Razgovor

Marija Varović

Žene preuzele varaždinski SDP

Marija Varović članica je Županijske skupštine Varaždinske županije u prvom mandatu. Dugi je niz godina angažirana u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske te Forumu žena SDP-a.

 Kakav je položaj žena u Varaždinskoj županiji?

Društveno-politički položaj je koliko toliko u redu. No, ekonomski je položaj žena težak obzirom da postoji puno tekstilnih radnica i tekstilnih poduzeća, prije svega varaždinski Varteks, dva tekstilna poduzeća u Lepoglavi. Tamo je vrlo težak rad, teški uvjeti rada, a vrlo mala primanja. Žene su  prisiljene raditi puno i teško za ta mala primanja. Tu je i kožarska industrija Ivančica Ivanec gdje žene isto teško rade. Bojimo se sada ove nezaposlenosti koja prijeti velikom broju žena upravo u Varteksu. Ostaje vidjeti kako će se to sve završiti i kako će se riješiti problemi koji prijete.

 

 Kako vidite ulogu županije u rješavanju problema u tekstilnoj industriji?

Županija se mora angažirati, ali sama neće moći ništa riješiti. No, može pripomoći zajedno s gradom Varaždinom jer to je zajednički interes. Moraju se i Ministarstva uključiti i pomoći, jer se doista radi o velikom broju ljudi. Koliko je teško stanje, da li će se problemi moći riješiti nekakvim financijskim inekcijama, ne znam. Svakako će se morati napraviti analize što i kako učiniti.

 

 Kao novu članicu skupštine zatekao Vas je i novi Zakon te novi odnosi između izvršne i predstavničke vlasti. Možete li već nakon ovih 6 mjeseci donijeti neke ocjene o tom novom funkcioniranju regionalne samouprave?

Još će se vidjeti kako će to zaživjeti i funkcionirati. Mi smo za sada u temeljnim aktima, Statutu i Poslovniku, dosta dobro riješili ta pitanja. Upravo smo nastojali što kvalitetnije razgraničiti koje su ovlasti skupštine u odnosu na izvršnu vlast. Zakon je novi, tek će se mnogo toga vidjeti. Bilo bi korisno da izvršna vlast konzultira skupštinu pa čak i kada to nije strogo i jasno definirano zakonom. Već je bilo i nedoumica i došla su tumačenja kako riješiti neka pitanja. Bilo je diskutabilno, primjerice, da li treba skupština ili izvršna vlast postavljati članove skupština u poduzećima koja su u vlasništvu županije ili gradova i dato je tumačenje da to spada u ovlasti skupštine pa sad neki moraju mijenjati i statute. Mi smo to već predvidjeli u županijskom statutu na taj način.

 

 Povremeno se čuje da su žene preuzele varaždinski SDP.

Da, tako je. Vjerujem da je imalo utjecaja što je dosta jak bio naš Forum žena pa su se tako preko Foruma žena malo, po malo žene educirale i usavršavale i tako konačno došle na čelo stranke pa preko stranke i na pozicije u županiji. Eto imamo predsjednicu Županijske skupštine, jedinu u Hrvatskoj, a koja je ujedno i predsjednica županijskog SDP-a, imamo dožupanicu, imamo dvije SDP-ove vijećnice u Županijskoj skupštini. Tako da smo zadovoljne kako su žene zastupljene.

 

Intervju je izrađen u sklopu projekta Osnaživanje žena i muškaraca za provođenje rodno osviještene politike na lokalnoj razini kojeg je financijski podržao Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH