Sa stavom

 • Mentalni poremećaji kao prepreka solidarnosti

  Mentalni poremećaji kao prepreka solidarnosti

  "Mentalni poremećaji se sastoje od širokog spektra problema, s različitim simptomima. Kako god, oni se generalno karakteriziraju kombinacijom abnormalnih misli, emocija, ponašanja i veza s drugim ljudima. Primjeri su šizofrenija, depresija, intelektualne poteškoće i poremećaji kao posljedica (...)

 • Revolucija će biti ekološka: društvene promjene u 21. stoljeću

  Revolucija će biti ekološka: društvene promjene u 21. stoljeću

  Budućnost planete ovisi o revolucioniziranju tkanine kroz koju je protkan društveni poredak. Evolucija i revolucija mogu poslužiti kao okvirni modeli. Najnoviji esej The Symbiosis Research kolektiva. Klimatske promjene danas ne zahtijevaju ništa manje od globalne društvene i političke (...)

 • Kako se obračunati s kapitalističkim patrijarhatom? - Što možemo naučiti od Kurdinja

  Kako se obračunati s kapitalističkim patrijarhatom? - Što možemo naučiti od Kurdinja

  Kurdski pokret shvaća da za uspjeh svake revolucije mora postojati revolucionarni etos u kojem je integrirano razumijevanje ideje ženskog oslobođenja. Žene se, pak, ne mogu osloboditi ako nisu slobodne od kapitalističkih struktura prisutnih širom svijeta.

 • Ujedinjene protiv seksualnog nasilja nad ženama - i nećete nas zaustaviti!

  Ujedinjene protiv seksualnog nasilja nad ženama - i nećete nas zaustaviti!

  Dvije od tri žena tijekom života doživi seksualno nasilje i uznemirivanja. Zlostavljači diljem svijeta su obaviješteni – ujedinjene smo protiv seksualnog zlostavljanja! U rujnu 2015. godine države diljem svijeta obvezale su se okončati sve oblike nasilja nad ženama do (...)

 • 'Malo po guzi' - Zašto odgoj djece mora izaći iz privatne sfere?

  'Malo po guzi' - Zašto odgoj djece mora izaći iz privatne sfere?

  Kada sam prošli tjedan šetala Trgom, za oko mi je zapela mlada žena koja je sa sobom vodila svog sinčića od 3 ili 4 godine. Hodali su ispred mene sve dok se dečkić nije demonstrativno bacio na pod i odbijao krenuti naprijed. Čula sam kako ga majka mami raznim slasticama, sladoledom i kokicama (...)

 • Trend smanjivanja broja legalnih pobačaja u Hrvatskoj i problem priziva savjesti

  Trend smanjivanja broja legalnih pobačaja u Hrvatskoj i problem priziva savjesti

  Menstruacija je izostala, napravila je kućni test. Test je pokazao da je trudna. Mlada i preplašena otišla je na pregled u privatnu kliniku u malom primorskom mjestu. Ginekolog, cijenjen kako među kolegama/icama, tako i pacijenticama i to prvenstveno radi humanog pristupa ženama, ali i uspjeha na (...)

 • Može li kozmetička industrija promijeniti standarde ljepote koje je stvorila?

  Može li kozmetička industrija promijeniti standarde ljepote koje je stvorila?

  Joseph Harwood , britanski makeup umjetnik te influencer, pobjednik je "The You Generation", online video-sharing natjecanja iz 2013. godine kojeg je lansirao Simon Cowella u suradnji s YouTube-om. Kako je Harwood, koji se izjašnjava kao transrodna i nebinarna osoba, pobijedio u natjecanju - (...)

 • Prvenstvo u mizoginiji i nasilju prema ženama

  Prvenstvo u mizoginiji i nasilju prema ženama

  Dok cijelu zemlju potresa groznica nogometnog svjetskog prvenstva uz nezaobilazne muzičke točke navijača koji grleno pjevaju kako im srce gori za Hrvatsku, paralelno medijske stupce pune slučajevi nasilja prema ženama . Slučaj koji je nedavno odjeknuo u medijima dogodio se u srijedu, (...)

 • Vještica, drolja, čedomorka - posramljivanje i ostala oruđa patrijarhata

  Vještica, drolja, čedomorka - posramljivanje i ostala oruđa patrijarhata

  Opstanak patrijarhata ne omogućavaju jedino strukture koje su izvan našeg utjecaja i kontrole. Zapravo, patrijarhalni mentalni sklop prenosi se društvima i generacijama, mijenjajući svoj karakter ovisno o vremenu i mjestu u povijesti. Danas smo suočene s drugačijim opresivnim mehanizmima nego (...)

 • Sjećate li se Darie, ikone cinizma iz devedesetih?

  Sjećate li se Darie, ikone cinizma iz devedesetih?

  Djeco devedesetih i oni_e koji_e se tako osjećate, evo uzbudljive vijesti za vas: MTV najavljuje novo izdanje animirane serije Daria . Nova serija zvat će se Daria & Jodie , a glavne će uloge imati feministička ikona Daria Morgandorffer i njezina prijateljica Jodie (...)

1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM