Sa stavom

 • Eurovizija u Jeruzalemu!

  Eurovizija u Jeruzalemu!

  Ovogodišnja pobjednica Eurovizije, 25-godišnja Izraelka Netta Barzilai , izazvala je mnoštvo reakcija na svoj nastup među publikom koja broji i do 600 milijuna gledatelja, u zemljama koje se ni ne natječu. Simpatična djevojka s veselom catchy pjesmom bila bi samo to i eventualno meta (...)

 • Može li monarhija biti feministička?

  Može li monarhija biti feministička?

  Najveći događaj Ujedinjenog Kraljevstva ove godine bilo je kraljevsko vjenčanje 36-godišnje Meghan Markle i 33-godišnjeg princa Harryja , koje se održalo 19. svibnja točno u podne u dvorcu Windsor. Meghanini fanovi diljem svijeta jedva su dočekali da britanska kraljevska obitelj dobije (...)

 • Hala Alyan: Obroci

  Hala Alyan: Obroci

  Nakon poezije Jehan Bseiso , Ghayatha Almadhouna i Dunye Mikhail , na Libeli smo lani predstavile još jednu pjesnikinju (porijeklom iz) arapskog svijeta, Halu Alyan. Tada smo objavile prijevod pjesme Sahar i njene sestre , objavljene u njenoj prvoj zbirci poezije Atrium (...)

 • Prestala sam se ispričavati svojoj kćeri zbog vraćanja na posao

  Prestala sam se ispričavati svojoj kćeri zbog vraćanja na posao

  Moja devetogodišnja kćer je započela sa mnom psihološki rat od kada sam se vratila na posao. Osam godina radila sam od kuće i nisam nikad propustila zabave njenog razreda, volontirala sam za školske funkcije i pratila njezin razred do zoološkog vrta.

 • 'Stvarno je teško s tobom!' ili kako patrijarhat potiče žene na šutnju

  'Stvarno je teško s tobom!' ili kako patrijarhat potiče žene na šutnju

  Iako sam u ovoj maloj zemlji od malena učena da se ponašam submisivno jer sam žena, ne mogu se pohvaliti da je taj odgoj urodio plodom. Tip sam osobe koja ne voli šutjeti kada vidi gluposti. Nisam netko tko se svađa u svakoj prilici ili pravi probleme, no također nisam pasivna, već glasna sam i (...)

 • Sindikati: Zaboravljeni saveznici feminizma

  Sindikati: Zaboravljeni saveznici feminizma

  "Mogu nabrojati na prste jedne ruke ljude iz mog okruženja koji se izjašnjavaju kao feministi/kinje i članovi/ice sindikata", kaže mi Laura, feministkinja iz Glasgowa. Nažalost, to me ne iznenađuje. Mnogi ljudi me gledaju s nerazumijevanjem kada krenem govoriti o sindikatima, čije nam je (...)

 • Zašto svaka 'Prva žena na/u...' nije razlog za slavlje

  Zašto svaka 'Prva žena na/u...' nije razlog za slavlje

  Ako obratite pažnju na članke prisutne u raznim kako svjetskim tako i domaćim medijima, sasvim je lako primijetiti nemali broj naslova koji koriste neku varijaciju šablone 'Prva žena na/u __________' . Dok u samom isticanju i reprezentaciji navedenih žena u medijskom prostoru kao simbola (...)

 • Mijenjaju li TV serije pogled na aseksualnost?

  Mijenjaju li TV serije pogled na aseksualnost?

  "Između slatkog i slanog, ni poput kokica, niti poput bombona. Što smo mi?" Ovo naizgled glupo pitanje postavlja Todd Chavez (glas mu daje Aaron Paul ) iz serije BoJack Horseman , dok razmišlja o vrećici slatkih kokica - i vlastitom seksualnom identitetu - u četvrtoj (...)

 • Istanbulska ruža vjetrova

  Istanbulska ruža vjetrova

  Nekako s proljeća, tmurne se misli reska svjetla prestanu bojati. Pa zapušu javnim prostorom - prvo oprezno, onda na refule, sve dok ne prerastu u buru koja paralizira čitavo društvo. Misli okupljene oko izmišljenog i sadržajno praznog pojma rodne ideologije.

 • I beskućnice govore #MeToo. Čujemo li ih?

  I beskućnice govore #MeToo. Čujemo li ih?

  U članku za The Huffington Post , doktorantkinja Mari Kate Mycek dijeli iskustva iz prve ruke sa ženama beskućnicama, s kojima se susrela u svom radu: "Jedna mlada žena koja živi u skloništu mi je rekla da nikad ne ide nigdje sama zato što muškarci znaju da je beskućnica pa (...)

1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM