Sa stavom

jeftini stereotipi!

Znanost: stvar za cure!

Znanost: stvar za cure!

Kada se proizvod seksualizirano predstavlja na način koji publiku neodoljivo podsjeća na modnu reklamu u stilu Sexa i grada, najčešće se radi o tome da se potrošačima-korisnicima pokušava dodvoriti lijepo upakiranim licima i skladnim, mršavim tijelima i pritom dodirnuti i razbuditi njihove najniže instinkte.  Ni u kojem slučaju ne biste pomislili, kad ugledate tri super-fit djevojke kako manekenskim hodom paradiraju na visokim štiklama – da se radi o promoviranju znanosti. Zar ne? E pa njih tri ne samo da zavodljivo šeću već i u radu ometaju i smetaju mladog znanstvenika, koji doduše ne nasrće na njih, ali im uspijeva skrenuti pažnju na ono čime se on bavi. A to je ozbiljan (muški valjda) posao: znanost.

Upravo je na takvim načinom, stereotipnim, jeftinim, diskriminirajućim, Europska komisija odobrila populariziranje prirodnih znanosti među mladim ženama u sklopu svoje nedavno pokrenute kampanje ‘Science: It’s a Girl Thing!’. Uz puno roze boje (pa da, taj koloritni stereotip isključivo i priliči ‘curama’), s visokim štiklama i kratkim suknjama (naravno, tako se znanstvenice redovito oblače na radnim mjestima), uz prenaglašenu ženstvenost i seksualizirani izgled (jer, zaboga, uz pomoć njih se žene, a ne uz pomoć mozga, truda, rada, zalaganja i izvrsnosti, podižu i rastu na profesionalnoj ljestvici) djevojčicama i djevojkama, mladim ženama, i svekolikoj javnosti znanost se predstavlja (i) kao’stvar za cure’.

{slika}

Nisam baš sigurna da bi se i jednoj znanstvenici sviđalo biti smatranom ‘curom’, a potpuno sam uvjerena da je ovo promašen način i priznanja uloge žena u razvoju prihodnih znanosti, ali i populariziranja znanosti među mladim ženama. Naime, u cijeloj se kampanji isfurava ruž za usne kao nekakva simbolična poveznica (ženske) mladosti, (ženske) potrebe da bude dotjerana i (slučajne valjda)  obdarenosti natprosječnom stopom inteligencije, izvrsnim ocjenama. Taj marketinški potez je toliko očito promašen da se moram zdravorazumski zapitati gdje je pamet producentu koji je takav spot odobrio. I koliko je kratka pamet ljudi koji su radili taj spot (okje, sigurna sam da su im kratke suknje često na pameti). Šminka(nje) ne samo dan nisu neophodni u svakodnevnom životu znanstvenica. Žene koje se bave znanstveno-istraživačkim radom o takvim stvarima svjesno ne mare, niti im robuju. Njima je teže prodati novi stil ili proizvod, jer one imaju vlastiti i odabran proizvod kome su vjerne jer su se uvjerile u njegovu komparativnu kvalitetu. Stoga, predstaviti takve, inteligentne i vrijedne žene, kao modom i izgledom opterećene je i uvredljivo po njih, ali i za sve one djevojke koje vole i rasturaju matematiku, fiziku, biologiju. One, bar po mojim sjećanjima na školske dane, a ne vjerujem da su se vremena i vrijednosti baš toliko promijenili, ne izgledaju (a često niti ne žele) izgledati kao Jelena Rozga ili Christina Aguilera (iliti neka druga koja je trenutni pop idol te generacije).

Činjenica je da društvene znanosti tradicionalno privlače žene, a prirodne muškarce. Dovoljno je prošetati između Filozofskog i Strojarstva i uvidjeti istinitost ove tvrdnje. No, činjenica da djevojke izabiru društvene fakultete, a mladići prirodne i tehnološke nije rezultat razlike u njihovim sposobnostima, inteligenciji ili strukturi mozga. Takvi su Izbori društveno uvjetovani, uče se socijalizacijom, oponašanjem postojećih modela. Neke djevojke čine (svjesno ili ne) ustupke budućem obiteljskom životu i majčinstvu tako što biraju zanimanja koja su društveno doživljena kao neambiciozna. I sad, umjesto da se Europska komisija pozabavi time na sustava i nediskriminatorna način, oni uprskaju lupim i ponižavajućim spotom. Nije im prvi put doduše. Nedavno su sličan faux pas napravljen s rasističkim spotom kojim su mladima predstavljali i promovirali ideju europskog integriranja.

Nevjerojatno je da je javna osuda spota kojim se popularizira žene u prirodnim znanostima bila toliko žestoka, da ga je Europska komisija u samo jedna dan povukla sa svih kanala. Mnogobrojni komentari su se bavili prikladnošću trošenja budžeta EU na ovakve sadržaje dok su mnogobrojne zemlje članice u dubokoj krizi. Komisijine isprike, koliko sam uspjela vidjeti, doduše nije bilo za neprimjeren i seksistički način tretiranja žena.  No, zato su krenuli siloviti i raznovrsni kontranapadi na Komisijinu kampanju. Facebook stranica projekta puna je komentara osude i neslaganja s načinom predstavljanja žena znanstvenica i trivijaliziranja njihovih intelektualnih i ljudskih kvaliteta. Jedan od smješnijih odgovora na glup video koji je otišao u ropotarnicu povijesti je i ovaj donji ‘Un-Official response to the Official teaser Science: It’s a Girl Thing!’