Sa stavom

O Latinici sa raznih strana

Denisa Latina nek je stid i sramota

Denisa Latina nek je stid i sramota

Latinica na temu “Gdje je nestala ženstvenost?” izazvala je salvu komentara uključivo i onaj već objavljen na Libeli. Ovdje donosimo još jedan komentar, a preporučamo vam i tekstove Gabrijele Ivanov na voxfeminae.net, Vesne Kesić na kulturpunkt.hr, Đurđe Knežević na Zamizine.net  i Zrinke Pavlić u Nacionalu.

 

Kompromitira li Denis Latin sebe i Latinicu ciljano ili to radi nehotice, jer je naprosto izgubio kompas, ne znam niti se treba upuštati u procjene. Ono što nije procjena već činjenica jest da mu je prošlotjedno izdanje bilo ispod svake razine. Tema se ogledala u hipotetskom pitanju – Gdje je nestala ženstvenost? A o čemu je u emisiji bilo riječi – ne znam.

Najava Latinice u sebi je sadržavala ključne riječi poput ženstvenost, feminizam, partnerstvo s muškarcima. Tko je o tome u studiju govorio? Televizijska voditeljica Nataša Bebić Kalember koju znam jedino iz mazohističkog angažmana na Farmi Nove TV, potom redateljica Saša Broz, umirovljeni tv urednik i voditelj zabavnih emisija Saša Zalepugin,…

Svi su redom govorili o ženstvenosti kroz kontekst fizičke pojave – frizure, šminke, odjeće. Tu je Broz u prvi plan stavljala sebe i to kroz vlastitu samouvjerenost, prepoznatljivu frizuru i crvenu šminku na pijedestalu. Osobno, njezinu bih ženstvenost (onako, na prvu) poistovjetila s hladnoćom zatvorskih čuvarica jer upravo svojim stilom takav dojam i ostavlja.

Zalepugin je o ženstvenosti govorio iz perspektive muškarca. Dobro. Lijepo. Ali. Muškarca čija se supruga, a i on posredno, bave “stavljanjem ženstvenosti u funkciju”. Modna industrija, modeli, manekenke. Područje o kojem se zadnjih godina sve glasnije govori o eksploataciji žena uvjetovanjem supermršavog izgleda. Jesu li žene doista “predmet” u modnoj industriji mogli bismo debatirati, ali ne na ovom mjestu.

Dakle, voljela bih ovdje komentirati temu emisije, ali u tome neću uspjeti jer se nema što reći. Jedna od okosnica teme bio je i feminizam. S pitanjem – je li on ukinuo ženstvenost? Naravno da nije. Jer radi se o odvojenim segmentima djelovanja i življenja. Sociološkom i personalnom. Pa čak i intimnom. A u razgovoru na tu temu Denis Latin je bio potpuno neuk, nevješt i neskriveno nezainteresiran. Da ne kažem da ni jedno pitanje nije postavio iz glave. Ni jedno mu pitanje nije proizašlo iz izlaganja nekog od gostiju. Sve je lijepo pročitao s papira, sa scenarija koji je priredila urednica emisije Suzana Gotthardy-Pavlovsky.

Uzalud njezin trud kad joj šef nabija rogove diskreditirajući i njezin i svoj rad. Latina bi trebalo biti intimno sram zbog indolencije s kojom je prišao temi. Slažem se, možda je tema banalna. Ali je tema. Ako nešto nije dovoljno velik izazov za tematsku obradu, nek se njome u emisiji ni ne pokušavaju baviti. Zato je spomenuta emisija i Denisova sramota.

Prikazan je novinarski prilog o jednom transvestitu nakon čega je u studiju postavljeno pitanje – je li on ženstveniji od biološke žene? To je razina na kojoj se razgovaralo u jednoj Latinici.