Razgovor

Razgovor s Androm Petaniem

“Kampanja #diversity će trajati dok god naše društvo ne počne cijeniti različitosti”

“Kampanja #diversity će trajati dok god naše društvo ne počne cijeniti različitosti”

Podaci o broju zlostavljanih žena u Europskoj uniji pokazuju da je 33 posto žena doživjelo neki oblik zlostavljanja, bilo da se radi fizičkom ili seksualnom nasilju, psihološkom nasilju ili nasilju na radnome mjestu. Studija koju je provela Agencija Europske unije za temeljna prava svjedoči o najviše zabilježenih slučajeva zlostavljanja u Danskoj, najmanje u Poljskoj i  sveukupni broj od 62 milijuna zlostavljanih žena u Europi. U Hrvatskoj je svaka treća žena preživjela neki od oblika nasilja, najčešće od strane partnera, a oko 30 žena godišnje je ubijeno. 

Mnoge ustanove i udruge u Hrvatskoj već dugi niz godina pokušavaju osvijestiti i informirati društvo, a istom primjeru priljučili su se i pojedini klubovi iz svijeta sporta. Klub hokeja Medveščak pokazao je veliki interes za inicijativama koje potiču na jednakost, poštivanje ljudskih prava i borbu protiv nasilja nad ženama. O kampanji #diversity i ‘Ne nasilju nad ženama i djevojčicama’ razgovarala sam s PR savjetnikom kluba Medveščak Androm Petaniem.

“Na sudjelovanje u kampanji “Ne nasilju nad ženama i djevojčicama” pozvao nas je Centar za ženske studije te smo bez razmišljanja prihvatili poziv. Smatramo da je nasilje nad ženama specifičan oblik nasilja koji se ne može promatrati jednostavno kao zbroj izoliranih individualnih slučajeva, već kao rezultat i dio odnosa moći između muškaraca i žena u patrijarhalnom društvu kao što je naše i velika većina društava na svijetu. Budući da je prvi korak u borbi za poštivanje ljudskih prava i različitosti solidariziranje sa žrtvom, kao ‘muški’ hokejaški klub smatramo kako je ovo odlična prilika da pošaljemo upravo takvu poruku”rekao je Andro Petani.

Kampanja #diversity koju Medveščak uspješno provode od 2013. godine obuhvaća međusobno prihvaćanje različitosti što je bitna karika u mijenjanju našeg društva. Kroz kampanju se potiče na shvaćanje o jedinstvenim potrebama i uvažavanje svih ljudi, bez obzira na rasu, jezik, rod, spol, socio-ekonomski status, seksualnu orijentaciju, nacionalnu pripadnost, političko uvjerenje ili vjeroispovijest.

“Kampanja protiv nasilja nad ženama uistinu je samo dio #diversity projekta. Budući da se #diversity bavi promicanjem ljudskih prava i poštivanja različitosti, kampanja za prava žena, koja su ljudska prava, i promicanje rodne ravnopravnosti se odlično uklopila u ovu našu kampanju. Kao sportski klub s velikim brojem navijačica i navijača svjesni smo utjecaja koji imamo na zajednicu, prvenstveno na djecu i mlade. Smatramo kako je naša odgovornost  promovirati toleranciju i ljudska prava kao civilizacijske vrijednosti i dostignuća. Informativno-edukativna kampanja #diversity pokrenuta je krajem studenog kao reakcija na mnogobrojne pojave koje su ukazivale na porast netolerancije i nerazumijevanja prema različitostima koje postoje u društvu. Otuda i naziv kampanje koji naglašava različitost kao osnovnu karakteristiku društva te istovremeno poziva na poštivanje prava na različitost kao ljudskog prava. Ideja je bila plastično pokazati kako različitost nikoga ne ugrožava, dapače, da je poželjna, kao što to na praktičnom primjeru objašnjava trener Mark French u jednom od videa. Kako je i naglašeno na našoj web stranici, kampanja #diversity će trajati dok god naše društvo ne počne cijeniti različitosti” zaključio je Petani.

Petani je najavio nastavak kampanje i iduće sezone, no teme, poruke i njihovo plasiranje su još u pripremi. Medveščak je jedan od onih klubova koji smatra ulogu sportaša i sporta u cjelini i želi utjecati na pozitivne promjene u društvu kroz vlastite primjere, odnosno fair play. Upravo kroz #diversity kampanju i poruke progovaraju o nužnosti fair-playa u društvu i iznimno su ponosni na činjenicu da su njihove poruke prihvaćene i podržane od strane navijača i navijačica. Sve informacije o kampanji, kao i sve dosadašnje video uratke Medveščaka, možete pronaći ovdje.