Razgovor

upoznajte drugu stranu sporta!

Feminizam iz pera sportskih blogerica

Feminizam iz pera sportskih blogerica

Olimpijske igre svake četiri godine donose nekoliko tjedana prepunih sportskih događanja i svake četiri godine oči javnosti uperene su u sportska nadmetanja, osvajanje medalja te svjetske i olimpijske rekorde. Olimpijske igre nam također pokažu koliko još uvijek neravnopravnosti i seksizma ima u sportu i sportskom novinarstvu. 

Mogli smo na primjeru slučaja Antonije Mišure vidjeli kakvi standardi ljepote vladaju u svijetu sporta i kako je medijsko praćenje ženskog sporta neodvojivo od komentiranja i prosuđivanja izgleda sportašica. Njihova postignuća često ostaju u sjeni njihovog fizičkog izgleda. To smo mogli vidjeti na primjeru australske plivačice Leisel Jones, koja je ove godine četvrti put sudjelovala na Olimpijskim igrama, ali njezine je rezultate zasjenila priča o njezinih nekoliko kilograma viška. Ženski se sport još uvijek često tretira kao popratni program muškom sportu, bonus razonoda u kojoj se osim sportskih nadmetanja, može uživati i u razgolićenim ženskim tijelima. Ipak ove je godine na Olimpijskim igrama bilo više žena nego na prethodnim, a broj sportašica u američkoj reprezentaciji premašio je broj sportaša. Žene su još uvijek manjina u sportskom novinarstvu, a kao komentatari na televiziji pojavljuju se rijetko, uglavnom kao sukomentatorice ženskih natjecanja. 

Mada je pisanje o sportu u mainstream medijima rezervirano za muškarce,  sve je više blogerica i novinarki koje promatraju svijet sporta iz feminističke perspektive. Pišu o ovim gore navedenim problemima, nejednakoj zaradi sportaša i sportašica, odnosu mainstream medija prema ženskom sportu, problemima i reprezentacija sportašica islamske vjeroispovijesti, LGBT sportašima… U nastavku teksta predstavljamo neke od njih!

{slika}

Ime i prezime: Caitlin Constantine
Starost: 32 godine
Mjesto stanovanja: Clearwater, FL
Blog: Fit and Feminist, od svibnja 2011.
Kada ne piše blog radi kao novinarska na kabelskom informativnom kanalu.
Najdraži sport: Prije svega, trkačica sam na duge staze, ali uživam se baviti triatlonom i biatlonom. Moglo bi se reći da živim za natjecanja u tim sportovima. U srednjoj školi trenirala sam odbojku, a volim i mnoge druge sportove.

Kako si pokrenula blog o sportu?
Najviše sam se zainteresirala za sport prije pet godina kada sam počela preispitivati sebe kao sportašicu i primijetila sam da u sportu vlada problematična rodna politika. Naprimjer, mnoge se žene brinu da će baveći se sportom postati premišičave tako da dolazi do vidljive rodne podjele u fitnes dvoranama – žene okupiraju sprave za kardio vježbe, a muškarci sprave za dizanje utega. Mnoge žene ne žele dizati utege kako se ne previše nabildale i od toga mi se diže kosa na glavi.

Počela sam takve pojave promatrati iz kritičke feminističke perspektive i zaključila kako do sad ništa od toga nije bilo problematizirano u srednjostrujaškim feminističkim blogovima koje sam čitala. Odlučila sam početi pisati o sportu iz feminističke perspektive kako bih popunila rupu u feminističkoj blogosferi. Ironično je da sam tek nakon što sam počela pisati blog otkrila koliko još žena piše o istim stvarima i koliko ih je zainteresirano promatrati sport na isti način kao i ja.

Na koji se način tvoj blog koji pišeš iz feminističke perspektive razlikuje od srednjostrujaških blogova?
Prije svega, sportašice i ženski sport tretiram kao ozbiljnu stvar. Ne gledam na njega kao na popratnu zabavu koja dolazi u predahu od muškog sporta. Sportašice ne promatram kao inferiornije svojim muškim kolegama ni zbog vještina niti zbog biologije. Zbog takvog kritičkog promatranja vidim problematičnim stvari koje mnogi ljudi uzimaju zdravo za gotovo. Naprimjer, zabrinjavajućim mi se čini da kultura kritizira žene koji su prejake i agresivne, iako su žene zbog svoje ranjivosti izložene nasilju i mogućnosti silovanja. Otprilike, poruka koja se šalje glasi ovako: “Želimo da znate da možete biti povrijeđene u svako vrijeme i nemojte pokušavati uzvratiti i obraniti se jer to je neprirodno”. Želim da žene shvate da je ta ideja o ženama kao fizički slabijima kojima je potreba zaštita samo ideja, prisutna u društvu koje želi oslabiti žene.

Druga vrijednost mojeg bloga je što želim strast prema sportu unijeti u svijet feminizma. Primijetila sam da su mnoge feministice sklone kritizirati sport iako o njemu ne znaju puno. Čitala sam članak jedne žene koja je priznala kako ne zna skoro ništa o sportu, ali u članku se odvažila kritizirati odjeću trkačica. Kada bi imala iskustva u trčanju, znala bi da mi trkačice ne volimo nositi brdo odjeće, pogotovo na visokim temperaturama.

