Sa stavom

 • Treba nam feminizam za 99%, zato marširamo za Osmi mart

  Treba nam feminizam za 99%, zato marširamo za Osmi mart

  Na prošlogodišnji 8. mart mi, žene, smo prestale raditi, zauzele smo ulice i marširale u pedeset zemalja diljem svijeta. U SAD-u smo ostavile prljavo posuđe muškarcima, okupile se te marširale u svim većim i manjim gradovima u zemlji. Zatvorile smo tri školske oblasti kako bi pokazale svijetu (...)

 • Pet opakih žena za koje nikada nismo čule, a trebale smo

  Pet opakih žena za koje nikada nismo čule, a trebale smo

  Povijest je puna žena koje nikada nisu dobile priznanje kakvo zaslužuju. Ove žene prilično dobro to pokazuju! Od piratkinje koja se borila za slobodu, do žene koja je vodila samurajsku vojsku, pa čak do brutalne borkinje u stilu 'Igara prijestolja', vrijeme je da proslavimo ono što su nam (...)

 • Zašto je temeljni prihod feminističko pitanje?

  Zašto je temeljni prihod feminističko pitanje?

  Temeljni prihod, odnosno praksa u kojoj se građanima/kama isplaćuje novac u redovitim intervalima, dobiva sve veću popularnost. Poduzetnik Elon Musk , akademici Philippe Van Parijs i Charles Murray te političari Andy Stern i Michael Tubbs otvoreno daju (...)

 • Prestanimo robotima pripisivati rod

  Prestanimo robotima pripisivati rod

  Siri, Alexa i Sophia imaju ženske glasove. Kao društvo, počeli smo nepotrebno pripisivati rod tehnologiji, što otvara vrata inherentnoj diskriminaciji. Siri, Alexa i Sophia imaju jednu zajedničku stvar: njihov rod. Iz nekog razloga većina glasova koji zvukovno pomažu su žene.

 • 'Za život' zapravo znači 'Za smrt' žena

  'Za život' zapravo znači 'Za smrt' žena

  Na 45. godišnjicu slučaja "Roe v. Wade" [1] , vrijeme je da naglasimo skrivenu istinu: ograničavanje pobačaja znači više smrti žena. Otkad je 1970 – ih pokret protiv pobačaja preuzeo etiketu "Za život" (pro-life) , bitka oko reproduktivnih prava poprimila je (...)

 • Što možemo naučiti o seksu i moći iz napada na #MeToo

  Što možemo naučiti o seksu i moći iz napada na #MeToo

  Nakon mjeseci prozivanja sveprisutnog seksualnog zlostavljanja i napada, došli smo do uzvratnog udara na kampanju #MeToo. U listopadu, kada su optužbe protiv Harveya Weinsteina i Kevina Spaceya relativno lako pronašle svoje mjesto na ovom poprištu, rijetko tko je mogao predvidjeti da (...)

 • Kakve veze ima rod s klimatskim promjenama?

  Kakve veze ima rod s klimatskim promjenama?

  Nisu sve žrtve klimatskih promjena jednake. Postoje zajednice koje klimatske promjene doživljavaju intenzivnije i destruktivnije od drugih, što nije isključivo vezano uz lokaciju stanovanja. Naime, klimatske promjene najviše pogađaju obojene , siromašne i žene.

 • Priča o vješticama - scena prva

  Priča o vješticama - scena prva

  Ko su zapravo bile vještice? Kako su izgledale i čime su se bavile? Njihovi rekviziti. Kako su se zabavljale? Vještičarenje kao delikt. Fenomen lova na vještice (vrijeme, prostor, statistički podaci o broju žrtava). Studija slučaja na teritoriji Crne Gore. Korist od imovine pogubljenih žena.

 • Seks, nasilje i čalga

  Seks, nasilje i čalga

  U poznatoj bugarskoj poemi "Izvor bjelonoge" Petka Slavejkova , turski vezir se zaljubi u lijepu mladu Bugarku imena Gergana , koja odbije poći s njime u Istanbul govoreći o ljepotama svoje domovine, ljubavi prema svojoj obitelji i svome dragom. Nedugo potom ona obolijeva i umire.

 • Rosa Luxemburg: Bijah, jesam, bit ću

  Rosa Luxemburg: Bijah, jesam, bit ću

  Ako postoji neka osoba u revolucionarnoj povijesti koja nas je toliko zadužila svojom dubinom, oštrinom, britkošću, gotovo terapeutskim zastupanjem beskompromisne borbenosti, ali i posebnom vrstom nježnosti u svojoj teoriji, politici, aktivizmu, privatnim odnosima i originalnoj osobnosti, onda je (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM