Prozor u svijet

 • Deseci tisuća Francuza/kinja na ulicama zbog nasilja nad ženama

  Deseci tisuća Francuza/kinja na ulicama zbog nasilja nad ženama

  Proteklog su vikenda deseci tisuća ljudi izašli na ulice Pariza i drugih francuskih gradova tijekom prosvjeda protiv seksualnog i seksističkog nasilja prema ženama i protiv femicida- Na prosvjedu u Parizu sudjelovalo je oko 35 tisuća prosvjednika/ica, a pored velikog transparenta nacionalne (...)

 • Podrška borbi protiv restriktivnog prijedloga zakona o pobačaju u Slovačkoj

  Podrška borbi protiv restriktivnog prijedloga zakona o pobačaju u Slovačkoj

  Platforma za reproduktivna prava supotpisala je pismo suborkinja iz Slovačke koje su uputile slovačkom parlamentu, a kojim izražavaju zabrinutost zbog prijedloga vrlo restriktivnog Zakona o pobačaju o kojemu se ovih dana raspravlja. "Udar na reproduktivna prava je već dugo u zamahu, (...)

 • Žele nas ponovno utišati zračnim oružjem i 'Božjom riječju'

  Žele nas ponovno utišati zračnim oružjem i 'Božjom riječju'

  U kontekstu aktualnog militarističkog državnog udara u Boliviji, ostavke višegodišnjeg predsjednika Eva Moralesa i diskursa samoproglašenog novog državnog vodstva usmjerenog protiv jednakosti i prava autohtonih naroda, prenosimo manifest ONAMIAP-a, Nacionalne organizacije autohtonih žena Anda i (...)

 • Zabrana naočala na radnom mjestu pokrenula lavinu reakcija

  Zabrana naočala na radnom mjestu pokrenula lavinu reakcija

  Nošenje naočala na poslu postalo je vruća tema u Japanu nakon vijesti da su neke tvrtke od zaposlenica zatražile da ne nose naočale. Nekoliko lokalnih glasila navodi da su neke tvrtke iz različitih razloga svojim zaposlenicama "zabranile" naočale.

 • Ženska nogometna reprezentacija Australije bit će jednako plaćena kao i muška

  Ženska nogometna reprezentacija Australije bit će jednako plaćena kao i muška

  Uoči ženskog svjetskog nogometnog prvenstva, koje je održano u Francuskoj ove godine, tim je lansirao kampanju kako bi izvršio pritisak na FIFU da omogući jednake novčane nagrade kakve imaju muški timovi na prvenstvu. Nakon mjeseci čekanja, Australska je nogometna federacija u srijedu (...)

 • Klimatske promjene i održivi razvoj postaju obvezni dio obrazovanja u Italiji

  Klimatske promjene i održivi razvoj postaju obvezni dio obrazovanja u Italiji

  Od iduće godine u talijanskim školama bit će obavezno u svakom razredu učiti o klimatskim promjenama i održivosti. Na taj način Italija se želi pozicionirati kao lider u obrazovanju za okoliš i održivi razvoj. Ministar obrazovanja Lorenzo Fioramonti rekao je da će sve javne škole u (...)

 • Indonezija: Surfanjem protiv dječjih brakova i maloljetničkih trudnoća

  Indonezija: Surfanjem protiv dječjih brakova i maloljetničkih trudnoća

  Stojeći na dasci za surfanje, na valovima, Zahwa Ardika Utami pripadnica je male, ali rastuće zajednice djevojaka koje žele srušiti stereotipe o surfanju kao 'muškom sportu' u Indoneziji. "Volim surfanje jer mogu hvatati valove. Kad ne surfam pomažem roditeljima kuhati i brinem se za (...)

 • Žene u Gambiji svjedoče o seksualnom nasilju bivšeg predsjednika Yahya Jammeha

  Žene u Gambiji svjedoče o seksualnom nasilju bivšeg predsjednika Yahya Jammeha

  Žene u Gambiji prekidaju šutnju svjedočeći o seksualnom zlostavljanju bivšeg predsjednika Yahya Jammeha . Kroz suze, u svjedočenju koje je prenošeno uživo na YouTubeu, bivša miss Gambije Fatou Jallow kazala je kako ju je bivši predsjednik zaključao u sobu i silovao.

 • Odbijen iznimno restriktivan Zakon o pobačaju u Alabami

  Odbijen iznimno restriktivan Zakon o pobačaju u Alabami

  U utorak je Federalni sud SAD-a odbio iznimno restriktivan Zakon o pobačaju u Alabami, prenosi NBC News. Podsjećamo da je Zakon koji je odobrio Senat Alabame predviđao kaznu od 10 godina do doživotnog zatvora , uključujući i slučajeve silovanja i incesta, za liječnike/ce koji/e bi (...)

 • Sjeverna Irska: borba se nastavlja!

  Sjeverna Irska: borba se nastavlja!

  Godinama je trajala kampanja, hrabre bitke na Vrhovnom sudu, policijske racije na ranjive žene - čak su i majke bile suočene s doživotnim zatvorom. No konačno, prošlog ponedjeljka u ponoć, pobačaj je - uz istospolni brak - postao legalan u Sjevernoj Irskoj .

<< < 3 4 5 6 7 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM