacit će barem jednu šalu na temu silovanja u svojoj karijeri. Baš zabavno!

Trenutno, šale na temu silovanja hit su među komičarima. Zapravo, nikad ni nisu bile van mode u komičarskim krugovima. Ranije ovog ljeta, i ne baš vrlo smiješan ‘komičar’ Daniel Tosh našao se u nevolji kad se našalio na račun jedne djevojke u publici za vrijeme svog nastupa. Vjerovali ili ne, rekao je “Ne bi li bilo smiješno kad bi ovu djevojku sada i ovdje silovalo pet muškaraca?”. Ne, Danielu Tosh, nije smiješno.{slika}

Ako je cilj mračne komedije ukazivanje na neke grozne aspekte život, tada gotovo sve šale na temu silovanja propadaju. Zašto? Jer su upravo žrtve silovanja tema tih šala. I komičari, i Akin, i Galloway, i slično društvo se koncentriraju na napadače, na silovatelje. Koji su, po njihovom mišljenju smiješni, ili pak imaginarni, ili navodni. To nije ispravan pristup problemu silovanja. Žrtve su žene. I one su stvarne osobe.

Zaključak?

Zaključujem da, iako se svatko osjeća pozvanim izjasniti se o ovoj temi, ne bi baš svatko i trebao. Razmislite, gospodo, razmislite prije nego što otvorite usta!
Zaključujem da što više napredujemo, to je razina besmislica i neukosti o ovoj temi viša.
Zaključujem da će mi se reproduktivni organi magično isključiti od gluposti kojima mi spomenuta gospoda, a i mnogi drugi, siluju zdravu pamet.

Prevela i prilagodila: Mateja Šartaj