Razgovor

 • Ena Jurov: Nemam plan, samo pank!

  Ena Jurov: Nemam plan, samo pank!

  U svijetu gdje za žensku iskrenost nema mjesta bez predrasuda i kritika, mlada kreativna umjetnica Ena Jurov javlja se kao osvježenje i nada, te nas kroz vlastita iskustva vodi ilustracijama i dizajnom, a pogledajmo što sama misli i ima za reći o inspiraciji, nastanku vlastitih radova i o (...)

 • Podržimo trans osobe u borbi za njihova prava!

  Podržimo trans osobe u borbi za njihova prava!

  Udruga Trans Aid osnovana je 2012. godine s ciljem osnaživanja trans*/Inter* i rodno varijantne zajednice te djelovanja na povećanju vidljivosti i zaštiti prava zajednice. Početkom ovog tjedna lansirali su desetodnevnu online medijsku kampanju "Odučimo transfobiju" u kojoj će kroz kratke (...)

 • Marks21: Priključite se izgradnji levice na Balkanu

  Marks21: Priključite se izgradnji levice na Balkanu

  Marks21 skupina je sastavljane od socijalista/kinja koja kroz svoj rad nastoji klasični marksizam izdignuti iz društvenog pepela prevaziđene teorije te uz implementaciju tradicije internacionalističkog socijalizma, kroz praksu osuvremeniti marksizam kao primjenjivu ideju dvadesetprvog (...)

 • 'Lako je privilegiranima govoriti što bi drugi(e) trebali raditi'

  'Lako je privilegiranima govoriti što bi drugi(e) trebali raditi'

  Prosvjednom akcijom 'Za besplatan i dostupan pobačaj' 28. rujna, u 18 sati na Cvjetnom trgu , Platforma za reproduktivna prava obilježit će Globalni dan akcije za siguran i dostupan pobačaj . U vrijeme pripreme novog zakona o pobačaju koji Hrvatski sabor mora izglasati do jeseni iduće (...)

 • Ljutnja i nemir su dobar prvi korak za izgradnju drugačijeg društva

  Ljutnja i nemir su dobar prvi korak za izgradnju drugačijeg društva

  Mirovni studiji su obrazovno-aktivistički program koji potiče angažman za nenasilnu društvenu promjenu. Njihovo obrazovno, istraživačko, političko i aktivističko djelovanje ove godine slavi jubilarnih, 20 godina. Tim smo povodom razgovarale s Ivom Zenzerović i Jasnom Račić iz Centra za (...)

 • Upoznajte ženu zaslužnu za ukidanje jordanskog zakona o silovanju

  Upoznajte ženu zaslužnu za ukidanje jordanskog zakona o silovanju

  Članica parlamenta Wafa Bani Mustafa razgovarala je s Al Jazeerom o borbi svoje zemlje za ženska prava. Nedavno je jordanski parlament izglasao ukidanje odredbe kaznenog zakona koja omogućuje silovateljima izbjegavanje kazne ako ožene svoje žrtve.

 • 'Važno je da se LGBT festival održava na frekventnim mjestima u gradu'

  'Važno je da se LGBT festival održava na frekventnim mjestima u gradu'

  U Poreču se od 31. kolovoza do 2. rujna održava druga po redu Homo, fešta! , festival LGBT kulture koji se sastoji od izložbe, koncerata, filmova, partija, tribina i radionice. "Kultura, zabava i aktivizam u tri dana trajanja na različitim punktovima u gradu! Festival je otvoren i (...)

 • Trebamo adresirati diskriminaciju, rasizam i seksizam i pozivati ljude na odgovornost

  Trebamo adresirati diskriminaciju, rasizam i seksizam i pozivati ljude na odgovornost

  Društvene mreže koristimo više-manje svaki dan, i to kako bi podijelili gifove padajućih mačaka, nove diskurzivne promašaje vladajućih ili slike s ljetovanja – i to je posve u redu. Tijekom Befema – Letnjih feminističkih igara porazgovarale smo s dvije mlade žene koje društvene (...)

 • Postojanje prava 'na papiru' nije dovoljno!

  Postojanje prava 'na papiru' nije dovoljno!

  Posljednjih mjesec dana imale/i smo priliku sudjelovati u raznim programima, radionicama i tribinama. Mjesec ponosa bio je uvertira u sutrašnji dan, kada se, u organizaciji Zagreb Pridea , održava 16. po redu Povorka ponosa . Podržavanjem i pridruživanjem Povorci ne borimo se samo za (...)

 • 'Ja ne želim biti tiho!'

  'Ja ne želim biti tiho!'

  Cijankalij §218 Montažstroja je cross-media projekt, zvučna rekonstrukcija drame Friedricha Wolfa , njemačkog liječnika, filozofa i komunista, člana Društva socijalističkih liječnika. Premijera izvorne drame održana je 9. rujna 1929. godine u kazalištu Lessing u Berlinu , a (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM