Razgovor

 • Žene moraju cijeniti i naplatiti svoj rad!

  Žene moraju cijeniti i naplatiti svoj rad!

  Caroline Brac de la Perriere , porijeklom iz Alžira, slijedeća je sugovornica u ciklusu intervjua s poznatim svjetskim feministicama, koje je u prosincu 2010. vodila Ana Vranješ , predstavnica "Domina" i sudionica Globalne konferencije u Kairu "Žene i 21. stoljeće – (...)

 • Pitam se koliko su muškarci kvalificirani za politiku!

  Pitam se koliko su muškarci kvalificirani za politiku!

  Drude Dalerup , profesorica političkih znanosti i rodnih studija na Sveučilištu u Stockholmu, rođena je 3. veljače 1945. Živi u Taby, Danska, i aktivna je europska parlamentarka. Dalerup je kritičarka i jedna od glavnih glasnogovornica Europske unije, a tijekom 90-ih bila je (...)

 • Rodna ravnopravnost po Orwellu

  Rodna ravnopravnost po Orwellu

  "Bojim se da će nam se dogoditi slično kao na Zapadu, gdje stvari, što se tiče ravnopravnosti, stagniraju ili čak nazaduju, jer su djelovanje prebacili na zemlje u razvoju. Od ljudi iz zemalja koje su nedavno ušle u EU čula sam da im je još gore nego prije, i stvari idu unatrag.

 • Patrijarhat kao normalno stanje stvari

  Patrijarhat kao normalno stanje stvari

  U sklopu četvrtih po redu Dana Marije Jurić Zagorke, u organizaciji Centra za ženske studije, u četvrtak 25. studenog, dodijeljena je nagrada za najbolji studentski rad na temu rodne problematike. Za razliku od 2008. godine kada je nagrada 1. put dodijeljena, ove su godine uključena sva (...)

 • Svaki dan mi na pamet padne jedna feministička ideja

  Svaki dan mi na pamet padne jedna feministička ideja

  Michèle André, zastupnica je u francuskom Senatu od 2001. godine, a u razdoblju od 2004. – 2008. obnašala je funkciju potpredsjednice Senata. Bila je i državna tajnica za prava žena, od 1988-1991. Danas je u domeni njezinog parlamentarno-političkog djelovanja, između ostalog, (...)

 • Patrijarhalni mentalitet u Istri se sporo mijenja

  Patrijarhalni mentalitet u Istri se sporo mijenja

  Snježana Mekota , vijećnica u trećem mandatu u Gradskom vijeću Poreča rođena je 1949. u Rijeci, gdje je završila prvi stupanj Ekonomskog fakulteta. Još u gimnaziji je 1967. godine primljena u SK i odmah su joj povjerili dužnost blagajnice.

 • Godinu dana poslije

  Godinu dana poslije

  Prošlo je više od godine dana otkako je priča Ane Dragičević izašla u javnost.

  Da podsjetimo, Ana je provela preko pet godina  u Psihijatrijskoj ustanovi Lopača, u koju su je kao šesnaestogodišnjakinju smjestili roditelji kako bi je "izliječili" od homoseksualnosti.

 • Žene plaćaju najveću cijenu recesije

  Žene plaćaju najveću cijenu recesije

  VIVIANA BENUSSI, zamjenica župana Istarske županije rođena je u Rovinju 8. travnja 1953. godine, udana je, majka jedne kćeri. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zadru, poslijediplomski studij u Zagrebu prekinula zbog drugih profesionalnih obaveza.

 • Žene preuzele varaždinski SDP

  Marija Varović članica je Županijske skupštine Varaždinske županije u prvom mandatu. Dugi je niz godina angažirana u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske te Forumu žena SDP-a. Kakav je položaj žena u Varaždinskoj županiji? Društveno-politički položaj je koliko toliko u redu.

 • Da, naravno da se smatram feministkinjom

  Da, naravno da se smatram feministkinjom

  Vesna Pusić u Libelinom interview-u:  - Naravno da se smatram feministkinjom. Ja mislim da je to pitanje, pitanje temeljne ljudske i društvene pristojnosti. Jer, što znači biti feministkinja?! Znači biti svjesna činjenice da žene i muškarci ravnopravno sudjeluju u društvu u svim aspektima društvenog života. Ja mislim, dakle, da je to isto kao ne biti rasista.

   

Stup srama

Iz drugih medija

AEM