Prozor u svijet

 • POZDRAV IZ ŠVICARSKE...BEZ MINARETA

  POZDRAV IZ ŠVICARSKE...BEZ MINARETA

  U Švicarskoj će od sada biti zabranjena izgradnja minareta. Na referendumu na kojem se odlučivalo o zabrani izgradnje minareta, te za koji su Švicarci iskazali poseban interes s neočekivano visokim odazivom od 54%, većina od 57,4% glasača i 22 od 26 kantona glasala je za navedeni prijedlog.

 • PORTRET AKTIVISTICE

  PORTRET AKTIVISTICE

  Tekst je preuzet iz časopisa Civilno društvo koje izdaje Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva Natalija Estemirova, ruska aktivistica za ljudska prava, ubijena u srpnju ove godine u ruskoj kavkaskoj republici Ingušetiji, još je jedan primjer težine (...)

 • Bisere pred svinje

  Bisere pred svinje

  Prevela Maja Hrgović Ovo sam proljeće i ljeto provela kolutajući očima na svaku vijest o svinjskoj gripi. Gotovo su svakoga dana lokalni reporteri histerizirali zbog pet ili deset ili dvadeset potvrđenih slučajeva. Čitave su se škole zatvarale zbog nekoliko klinaca s povišenom (...)

 • Gay velikan

  Gay velikan

  "He was a man and a friend always He stuck with me in the hard old days" Tom Paxton: "My Rambling Boy" Ove su kolumne najčešće posvećene tehnologiji i tehnološkom biznisu - novim platformama, paradigmama, tko je koga kupio, koji su (...)

 • Položaj žena u Kirgistanu

  Položaj žena u Kirgistanu

  Prevela Ana Begić Kao jedna od pet srednjoazijskih zemalja koja se nakon raspada Sovjetskog Saveza osamostalila i pokrenula svoju integraciju u svjetsko gospodarstvo te se sada susreće sa rastom vjerskog fundamentalizma, Kirgistan je zemlja neprekidnih promjena. Dr.

 • Ženska prava 20 godina nakon pada berlinskog zida - korak naprijed ili dva koraka nazad?

  Ženska prava 20 godina nakon pada berlinskog zida - korak naprijed ili dva koraka nazad?

  Tijekom nedavnog pompoznog i glasnog obilježavanja pada berlinskog zida naslušali smo se mnogih lijepih riječi o slobodi, novim mogućnostima koje su se poslije 1989. otvorile pred državama tzv. "Istočne Europe", o njihovom povratku velikoj obitelji demokratskih europskih naroda itd.

 • ISTINA ISPOD ZEMLJE: VEZA IZMEĐU GENOCIDA I FEMICIDA U GVATEMALI

  ISTINA ISPOD ZEMLJE: VEZA IZMEĐU GENOCIDA I FEMICIDA U GVATEMALI

  Prevela Franciska Cettl Rat u Gvatemali nije prestao. Mirovnim sporazumom iz 1997. demobilizirano je nešto vojnika i uklonjeno nešto oružja - ubijanje, silovanje i mučenje se nastavlja istim intenzitetom. 2009. godine stopa umorstva u Gvatemali, koja ima 13 milijuna (...)

 • "Anđeoska čuvarica" zaljevskih transeksualaca

  Prevela Daria Mrkus Transeksualci u Zaljevu nazivaju odvjetnicu Fawziyu Janahi "Anđeoskom čuvaricom". Jedina je žena odvjetnica u arapskom svijetu koja preuzima sučajeve klijenata koji žele promijeniti svoj spol. Janahini klijenti/ce žele pravne dozvole za operacije (...)

 • ŽENE KOJE NISU U BRAKU PREKIDAJU ŠUTNJU I DOVODE U PITANJE SOCIJALNE NORME

  ŽENE KOJE NISU U BRAKU PREKIDAJU ŠUTNJU I DOVODE U PITANJE SOCIJALNE NORME

  Prevela Dea Ajduković Prošlo je više od osam godina otkad je potres pogodio indijsku državu Gujarat, ali Hansa Rathore i dalje se ne može riješiti uspomena na tu i ne tako davnu prošlost - i to zato što ju je ostavio udovicom.

 • KAKO KORUPCIJA UTJEČE NA ŽENE?

  Prevela Dajana Barišić Definiran kao "poticaj da činite nepravdu nepravilnim ili nezakonitim radnjama," korupcija se očituje na razne načine - putem mita iz ruke u ruku, putem curenja lokalnih i nacionalnih sanduka roba i usluga, kroz transnacionalne poslove zaključene izvan (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM