Sa stavom

28.12.2010. 10:04:55 - Tajana Broz

Latinica na seksistički način

Odmah moram napomenuti da nisam gledala Latinicu od početka, tek negdje oko 20:30 mi je moja najdraža majka poslala poruku da jel gledam i da ima materijala za Libelu. A ako majka kaze da ima materijala, onda sigurno ima pa sam upalila prvi program najdražeg nam javnog servisa da pogledam Latinicu pod nazivom "Gdje je nestala ženstvenost?". Prvo me bolio želudac od nevjerojatne količine stereotipa, seksizma, homofobije. Onda sam se čudom čudila činjenici da se tako nešto emitira, a negdje pred kraj sam doslovno umirala od smijeha jer više nisam mogla vjerovati da je cijela ta Latinica napravljena za ozbiljno. Iako je Latinovo smrtno ozbiljno lice davalo dojam da se on ne zeza, u jednom trenutku sam bila uvjerena da je to zapravo test. Nakon svih mogućih cenzuriranja Latinice pomislih da je Latin odlučio testirati svoje urednike i urednice ovako jednom stupidnom emisijom kako bi provjerio koliko idiotizma i fobija raznih vrsta su spremni emitirati u tzv. prime-timeu. Bila mu to namjera ili ne, ako ništa drugo sad znamo da je količina idiotizma i fobija koje je HTV spreman emitirati bezgranična.


Zahvaljujući izvještajima HRT-a o njihovoj zakonskoj obvezi promicanja ravnopravnosti spolova, znamo da oni baš i ne razumiju tematiku i da je njima maltene svaka emisija u kojoj sudjeluju žene i koje se bave ženama (ma što to zapravo značilo) predstavlja ispunjenje te zadaće, i uopće ne sumnjam da će i ova emisija u nekom sljedećem izvještaju biti navedena kao njihov doprinos rodnoj ravnopravnosti. Em su žene bile gošće, em se raspravljalo o ženama, a čak su izgovorili i onu strašnu riječ na F i njezinu sestru na E. Misija obavljena, sigurno zadovoljno trljaju ruke HTV-ovci. A dok oni zadovoljno trljaju ruke, pune ruke posla nakon ove eskapade javnog servisa imati će Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

P.S. Okej, povremeno su gosti i gošće bili na dobrom tragu. Na momente se činilo da će možda doći i do toga da postoje stereotipi, predrasude, rodni identiteti, društvene konstrukcije ženskosti. Bruno Šimleša je na kraju emisije bio čak i dosta suvisao inzistirajući na integritetu i samorealizaciji osobe kao takve neovisno o spolu i rodu. No ti momenti nisu niti približno dovoljni, niti su ih gosti, gošće, a Latin ponajmanje, uopće prepoznali kao vrijedne diskusije, a da bi pokrilo i opravdalo seksizam koji je ova emisija još jednom promovirala kao normalno hrvatsko stanje stvari.

Tagovi: denis latin, emancipacija, feminizam, homofobija, latinica, seksizam, stereotipi

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (11)

Stari komentari

Blaženko:
Naknadno čitam ovaj tekst i moram da se složim sa ovim stavom.Nisu bili dorasli tematici,kao što je ženstvenost.Mada mi se čini da voditelj pokušava nametnuti temu o opskurnosti pojedinih oblačenja i načina prikazivanja,ali se isto morao prikloniti većini gostiju i prepustiti emisiju svojem tijeku.Mislim da gosti niti su željeli niti su htjeli da postavljaju nove standarde "ženstvenosti" iz jednostavnog razloga:nezamjeranja.
03.01.2011. 17:09
:
Ja sam ugasila emisiju na 3 minute od početka, gdje je definicija zenstvenosti...zanimljivo da je dozvoljeno da si netko uzima pravo da proglašava definiciju kakva treba žena biti , da bi bila prihvatljiva...mislim od samog starta je jasno....šta ta emisija može biti...falio im je kao gost onda doktor Mengele, ako se tako ide...Latin ce suvislo pričati o manjinama, klasama, mali taj čovjek očito nije na čisto nikada bio sa ljudskim pravima, a o moralu i ukusu da ne govorim, nema opravdanja za provokacije na javnom medijskom servisu..., Za mene je kraj bio...kada je definirana ženstvenost...vrlo pogodno --pornografija, dakle nakaradno poziranje...svega samo ne ženstvenosti, a draga gospoda ako nas ne mogu prihvatiti po spolu i Bogu, mi njih ne trebamo...kraj priče, strašnije je još i psiholog koji je na 8 katu sa Anđom Marić, nekom svojom biogenetskom teorijom...izbacio stručni jeli zaključak, jeli da su žene genetski vjerne jer imaju jednu jajnu stanicu!?--a muškarci puno sperme...i kao te žene, jako čuvaju tu jednu jajnu stanicu, ja ne znam drage moje ali ja svakih 28 dana imam novi ciklus..., i ne ležim doma na krevetu jer me strah da će mi kroz onu dolje rupu ispasti van...
03.01.2011. 20:37
tajuska:
taj 8. kat isto kojekakve osobe zna ugostiti, od stvarno pametnih i kompetentnih do nekakvih, hm, ne znam kak bi ih pristojno nazvala....
04.01.2011. 08:44
jk:
jest taj ponedjeljak ha htv1 je bio prestrasan, prvo psihijatar sa suludim teorijama muskog preljuba?! pa do ove grozote u latinici.
tesko je pobrojati sve nebuloze tamo izrecene, al nekako mi u sjecanju ostala sasa broz. prenerazila me njena transfobija. ja mislila kao zena radi u teatru, vidjela svijeta, radila sa raznim umjetnicima/ama.. a kad tamo...bozesacuvaj.
04.01.2011. 14:50
:
Draga Tajana...ja sam nakon onog razgovora preko fejsa pokušala odgledati Latinicu..I uspjela sam do 28.minute..U tih 28 minuta jedino je Zelepugin bio u pravu kad je rekao: I onda se u nekim glavama sve ispremješa i ne znaju gdje su..tako nešto..E, ali ne u ženskim glavama , već u glavama Denisa i njegovih gostiju...
Doista -Denis je dužan ispriku ženama 21. stoljeća..To sam mu i napisala na njegovu stranicu..Ali, na žalost, čovjek ne podnosi kritiku. Obrisao je post odmah..:)) I dalje će, vjerojatno-živjeti uvjeri da može i zna baš sve...:(
04.01.2011. 20:11
:
Hey There. I found your blog using msn. This is a very beinhaus.com/ well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.
18.01.2014. 04:14
26.09.2014. 11:39
:
26.09.2014. 11:41
Pre Wa:
23.10.2014. 10:01
:
I really like your blog its amazing. www.costapharmacy.com/diazepam.htm
12.11.2014. 14:18
:
I think your blog is awesome. www.costapharmacy.com/valium.htm
24.11.2014. 10:08

Iz drugih medija

AEM