Što misliš o izvještavanju mainstream medija s Olimpijskih igara?
Mnogo toga je bilo jednostavno sramotno. Još se sjećam kad sam gledala kako Jon McEnroe brblja o bikinijima koje nose odbojkašice na pijesku i željela baciti cipelu u televizor. Također, sramotna je bila i cijela rasprava oko nedovoljno patriotske odjeće Gabby Douglas. Zajedničko svim ovim problematičnim izvještavanjima i komentarima je što se ne fokusiraju na sportašice nego na njihov izgled. Nepravedno je da se ženama koje su mukotrpno trenirale za ovaj njima važan događaj koji dolazi svake četiri godine komentira samo njihov izgled. Gdje je tu sport?
Osim ovakvog problematičnog izvještavanja, naišla sam na tekstove i reportaže u kojima sam stvarno uživala. Svidio mi se članak o ženskom nogometnom tipu Sjedinjenih Američkih Država u kojem je autor pisao o nepredvidivosti njihovih udaraca na gol. Također, čitala sam tekst koji govori o sposobnosti upravljanja igrom Diane Taurasi na košarkaškom terenu.  Pojavili su se i izvrsni tekstovi o putu Eveliyn Stevens od financijske investitorice do profesionalne biciklistice, o Kayli Harrison koja je od žrtve seksualnog nasilja postala osvajačica zlatne medalje. Postoji još mnogo dobrih tekstova o ženskom sportu, ali trebate ih dugo tražiti.
 
{slika}

Ime i prezime: Pat Griffin
Starost: 55
Mjesto stanovanja : Belchertown, MA
Blog: Pat Griffin LGBT Sports Blog, od 2007.
Kada ne piše blog radi i organizaciji Changing the Game: The Gay Lesbian Straight Education Network Sports Project.
Najdraži sport: Kajak

Kako si pokrenula blog o sportu?
Radila sam na LGBT sportskom projektu za Women’s Sports Foundation i blog je nastao u sklopu tog projekta.

Na koji se način tvoj blog koji pišeš iz feminističke perspektive razlikuje od srednjostrujaških blogova?
Gledam na sport feminističkim očima i smatram da je važno obratiti pažnju na feminističku i rasnu perspektivu koju treba rasvijetliti kada se raspravlja o LGBT pitanjima u sportu.

Što misliš o izvještavanju mainstream medija s Olimpijskih igara?
Svidjelo mi se kako su mediji pratili ženski sport. Jedino što želim je da konačno komentatori (i same sportašice) prestanu sportašice nazivati djevojkama.

{slika}
Ime i prezime: Sertaç Sehlikoglu
Starost: 31
Mjesto stanovanja: London
Blog: Muslim Women in Sports
Kada ne piše blog bavi se znanstvenim radom. Doktorica je socijalne antropologije.

Kako si pokrenula blog o sportu?
Nakon što sam odlučila ozbiljnije se baviti istraživanjem sudjelovanja muslimanki u sportu, na blogu sam počela objavljivati vijesti iz cijelog svijeta koje se dotiču te tematike.

Na koji se način tvoj blog koji pišeš iz feminističke perspektive razlikuje od srednjostrujaških blogova?
Pišem samo o problemima Muslimanki u sportu i pokušavam upozoriti na barijere s koji se susreću od kojih su mnoge povezane s idejom da vladajuća elita ima moć regulacije ženskih tijela. Smatram da je važno problematizirati takve prakse, kao i nacionalne te internacionalne kodekse oblačenja.

Što misliš o izvještavanju mainstream medija s Olimpijskih igara?
Mnoge su feministice već kritizirale pretjeranu seksualizaciju olimpijki, to je sigurno jedan od ozbiljnijih problema u reprezentaciji ženskog sporta na Igrama u Londonu.
Što se tiče žena islamske vjeroispovijesti i njih su mediji seksualizirali kroz njihov veo. Mediji su previdjeli sudjelovanje mnogih žena islamske vjeroispovijesti koje ne nose veo. To je , po mojem mišljenju, usko povezano s muško orijentiranim kolonijalističkim pogledom na svijet.

Ostali zanimljivi feministički blogovi o sportu:
After Atalanta – blog koji govori o problemima homofobije i seksizma u sportu.
Bloomer Girls blog – blog koji su pokrenule dvije prijateljice i obožavateljice baseballa. Pišu o svemu od neravnopravnosti spolova do toga što znači biti ženska navijačica.
From a Left Wing – blog Jennifer Doyle o nogometu.
POPSsport – blog o moći, opresiji i privilegijama u sportu.
The Rabbit Hole – socio–kulturološki komentari na sve što se tiče sporta, fizičke aktivnosti i zdravlja.
Women’s Hoops Blog – blog o košarci koji piše nekoliko žena.

Prevela i prilagodila Ela Tončić