Prozor u svijet

 • Australija: povećan broj zahtjeva za 'sigurnim mobitelima' za žene žrtve nasilja

  Australija: povećan broj zahtjeva za 'sigurnim mobitelima' za žene žrtve nasilja

  Potražnja za "sigurnim mobitelima" dodijeljenima ženama u Australiji koje se suočavaju s obiteljskim nasiljem, a koje financira Vlada, porastao je jer su mjere zabrane izlaska iz kuće zbog suzbijanja epidemije koronavirusa potaknule zabrinutost da će žene ostati zarobljene kod svojih (...)

 • Tko su Bangladešanke koje se bore protiv klimatskih promjena?

  Tko su Bangladešanke koje se bore protiv klimatskih promjena?

  Opasno se vrijeme nadvilo nad Barishal u Bangladešu, ali unatoč toj nedaći, skupina žena okupila se kako bi pomogle zajednici . Misti je vozačica taksi broda na rijeci Kirtankhola u Barishalu u Bangladešu. Samo su četiri žene, naspram 40 muškaraca, koje su na tom radnom mjestu.

 • Odbijena tužba švedskih primalja koje nisu htjele pružiti zdravstvenu skrb zbog priziva savjesti

  Odbijena tužba švedskih primalja koje nisu htjele pružiti zdravstvenu skrb zbog priziva savjesti

  Europski sud za ljudska prava odbio je tužbu švedskih primalja koje nisu htjele pružiti zdravstvenu skrb pacijentici koja se odlučila za abortus. To je pobjeda za zdravstvo u Švedskoj, ali i za žene diljem Europe. Naime, dvije primalje, Ellinor Grimmark i Linda Steen obratile su (...)

 • Deset filmova o ženama koje su se borile protiv kapitalizma i fašizma

  Deset filmova o ženama koje su se borile protiv kapitalizma i fašizma

  Kako bismo obilježile 8. mart, Međunarodni dan žena, sastavile smo listu najboljih 10 filmova o borbi žena protiv patrijarhata i kapitalizma. Pronaći filmove u kojima žene imaju vodeće uloge nije bilo lako, jer se većina biografskih filmova o pojedincima ili pokretima vrti oko muške (...)

 • Harvey Weinstein osuđen na 23 godine zatvora

  Harvey Weinstein osuđen na 23 godine zatvora

  Bivši holivudski producent Harvey Weinstein osuđen je na 23 godine zatvora zbog seksualnog napada i silovanja. Na kaznu ga je osudio sudac James Burke , a Weinsteinova odvjetnica Donna Rotunno opisala je kaznu kao 'opscenu' i 'kukavičku' te je najavila žalbu.

 • Belgija: Kontracepcijske pilule i pilula za dan poslije postaju besplatne

  Belgija: Kontracepcijske pilule i pilula za dan poslije postaju besplatne

  Belgijska vlada odobrila je potpuno financiranje ženskih kontracepcijskih sredstava – kontracepcijskih pilula te pilula za dan poslije, objavila je ministrica zdravstva Maggie De Block . Mjera je dio zdravstvenog proračuna koji je odobrila vlada.

 • Škotska: Higijenski ulošci i tamponi postat će besplatni

  Škotska: Higijenski ulošci i tamponi postat će besplatni

  Škotski/e parlamentarni/e zastupnici/e podržali/e su prijedlog zakona koji nalaže da se na javnim mjestima omogući pristup besplatnim higijenskim ulošcima i tamponima. Plan zakona predložila je zastupnica Monica Lennon koja je prvi put prijedlog zakona podnijela 2017. Očekuje se da će (...)

 • Prosvjednice protiv femicida zapalile zgradu Vrhovnog suda

  Prosvjednice protiv femicida zapalile zgradu Vrhovnog suda

  U nedjelju, 23. veljače, stotine žena izašle su na marš u sjevernom meksičkom gradu Hermosillo (glavnom gradu pokrajine Sonora), u sklopu nedavnog vala militantnih prosvjeda žena u Meksiku protiv rastuće stope femicida i nasilja nad ženama u zemlji.

 • Harvey Weinstein proglašen krivim za silovanje

  Harvey Weinstein proglašen krivim za silovanje

  Sud u New Yorku proglasio je ovog ponedjeljka bivšeg holivudskog producenta Harveya Weinsteina (67) krivim za seksualne napade na nekoliko žena. Weinstein je sve optužbe negirao tvrdeći da se radilo o seksualnim odnosima uz pristanak, usprkos činjenici da ga je preko 80 žena koje su s (...)

 • Mnoge žrtve obiteljskoga nasilja nemaju kamo

  Mnoge žrtve obiteljskoga nasilja nemaju kamo

  Preživjele se vraćaju svom zlostavljaču ili spavaju na ulici jer ne mogu dokazati da su u opasnosti Najmlađe dijete Sare Mayer često pita: "Mama, koliko ćemo dana ostati ovdje?" Svaki put mu kaže da se više neće morati seliti, ali dosad nije uspjela održati svoje obećanje.

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM