Razgovor

Pravni položaj trans osoba u RH je sramotan i neizdrživ

Podržimo trans osobe u borbi za njihova prava!

Podržimo trans osobe u borbi za njihova prava!

Udruga Trans Aid osnovana je 2012. godine s ciljem osnaživanja trans*/Inter* i rodno varijantne zajednice te djelovanja na povećanju vidljivosti i zaštiti prava zajednice. Početkom ovog tjedna lansirali su desetodnevnu online medijsku kampanju “Odučimo transfobiju” u kojoj će kroz kratke filmove informirati zajednicu o temi internalizirane transfobije u našem društvu. Kampanjom se, također, želi i povećati vidljivost trans, inter i rodno varijantne (TIRV) zajednice kroz stvarna iskustva osoba koji_e su pripadnici_e zajednice te potaknuti zajednicu na dijeljenje iskustva i pružanje podrške jedni_e drugima. Tim smo povodom razgovarale s Asmirom Topal, izvršnom koordinatoricom Trans Aida. Razgovarale smo o samoj kampanji i što nas sve u njoj očekuje, o položaju trans*/inter* i rodno varijantnih osoba u našoj zemlji i problemima s kojima se susreću, o TRANSavjetovanju te o medijskom izvještavanju o ovim temama.  

Krenuli_e ste s kampanjom koja ima za cilj progovoriti o (internaliziranoj) transfobiji u našem društvu i među trans zajednicom te potaknuti zajednicu na dijeljenje iskustava i pružanje podrške. Na koji način to želite postići i što nas u kampanji očekuje?

Online kampanja ‘Odučimo transfobiju’, koja je počela u ponedjeljak, sastoji se od animiranih videa i videa s iskustvima stvarnih trans osoba.  U seriji animiranih videa kroz likove_ice objašnjavamo što je to internalizirana transfobija ili autotransfobija i na koje se sve načine manifestira. U popratnim videima trans osobe prepričavaju svoja iskustva s internaliziranom transfobijom i objašnjavaju kako se nose s tim mislima/osjećajima/ponašanjima. Kampanju zatvaramo Trans Talksom  – tribinom na temu internalizirane transfobije u Booksi, 16. studenog.

Živimo u društvu koje je transfobno, a to podrazumijeva strah, mržnju, gađenje, predrasude i diskriminirajući odnos prema osobama koje jesu ili su percipirane kao transrodne i/ili rodno varijantne. Odrastanje i život u takvom društvu nužno rezultiraju time da su i same trans osobe (auto)transfobne.  Kad misliš da uvijek moraš ‘proći’, osjećaš da nisi dovoljno ‘muško’ ili dovoljno ‘žensko’ ili misliš da si ‘poremećen_a’ zato što si trans – radio se internaliziranoj transfobiji. Ovom kampanjom želimo progovoriti o transfobiji i autotransfobiji unutar zajednice, potaknuti zajednicu na dijeljenje iskustava i pružanje podrške jedni_e drugima kako bi započeli_e proces od-učavanja transfobije i u konačnici mogli_e slobodno i u potpunosti živjeti svoje identitete.

S obzirom na to da je naše društvo poznato po patrijarhalnim i heteronormativnim uvjerenjima, ono često ima problem s prihvaćanjem drugačijeg i različitog od njihovih normi, posebice kad je u pitanju rod. Jedan od ključnih razloga tomu je neinformiranost o TIRV osobama i njihova zapravo slaba vidljivost u našoj zajednici. Kako osvijestiti društvo i promijeniti njihove reakcije po pitanju njima nepoznate tematike?

Smatramo kako su edukacije o trans tematici i dijeljenje iskustava trans osoba najkorisniji alati za osvještavanje društva i mijenjanje stavova prema trans osobama.

{slika}

U svrhu podizanja svijesti o trans tematici i trans osobama, Trans Aid je dosad organizirao nekoliko edukacija za pomagačka zanimanja (psiholozi_ginje, socijalne_i radnice_i i slično) te za studente_ice pomagačkih zanimanja u Zagrebu i u nekoliko manjih gradova. Ovakve i slične edukacije organiziramo s ciljem smanjenja diskriminacije i poboljšanja usluga koje su nužne trans osobama.

Također smo proveli_e nekoliko manjih kampanja na društvenim mrežama s ciljem educiranja javnosti o različitim rodnim identitetima i seksualnim orijentacijama.

S kakvim se problemima trans osobe najčešće susreću u društvu, koliko je često nasilje prema trans osobama i kakav je odnos institucija spram njega?

Trans osobe se susreću s različitim vrstama nasilja i diskriminacije u svim sferama života, počevši od obiteljskog i društvenog života preko obrazovnog sustava do tržišta rada.

Pravni položaj trans osoba u Republici Hrvatskoj je sramotan i neizdrživ. Trans osobe su jedina skupina u društvu koja je toliko marginalizirana da svoje identitete moramo dokazivati kroz 3 do 4 različita mišljenja i izvješća od strane medicinskih stručnjaka_inja i socijalnog radnika_ce. Institucije u RH ne priznaju pravo trans, inter i rodno varijantnih osoba na izbor i samoodređenje te je nužno da se ovaj problem regulira kroz zakonsko priznanje roda u skladu s načelima ljudskih prava, to jest, kroz zakon kojim će se rod priznati bez ikakvih medicinskih uvjeta, odnosno temeljem samoodređenja.

Trenutno ne postoji istraživanje o slučajevima diskriminacije nad trans, inter i rodno varijantnim osobama, ali je istraživanje Zagreb Pridea iz 2013. godine Brutalna stvarnost, provedeno na 690 LGBTIQ osoba, pokazalo da je čak 73 posto njih doživjelo neki oblik nasilja zbog svoje seksualne orijentacije, spolnog/rodnog identiteta i rodnog izražavanja, od čega 17 posto uključuje fizičko nasilje. 37,8 posto sudioništva istraživanja je doživjelo neku vrstu nasilja baš na temelju svog rodnog/spolnog identiteta. U istraživanju se navodi da “58 iz cjelokupnog uzorka od 690 osoba je prijavilo nasilje udrugama koje se bave zaštitom prava LGBTIQ osoba, a tek 53 policiji. Broj prijava nije sumjerljiv s incidencijom nasilja jer ga je doživjelo preko 70 postoispitanika_ca”.

Vi kao udruga, pružate TRANSavjetovanje, namijenjeno i trans, inter i rodno varijantnim osobama, ali i njihovim roditeljima. Kakav je odaziv na savjetovanje? Jeste li zadovoljni_e rezultatima?

Savjetovalište Trans Aida osnovano je u rujnu 2015. godine. Od svog početka do danas broj osoba koje kontaktiraju savjetovalište je u stalnom porastu. Kroz 2017. godinu savjetovalištu je pristupilo više od 130 osoba kroz više od 300 savjetovanja, a od početka rada savjetovališta usluge je koristilo preko 200 osoba kroz više od 800 savjetovanja te više od 50 susreta grupa podrške. Dio savjetovanja odnosi se na online savjetovanje, dok se dio odnosi na individualno psihološko savjetovanje u prostorima savjetovališta Trans Aida, a u svom programu savjetovalište nudi i grupe podrške za trans, inter i rodno varijantne osobe. Ovi podaci govore da je savjetovalište Trans Aida postalo prepoznato mjesto za trans, inter i rodno varijantne osobe u potrazi za podrškom. 

Prvi video kampanje: Priča o Alexu 

Uskoro održavate i edukaciju za novinare i novinarke, urednike i urednice te studente i studentice novinarstva “Medijsko izvještavanje o trans, inter i rodno varijantnim (TIRV) osobama”. Koliko su mediji uopće upoznati s TIRV temama?

Mediji u Hrvatskoj, kao što smo naglasili_e u uputama za izvještavanje o TIRV osobama u ožujku, često pogrešno predstavljaju TIRV osobe, koje su ionako posebno diskriminiran i marginaliziran dio LGBTIQ zajednice. Tada smo sve medije pozvali_e na odgovorno izvještavanje o TIRV osobama i dale_i im jednostavne upute kako to postići. Izvještavanje o TIRV osobama i njihovim obiteljima i dalje je generalno senzacionalističko, postoje i primjeri dobre prakse, a iz nekih je primjera jasno da nema loše namjere, već da medijski djelatnici_e nisu dovoljno upoznati s temom.

Kako smo svjesni_e da je edukacija medija dugotrajan proces, 14. studenog održavamo spomenutu edukaciju za novinare_ke, urednice_ke i studente_ice novinarstva. Ova će edukacija ponuditi pregled ispravne terminologije i preporučenih principa izvještavanja te će kroz primjere dobre i loše prakse dati odgovore na sve nedoumice koje postoje kad se novinarski i urednički bavite TIRV temama.

Pozovite čitatelje_ice Libele da se pridruže kampanji i pomognu u postizanju ciljeva iste!

Drago čitateljstvo Libele, pratite kampanju na Trans Aidovim društvenim mrežama, podržite dijeljenjem sadržaja, širite glas o kampanji, potičite rasprave o transfobiji i internaliziranoj transfobiji i podržite trans osobe u borbi za njihova prava. Drago trans čitateljstvo Libele, pratite kampanju i pokušajmo zajedničkim snagama naučiti prepoznavati internaliziranu transfobiju, otvoreno govoriti o vlastitim iskustvima i bez osuđivanja pružiti podršku jedni_e drugima. Vidimo se na Trans Talksu sljedeći tjedan da skupa još jednom proslavimo raznolikost tijela, identiteta i iskustava.

Drugi video kampanje: Što je internalizirana transfobija? 

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.