Sa stavom

 • Zašto nam je potreban socijalistički feminizam?

  Zašto nam je potreban socijalistički feminizam?

  Laura Pidcock , članica parlamenta UK-a (Laburistička stranka), piše o svom nedavnom majčinstvu i o tome kako ju je to iskustvo uvjerilo da nam je potreban feminizam koji će govoriti u ime ženske radničke klase. Na aktivnoj ljevici feminizam je opet tema rasprave.

 • Tko se tuče taj se voli, zar ne?

  Tko se tuče taj se voli, zar ne?

  Prošli tjedan sam išla kod prijateljice na kućni party, na kojem sam upoznala jednu njezinu stariju prijateljicu. U razgovoru s njom, nazovimo ju Mira, otkrila sam da je trudna i da će joj to biti četvrto dijete. Mira je pričala o jutarnjim mučninama, manjku želje za brijanjem cijelog tijela i (...)

 • O ženama koje nisu kao druge

  O ženama koje nisu kao druge

  Izašla sam iz kafića okružena svojim muškim prijateljima dogovarajući se kamo ćemo dalje. Kada smo skrenuli na uglu, primijetili smo grupicu tinejdžera naših godina, obučene u trenirke i bejzbolske kape. Nekoliko njih počelo je dobacivati našoj grupici, bacajući uobičajene uvrede tipične za (...)

 • Embriji nemaju srce

  Embriji nemaju srce

  U posljednjih nekoliko godina, šest država u SAD-u – Kentucky, Mississippi, Ohio, Georgia, Iowa i Sjeverna Dakota – usvojile su takozvane "zakonske prijedloge o otkucajima srca" – što je fraza za prijedlog za zabranu pobačaja od 6. tjedna trudnoće, odnosno trenutka u kojemu (...)

 • Alexa, zašto vrli novi svijet umjetne inteligencije uključuje seksizam starog?

  Alexa, zašto vrli novi svijet umjetne inteligencije uključuje seksizam starog?

  Kada su žene većinski zastupljene u radnoj snazi, to je obično u industrijama pomoći - čišćenju, njezi, tajničkom radu i, sada, svijetu virtualnih asistenata. Istraživanje koje je proveo Unesco pokazalo je da se upotrebom ženskih glasova u umjetnoj inteligenciji (AI) - kao što je Microsoft učinio (...)

 • Predmeti silovanja na sudu: primjer Škotske

  Predmeti silovanja na sudu: primjer Škotske

  Slučajevi kaznenih djela silovanja su vrlo često slučajevi koji su poznati kao teško dokazivi i bez materijalnih dokaza. Često se u postupku sukobljava iskaz počinitelja protiv iskaza žrtve, bez drugih svjedoka, a čak i u slučaju gdje postoje materijalni dokazi, izostanak pristanka je teško (...)

 • Zahtijevamo zakon koji će osigurati dostupan pobačaj, kontracepciju i seksualnu edukaciju

  Zahtijevamo zakon koji će osigurati dostupan pobačaj, kontracepciju i seksualnu edukaciju

  Zahtjeve od novog tzv. Zakona o pobačaju Platforme za reproduktivna prava prenosimo u cijelosti. Dok čekamo novi tzv. Zakon o pobačaju, opozicijske stranke, nezavisne stručnjakinje i udruge ponudile su nekoliko jako dobrih zakonskih rješenja.

 • Rodna ravnopravnost počinje kod kuće

  Rodna ravnopravnost počinje kod kuće

  Rodna ravnopravnost počinje kod kuće, a obitelji su na prvoj crti promjena. Primjeri koje roditelji, skrbnici_e i šira obitelj predstavljaju kod kuće oblikuju način na koji iduće generacije razmišljaju o rodu i jednakosti. Od razbijanja rodnih stereotipa do ravnopravne skrbi za djecu, (...)

 • Razgovarajmo o vaginama - ali ne kroz prizmu profita

  Razgovarajmo o vaginama - ali ne kroz prizmu profita

  Vagine su danas posvuda. Za nešto tako privatno, vagina je danas javna više nego ikad prije. Prošećete li ulicom, iz izloga će vas promatrati vagina od filca. Uključite li televizor, eto razgovora o vaginama prije jutarnjih vijesti. Knjige s ružičastim i crvenim koricama pristojno mi se gomilaju (...)

 • Povezivanje žena s prirodom - kroz povijest alat represije - može biti izvor moći

  Povezivanje žena s prirodom - kroz povijest alat represije - može biti izvor moći

  U proteklih nekoliko mjeseci počela sam puštati korijenje. Zvuči kao klišej, ali upravo to radim. Vikende provodim pretvarajući otužni stari travnjak u gredice, slažući iverje, slamu i konjski izmet dovučen s obližnjih pašnjaka na plodno tlo kako bih uzgajala salatu i kelj.

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM