Razgovor

Hela Aloulou za libelu

Ekskluzivno iz Tunisa: ‘Nećemo izgubiti svoja prava’

Ekskluzivno iz Tunisa: ‘Nećemo izgubiti svoja prava’

K.G.

U Tunisu su u tijeku pripreme za predstojeće opće izbore. Nakon intenzivnih prošlogodišnjih podjela, nesuglasica i rasprava, vladajuće i oporbene stranke sklopile su sporazum.

Nacionalna osnivačka skupština Tunisa (NCA) bila je zadužena za izradu novog Ustava. Rasprava, koja je započela 3. siječnja ove godine, privodi se kraju.

Povodom toga, zamolile smo Helu Aloulou, specijalnu savjetnicu ministra unutrašnjih poslova Tunisa, bivšu uspješnu odvjetnicu i članicu socijaldemokratske stranke Ettakatol, koja je sudjelovala u skupini za izradu Ustava, da nam kaže nekoliko riječi o samom tijeku izbornog procesa, uspjehu dogovora oko novog Ustava te o poziciji žena prema novom Ustavu i unutar stranke Ettakatol.

Hela, jesu li žene u Tunisu nakon Arapskog proljeća izgubile neka od prava koja su imale ranije, kao što je zakonsko pravo na kvote od 30 posto? Što se je promijenilo u međuvremenu? Jeste li se uspjele izboriti za veća prava žena?

Ne, apsolutno nismo izgubile svoja prava. No, nas je bilo strah da se takva stvar ne dogodi u budućnosti. Sad smo sigurne da se to neće dogoditi jer smo se borili svi – političke stranke i civilno društvo zajedno. Važno je spomenuti činjenicu da je država našim Ustavom dužna sačuvati prava žena koje imaju te ih obogaćivati i razvijati. To je doista novim Ustavom i poboljšano. Dakle, osim što je država dužna štiti i podupirati prava žena, ona je dužna i postići jednaku zastupljenost žena i muškaraca u izbornim tijelima. Također, država je dužna poduzeti nužne mjere za zaustavljanje nasilja nad ženama.

Vi ste članica Socijaldemokratske stranke Ettakatol. Vaša stranka se natjecala po prvi put na parlamentarnim izborima 2009., ali tada nije uspjela ući u parlament. Sljedeći parlamentarni izbori su uskoro, u jesen ove godine. Kako se pripremate za izbore? Predviđate li bolje rezultate? Koja je vaša uloga u ovim izborima?

Da, izbori će se održati u rujnu ili listopadu 2014. godine. Odluka o točnom datumu bit će donesena od strane naše nezavisne institucije za izbore, koja je nedavno imenovana od strane članova parlamenta.

Što se tiče moje stranke (Ettakatol), radimo na izmjenama našeg izbornog programa i pripremamo rezime rezultata našeg sudjelovanja u koalicijskoj vladi. Također pripremamo i sintezu pitanja koja smo branili u Ustavu skupa s imenima ljudi koji su se borili i sudjelovali (prema našem programu i našim obećanjima) u ustavotvornoj skupštini točno onako kako smo obećali kada smo sastavljali koalicijsku vladu.

U drugom dijelu, konsolidirat ćemo naše regionalne i lokalne strukture i pokušati uvjeriti neke nove ljude da nam se pridruže.

I da, očekujemo povećanje naših rezultata u odnosu na izbore iz 2011. godine. Tada smo dobili oko 7 posto, a sada očekujemo najmanje 10 posto.

Što se mene osobno tiče, radim sažetak svog iskustva rada u vladi i nadam se da ću biti na izbornoj listi i osvojiti izbore. Ako ne, ja ću i dalje biti članica nacionalnog izbornog tima zaduženog za financije. U stvari, osim što sam članica Izvršnog odbora Ettakatolaja, sam i rizničarka stranke .

Jedna ste od osoba koja je pisala stranački program vaše stranke. Koliko ste uključili žene u program, i na koji način ?

Većina našeg programskog tima su žene. Bilo je ukupno pet programskih odjela, a na čelu tri odjela bile su žene (za politički program, ekonomski program te za program žene i obitelj). U našem izbornom programu obećali smo ukupnu ravnopravnost spolova i politički paritet. Naša stranka je i ispunila ta dva izazova, a to je i usvojeno i napisano u našem novom Ustavu .

Naposljetku, Ettakatol je prva tuniska stranka koja ima svoju žensku organizaciju i koja je pokrenula minimalnu kvotu od trećine žena na svakom lokalnom, regionalnom ili nacionalnom nivou. Mi smo ponosni na ove nove dispozicije i nadamo se da ćemo nametnuti paritet u Kongresu i u našem sljedećem sazivu.

Nadajmo se da će predstojeći izbori i novi Ustav Tunisa pridonijeti stabilnosti zemlje, ali i da će poslati pozitivnu poruku svijetu jer ovo je doista rijedak slučaj u kojem su oporbene i vladajuće stranke sklopile sporazum.