Sa stavom

 • Dušo, ovo će malo boljeti

  Dušo, ovo će malo boljeti

  Bila je to redovna kontrola u 9. tjednu trudnoće. Posve opušteno legla sam na stol pored ultrazvuka nešto čavrljajući s ginekologom. U nekom je trenutku on ušutio i samo gledao u ekran vrteći ultrazvuk po mojoj utrobi. Čini mi se da je ta tišina trajala satima iako je realno trajala minutu ili (...)

 • Sharp Objects: o rodnim ulogama na način koji nas je prikovao za ekrane

  Sharp Objects: o rodnim ulogama na način koji nas je prikovao za ekrane

  Spoiler alert. Serije su posljednjih nekoliko godina svojom kvalitetom dosegnule produkcijske standarde kakvi su se ranije povezivali uglavnom sa svjetskom kinematografijom. Osim što su u tom procesu glumci tzv. A liste sada prešli na manje formate poput serija, liberalizacija forme (...)

 • Zašto ne vjerujemo Christine Ford?

  Zašto ne vjerujemo Christine Ford?

  Brett Kavanaugh potvrđen je za suca Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država unatoč optužbama za seksualno zlostavljanje. Cijeli slučaj tjednima je okupirao američke medije i podijelio američku javnost, no sadržaj ovog slučaja proteže se izvan granica američke stvarnosti, (...)

 • Nismo mi krive - Bilješke iz povijesti pobačaja 1

  Nismo mi krive - Bilješke iz povijesti pobačaja 1

  Još kratko vrijeme u Hrvatskoj je pitanje pobačaja uređeno Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine. I dok, četrdeset godina nakon njegovog donošenja, očekujemo i borimo se protiv restriktivnijeg zakona koji će pokušati pobačaj (...)

 • To je ženski posao!

  To je ženski posao!

  Vozeći se u tramvaju, načula sam razgovor nekoliko djevojaka o njihovim najdražim hrvatskim youtubericama. Pričale su o ženama iz raznih dijelova Hrvatske, ali su se složile da im je jedna Zagrepčanka najdraža. "Nikad mi nije palo na pamet koristiti tu vrstu krpice za čišćenje...

 • Balkanska (bačva ba)ruta: Zašto izbjeglička kriza mora biti feministički problem

  Balkanska (bačva ba)ruta: Zašto izbjeglička kriza mora biti feministički problem

  Ni čitave tri godine nakon službenog početka tako zvane izbjegličke krize u Europi, medijski prostor ne prestaju svakodnevno popunjavati vijesti o mnogobrojnim izbjeglicama koji/e nastoje ući u Europu i raznovrsnim interpretacijama onoga što cjelokupna situacija predstavlja za suvremeni europski (...)

 • #MeToo govore i žene izbjeglice, no nema reakcije

  #MeToo govore i žene izbjeglice, no nema reakcije

  Tijekom prva dva tjedna kolovoza, kad je većina zapadnih Europljana uživala u svom ljetnom odmoru, volonterke i volonteri organizacije No Name Kitchen koja pomaže izbjeglicama u Bosni, zabilježili su 17 slučajeva nasilja nad ljudima na granici Bosne i Hrvatske .

 • Hala Alyan: Ljubavna priča koja nije moja

  Hala Alyan: Ljubavna priča koja nije moja

  Nakon poezije Jehan Bseiso , Ghayatha Almadhouna i Dunye Mikhail , na Libeli smo lani predstavile još jednu pjesnikinju (porijeklom iz) arapskog svijeta, Halu Alyan . Tada smo objavile prijevod pjesme Sahar i njene sestre , objavljene u njenoj prvoj zbirci (...)

 • Grassroots 'klimatski aktivizam' budi nadu za stvaranje boljeg društva

  Grassroots 'klimatski aktivizam' budi nadu za stvaranje boljeg društva

  Nakon ovogodišnjih toplinskih valova te prije međunarodne akcije "Rise for Climate" koja se održava 08. rujna, Payal Parekh ističe što joj to daje nadu za bolje sutra: Ovo ljeto svjedočili/e smo razarajućim čimbenicima klimatskih promjena: od rekordnih temperatura izmjerenih u (...)

 • Au pair dadilje - neregulirano tržište rada

  Au pair dadilje - neregulirano tržište rada

  Dopustite da vam predstavim posve neregulirano tržište rada u Velikoj Britaniji. Od 2008. godine, au pair dadilje izrijekom su isključene iz zakonske definicije "radnika_ca" ili "zaposlenika_ca" – nemaju pravo na minimalac ni zdravstveno osiguranje, ne postoje ograničenja radnog vremena i (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM