Sa stavom

svim snagama na okupatorice

Gdje je kraj gluposti? Žene silovane jer su ljevičarke?!

Gdje je kraj gluposti? Žene silovane jer su ljevičarke?!

Kada je riječ o obećanoj zemlji Americi, gotovo da više i ne postoji činjenica koja bi ikoga ostavila bez teksta ili začudo, iznenadila. Ipak, čuda su moguća, nažalost, ovaj puta u negativnom kontekstu. Žene su silovane jer su lijevog političkog opredjeljenja, prenosi CNN-ova suradnica, Dana Loesch.  Rekla je to na Tea Party Tax Day rally, jednom od serije prosvjeda koji su počeli još 2009. i održavaju se diljem SAD-a. Vijest, koju je prije nekoliko tjedana prenio The raw story, šokantna je i pretjerana čak i za američki standard. Žene su dosad bivale “optužene” radi zanemarivanja obitelji, pripisivane su im  sebičnost i egocentričnost pri gradnji karijera, ali sve to očito nije bilo dovoljno, pa ovoga puta bivaju ni manje ni više nego silovane (za što nema apsolutno nikakvog opravdanja!) i to radi političkog opredjeljenja. Uopće je diskutabilno koju riječ upotrijebiti za opis frustracije pomiješane s bijesom i gađenjem prema ovakvim ekscesima. U provokativnom intervjuu, Dana Loesch odustaje od daljnjeg uvjeravanja u moru optužbi kako je riječ o lažnim iskazima svjedoka i žrtvi, navodeći kako jedino što zna jest to da je pokret bio okrenut vandalizmu i silovanju.  Isto je ponovio i desničar Breitbart koji je na jednom od prosvjeda u potpunosti izgubio kontrolu i grupu prosvjednika nazvao nakazama i životinjama, uz poruku koju je Loesch glasno ponovila na prosvjedu: “Stop raping people! Behave yourselves!”

{slika}

Uz ironičan, ali istinit prizvuk, postavlja se pitanje, što žene dobivaju od podržavanje ljevice? Bivaju silovane, očito je američki odgovor. Ili je to strah da svojim građanima do kraja zgadi onaj truli komunizam i socijalizam koji iz Europe propagira jednakost i solidarnost? Što žene uopće danas dobivaju od pružanja podrške ijednoj političkoj opciji? Ne radi se ovdje samo o Americi. I u Lijepoj Našoj imamo stup srama primitivnih duša s popratnim izjavama koje su već dobro znani klasici. Dakle, ono što žene uglavnom dobivaju od sudjelovanja u politici i uopće, zanimanja za politiku jest paljba osuda i podsmijeha, uz redovne komentare kako im je mjesto u kući (naglasak na kuhinju, jel’), kako je njihova isključiva uloga odgoj djece, kako su nesposobne i loše u obavljanju svog posla, pa su vjerojatno zato nerijetko i slabije plaćene od pripadnika jačeg spola, kako se to voli isticati po formi ustaljenih stereotipa. Ili, kako je to jedan od vrlih zastupnika u prethodnom mandatu sročio, najbolje bi bilo kada žene uopće ne bi radile i kada bi im jedini posao bila briga za djecu, onda bi ta djeca bila jednako tako vrlo odgojena. Pretpostavljam, dječaci spremni za bavljenje politikom, a djevojčice za nastavljanje tradicije svojih majki i baka. I tako u krug. Da nije tužno, gotovo da bi bilo i komično, popraćeno dobrom starom Einsteinovom kako je ljudska glupost beskonačna.

{slika}

Sve dok postoje ovakvi slučajevi, gdje žene besramno bivaju podređene najgorim mogućim ponižavanjima, a pritom bez pretjeranih reakcija javnosti i uz odmahivanje rukom, sve će one to preživjet, ništa se neće promijeniti. Uz nadu da nećete naići na iskustva imalo bliska okupatoricama Wall Streeta, sutra kada Vas degradiraju jer ste žena, bilo bi krajnje lijepo da imate na umu iskustva žena na drugom kraju svijeta i da odlučno odbijete sudjelovati u takvom društvu. A Vi, cijenjeni muškarci, koji ste zadržali svoj razum i ustrajni ste u tome da ga koristite, podržite naša nastojanja za boljim i pravednijim, društvom JEDNAKOSTI.

{slika}